ATM (ASYNCHRONOUS TRANSFER MODE) (Eşzamansız Aktarım Modu)
Her geçen gün kendini daha güçlü hissettiren bilgi çağı koşulları, bilginin daha yoğun ve güvenli gönderilmesi için bilgi otoyollarını zorunlu kılmaktadır. Bilindiği üzere kullanıcıların geniş alanda yüksek hız ve esnek band ihtiyaçlarını karşılamada ATM teknolojisi bütün dünyada tek çözüm olarak kullanılmaktadır.
Giderek büyüyen çoklu ortam uygulamalarının ağ üzerindeki hareketi için ses, görüntü ve veriyi ortak olarak taşıyabilecek Broadband ISDN (genişbantlı tümleşik sayısal hizmet ağı) modeli ortaya atılıyor ve bu ağın anahtarlama ve iletim fonksiyonlarını gerçekleştirmek üzere ATM (Asynchronous transfer mode) temel olarak seçiliyor. ATM telefon görüşmelerinden çoklu ortam uygulamalarına, yüksek kaliteli görüntülere kadar her tür veriyi aktarabiliyor .
ATM kullanıcı bilgisini hücre adı verilen sabit ve kısa uzunluklu paketler biçiminde aktaran eşzamansız (asenkron) bir paket anahtarlama teknolojisidir. Bir ATM hücresi 53 byte uzunluğunda, 5byte başlık, 48 byte salt veri taşıyor.
Bu konuda çalışmalara kuruluşumuzca başlanmış olup, ses, veri ve görüntünün bir arada yüksek hızlarda, aynı ortamda iletimine olanak sağlayan ATM teknolojisi TURPAK (Türkiye Paket Anahtarlamalı Veri Şebekeleri) ve ulusal internet alt yapı ağı olan TTNetwork şebekesinde kullanılmaktadır. ATM teknolojisinin ülke geneline yaygınlaştırılarak tüm illere kurulması planlanmıştır. Bu kapsamda Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, illeri çekirdek düğüm (back bone) noktalarıdır. Birbirlerine 2,4 Gb/s hızında tamamen yedekli olarak bağlıdır. Samsun, Erzurum ve Diyarbakır illeri de çok kısa bir sürede çekirdek düğüm noktası olarak dahil edilecektir. Diğer iller bu noktalara 155 Mb/s, Lefkoşe 34 Mb/s veya 2 Mb/s hızında ATM protokolü ile birbirlerine bağlıdır. Tüm illerin 155 Mb/s hızında ATM protokolü ile bağlanması çok yakında sağlanacaktır.
TTnin sitesinde gördüm nedir bu olay arkadaşlar ? Yerel olarak dosya paylaşımı gibi birşeymi tam olarak anlayamadım yukardaki yazıyıda..
yok hocam oyle degil aslinda. değişik hızlarda çalışan cihazların haberleşmesine izin veren bi mekanizma gibi dusun. veriyi 53 byte’lık hücrelere bölüyodu yanlis hatırlamıyosam. dha sonra sayısal işaret teknolojisini kullanarak fiziksel bir ortam üzerinden ileten ve yüksek hızlı iletimin avantajını kullanmak için tasarlanmış bir anahtarlama teknolojisi. acik oldu mu bilmiyorum ama heralde en kısa böyle özetlenir...