Şimdi Ara

ASUS P5Q-SE anakart ve E7200 cpu overclocta bazı sorularım var,

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
14
Cevap
0
Favori
1.495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba DH, forumdaki diğer üyelerede selam ve saygılarımla hayırlı güzel işler diliyorum, overclokta çok usta olmasamda araştırarak öğrenmeye çalışıyorum, bilgisayarıma işlemci ve ddr2 ramlere biraz ince ayar yapmaya çalışıyorum çünkü elimde bulunan işlemci ve anakartın o/c potansiyelinin çok üstün olduğunu gördüm ve inceledim, ve sizin overclok konusunda hertürlü yardımı yaptığınızı okudum, bende overclok yapacağım yardımcı olurmusunuz?...
    Ben O/C işlerinde yeni sayılırım ve şöyle bir sistemim var.

Anakart:Asus P5Q-SE P45 chipsetli,
    İşlemci: Intel E7200 core 2 duo 2.53Mhz = işlemci çarpanı kaç?(bilmiyorum ben )
    Ekran Kartı:Zotac Nvidia Gts250 eco 1gb.256bit
    Ram:Kingston HyperX DDR2 1066Mhz 2x2GB
    PSU:FEEL Power 500W
    HDD:Samsung NCQ 16mb.250GB Sata2
    Asus DVD-R
    İşlemci Sogutucu; Stok fan kalın olanlarından
    Kasa:FEEL kasa yan kapak fanı 24cm.

ASUS P5Q-SE anakartı olanlar bios ekranını az çok biliyorlar diye düşünerek ben yinede yazayım dedim,
    cpu-z de çekirdek çarpanı : x 6.0 olarak gözükmekte, bu çarpanı ben 9,5 olarak biliyordum yanılıyormuyum?
    ASUS P5Q-SE biosu aynen yazdığım gibi,
    Ai Overlock Tuner : manual
    CPU FSB Frequency : 333 çıkarttım eğer işlemci çarpanı 9,5 ise 333x6.0=1998mhz.de proğram şu bu açınca mhz.değeri 3163mhz. yükseliyor(CPU-Z), yükselişte iken çarpandamı yükseliyor?
    PCIe Frequency : 100= bu nedemek bu değeri yükseltince ne olur?
    FSB Strap to North Bridge : 333= bu değeri böyle yaptığım zaman bilgisayarın açılma durumu oluyor, fakat ekrana görüntü gelmiyor, bunu autoda bırakıyorum, değerler 200/266/333/400 değerleri var...
    DRAM frequency : 1066mhz. de çalışıyor...
    DDRam voltaj : 2,00 da duruyor,
    Cpu voltajı; bu ayarlada 1.20625volt olarak girdim ama yanlışş yapmamışımdır inşallah, ve en son kaç değere kadar yükseltebilirim? fanı stok fan ama kendi kutusundakini büyüğle değiştirdim,
    Cpu fan; turboda, sıcaklık şuan için bu ayarlarda; 31-35 arası oynuyor boşta,

Everest proğramı proğramına bakarak işlemci sıcaklığı boşta : 28-30 derecede çekirdek 1 sıcaklık 35 derecede 2.çekirdekde;35 derecede GPU sıcaklığı yükte oyunda : 53 derece,
    CPU-Z proramında İntel E7200 işlemcinin çarpanı bazan 6 veya başka bir değerde oluyormu? ben 9,5 diye biliyorum sizce doğru bir değeri varmı? Başka neler yapmam gerekiyor işlemciye yüksek ayar için ve ddr2 leri de yakmadan stabil olarak uzun süre kullanabilirmiyim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemal1982 -- 21 Ekim 2010; 16:28:55 >

• Overclock işlerinde pek profesyonel sayılmasamda az buçuk bildiğim bilgilerle senin sorduğun sorulara cevap vereyim..
    Öncelikle CPU çarpanınız x9,5 yani o konuda yanılmıyorsunuz. C1E denen bir özellik nedeniyle CPU'ya yük binmediği zamanlarda CPU çarpanını otomatik olarak x6'ya düşüyüror ve bu sayede güç tüketimini azaltıyor. Sisteme biraz yük binincede Çarpanı yeniden eski haline getiriyor. BIOS'dan bu özelliği kapatma şansınız var isterseniz.. PCI-Express Frequenzy adından da anlaşılacağı gibi PCI-Express'de takılı olan karta verilen frekanstır. Bu frekansı arttırdığınızda Anakart ısısında artma ve Stabilite'de sorunlar yaşarsınız. Overclock yapanlar stabiliteye önem verdiği için Frekans'ı en düşük değer yani 100'e sabitliyo..

Gelelim Overclock olayına. Bende Anakartının bir üst modelini ( P5Q SE 2 ) Sistemim'de kullanıyorum. Overclock potansiyeli gerçekten yüksek bir anakart. Elimdeki E2140 1.6 Ghz işlemciyi 3.2 Ghz'da günlük ve stabil olarak kullanıyorum.. Aşağıdaki Video'ya bir göz at. Takıldığın bir yer olursa konu üzerinden sor cevaplamaya çalışırım.. ( Kusura bakma biraz acelem var o yüzden uzun uzun overclock ayarlarını vs. anlatamıycam. Akşam eve gidince daha iyi yardımcı olmaya çalışırım.. )

http://egitim.pclabs.com.tr/19/intel-core-2-duo-e8500-ve-core-2-quad-q8300-ile-overclock/

• Furkan, çok teşekkür ediyorum üşenmeden azda olsa verdiğin yanıtın için, ben şuan İntel E7200 işlemciyi 2.53'den 3.16ghz.de kullanıyorum cpu voltajı 1.275volta ayarladım, sıcaklık anakartta: 28-30larda, cpu sıcaklığı: boşta 35-40 geziyor, oyun oynadığım zaman işlemci ısısı 40-50arası oynuyor, sence bu ısı değerleri normal mi? kasanın yan kapağında 24cm.ekstra fan var, psu gerçek 500Watlık var, işlemciye takılan o/c için satılan soğutucu fan almaya gerek varmı? siz birazdaha anlatırsanız daha iyi sonuç çıkarabilirim, saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemal1982 -- 23 Ekim 2010; 13:41:40 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cemal1982

Furkan, çok teşekkür ediyorum üşenmeden azda olsa verdiğin yanıtın için, ben şuan İntel E7200 işlemciyi 2.53'den 3.16ghz.de kullanıyorum cpu voltajı 1.275volta ayarladım, sıcaklık anakartta: 28-30larda, cpu sıcaklığı: boşta 35-40 geziyor, oyun oynadığım zaman işlemci ısısı 40-50arası oynuyor, sence bu ısı değerleri normal mi? kasanın yan kapağında 24cm.ekstra fan var, psu gerçek 500Watlık var, işlemciye takılan o/c için satılan soğutucu fan almaya gerek varmı? siz birazdaha anlatırsanız daha iyi sonuç çıkarabilirim, saygılar...

CPU Voltajı bana biraz fazla gibi geldi.. Daha düşük bir Voltaj değerinde stabil çalışıyormu, denedinmi ? Sıcaklık normal düzeyde, yani CPU Soğutucu almana gerek yok. İşlemci sıcaklığı 60 Dereceyi geçmediği sürece bir sıkıntı çıkarmaz..

• bende cpu voltajını az buluyordum, ohalde dediğin gibi birazdaha aşağı çekip öyle deneyeceğim, en son 1.200voltta denemiştim, nekadar çok volt okadar hızmı oluyor onu bilmiyorumki işte! eğer öyleyse bende volta yüklenmemin sebebi odur...
  • quote:

bende cpu voltajını az buluyordum, ohalde dediğin gibi birazdaha aşağı çekip öyle deneyeceğim, en son 1.200voltta denemiştim, nekadar çok volt okadar hızmı oluyor onu bilmiyorumki işte! eğer öyleyse bende volta yüklenmemin sebebi odur...

core temp ile işlemci default voltajına bak (vid voltage) ona göre referans al
    örneğin vid 1,25 v ise + 0,03 v =1,28 v olur
  • quote:

Orijinalden alıntı: hapocod

quote:

bende cpu voltajını az buluyordum, ohalde dediğin gibi birazdaha aşağı çekip öyle deneyeceğim, en son 1.200voltta denemiştim, nekadar çok volt okadar hızmı oluyor onu bilmiyorumki işte! eğer öyleyse bende volta yüklenmemin sebebi odur...

core temp ile işlemci default voltajına bak (vid voltage) ona göre referans al
    örneğin vid 1,25 v ise + 0,03 v =1,28 v olur

+1
    Bende ufak bir bilgilendirme yapayım anladığım kadarıyla pek fazla bilgi sahibi değilsin voltaj konusunda.. İşlemciyi overclock ettiğin zaman çalışması için gereken Voltaj oranı değiştiği için Voltaj arttırman gerekiyo. hapocod'unda dediği gibi Vid değerini referans alarak voltaj arttırmaya başla ve Stabil çalıştığı Min. Voltaj değerini bul veya yüksek bir Voltaj ver ( örn: 1,35 ), istediğin CPU frekansını elde ettikten sonra voltajı kademe kademe azalt ve işlemcinin stabil çalıştığı min. Voltaj değerini bul..

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Arkadaşlar SS aldım bi bakarmısınız değerlere, birde şu VİD olayını anlayamadım, işlemci voltajını 1200volta çektim, ddr2 voltajıda 2.10 şuan bu resimedeki değerler bu voltaj ayarlarına göredir, voltajı nekadar daha yükseltiyim, yada düşüreyim, bilgisayarımdan baktığımda işlemci 2.53ghz.nin yanında 3.16 yazıyor, işlemci çarpanı 9,5 iken neden bazan 9'a bazanda 6 ya düşüyor onuda anlamış diilim,

http://img135.imageshack.us/img135/7049/deerlerm.jpg

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemal1982 -- 24 Ekim 2010; 1:29:20 >
  • işlemci çok iyi 4 ghz ye kadar yolu var
    bu arada vid; 1,1625
    biosdan C1E yi kapatırsan işlemci sürekli 3,16 da çalışacaktır
    vede cpu-z de değişme nedeni işlemci boşta iken voltajını ve çarpanı düşürdüğü için hızı düşük görebilirsin
  • quote:

işlemci çok iyi 4 ghz ye kadar yolu var
    bu arada vid; 1,1625
    vede cpu-z de değişme nedeni işlemci boşta iken voltajını ve çarpanı düşürdüğü için hızı düşük görebilirsin

Merhaba yanıtınız ve ilginiz teşekkür ediyorum, FSB frekansını 350 değerine getirdiğimde windows7 açılıyor fakat fare imleci yerinden oynamıyor, ve kitlenmiş bir sistem oluyordu, voltajıda yükselttiğim halde, bu arada biostan C1E yi kapatmamı istemişsin nedir o anlayamadım? biosta nerde bulunur, tam olarak ismi nedir, benim overclok yaptığım biostaki pencerede bu C1E gibi bir ibare bulunmuyor, ama eğer bir yerlerdeyse işte nerde acaba
    Birde her FSB değerini yükselttiğimde nekadarlık bir voltaj yükseltiyim,?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cemal1982 -- 24 Ekim 2010; 11:28:42 >

• quote:

quote:

bu arada vid; 1,1625

Merhaba yanıtınız ve ilginiz teşekkür ediyorum, FSB frekansını 350 değerine getirdiğimde windows7 açılıyor fakat fare imleci yerinden oynamıyor, ve kitlenmiş bir sistem oluyordu, voltajıda yükselttiğim halde, bu arada biostan C1E yi kapatmamı istemişsin nedir o anlayamadım? biosta nerde bulunur, tam olarak ismi nedir, benim overclok yaptığım biostaki pencerede bu C1E gibi bir ibare bulunmuyor, ama eper bir yerlerdeyse işte nerde acaba

ram frekansını mevcut ramin kaç mhz ise ona yakın hızlara çek
    Dram Frequency adlı yerden yapabilirsin
    C1E yi Disable yapman takdirde işlemci hep en yüksek mhz de çalışır (3,16 ghz örn)
    C1E-Eist ;
    DRam frequency; sizde bu değeri 1066 ve yakın hızlara çekin 1055 1040 1067 gibi

• quote:

quote:

bu arada vid; 1,1625

Merhaba yanıtınız ve ilginiz teşekkür ediyorum, FSB frekansını 350 değerine getirdiğimde windows7 açılıyor fakat fare imleci yerinden oynamıyor, ve kitlenmiş bir sistem oluyordu, voltajıda yükselttiğim halde, bu arada biostan C1E yi kapatmamı istemişsin nedir o anlayamadım? biosta nerde bulunur, tam olarak ismi nedir, benim overclok yaptığım biostaki pencerede bu C1E gibi bir ibare bulunmuyor, ama eğer bir yerlerdeyse işte nerde acaba
    Birde her FSB değerini yükselttiğimde nekadarlık bir voltaj yükseltiyim,?

C1E'nin ne olduğunu ilk postumda açıklamıştım, dikkatlice tekrardan okursan ne olduğunu anlayabilirsin..
    BIOS'da CPU bölümünden kapatabilirsin.. Menünün ismini tam hatırlayamadım ama CPU Configuration'da olabilir. Sekmelerde dolaş zaten görürsün..

• Hapocod ve Furkan arkadaşlar üşenmeden ikinizede resim ve konuyla ilgilendiğini için çok çok teşekkür ediyorum,
  • quote:

Hapocod ve Furkan arkadaşlar üşenmeden ikinizede resim ve konuyla ilgilendiğini için çok çok teşekkür ediyorum,

Rica ederim
    bu konuda işine yarayacaktır
    http://forum.donanimhaber.com/m_22460774/tm.htm
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.