Şimdi Ara

Asus anakart 'Microcode' Debug Kodu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
495
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • İyi günler arkadaşlar.Durduk yere kilitlenen bir bilgisayarımız var.Sistem açılıp masaüstü geldikten sonraki ilk 10 dakika içide,ne yaparsak yapalım bilgisayar kilitleniyor,mavi ekran veriyor.0x124 veya Whea_Uncorrectable_error mavi ekran yazıları...Temiz sistem kurulup güncel sürücüler yüklendi.Sonuç aynı.Anakart 02 debug kodu veriyor.Kitapçığına baktık.Anlamı "microcode" muş.İşlemci arızası mı yoksa anakart arızası mı acaba?Yoksa psu mu ram mi?Bir an önce servise verelim de kurtulalım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AC Kiriklar -- 2 Haziran 2015; 3:14:49 >

Gigabyte x670e Aorus Master-7950x3d-Corsair H150i Elite Capellix-4x16Gb Corsair Dominator Platinum Ddr5 6000C36-Gigabyte 3080Ti Gaming Oc- Corsair Ax1600i-Nxzt H710i-Corsair K100-Asus Rog Gladius III-Philips 32M1N5800A
  • AC Kiriklar kullanıcısına yanıt
    0x00000124 Whea_Uncorrectable_error hatası genelde donanım kaynaklıdır ama yazılımla da ortaya çıkabilmektedir.

Özellikle hatalı yapılandırılmış sürücülerin aygıtları desteklenmeyen-hatalı parametrelerle çalışmaya zorlaması durumunda ortaya çıkabilirler. İyi kurulmamış, şişmiş sistemlerde epey yaygındır. İyi bir sistem kurulumu, güncel sürücüler ve şişen windowsun düzgün şekilde temizlenmesi sorunu çözebilir.

Yazılımdan kaynaklı ikinci ihtimal genelde KERNEL MODE çalışan application hook tipi uygulamalarında görülür. Bu tür uygulamalar işletim sisteminin çekirdeğine müdahale ederler, özellikle kesme-servis istek kapılarına kanca atarlar. Böylece sistemin mesajlarını-işleçlerini yakalayıp devreye girebilirler. Örneğin anti virüsler vb güvenlik yazılımları, uzaktan yönetim yazılımları, olay-işlem takipçileri vb yazılımlar bunlardandır.

Ve özellikle de symantec ürünü (norton) güvenlik yazılımları bu konuda epey sabıkalıdır. Sistemin içine çok fazla dalarlar ve bu hatalara neden olabilirler. Öncelikle güvenlik yazılımı vb kurmadan-kaldırarak sistemi temizleyip bir test yapın.

Diğer önemli sorun aslında çok basit olan ve bu nedenle sık yapılan bağlantı hatalarıdır ve sanıldığından çok daha yaygındır. Tüm bileşenlerin, kabloların. pinlerin vb doğru ve sağlam takıldığına emin olun.

Esas kaynak ise donanımdır.

RAM CRC error, yani bozuk bellek hataları buna sıkça neden olurlar. Bozukluk kod sektöre denk geliyorsa raslantısal olarak yanlış parametre veya desteklenmeyen opcode gibi (asm veya mikrokod karşılığı) sorunlara yol açabilir. İşlemci tanımadığı bir opcode görürse ve kritik ise sistem çökebilir. Ben eski ramlarımda sorun yaşamıştım. 4x2 GBram vardı. Sistem normal açılıyor ve çalışıyordu. Ancak rar yaparken ya bozuk paketliyor ya da indirdiğim paketlere bozuk diyordu.

Bayağı uğraştım. Nihayetinde üçüncü modülde 6192-7168 MB arası blokta bellekte hata vardı. RAR büyük dosyaları yüklerken bellek kullanımı buraya kadar geliyor ve bu hücrenin bilgiyi bozuk tutması işlemi bozuyordu. Çok fazla firefox sayfası vb açıca ise sistem kilitleniyor veya çöküyordu. Windowsu silip tekrar kurarken belli bir yüzdede (%71) takılıyordu. Bellek testi ile farkettim. Test edin.

Yine BIOS bazı donanımları düzgün tanılıyor ve hatalı-geçersiz parametreler ile ayarlamaya çalışıyor olabilir. Veya BIOS sürümünde hata vardır veya CMOS çine yazarken hatalı yazılan yerler olabilir. Öncelikle güncel bir BIOS ile dikkatli bir yükleme (BIOS içinden) yapın.

Önemli bir diğer husus ise işlemcinin hatalı olmasıdır. İşlemcide belli mikrokodları yürüten devrelerde hata olabilir ve bu sonuca yol açabilir. Prime vb ile işlemciyi bir test edin. Genelde en yaygın sebep işlemciden kaynaklanır.

Özellikle OC yaptıysanız tüm bileşenleri orjinal hızlarına döndürün. yaygın sebeplerden biridir.

Ayrıca bilgisayar ayarlarından çökme durumunda hata ve bellek dökümünü kaydetmeyi seçin. Bu hata loglarını inceleyerek sebebini bulabiliriz sanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 2 Haziran 2015; 10:44:06 >
    Kırık kafa, Gigabyte 970A-UD3P, FX-8320, TridentX 4x8 GB 2133-9.11.11.31, 7950 DCU2T, 2x4 TB SV-35, 2x6 TB SV-35, 2x8 TB WD Harici, 240 GB SSD, BlueRay-RW, 29 inç 4K-3840x2160-IPS-75 Hz-4 ms, TT Toughpower Qfan 750W 80 B, Coolermaster RC-690-III, Logitech M705 ve K350 Wave

• melikulupinar kullanıcısına yanıt
    Cevabınız için çok teşekkür ederim. Tertemiz sistem kurdum.En güncel sürücüleri ilgili resmi sitelerden indirerek kurdum.En güncel anakart biosu yüklü.Aynı şekilde uzun süre kullandık.Zaten antivirüsleri katiyen kullanmam.Kullandırmam da.Sistem yedeği alırım.Virüs bulaşırsa ya da format zamanı gelirse sistem geri yükleme yaparım.Son 2-3 gündür mavi ekran ile başlayan bir macera bu.Sistemde overclock yok.Prime95'i açar açmaz sistem kilitleniyor.2-3 saniye geçmiyor sistem kilitleniyor.Bazen masaüstü ekranı gelir gelmez kilitleniyor.Oyuna girince 5 dk olmadan kesin kilitleniyor bilgisayar.İnternette sörf yaparken 10 dk sürüyor mavi ekran vermesi ya da kilitlenmesi...Overclock yokken 1.1V yiyen işlemci şu anda overclock yokken yükte 1.25V çekmeye başladı.Prime açar açmaz overclock olmamasına rağmen ve sıvı soğutma olmasına rağmen direkt kilitlenmesi beni direkt işlemciye yönlendiriyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AC Kiriklar -- 2 Haziran 2015; 12:13:31 >
    Gigabyte x670e Aorus Master-7950x3d-Corsair H150i Elite Capellix-4x16Gb Corsair Dominator Platinum Ddr5 6000C36-Gigabyte 3080Ti Gaming Oc- Corsair Ax1600i-Nxzt H710i-Corsair K100-Asus Rog Gladius III-Philips 32M1N5800A

• AC Kiriklar kullanıcısına yanıt
    Sizin durum ısınmaya dayalı gibi görünüyor bu durumda.
    Özellikle prime açınca çok kısa sürede kilitlenmesi ve fazla voltaj çekmesi buna işaret ediyor gibi.

Her ne kadar sıvı soğutma kullansanız da ısınma yine de olabilir. Özellikle son üç nesil intel işlemcilerde silikonda oluşan ısının dışarı atılmasında sorunlar olduğu biliniyor. Bunu gidermek için koruma kılıfını çıkarıp DELID denen işlemi (iç macunu yenileme) yapanlar mevcut.

1. Sizin durum bununla ilgili olabilir. Anakart veya işlemcideki bir sorundan dolayı çekilen yüksek voltaj silikonun fazla ısınmasına yol açıyor olabilir. Isı dışarı taşınamıyorsa soğutma da pek fayda vermeyecektir. İşlemci ısısının kaydını tutun ve bir inceleyelim.

2. Yüksek voltaj bazı elektriksel sorunlara yol açıyor olabilir. Üretim nanometresi düştükçe voltaj daha önemli hale gelir. Özellikle üretim esnasında wafer üzerinde küçük halar varsa oluştuysa bu sorunlu bir çipe neden olabilir. Bu tür hatalı silikon veya bakır bağlantıları sinyali iyi iletmeme, sinyal sızması, migration etkisi vb nedenlerle devrenin çalışmasını bozabilir. Başta tespit edilemeyecek bu hususlar zaman içinde ilerleyerek sorun yaratabilirler.

Özellikle ısı kaydı ve çökmede crash dump kayıtlarına bir bakmamız lazım. Gerekirse işlemcinin voltajı sabitleyip, hızını düşürüp, turbo core vb kapatarak bu kayıtlara bakmayı denemeliyiz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 2 Haziran 2015; 12:31:00 >
    Kırık kafa, Gigabyte 970A-UD3P, FX-8320, TridentX 4x8 GB 2133-9.11.11.31, 7950 DCU2T, 2x4 TB SV-35, 2x6 TB SV-35, 2x8 TB WD Harici, 240 GB SSD, BlueRay-RW, 29 inç 4K-3840x2160-IPS-75 Hz-4 ms, TT Toughpower Qfan 750W 80 B, Coolermaster RC-690-III, Logitech M705 ve K350 Wave

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.