Şimdi Ara

AsRock Z77 Extreme 4 ile i5-2500K 5Ghz'e OverClocking !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
47
Cevap
3
Favori
4.879
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • AsRock'in su siralar piyasadaki fiyat/performans acisindan en verimli anakarti z77 Extreme 4 modeli üzerinde kullandigim, Noctua NH D14 (3 Fanli) sogutmali i5-2500k islemcimi 5GHz'e stabil degerlerle sonunda hiz asirtabildim ve bunu da benim gibi Extreme 4 kullanipta internette bir türlü detayli hiz asirtma bilgisini bulamayan arkadaslar icin kücük bir inceleme, bir bilgilendirme seklinde burada paylaşmak istedim.

    Buyrun altin kapasitörlü anakartimizin ne kadar yüksek oc potansiyellerine yatkin oldugunu hep birlikte görelim. Eger daha yüksek oc degerlerine yada daha düşük voltaj ve sicakliklara ulasan arkadaslar varsa lütfen konu altinda paylasalim. Ben kendi denemelerimde 5.3'e kadar ulaşabildim. Simdiden tesekkürler...

    BIOS'a girip önce bios ayarlarini bi fabrika ayarlarina sifirlamanizi ve 2.0 bios güncellemesini flashlamanizi öneririm.

    EXTREME 4 z77 BIOS 2.0

    OC Tweaks bölümünde; (hic bir hazir OC profili secmeden, yani DISABLED olarak birakiyoruz)

    CPU Ratio: All Core
    All Core: 50
    BCLK: 100.1
    Spread Specturm: DISABLED
    Speed Step: DISABLED
    Internal PLL Voltage: ENABLED
    CPU Load Line Calibration: Level 1

    Ram voltajini ve MHz degerini manuel olarak ramlerinize göre ayarlayin ve 1.55v'tan baslayarak geriye dogru stabiliteyi tutturana kadar gidin. Bende suan en son 1.485V`da stabil kaldi. daha alt degerlerde de 1.45v gibi degerlerde de acildi Windows gayet kullandim hatta uzun süre ama prime95te test yapmak istedigimde mavi ekran aldim hep.

    * 2133 Mhz icin bende 1,675 voltaj yeterli ve stabil calismakta, isteyen ramleri de cekebilir 2133 Mhz'ye.

    ADVANCED bölümü CPU Configration kisminda;

    Enhanced Halt State (C1E): DISABLED
    C3: DISABLED
    C6: DISABLED
    Package C: DISABLED
    Thermal Throttling: DISABLED
    Intel Virtualization: DISABLED

    Iste bu kadar, buyrun resimler..

    PRIME95

     AsRock Z77 Extreme 4 ile i5-2500K 5Ghz'e OverClocking !


    PRIME95'de tabiri caizse "iskence testini" 22 dakika test ettikten sonra AIDA64 programindan aldigim cekirdek sicakliklari.

     AsRock Z77 Extreme 4 ile i5-2500K 5Ghz'e OverClocking !


    Bosta...

     AsRock Z77 Extreme 4 ile i5-2500K 5Ghz'e OverClocking !


    Benim islemci sanirim biraz esek cikti yani internette arastirmalarimda hep insanlarin en fazla 1,4 - 1,45 arasi voltajla ayni anakart ve islemci kombinasyonuyla 5 Ghz'ye rahat ulastiklarini gördüm, bu voltaj degeri islemciye göre degismekte ancak diger ayarlari bire bir yapabilirsiniz ve siz daha düsük voltajlarda daha düsük sicakliklar elde edebilirsiniz tabii ki. Bir de zaten islemciye en cok yüklenen oyunda dahi 52-55 derece arasinda sicakliklar ki gayet uygun günlük kullanima. Bu tip stres testlerinde sadece bu kadar yüksek sicakliklar elde ediliyor.

    EDİT: GÜNCELLEME


    Arkadaşlar direk ''All Core'' değerini 50 yaptığınız da -bu işlemciden işlemciye değişebilir- işlemci çekirdekleri voltajı kendi aralarında verimli olarak eşit şekilde paylaşamayabiliyormuş! -bunu yeni öğrendim- Yani bunun sonucu da mesela prime95 testinde, test yaparken çekirdeklerde bir ve/veya bir kaçının hata verip çalışmayı durdurduğunu görebiliyoruz! Bu hatayı alan aranızda mutlaka olmuştur. Daha stabil aynı voltaj değerinde yada belki daha düşük voltajlarda 5GHZ'i (yada istenilen hızı) yakalamak için ''BCLK'' değeri ile oynamak daha stabil bir sonuç ortaya çıkartıyor, bunu da deneyerek gördüm.

    All Core değeri bende 48'de ve BCLK değer 104'de stabil 4,992-5,001 arasında gidip geliyor işlemci hızı. 104,2 ye ayarlayabilirseniz BCLK değerini 5'in üstüne çıkmış oluyor lakin bende 104,1'den yukarı çıkamadı gücü yetmedi bu kadarmış benim 2500K'nın potansiyeli.

    Böyle bir bilgilendirme eklemek istedim, bilmiyorum eksiğim yanlışım var mı, varsa lütfen konu içinde düzeltelim. Teşekkürler arkadaşlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metallkraft -- 12 Kasım 2012; 13:32:32 >







  • Altın kapasitörle olmuyor bu işler. Ayrıca her işlemci aynı voltajda stabil olmayabilir..

    Bunların dışında güzel bir rehber olmuş...
  • Zaten dedim ya 1.55ten verin adım adım inin altına diye, ama üstüne çıkmaya kesinlikle gerek yok, bu arada altın kapasitölerin enerji verimliligine katkısından dolayı bileşn ve kart ömrü uzamakta... Bu ve bunun gibi cok temel detaylarda karta katkısı bulunuyor, gözle, kullanmayla anlaşılacak bir durum değil...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ayarları biraz daha detaylandırarak voltajı aşağılara çekebilirsiniz muhtemelen. Biraz zaman ister elbette deneye deneye bulursunuz.
  • Sıcaklıklar çok yüksek 86 derece nedir ya.Bide bunu 3 fanlı noctua 14 te görüyoruz.Noctuadan daha iyi hava soğutma olmadığına göre diğer arkadaşların 92 derece civarı falan olacaktır.Bence 1.4v gayet iyi bir voltajdır bu voltajda bulabileceğiz en yüksek ghz yi bulun.Öyle 0.4 ghz için falan donanıma zarar vermeye gerek yok.Zaten oyunlarda 4.6 ghz ve 5 ghz arası çokta büyük bir fark olmayacaktır.Ayrica prime testi 22 dakika yüklenmişsiniz 1 saat yüklenseniz dereceler 95 falan olurdu heralde.Zaten pc de res atardı.Bence gereksiz donanıma zarar vereceksiniz.22 dakikada 85 derece civarını gördüyse gerisini varın siz düşünün



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Krinorex -- 18 Temmuz 2012; 10:04:43 >
  • Alagan arkadasin da dedigi sekilde zamanla ugrasarak voltaj ve sicakliklar asagi cekilebilir, dün vaktim dardi ve hemen paylasmak istedim, biraz daha üstüne düsücem tabii ki sicakliklar bence de cok yüksek bu kadar olmasi acikcasi hemde noctua ile birlikte beni acikcasi biraz hayal kirikligina ugratti ama zaman ayirip iyice en düsük sicaklik ve voltaji yakalamak istiyorum.
  • Anakartınızın linkte incelemesi var incelemeyi yapan arkadaşımızdan da fikir alabilirsiniz sizinle aynı kombinasyonu kullanıyor ne de olsa;

    http://forum.donanimhaber.com/m_61184743/tm.htm
  • ufak bi kac güncelleme yaptim ilgilenenlere...
  • çok teşekkürler bende aynı anakart aynı işlemciyi aldım yarın elime geçiyorlar
    soğutma olarak sıvı soğutma var
    inşallah yarın sistemi kurunca deneyeceğim bende bakalım neler olacak :)
  • sivi sogutma olmasi cok iyi , umarim islemci de benim ki gibi esek cikmaz da daha düsük voltajda daha düsük sicaklikta istediginiz hiza cikarsiniz... valla bugüne kadar zaten hic bir islemcimde yüzüm gülmedi bu konuda... ama anakart konusunda bi ön yarginiz yada vesaire biseyiniz olmasin kart muazzam...
  • zaten ben çok bilgili değilim arkadaşım topladı ben satın aldım
    o.c işlemlerini de yine onunla yapacağız daha bilgili olduğu için
    corsair h60 var sıvı soğutma
    daha önce amd 940 kullanıyordum onu 4.0'a çıkarıp kullandık ama sanırım bunda 5.0ı rahat göreceğiz gibi
    bende bedevi gibiyimdir aslında hayırlısı belki kısrak at bulurum :)
  • :) h60 ' in bendeki noctuadan aslina bakilirsa iyi bir performansi yok, daha dogrusu benim bildigim kadariyla öyle, h100 olsaydi durum biraz daha farkli olabilirdi ancak h60 icin öyle diyemiycem bu acidan siz cok fazla zorlamayin islemciyi ama yinede siz bilirsiniz tabi düsük 1.40-1.45 arasi bi voltaj sabit gelirse 5 ghz icin tabii ki isinma probleminiz olmaz...
  • bakalım hayırlısı ile bir düzelim sistemi neler olur bilemem :)
  • bugün kurdum sistemi
    voltaj +090 ve multiplier x 46 ile 4,60 stabil.
    prime95 ile 36 dakika denedim 72 73 son ısılar
    ama çok bilmediğim için multiplier x49 olunca pc açılış ekranında kalıyor ?





     AsRock Z77 Extreme 4 ile i5-2500K 5Ghz'e OverClocking !
  • 4,6 ya normalde auto voltajlada cikabliyo olmasi lazimdi off set mode dan voltaj vermeyin saglikli olmayabiliyor verecekseniz manuel olarak verin mesela bende suan 1.40v de 4.5 ghz stabil calisiyor sicakliklar da gayet düsük ki bu voltaj bile aslinda bu hiz icin fazla ama basta da belirttigim gibi benim islemci biraz essek cikti siz daha alt voltajlardada calistirabilirsiniz belki bu hizi bi deneyin bu voltajla.

    x49 olunca kalmasi da tamamen voltajin az gelmesiyle ilgili görüdügünüz üzere multipilier degerini azaltinca acilmis bilgisayar tamamen voltaj yetersizligi.
  • Şimdi benimde küçük overclok denemelerim var dahada bu işle 3-4 gündür ugrasıyorum. Prime95 de mavi ekran veriyor sistemim 15. dakikada max sıcaklık 80 derece alıyorum. Ama 3-4 saat oyun oynadım mavi ekran vermedi. Bu hiç bir zaman vermeyecek anlamına gelir yoksa ara ara bu mavi ekranları alacakmıyım. Ayrıca incelemeniz ve paylaşımlarınız için teşekkürler benim gibi yeni başlayanlar için küçük küçük rehberler oluşuyor.
  • Öncelikle ilgi ve alakaniza teşekkür ediyorum ardından da yardımcı olabilmeyi umuyorum. Bende cok cok profesyonel değilim bu konuda ancak artik yılların verdiği bi birikim var bunu da makul düzeyde paylaşmayı seviyor ve istiyorum.

    Sorunuza gelince, prime95 veya türevleri programlarda mavi ekran verme sebebi işlemcinin %99-100 meşguliyet altına sokulmasindan kaynaklanmaktadır ama sanıyorum ki hiç bir oyun günümüzde bu oranda işlemciye ihtiyaç duymadığı icin oyunlarda ya hiç ya da cok cok geç mavi ekran hataları alinmaktadir. Sorunun çözümü ise belli bir seviye daha voltaj artırmaktan geçer. Ve bir de benim tavsiyem işlemci istediğiniz değerde stabil çalışmaya başladıktan sonra 0.5v ile 1.5v arası bir değeri de siz fazladan verin ki beklenmedik bir anda bir problemle karsilasmayin. Bu şart değildir sadece benim bir tavsiyemdir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Artı olarak, su an ki voltaj ile 80 derece alıyorsanız fazla voltaji artirmamaya gayret edin Ghz'yi düşürün derim o kadar zorlamayın iyi bir soğutucunuz yok ise.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eve gittim biraz birseyler kurcaladim gskill 1866 mhz ramler voltaj autoda islemciyi 4500 ghz yaptim 1.3 voltaj ile. Sogutucum TT frio bunlarin fan hizlarini orta seviyenin biraz ustune getirdim 23 dakika prime testinde 70 derecelerde gidip geldi max sicaklik 78 dereceyi gordum. Frionun fanlari tam devire getirirsem sanirim bir kac derece daha oynayabilirdi. 23. Dakikada crash dump deyip mavi ekran atti bende voltaji 1.335 e arttirdim ama hakikatten uykularim kacti fazla kurcalamayacagim artik. herhalde normal kullanimda 4.5 ghz 1.335 voltaj sıkıntı yaratmaz. Birde TT element t kasam var egzost ve tavandaki fani biraz dandik gibime geldi persembe gunu yeni fanlar alip takacagim birde antalyada oturuyorum bu testleri 40 derecede yaptim kışın daha iyi degerler alirim :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pocoloco -- 13 Ağustos 2012; 21:53:58 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iyi güzel zaten çözmüşsunuz olayı bi kaç gün daha uğraşarak biraz daha gelistirebilirsiniz kendinizi ama cokta kurcalamaya gerek yok aslında... yine bi sorun olursa paylaşalım konu altında...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.