Şimdi Ara

Aspect Deneyi (Uzaktan hayalet etkisi) bilimsel ve felsefik sonuçları (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
1
Favori
3.509
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • quote:

Orijinalden alıntı: M@rKSm@N

olasiliklar kisminda takildim. neden

kmk

mkm

gibi olasiliklar atlanmis

Çok güzel yakalamışsın kardeşim. Ben de diyorum, kuantum fiziğinde oran %68'e %32 çıkar. Ama ben %75'e %25 bulmuşum. Bu işte bir terslik var demiştim ama sen yakalamışsın. Sonuçta mantık aynı. Oranlar ben de hatalı olsa da, sonuç itibariyle yarıdan fazlası zıt çıkması gerekiyor. Ve yapılan deneylerle bu durum ispatlanmıştır. Kısaca bu sonuç bize şunu gösterir. Fotonun spini, yani dönüş yönü başlangıçta belli değildir. Biz ölçüm yaptığımız anda karar verilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kingman29 K kullanıcısına yanıt
    Selamlar,
    3 ay için konuyu hortlatmış sayılmam sanırım:) Güzel anlatım için teşekkkürler. Merak ettiğim konu iki dedektörün de dolanık foton fırlatan kaynağa aynı mesafede olup olmadığı? Mesela soldaki + spin tespit etti diyelim.Bu tespit anında foton bir karar almış ve + spinli olmuştur diyoruz. Eğer sağdaki dedektör daha uzakta ise kendisinin de +spin tespit edeceğinden emindir. Peki tam olarak aynı mesafede olsalardı ve ölçümü bir plank zamanı dahi şaşmadan aynı anda yapsalardı o zaman bir fotonun aldığı kararın diğer fotonu etkilediğinden bahsedemeyecektik. İki fotonun da aynı anda bir karar vermesi yani birbirlerine danışması mı gerekecekti?
    Teşekkürler.
  • Surece bakarsak insanın aslında kafasına dünya denen taşın fırlatıldığı ve toza toprağakarışan bedenine bakarak bu taşın onu un ufak ettiği gorulecektir.

Buradaki kafa karışıklığı sureç meselesidir. Bu meseleyi de her an gerçekleşen olum hali ile açıklarız. Yani olume tanınmış muhletten bahsedilebilir.

Olume muhlet ise korkutucu bir haldir. Bi şey olumu de tırsıtmışa benziyor.

Bu hal acayiptir. Mesela karar denen olgu duşunceyle bir anda oluşabilir. Zira korkutulmuş bir olay var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eline sağlık

Edit: Aklıma takılan şunlar var, hücre zarı veya atomaltı parçacığı ışıktan etkilenmesinin sebebi nedir? Spin neden değişir? Bu deney hala yapılıyor mu?
    Birde atom altı dünyada bir şey sebepsiz oluyorsa maddesel dunyada neden sebepsiz bir sey olmuyor? Ve dolanıklığa sebep olunan şey nedir? Bizim tespit edemediğimiz bir takım etkileşimlerin olma ihtimali var mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prof.Celal Şengör -- 22 Şubat 2018; 19:34:25 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • anladığım kadarıyla zamanın ve mekanın bir anına doldurulan bir kısım mikro ölçekte oluşlar var. bu oluşların her biri o zaman ve mekanı tam manası ile gerçekllemek adına diğer mikro oluşumlardan bir kısım öğeleri alıp, okuyucusu için okunup anlaşılabilir küçük su damlacıklarına çeviriyor.

oluşturulan bu mikro sistemlerdeki yapı bir diğerini desteklemek konusunda tam manası ile yardım denen unsuru oluşturma amaçlı olarak toplanmaktadır.

................

mesela kurt adam süpermen batman dracula penguen gibi bir oluş var.

seçilim süpermen ve batmani ayırıyor. diğerlerini de ayrı kategoriye sokuyor. sonra karşılaştırmalı olarak bu kavramlar hakkında iyi kötü denen çizgiyi, hiç bir şekilde iyi olamayan ve her şekilde iyi olan kavram olarak öğretiyor.

ancak bir şey daha yapıyor bu iki kavramı zıtlık oluşturacak şekilde anlatmadığı gibi birbirine de karıştırmıyor. tıpkı iki ayrı kar tanesi gibi.

..................

buradaki amaç şu olabilir; bir kum saatimiz var ve bu saatin üstünde kötülüğü simgeleyen kumlar ve altında iyiliği simgeleyen kumlar olsun. ancak bu saatin ortasında nakliye deliği olmasın. yani üstteki kum hep orda alttaki de hep orda kalsın.

..................

şimdi zaman belirteci bakımından akmasını istediğiniz zaman için üst gözenek kendi iç saatini oluşturacak şekilde dizayn edilmeye başladı diyelim. üst gözenekte de bir kum saati oluştu ve bu kere tahliye deliği var. aynı şekilde alt gözenek de bunu yaptı.

siz bu halde zaman denen şeye mekan olanı görürken iyi ve kötü gibi zıtlığı gördüğünüzü bilirken yaşamsal düzeyde kötü olana ayırmadığınız zamanı ve iyi olana ayırdığınız hayatı tek bir bakışla görebilecek hale gelirsiniz.

...................

yani hayat aslında söylendiği kadar kötü ve iyini karması olamaz. kötüden kaçan ve iyiye yanaşan bir şey için bu söylem anlamlı değildir.

..................

zaman ve mekanın bu ayrıksı oluşları süzen ve toplayan anlayışında birbirine dolanık olanın mesela penguen ile dracula olduğunu düşünün. bu iki kavramın kötülük adına yaptığı mücadelede onları birbiri ile karşı karşıya bırakan şeyin ortaya iyilik denen hali ortaya çıkarması halinde mesela pengueni dracula öldürse bu oluşan halin iyi denen alt gözeneğe akması esasen, kötünün iyiye sızma çabası olarak görünür ve bu esnada mevcuttaki iyi gibi görülen hal spin atmaya başlar ve alt gözeneğe işaret verir.

ancak saf kötülükten yani iyi olması mümkün olmayandan zuhur edenin de asla iyi olmayacağını düşünen şey üst gözenekten alt gözeneğe tahliye deliği açmaya izin vermez. ancak kanılar inançlar ve eğilimler bu durumu yadsıyabilir. kötü olanın değişimi denen süreci kanıksar.

...................

insani algının bir şekilde kötüye temayülü de denebilecek yani ona zaman ve mekan ayırabilecek halleri bakımından bu durum sebebsizliği hatırlatır. kötüden iyinin zuhuru esasen sebebsiz bir şekilde zaman ve mekan denen ayracı kaldırma gerekçesine dönebilir. buna uygun tavır olarak kişideki eseme hatası kendi içsel dünyasına giren fiilin oluşturduğu sevinci simiüle etme çabasıdır.

penguenin ölümü mutluluk verir iken iyilik barımızıda bu sevincin anlatımı denen şey somutlaşma adına eylem gösterir. alt yüzey bu sevinci anlamlandırmaya başladığı an ölüm ve onun sevinci denen şey inançlara yansır. en sevdiğini kaybeden cenneti tahayyül eder. ancak inançlar bakımından kişinin iyi olması onun cennete inanmasını gerektirmez dersek bu kere alt bölümdeki zaman ve mekan kadrajı ölümün sevincini yaşamak adına değişik momentlerde davranır ve bu esnada mesela savaşın gerekliliği gibi bir tezi ortaya koyar.

..........................

kısaca kişilerin inançlarından azade olarak kum saatimizde tahliye deliği açmak denen hal kurgusal olarak varsayılan dünyaların diğerine giriş yaparken ki izledikleri yollar ile anlamlı olur ve bunun amacı saflaşma adına tahliyelerin yapılabilmesi halidir denebilir.

.........................

biz yaşamın bu boyutunda imtihana evrime budaya vs. ye inanıyor olmamız yaşamın başka bir boyutunda beyaz peynire sincaba veya ağaca inanıyor olmamızın akli gerekçesi olarak yorumlanabilir.

kurduğumuz düşümüzde mantıklı olan şey esasen mantığımız değil algımızın gerçekliği olmalıdır.

bu gerçekliği oluşturan şeyin mikro düşünüşlerden makro düşünüşlere yol aldığını düşünmek ve ona göre şekil aldığını anlamak mümkün olabilir.

• İnternette arama yaptım aspect deneyi ile ilgili pek bir bilgi bulamadım. Aramalarda en üsste senin bu verdiğin bilgi çıkıyor, sonuç kısmında ne gibi sonuçlar olduğunu yazmamışsın sadece öngörülenden farklı demişsin ama deney hakkında detaylı veriler için emeklerine teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sybercomp -- 15 Temmuz 2019; 20:13:55 >
  • deney tamamen yanlış bir algı üzerine bina edilmiştir.

"Kuantum Mekaniğini anladığınızı düşünüyorsanız o zaman kuantum mekaniğini anlamamışsınızdır."

Bunu söyleyen adam neyi anladığını sandığını bile bilmiyor. Ortada koca bir aldatmaca var. Kendilerini bile kandırmışlar.

Bütün hepsine cevap vermeyeceğim. Sadece temel olarak şunu yazacağım.

Soruyu newton fiziğine göre sorup, cevabı kuantum fiziğinde arayınca böyle saçma sapan şeyler tabi ortaya çıkar. Kendileri bile bunun farkında değiller.

Belirsizlik ilkesinde ki zar örneğinden başlayalım.

Zar kavramı newton fiziğinde olan kavramdır. Ama sen süper netleme ve büyültme yaptığında kuantum fiziği alanına girmiş olursun. Kuantum fiziğinde ise zar yoktur. Sadece güç alanları vardır. Bunu bilmeyince saçma sapan yorumlar yapılır.

Aspect deneyi ise daha bir facia.

deney ölçümü denilen düzenek tamamen elektik alanları ile ilgilidir. Deney yaptığınız her gözlem, elektrik alandan etkilenir. Hem bir üst yazıda ışıkla buna örnek veriyorsunuz hemde aynı örneği bir başka versiyonuna başka yorum getiriyorsunuz.

Bir daha yazıyorum.

KUANTUM FİZİĞİ BU HALİYLE TAM OLARAK BİR SAÇMALIKTIR. İNSANLARI APTAL YERİNE KOYMAKTIR. HANGİ KURALINA BAKARSAN BAK, SORU MUTLAKA NEWTON FİZİĞİNDE SORULUR, AMA CEVAP KUANTUM FİZİĞİNDE ÇIKAR. oRTAYA ÇIKAN ABSÜRT SONUÇ İSE ANLAŞILMAZ OLUR. SONRA ÇIKAR BİRİ BÖYLE

"Kuantum Mekaniğini anladığınızı düşünüyorsanız o zaman kuantum mekaniğini anlamamışsınızdır."

SAÇMA SAPAN LAF EDER.

kendisinini de anlamdığını itiraf ediyor. Siz bunu neden kutsuyorsunuz ben onu anlamıyorum. Kişini aptallığı nasıl kutsanır ya!!!! Ondan daha aptal olarak mı? yapmayın gözünüzü seveyim.

• 'Felsefik'ten sonrasını okumadım

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.