Benim gittiğim yerde para talepleri sadece kamuflaja isim yazılması için olmuştu bir de palaskamızı kendimiz almıştık.Onun dışında para istemediler.307 k.d. olarak yapmıştım İstanbulda.Uzun dönem askerlerden alıyorlardı sigorta için ama kısa dönemlere sigorta falan yapmadılar.
kamuflaj vd. adı altında para alınmıyoru.Sadece arkadaşında belirtigi gibi isimlik için küçük bir miktar para alınıoyrdu.Sigorta ise zorunlu değil biz yaptırmamıştık mesela yani bir ödeme yapmamıştık fakat görevli gelen kişi zorunlu gibi izlenip vermeye çalışıyorlar genelde eger sigorta yaptırmak isteresen 32 civarında bir miktardı.
Şu anda 329. dönem askerlik yapmaktayım. Şunu belirteyim öncelikle bu sorduğun sorular çok göreceli gittiğin yere göre değişiyor. İlk etapta, en az 1 ay yetecek kadar malzeme götürmende yarar var malum ilk ay çarşı yok. Kantinde genelde ihtiyaçlarını karşılayacak şeyler olmakla birlikte, benim gibi doğuda bir yerde askerlik yapıosun mallar bitmiş olabilio gelmio geç gelio vs bu yüzden tedbirrini almalısın. Asker istikakına gelince bana spor ayakkabi diş macunu fırçası içlik gibi şeylerden vermediler. ben kendi götürdüklerimi kullanıyorum. bi çok arkadaşım eşofman dahi alamadı haberin olsun. Doğuda ufak bi yere düşersen mahrumiyet yaşayabilirsin. bizim dolaplar kilitlenebiliyordu ilk geldiğimizde ama şu aralar yoğun bir dolap kontrolü var ve kilitlemek yasak. Ben hiç kilitlemedim ama burda yer değiştirma fazlasıyla oluyo her şey çalınabiliyor buna para da dahil tedbirli olun çok da para götürmeye gerek yok.
Bizde valiz deposu ve sivil kıyafet deposu ayrı. Sivil kıyafette elbise askısına asılı sivillerin duruyor. Bölük dışına çıkacaksan mutlaka sivil çıkıyorsun. Aylık maaş her yerde değişiyor. Doğuda farklı batıda farklı hatta doğu içinde de farklı bizim mesela 35 ytl civarı (daha 3 aydır hiç alamadık ya:)) 1 km ötedeki alayda 160 ytl aylık maaşlar.
Benim de diz sorunum var hatta kasımda gataya gitcem ameliyata. Diz bağlarım yırtık ama malesef alafranga tuvalet yok burda zorlanıyorum baya. Subay wcleri bile alaturka. Son olarak da burda mesela her akşam banyo var banyo saatinde. Akşam yemeğinden sonra her akşam 1 saat süre içinde isteyen banyo yapabiliyor.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
quote:
Orijinalden alıntı: osp1905
Şu anda 329. dönem askerlik yapmaktayım. Şunu belirteyim öncelikle bu sorduğun sorular çok göreceli gittiğin yere göre değişiyor. İlk etapta, en az 1 ay yetecek kadar malzeme götürmende yarar var malum ilk ay çarşı yok. Kantinde genelde ihtiyaçlarını karşılayacak şeyler olmakla birlikte, benim gibi doğuda bir yerde askerlik yapıosun mallar bitmiş olabilio gelmio geç gelio vs bu yüzden tedbirrini almalısın. Asker istikakına gelince bana spor ayakkabi diş macunu fırçası içlik gibi şeylerden vermediler. ben kendi götürdüklerimi kullanıyorum. bi çok arkadaşım eşofman dahi alamadı haberin olsun. Doğuda ufak bi yere düşersen mahrumiyet yaşayabilirsin. bizim dolaplar kilitlenebiliyordu ilk geldiğimizde ama şu aralar yoğun bir dolap kontrolü var ve kilitlemek yasak. Ben hiç kilitlemedim ama burda yer değiştirma fazlasıyla oluyo her şey çalınabiliyor buna para da dahil tedbirli olun çok da para götürmeye gerek yok.
Bizde valiz deposu ve sivil kıyafet deposu ayrı. Sivil kıyafette elbise askısına asılı sivillerin duruyor. Bölük dışına çıkacaksan mutlaka sivil çıkıyorsun. Aylık maaş her yerde değişiyor. Doğuda farklı batıda farklı hatta doğu içinde de farklı bizim mesela 35 ytl civarı (daha 3 aydır hiç alamadık ya:)) 1 km ötedeki alayda 160 ytl aylık maaşlar.
Benim de diz sorunum var hatta kasımda gataya gitcem ameliyata. Diz bağlarım yırtık ama malesef alafranga tuvalet yok burda zorlanıyorum baya. Subay wcleri bile alaturka. Son olarak da burda mesela her akşam banyo var banyo saatinde. Akşam yemeğinden sonra her akşam 1 saat süre içinde isteyen banyo yapabiliyor.
Umarım yardımcı olmuşumdur.
Herhangi bir rahatsızlık olduğunu acemi birliğine ilk giriştemi söylüyoruz
quote:
Orijinalden alıntı: Met5n1k
quote:
Orijinalden alıntı: balci1987
Merhaba
Aralıkda kısa dönem askere gideceğim. Bazı sorularım var.
1) Asker çantasını 1 aylık mı yoksa 5 ay 5 günlük mü hazırlayacağım? (Sadece acemi birliği için hazırla çok şey götürme büyük olasılıkla gittiğin yerde bunları satacaklardır sana (fiyatları makuldür) sen şahsi temizlik ürünlerini falan al.
2) Kaç çift iç çamaşırı koyacağım? (2-3 çift n'olur nolmaz diye al dediğim gibi gittiğin yerde kantin vardır orada satarlar (tskda ticaret yapıyor :))
3) Valizi yemin sonuna kadar göremiyecekmişim peki içindeki kullanacağım eşyalar ne olacak? (İç çamaşırı, Pijama, Terlik falan) (2 çantan olur çarşı iznin vs olmayacağı için sivillerini kullanmazsın bence götürme sivil kıyafet yanında üzerinle git. Senin yanında kalacak valizde askeri şeylerin olacak onlarıda valiz olarak değil "dolap" olarak stoklayacaksın zaten. Az götür az..
4) Valizi içinde sadece sivil kıyafetlerle mi depoya kaldırıyorlar? (Evet)
5) Normalde ayakkabı numaram 44. Askerde botuda aynı numara mı almalıyım? (bence aynı numara al, 1 numara büyük al diye bir olay var malumunuz ama bence saçma ben tam aldım sorunsuz kullandım)
6) Denizciler beyaz, Sahil güvenlikçiler krem rengi, Havacılar mavi, karacılar yeşil iç çamaşırı mı giyiyor? (Ben havacıydım mavi giydim ama beyaz olsada sorun yok kim görecek.. sen yinede denizi olursan beyaz havacı olursan mavi karacı olursan yeşil (haki) al (ama az al az..)
7) Acemi birliğine KAÇ TL nakit götüreyim? Ben 1 ay için 150 TL yeter diyorum. (ben 500 civarı götürdüm ama yemekhaneyi kullanmamıştım o sebepten o kadar gitti, ota boka para harcamam diyorsan 150 yeter ama sen yinede 200 falan yap şunu - acemilikte bizi sigortalamışlardı 20 lira almışlardı (zorunlu) bide iç çamaşırını falan oradan alacaksan bi 30 lirada onun için ayır)
8) Aylık askerlere maaş veriliyormuş? Ne kadar veriliyor? (er 16 civarı çavuş 21 civarı - küsurları yazmıyorum senin için önemli değildir herhalde :) )
9) Askerde bozuk para sıkıntı oluyormuş. Bütün paramı 5 lik 10 luk banknot şeklindemi götüreyim? (öyle birşeyle karşılaşmadım ama kağıt bozuklar iyidir)
10) Girişte kaç adet aşı yapılıyor? (2 yada 3 burası tartışmalı ben 2 hatırlıyorum ama arkadaşım o gün 3 tane olduk diyor ben 2 aşı 1 hap hatırlıyorum ama ne olduğunu soramayacaksın kimseye önce hapı yut sonra sor diyorlar :) ben askerliğe 12 nisanda başladım en kötüsüde o ilk giriş bence. Bir araba fabrikası gibi düşün "band"a çıkıyorsun sivil olarak ve asker olarak iniyorsun aradaki aşamalarda senin bir fonksiyonun olmayacak, seni işleyecekler..)
11) Birlikde dolaplarımıza kilit kullanabiliyormuyuz? (kesinlikle hayır - kilit götürme)
12) Hangi birliklerde tuvaletler ALAFRANGA? (Dizkapağımda menüsküs yırtığı var. Alaturka tuvaletlere oturmakta zorlanıyorum. (büyük çoğunluğu alaturkadır nadiren alafranga vardır, çok geçmiş olsun ama emin ol kimse dizkapağını umursamayacak maalesef, bunu gidince doktorda belirt varsa rapor vs.. al yanına)
13) İstediğimiz zaman banyoyu kullanabiliyormuyuz? Yoksa belli banyo günlerimi oluyor. (heryerde farklıdır herhalde, biz kütahyada bile 3 bölük olduk acemilikte 1.ERBAŞ, 3.ERBAŞ ve 10.BÖLÜK olarak 10.bölük ve 1.ERBAŞ istediği zaman banyo yapabilirken 3.ERBAŞ banyo için haftanın belli günlerinde hamama götürüldüler 5 dakika süre ki en fazla ıslanır çıkarsın sonra açık havada yürüyerek erbaş binasına gittiler hastalıktan kırılıyorlardı garipler..)
Çok kısa süre önce askerliğini tamamlamış biri olarak (327.KD) kendimce yanıtlayayım fakat bu yanıtları sadece fikir olarak kabul edin çünkü farklılık gösterebilir askerden askere birlikten birliğe vs. Ben havacıydım ve acemiliğimi kütahya hava er eğitimde yaptım belirtiyorum çünkü kütahyada gereksinim duyulacak bir çok şey verilmişti bizlere. Benim cevaplarım yukarıda senin sorularının yanında, umarım diğerleride tecrübelerini paylaşırlar sizinle.
çok faydalı çok güzel sorular teşekkürler, cevaplar için teşekkürler daha dzla cevap bekioruz
Bir sorum daha olacak. Askerde kısa dönem askerler ile uzun dönem askerler aynı koğuşta mı yatar?
Eğer raporun varsa hemen ilet, ona göre davranırlar. Yoksa bir süre eziyet çekersin sonra revire, hastaneye sevk ederler ona göre bir sonuç alırsın. Diğer soruna gelirsek, uzun dönem asker 15 ay askerlik yapar kısa dönem 5 onun dışında her şey aynıdır. askerde rütbe ve kıdem esastır. Aynı koğuşta yatarsın, aynı yerde yemek yersin, onbaşı ve sonra çavuş olmak ( bir kısım uzun dönemler de olabiliyor) ve daha kısa askerlik yapmak dışında farkın olmaz uzun dönemden.
Her şeyden önce sağdan soldan gelen askerlik efsanelerine kahramanlık destanlarına kulaklarını kapat derim... Her birliğin şartları farklı olur...
Acemi birliğinde sana en çok lazım olacak şey iç çamaşır, çorap, terliktir. Kendi banyo havlunu, tıraş ve banyo malzemelerini götür derim... Koğuş dolabında sivil eşya bulunduramazsın, ilk bir ay boyunca sivil eşya deposunda kalır her şeyin. 3 tane aşı oldum ben. Zaten birçok gerekli malzemeyi askeriyede bulursun. İlk 1 hafta 10 günü sıkıntısız atlatırsan, gerek çarşıya gidenlerden, gerek istihkakından, gerekse askeri kantinden gerekli malzemeyi temin edersin...
Bence yanına bol bol kitap al, bir de eğer futbolu seviyorsan futbol ayakkabısı al. Ben 80 günde 5 kitap okudum...
Tabi siz geldiğinizde havalar soğuk olur. Boğazlık, içlik vs. alsan olur. İçliği askeriye veriyor ama uyar uymaz, beğenirsin beğenmezsin falan. Senin bileceğin iş...
Çekeceğiniz sıkıntı askerlik yapacağınız bölgeye göre değişir. Kimi yerde her şeyi elinle koymuş gibi bulursun, kimi yerde sürünürsün... Ne çıkarsa bahtına...
quote:
Orijinalden alıntı: baytar
Her şeyden önce sağdan soldan gelen askerlik efsanelerine kahramanlık destanlarına kulaklarını kapat derim... Her birliğin şartları farklı olur...
Acemi birliğinde sana en çok lazım olacak şey iç çamaşır, çorap, terliktir. Kendi banyo havlunu, tıraş ve banyo malzemelerini götür derim... Koğuş dolabında sivil eşya bulunduramazsın, ilk bir ay boyunca sivil eşya deposunda kalır her şeyin. 3 tane aşı oldum ben. Zaten birçok gerekli malzemeyi askeriyede bulursun. İlk 1 hafta 10 günü sıkıntısız atlatırsan, gerek çarşıya gidenlerden, gerek istihkakından, gerekse askeri kantinden gerekli malzemeyi temin edersin...
Bence yanına bol bol kitap al, bir de eğer futbolu seviyorsan futbol ayakkabısı al. Ben 80 günde 5 kitap okudum...
Tabi siz geldiğinizde havalar soğuk olur. Boğazlık, içlik vs. alsan olur. İçliği askeriye veriyor ama uyar uymaz, beğenirsin beğenmezsin falan. Senin bileceğin iş...
Çekeceğiniz sıkıntı askerlik yapacağınız bölgeye göre değişir. Kimi yerde her şeyi elinle koymuş gibi bulursun, kimi yerde sürünürsün... Ne çıkarsa bahtına...
dede :D e sivil eşya konmuyo sa içlik filan elimizde götürüp koğuşa nasıl girecez onu merak diyorum 2 ayrı bavul goturup birine svil eşyaları koyup depoya verip, diğerine içlilk temizlik eşyalarını mı koyucaz, koyalım?
koğuşa çanta almanıza müsaade etmezler, zaten belli bir dolap düzeni var, kirli torbası, temiz torbası, yatacağın kıyafetlerini de alırsın koğuşa, spor ayakkabını alırsın muhtemelen, biz de serbest, banyo malzemen,traş malzemen, içliğini alırsın bir sorun olmaz. ama öyle getirip sivil eşyanı, gömleğini pantolonunu tıkarsan dolaba, yakma yerinde bir güzel yakarlar gidip ısınırsınız hep beraber...
Koğuşa giderken. Yanımızda götüreceğimiz askeriyede kullanacağımız malzemeleri nasıl götürecez? Poşette mi taşıayacaz? Yoksa askeriye istihkaklarımızı çanta içinde mi verecek? Bizde onun içindemi götürecez kendi götürdüklerimizi
quote:
Koğuşa giderken. Yanımızda götüreceğimiz askeriyede kullanacağımız malzemeleri nasıl götürecez? Poşette mi taşıayacaz? Yoksa askeriye istihkaklarımızı çanta içinde mi verecek? Bizde onun içindemi götürecez kendi götürdüklerimizi
Arkadaşlar, askeriye istihkaklarınızı verirken 1 adet te çanta vericek. Siz kendi sivilden getirdiğiniz çanta + askeriyenin verdiği çanta koğuşa gidip kendi dolabınıza yerleştireceksiniz. Belli bir dolap düzeni vardır. Yalnız bu dolap düzeninde içlik vs tarzı şeylerin yeri yoktur. Onları kendi kafanıza göre arkalara gizlebilirsiniz. Dolap zaten sizin sivilden getirdiğiniz herşeyi almayacak. İhtiyacınız kadar olanı dolaba sığabildiği kadar koyup geri kalanı bu çantalara içersine koyup sivil eşyaya götüreceksiniz.
Sorusu olan varsa yardımcı olurum.
bu konu çok güzel olmuş.. cevap veren arkadaşların ellerine sağlık.. üst konudaki gibi geyik ortamına dönüşmez umarım.. sadece bilgilendirme amaçlı bir konu olursa herkes faydalanır..
ben ana konuda geyik yüzünden 2 kez güme giden sorumu burda sorayım.. aldığımız içliklerin illa krem rengi olma şartı var mı.. mesela aşağıdaki resimdeki gibi birşey götürebilir miyiz?
İç çamaşırı ve İçlik rengi farkeder mi? Renk önemli mi? Normal kilot ve Slip giyebilir miyiz?
quote:
Merhaba
Aralıkda kısa dönem askere gideceğim. Bazı sorularım var.
1) Asker çantasını 1 aylık mı yoksa 5 ay 5 günlük mü hazırlayacağım?
2) Kaç çift iç çamaşırı koyacağım?
3) Valizi yemin sonuna kadar göremiyecekmişim peki içindeki kullanacağım eşyalar ne olacak? (İç çamaşırı, Pijama, Terlik falan)
4) Valizi içinde sadece sivil kıyafetlerle mi depoya kaldırıyorlar?
5) Normalde ayakkabı numaram 44. Askerde botuda aynı numara mı almalıyım?
6) Denizciler beyaz, Sahil güvenlikçiler krem rengi, Havacılar mavi, karacılar yeşil iç çamaşırı mı giyiyor?
7) Acemi birliğine KAÇ TL nakit götüreyim? Ben 1 ay için 150 TL yeter diyorum.
8) Aylık askerlere maaş veriliyormuş? Ne kadar veriliyor?
9) Askerde bozuk para sıkıntı oluyormuş. Bütün paramı 5 lik 10 luk banknot şeklindemi götüreyim?
10) Girişte kaç adet aşı yapılıyor?
11) Birlikde dolaplarımıza kilit kullanabiliyormuyuz?
12) Hangi birliklerde tuvaletler ALAFRANGA? (Dizkapağımda menüsküs yırtığı var. Alaturka tuvaletlere oturmakta zorlanıyorum.
13) İstediğimiz zaman banyoyu kullanabiliyormuyuz? Yoksa belli banyo günlerimi oluyor.
arkadaşlar sorularınıza cevap vereyim bende sizin gibi gitmeden önce bu soruların cevabını çok merak ediyordum ilk olarak diyeceğim gittiğiniz yere göre vereceğim cevaplar değişiklik gösterebilir 1)askerlik çantasını 1 aylık yani acemiliğiniz boyunca yetecek kadar eşya götürün traş bıcağı şampuan traş köpüğü diş macunu, fırcası vb. unutmayın 2)ben 12şer götürmüştüm yeterli geldi daha sonrakiler askeriye içindeki kantinlerden ucuz yollu temin edebilirsiniz 3)arkadaşlar çantalarınız valizliklere koyuluyo istediğiniz zaman ihtiyacınız olan bişey için açtırabiliyosunuz benim tavsiyem asker malzemesi satan yerlerden temiz ve kirli torbaları var onlardan temin edin askeriye düzen çok önemlidir dolaplarınızda dışarda gördükleri herşeyi atarlar elbise torbasıda en az 3-4 tane alın önemlidir. 4)hayır istediğin herşeyi valizde bırakabilirsin, üstünüzdeki sivil kıyafet dışında kıyafet taşımayın boşuna ağırlık yapar 5)mutlaka ayak numaranızdan 1-2 numara büyük alın ve gitmeden taban alın yoksa botlar ayağınıza vurabilir 6)evet aynen öyle 7)kişiye göre değişiklik gösterir sigara içen biriysen hayatta yetmez en az 200-300 götürmekte fayda var sonra sıkıntı çekmezsiniz ve ayrıca mutlaka boyuna asmalı bir çüzdan alın ne olucağı belli olmaz 8)maaşlar gittiğiniz yere göre değişir ben doğuda yaptım 120alıyodum ama batıda yapan arkadaşların 20 tl civarı alıyodu 160 tl alan bile duydum 9)mutlaka dediğin gibi bozuk olarak götürün paralarınızı sonra bozdurmakta çok zorluk çekebilirsiniz. 10)ben 3 adet aşı olmuştum bilginize ama hemen girişte yapmıyorlar 11)kilit yasak arkadaşlar en azından bizde yasaktı ve bir çok yerde de yasak olduğunu biliyorum genelde denetleme olur dolaplara arama falan yaparlar bozuk ve düzensiz olan dolaplar mutlaka ceza alır 12)alaturka tuvaletlere alışın 155 gün boyunca başka seceneğiniz olmıycak 13)istediğiniz zaman banyoyu kullanamazsınız belirli saatleri vardır muhtemel akşam yemeğinden sonra olur 2 saat civarı son olarak arkadaşlar kafanız boş olarak gidin kendinizi sıfırlayın yoksa askerken içinizi yersiniz kısa dönem olmanın avantajlarını görüceksiniz iyiki üniversite okumuşum diyeceksiniz uzun dönemlerle sıkıntılar yaşayabilirsiniz ama herkesle iyi gecinmeye bakın sakın kavga etmeyin askerliğinizi yakmayın herkese hayırlı teskereler
quote:
Orijinalden alıntı: drexler22
bu konu çok güzel olmuş.. cevap veren arkadaşların ellerine sağlık.. üst konudaki gibi geyik ortamına dönüşmez umarım.. sadece bilgilendirme amaçlı bir konu olursa herkes faydalanır..
ben ana konuda geyik yüzünden 2 kez güme giden sorumu burda sorayım.. aldığımız içliklerin illa krem rengi olma şartı var mı.. mesela aşağıdaki resimdeki gibi birşey götürebilir miyiz?
Bu tür konularda kimse net bilgi vermemekle beraber, genelde kullanılan içlik rengi kremdir. Ama bu renk de giysen kimsenin sorun çıkaracağını sanmam. Yani bir komutanın askeri soyup içlik rengi krem değil diye çarpması çok düşük bir ihtimal.
quote:
Orijinalden alıntı: baytar
Hocam acemiliğe kitap götürebiliyor muyuz ?
evet bu kitap olayını ben de merak ettim.. yorgunluktan ve yoğunluktan hiç vaktiniz kalmayacak diyenler olmuştu acemilikte..
bir de konu askerlik olunca insanın aklına saçma sapan sorular geliyor eğer kendimiz eşofman veya pijama götürürsek bunun takım olma şartı var mı
walla acemilikte kitap okuyan arkadaşları tebrik ederim hangi arada okumuşlar merak ettim.İlk etapda kaliteli markaların spor ayakkabı ve eşofmanlarını götürmeyin derim anında yer değiştirir....
Kitaplarınızı götürdüğünüz zaman bölük astsubayına onaylatmanız gerekir, içeri girerken size bilgi verirler zaten, askeriyenin yasaklı yayınları var, onları ben de bilmiyorum, şu ana kadar hangi kitabı götürsem onayladılar. Zaten nizamiyeden girişte size bilgi verirler...
İçlik ve iç çamaşıırında yeşili tercih etmenizde fayda var. Acemi birliği garip bir ortamdır, ilk bir ay boyunca zorlanacaksınız açıkçası, gerek ortama adapte olmak, gerek yoğun eğitim, gerekse askeri disiplin sizi zorlayacaktır. Kendinizi hazırlayın biraz buna, ama acemiyi atlatınca rahat edersiniz...
Her cuma bakım yapılır, hem tüfek bakımı hem de personelin genel bakımı vardır, sizler kış ayında geldiğiniz için soyunup bakım yapmazsınız muhtemelen. Ama yine de acemi birliğinde çarpılmamak için yeşili tercih edin...
Gece yattığınız kıyafet önemli değil kafanıza göre takılın...
Ben tekrar askere gelecek olsam yanıma alacaklarım şunlar olurdu; 1- 5 adet çorap, fanila, kilot. 2- Büyük bir havlu 3- Banyo malzemesi 4- Traş malzemesi 5- Boğazlık (bunu muhakkak temin edin, 1-2 tl bir şey, hayat kurtarır geceleri :D) 6- Gece yatmak için eşofman 7- Spor ayakkabı 8- Kitap 9- Usta birliği için 2-3 tane pantolon gömlek kazak vs. artık size kalmış zevkinize. 2-3 takımdan fazla almanıza gerek yok bence. 10- Tercihe göre de kişisel bakım ürünleri...
İlk başta o bot ayağa vuracak bir defa kaçarı yok :D O yuzden şunu bunu alayım bot vurmasın falan derseniz yanılırsınız o bot kesin vurur :D
Yanınıza çok fazla şey yük etmeyin, ilk 1 haftayı çıkardıktan sonra zamanla eksiklerinizi tamamlarsınız. Bence en önemli şey psikolojik olarak kendinizi hazırlamanız. Nizamiye'den girerken size iyi ya da kötü davranabilirler, tamamen sizin şansınız olur bu, sakın moral bozukluğu yaşamayın, kıl bir nöbetçi astsubaya ya da çavuşa denk gelirsiniz sizi öttürür, iyi birine denk gelirsiniz üstünüzü bile aramaz...
Askerlikte önemli olan kışla ya da taburdaki komutanların tavrıdır. Bir tabur komutanı vardır tabur rahat olur o gider başkası gelir öttürür durur...