Bildirim
arctic cooling kullanıcıları pwm fan pst teknolojisi bunu yaparmı
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü,
1 Mobil

Giriş
-
yokmu arctic cooling kullanan hic
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam, bende bu sorunun cevabını arıyorum.Akasa 5'li PWM Çoklayıcı Kablo aldım ama çözemedim tam olarak. -
quote:
Orijinalden alıntı: dexter1905
Hocam, bende bu sorunun cevabını arıyorum.Akasa 5'li PWM Çoklayıcı Kablo aldım ama çözemedim tam olarak.
hoca boş ver pst yi mst yi ben speedfanla sorunu hallettim şu an 4 tane 3pin fanı pwm niyetine kullanıyorum hem de tek fan soketinden çoklayıcı yardımıyla -
quote:
arctic fanın pwm fanlarında silsile halinde 5 fana kadar eklenip aynı hızda dönmeleri sağlanıyormuş. peki cpu ya bu 12 pwm yi taksam, diğer pwm olmayan 3 pin fanı da pst ile buna bağlasam aynı hızda döndürmeyi başarabilirmiyim ikisini.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fanlar pwm fanı ve anakarttaki soket bios'tan -pwm- modunda ise
ANLADIĞIM KADARIYLA
SIRAYLA
1.tel-SİYAH............GND(- KUTUP)
2.tel-KIRMIZI.........~+12VOLT(+KUTUP)
3.tel-SARI..............FAN'IN TAKOGRAF DEVİR ÇİPİNDEN GELEN BİLGİYİ ANAKARTIN OKUMASINI SAĞLAYAN KABLO
4.tel-MAVİ..............ANAKARTTAN FAN'A DEVİR KOMUTU GETİREN KABLO
ŞİMDİ ANAKART BİR FANIN DEVİR SİNYALINI ALMALI(3. tel ki burada SARI) DİĞER FANLAR SİYAH(1), KIRMIZI(2) VE MAVİ(4) PARALEL OLACAK ŞEKİLDE İSTEDİĞİNİZ KADAR EKLENEBİLİR
Bu modda 4 pinli pwm fanların yanına voltaj modüllü fan taktığınızda voltaj modüllü fanlar maksimum hızda döner, çünkü volt 12V civarındadır
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Fanlar voltaj değişimi devirli ve anakarttaki soket bios'tan -voltaj değişimi- ile devir ayarlama modunda ise
SIRAYLA
1.tel-SİYAH............GND(- KUTUP)
2.tel-KIRMIZI.........5~12VOLT(+KUTUP)
3.tel-SARI..............FAN'IN TAKOGRAF DEVİR ÇİPİNDEN GELEN BİLGİYİ ANAKARTIN OKUMASINI SAĞLAYAN KABLO
ANAKART BİR FANIN DEVİR SİNYALINI ALMALI(3. tel ki burada SARI) DİĞER FANLAR SİYAH(1) ve KIRMIZI(2) PARALEL OLACAK ŞEKİLDE İSTEDİĞİNİZ KADAR EKLENEBİLİR
Bu modda 3 pinli voltaj modüllü fanların yanına pwm fan taktığınızda pwm fan bazen dönmeyebilir çünkü mesela dönmeye başlama voltajı 9V özelliği vardır. O anda soketin soğutmakla görevli olduğu çip seti serin ve volt mesela 7 volt olabilir
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kemal1471 -- 23 Temmuz 2014; 3:39:21 >
-
4 pin molex sürücü kablolarından:
1)+12V SARI
2)GND SİYAH
3)GND SİYAH
4)+5V KIRMIZI
FANLAR İÇİN TAVSİYE 2
a-)
1+2(SARI+SİYAH) 12 VOLT ALINIR
b-)
4+3(KIRMIZI+SİYAH) 5 VOLT ALINIR
c-)
1+4(SARI+KIRMIZI) 7 VOLT ALINIR (12V-5V=7V)
burada SARI +7V, KIRMIZI GND olarak kullanılır.
NOT: 4 PİN MOLEX KABLOLARINDAKİ SARI 12 V; FANLARDA KIRMIZI 12V DUR
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kemal1471 -- 16 Temmuz 2014; 21:51:13 > -
FANLAR İÇİN TAVSİYE 3
4 watt 9 cm 3 pin ortalığı gürültüden yıkan bir fan vardı, onun kırmızı 12 V teline 20 Ω(ohm) direnci seri bağladım (40 Ω 2 w dirençlerden iki tane paralel bağlayıp 20 Ω 4 w elde ettim) sesi kesildi. Bu fana, bir de yağ contasını açıp şırınga ile Shell Helix (makine yağı) şırınga ettim. Sesi yok derecesinde azaldı.
Bunu nerden ilham aldığımı da söyleyeyim: Cooler Master 12 cm Blue Led Fanım vardı. Bu fanın 56 Ω'luk 2-3 watt direnç içeren bir devir düşürücü uzatma aparatı vardı. Dedim ki biz de aşırı gürültü yapan diğer fanlara bunu uygulayabiliz. Elektronikçiler çarşısından 20 Ω, 40 Ω ve 50 Ω çeşitlerinden 2 watt'lık dirençler, lehim teli, basit bir 30 watt lehim makinesi, dijital multimetre, izole bant ve (bantların açılmaması için) küçük kelepçeler aldım. Ayrıca molex ve fan uzatma-çoklama kabloları da temin ettim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kemal1471 -- 22 Temmuz 2014; 0:36:06 >
-
hocam elektronik bilgini güzel uygulamışsın tebrik ederim. ben bir matematikçi olarak elektrik den pek anlamam ama bilgisayar programlarıyla hallettim işimi. benim noctua fanlar zaten en az ses çıkaran fanlardan ama ben biraz daha abartıp ses olayını kökten çözeyim dedim. speed fan programıyla tek 3 pinli fana 4 fan silsile halinde bağlayarak ve bu dört fanı speedfan sayesinde işlem yüküne göre değişen hızda programladım. şu an boşta 700 devir yük altında 1300 devir hızında çalışıyor. haliyle 700 devirde duvar saatinden daha az ses çıkarıyor. ama senin çözümünü de beğendim. -
Hocam ben de matematik öğretmeniyim. Speedfan programını kurdum ama kullanamadım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kemal1471 -- 18 Temmuz 2014; 0:27:09 >
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X