Şimdi Ara

Aracın rengi yönetmeliğe uygun değilmiş... (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
185
Cevap
0
Favori
26.775
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: dedikodu

quote:

Orjinalden alıntı: tenekekutu

Hocam pek susacağını zannetmemde ( gerçi bence farketmez,sonuçta özgür bir insan olarak istediğinizi, yapmakta özgürsünüz) aracın 2001 model olduğuna göre,bu linkide bir yerlerde veya adını (sanayi bakanlığından bak demem bu yüzden di ) verdim diye hatırlıyorum ama birkez daha verelim.Ayrıca birşeyleri kabul etmek veya etmemek size kalmış elbette.Fakat forum birazda paylaşım yeridir.Karşınızdaki kişiye ya güvenirsiniz ( konuda ciddi mesajım olduğuna göre bazı şeyleri biliyorumda yazıyorum "TÜVTürk'ün yetkisi çoktur tarzında afaki laflar karın doyurmaz, hangi kanundan hangi mevzuattan gelmektedir ve sözkonusu yönetmeliğin sözkonusu maddesiyle nasıl bir yasal ilgi kurulabilmektedir? bunlar cevaplanır, biz de susarız"., tarzı bir mesaja gerek duymanız garip geldi,sizi susturmak gibi bir düşüncem yok,konu sizin olduğuna göre istediğinizi yazarsınız) ya da güvenmez.Herşeyi tek tek link atarak,her yazılanı ıspat et şeklinde olmaz bazı şeyler.Belli bilgi verilir gerisi internette detay olarak yazmaktadır.Araştırmak size kalmış,birde araç muayene istasyonları konusuna girmek istemiyorum,orada girersek işin içinden hiç çıkamayız.Ayrıca yönetmelikleri ekiydi,kendiydi tamamen okumakta sağlam sinir istiyor.Size kolay gelsin.

http://www.sanayi.gov.tr/webedit/gozlem.aspx?sayfaNo=1859

Özellikle geçiçi hükümlere bakın.Sizin aracı ilgilendiriyor.

Bu kısım benim düşüncem,katılmaya bilirsiniz.
    Kaldı ki TÜV telefonunuza rağmen ısrarla bunu savunuyorsa ( haksız olduklarında geri adım atıyorlar zaten,kaldı ki bu formda da bir arkadaşımızın başına gledi,aradılar ve kusurunuzu kaldıralım dediler) bunu yasal bir yere dayandırmadan yapmıyordur.Firma desteksiz bir konuya girmez.

TÜVTürk henüz bana geri dönüş yapmadı. Yani top hala onların sahasında, araştırıyorlar.
    Geri dönüşü yapsınlar, kabul edip etmeme durumlarına göre süreci şekillendiririz.

Bu arada ben paralel olarak araştırmaya devam ediyorum ve araştırdıkça TÜVTürk'ün hatalı olduğu daha çok ortaya çıkıyor.

Misal, 2003 tarihli MARTOY03 yönetmeliğinde ilgili ana renk meselesinin olmadığını tespit etmiş olduk.
    İnanmayan Resmi Gazetenin o günkü sayısından bizzat kendi okusun:
    http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2003/12/20031205.htm#6

Alıntıları Göster
    MARTOY03'de ana renk meselesinin olmadığını gördükten sonra 2001 tarihli MARTOY'da "ana renk" ifadelerinin olacağını hiç beklemiyorum.

Ama siz biliyorsanız, 2001 tarihli MARTOY'un Resmi Gazete yayın tarih ve varsa sayısını söyleyin, o yönetmeliği de Resmi Gazetesinden doğrudan okuyalım. Bakalım "ana renk" mevzusu geçiyor mu geçmiyor mu... İçimiz rahat olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: tenekekutu

quote:

Orjinalden alıntı: dedikodu

quote:

quote:

- Benim aracımın Türkiye'de ilk kez satışa sunulduğu yıl, 2001
    - Hyundai firması "AT Tip Onay Belgesini" 2001 yılından önce doldurup onaylatmış olmalı
    - @tenekekutu arkadaşın link verdiği MARTOY yönetmeliğinin Resmi Gazete yayın tarihi 1/4/1999(*) yürürlük tarihi 5 yıl sonrası yani 1/4/2004.
    - Aslında, 1/4/1999 tarih ve 23653 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan MARTOY yönetmeliğinin, bizim sorunumuza neden olan renk tanımlarının yapıldığı bütün ekleri, 12/2/2009 tarih ve 27139 sayılı Resmi Gazete ile değiştirildi:
    http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2009/02/20090212-6.htm
    Değişiklik yapılan ekler de burada:
    http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2009/02/20090212-6-1.doc

Bilin bakalım 2009'da değişiklik yapılan kısımda neler var? Bizim ana renkler...
    (1/4/1999 tarih ve 23653 sayılı Resmi Gazete internetten erişilemediği için link veremiyorum ama avukat arkadaşımdan istettim, metinler elime ulaşınca internete yüklemeye çalışırım)

Yanlışınız var.Yukarıda yazdım ve link verdim.Dikkatli okumamışsınız

Verdiğin Eklerdeki RENKLER 2009 tarihinde yayınlanmadı.Yukarıda verdiğim link olan 2001 olanda da var.Sanırım iyi incelemediniz.

http://www.tse.org.tr/Turkish/belgelendirme/aracpromud/Martoyyonetmeligi.pdf

Ayrıca 1999 versiyonunda da RENK konusu net olarak belirtilmiş.
    Bu konuda hata yapmayın.
    Ayrıca araç muayene istasyonlarının yetkisi sandığınızdan çok daha fazla.Eğer davanızda haklı olduğunuza inanıyorsanız mahkemeye verin.Fakat ben sizle aynı görüşte değilim.

Verdiğiniz linkteki tarih:
    5/12/2003 tarih ve 25307 sayılı R. G.
    MARTOY yönetmeliğinin o tarihteki RG'de yayınlandığı şekli burada:

(Allah'tan 2000 yılı sonraso RG'ye internetten ulaşılabiliyor da işi hemen kaynağında hallediyoruz.)

...
    MADDE 3: Aynı Yönetmeliğin (MARTOY99) ekleri, bu Yönetmeliğin (MARTOY03) ekleriyle değiştirilmiştir.
    ...

Ve bilin bakalım MARTOY03 eklerinde neyi bulamıyoruz?..
    MARTOY09 eklerinde yer alıp bizim başımızı belaya sokan "AT Tip Onay - M1 kategori - ana renk" meselesini MARTOY03 eklerinde bulamıyoruz.

(böylece avukattan istettiğimiz, MARTOY99 bulunan RG'nin elimize gelmesini, scan edip yayınlanmasını bekleme zahmetimiz de ortadan kalkmış oluyor.)

Olmadığına hala inanmayan kaldıysa yukarıdaki Resmi Gazete ilan linkini tıklayıp bizzat kendisi bakabilir. Ama önceden uyarayım; kaynak text formatta değil, scan edilmiş resim formatında. Yani search edemezsiniz, gözlere zahmet arayacaksınız. (Gözlerim koptu ararken)

Buyrun sizin için de tam ilgili MARTOY03 yönetmeliğinin M1 kategorisi araçlar "AT Tip Onay Belgesi" bölümünün FRENLER ve GÖVDE kısmını foto olarak kesip aşağıya ekledim. Renk ifadelerini gövde kısmında görmeyi bekliyordum, ama yok. Diğer bölümlere baktım orada da yok. Bulan varsa beri gelsin.
    Üstelik dikkat ederseniz "AT Tip Onay Belgesi" numaralandırma yapısı, resimdeki MARTOY03 ile güncel olan MARTOY09 arasında oldukça farklı bir formatta. (eskisinde 9.10.3.2 formatındayken yenisinde 1'den 51'e kadar rakamlar halinde)

Aracın rengi yönetmeliğe uygun değilmiş...

YANLIŞ YERE BAKIYORSUN DA ONDAN, EK IX diye diye dilmizde tüy bitti ya neyse,bir bak istersen oraya

Bu konu artık beni baya bir yordu.Ben kaçar

Alıntıları Göster
    quote:

quote:

quote:

quote:

- Benim aracımın Türkiye'de ilk kez satışa sunulduğu yıl, 2001
    - Hyundai firması "AT Tip Onay Belgesini" 2001 yılından önce doldurup onaylatmış olmalı
    - @tenekekutu arkadaşın link verdiği MARTOY yönetmeliğinin Resmi Gazete yayın tarihi 1/4/1999(*) yürürlük tarihi 5 yıl sonrası yani 1/4/2004.
    - Aslında, 1/4/1999 tarih ve 23653 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan MARTOY yönetmeliğinin, bizim sorunumuza neden olan renk tanımlarının yapıldığı bütün ekleri, 12/2/2009 tarih ve 27139 sayılı Resmi Gazete ile değiştirildi:
    http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2009/02/20090212-6.htm
    Değişiklik yapılan ekler de burada:
    http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2009/02/20090212-6-1.doc

Bilin bakalım 2009'da değişiklik yapılan kısımda neler var? Bizim ana renkler...
    (1/4/1999 tarih ve 23653 sayılı Resmi Gazete internetten erişilemediği için link veremiyorum ama avukat arkadaşımdan istettim, metinler elime ulaşınca internete yüklemeye çalışırım)

Yanlışınız var.Yukarıda yazdım ve link verdim.Dikkatli okumamışsınız

Verdiğin Eklerdeki RENKLER 2009 tarihinde yayınlanmadı.Yukarıda verdiğim link olan 2001 olanda da var.Sanırım iyi incelemediniz.

http://www.tse.org.tr/Turkish/belgelendirme/aracpromud/Martoyyonetmeligi.pdf

Ayrıca 1999 versiyonunda da RENK konusu net olarak belirtilmiş.
    Bu konuda hata yapmayın.
    Ayrıca araç muayene istasyonlarının yetkisi sandığınızdan çok daha fazla.Eğer davanızda haklı olduğunuza inanıyorsanız mahkemeye verin.Fakat ben sizle aynı görüşte değilim.

Verdiğiniz linkteki tarih:
    5/12/2003 tarih ve 25307 sayılı R. G.
    MARTOY yönetmeliğinin o tarihteki RG'de yayınlandığı şekli burada:

(Allah'tan 2000 yılı sonraso RG'ye internetten ulaşılabiliyor da işi hemen kaynağında hallediyoruz.)

...
    MADDE 3: Aynı Yönetmeliğin (MARTOY99) ekleri, bu Yönetmeliğin (MARTOY03) ekleriyle değiştirilmiştir.
    ...

Ve bilin bakalım MARTOY03 eklerinde neyi bulamıyoruz?..
    MARTOY09 eklerinde yer alıp bizim başımızı belaya sokan "AT Tip Onay - M1 kategori - ana renk" meselesini MARTOY03 eklerinde bulamıyoruz.

(böylece avukattan istettiğimiz, MARTOY99 bulunan RG'nin elimize gelmesini, scan edip yayınlanmasını bekleme zahmetimiz de ortadan kalkmış oluyor.)

Olmadığına hala inanmayan kaldıysa yukarıdaki Resmi Gazete ilan linkini tıklayıp bizzat kendisi bakabilir. Ama önceden uyarayım; kaynak text formatta değil, scan edilmiş resim formatında. Yani search edemezsiniz, gözlere zahmet arayacaksınız. (Gözlerim koptu ararken)

Buyrun sizin için de tam ilgili MARTOY03 yönetmeliğinin M1 kategorisi araçlar "AT Tip Onay Belgesi" bölümünün FRENLER ve GÖVDE kısmını foto olarak kesip aşağıya ekledim. Renk ifadelerini gövde kısmında görmeyi bekliyordum, ama yok. Diğer bölümlere baktım orada da yok. Bulan varsa beri gelsin.
    Üstelik dikkat ederseniz "AT Tip Onay Belgesi" numaralandırma yapısı, resimdeki MARTOY03 ile güncel olan MARTOY09 arasında oldukça farklı bir formatta. (eskisinde 9.10.3.2 formatındayken yenisinde 1'den 51'e kadar rakamlar halinde)

Aracın rengi yönetmeliğe uygun değilmiş...

YANLIŞ YERE BAKIYORSUN DA ONDAN, EK IX diye diye dilmizde tüy bitti ya neyse,bir bak istersen oraya

Bu konu artık beni baya bir yordu.Ben kaçar

Doğru söylüyorsun, text search yapamadığımdan bulamamışım. sağol.

Şu 2001 tarihli olanın resmi gazete yayın tarihini biliyor musun?

• quote:

MARTOY03'de ana renk meselesinin olmadığını gördükten sonra 2001 tarihli MARTOY'da "ana renk" ifadelerinin olacağını hiç beklemiyorum.

Ama siz biliyorsanız, 2001 tarihli MARTOY'un Resmi Gazete yayın tarih ve varsa sayısını söyleyin, o yönetmeliği de Resmi Gazetesinden doğrudan okuyalım. Bakalım "ana renk" mevzusu geçiyor mu geçmiyor mu... İçimiz rahat olur.

Alıntıları Göster
    Senin verdiğin linkten alıntı yapıp yazdım ama sanırım görmedin.
    Hocam senin verdiğin linkte Ek-IX bulacaksın.Ayrıca yönetmeliğin başında önceki yönetmeliğe göre neyin değiştiği yazıyor.Valla konunun başından beri tekrar oku derim.Bu konu biraz beni yordu.Zaten ekleyecek yeni olarakta birşey yok.Yönetmeliklere dalarsan çıkamazsın.Ama sen bilirsin elbette,istersen tamamı oku
    Yukarı da bir arkadaşta şasi numarası filan demiş.O konu başlı başına bir konu zaten.Yanlız yazan arkadaşta hemen suçu TÜV e bağlamış ya, o da iyi.Artık araçlarla alakalı ne olsa, suçlu belli oldu

Edit,Ek
    Son olarak şahsi bir iki ekleme yapayım.
    Her mikrofon uzatana açız,memuruz,geçinemiyoruz vs diye konuşmasını bilen memur arkadaşlar.Artık işinizi düzgün yapın.Biraz da icraat görelim artık.Yaptığınız topu topu bir iş,onu da yüzünüze gözünüze bulaştırıyorsunuz.Ruhsat yenilemekten bıktı bu millet ( şase di,koltuk sayısıdı,renkti,muayene tarihi,yanlış yazılan trafik cezası vs vs).İşini hakkıyla yapmayıp, maaşını en ön sıradan çekenlere
    BİZİM GÜNAHIMIZ NE

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 16 Şubat 2009; 23:21:30 >

• quote:

Orijinalden alıntı: oldsalt

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    ARKADAŞLAR RENK KONUSUNDA BU SABAH UYARI MAİL İ GELDİ BENİM İNCELEME FIRSATIM OLMADI YÜZEYSEL BAKABİLDİM ORADA BİR ÇOK RENK (YÜZLERCE) VARDI YARIN İNCELER SİZİ AYDINLATIRIM
  • quote:

Orijinalden alıntı: arda38

ARKADAŞLAR RENK KONUSUNDA BU SABAH UYARI MAİL İ GELDİ BENİM İNCELEME FIRSATIM OLMADI YÜZEYSEL BAKABİLDİM ORADA BİR ÇOK RENK (YÜZLERCE) VARDI YARIN İNCELER SİZİ AYDINLATIRIM

Alıntıları Göster
    sopa istemiş bunu yapan başka bişey değil kızılcık sopası ne renkmiş göstermek lazım sorun ortadan kalkar sanırım

şaka biyana geçmiş olsun hocam, gavur şeyi peşinde koşmaya bayılanlar utansın ne diyim. almanmış, tüvmüş tüymüş...

• quote:

Orijinalden alıntı: arda38

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: arda38

Peki gözüne hiç garip garip bir renk çarptı mı ? Ana renkler dışında ?
    Şimdi normalde gümüş gri,inci siyahı vs problem olmuyor zaten.Ana rengi içerdiği için.Yönetmelik değişmiş olsada şu renk belasından kurtulsak.Çünkü bana göre de sadece ana renkler saçma, ama işte yönetmelik yönetmeliktir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tenekekutu -- 16 Şubat 2009; 23:37:01 >

• quote:

quote:

Şimdi normalde gümüş gri,inci siyahı vs problem olmuyor zaten.Ana rengi içerdiği için.Yönetmelik değişmiş olsada şu renk belasından kurtulsak.Çünkü bana göre de sadece ana renkler saçma, ama işte yönetmelik yönetmeliktir

Alıntıları Göster
    quote:

quote:

ÇOK RENK VARDI ŞU AN YANLIŞ BİLGİ VERMEYEYİM

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: TIMERIDER

quote:

Orjinalden alıntı: individual

bence de o yönetmeliği göstersinler sana.

benim araba da bordo
    ruhsatta şeytan kırmızı yazıyo.

şeytan bu renk değil diye acaba bana da mı zorluk çıkarırlar.

evet gümüş gridir,platin bej dir ama şeytanın kırmızı olduğunu kim yumurtlamış huahuahuahauhauhau.

muameleciden duyduğum kadarıyla bej diye bir rengi de tanımıyorlarmış: Kahverengi olacakmış. Ama iki renk birbirinden farklıdır ki?..

Alıntıları Göster
    Bizim arabanın rengi angora beji diye geçiyor ruhsatta şimdi onu kahverengimi yaptırıcaz.
    quote:

quote:

quote:

benim araba da bordo

evet gümüş gridir,platin bej dir ama şeytanın kırmızı olduğunu kim yumurtlamış huahuahuahauhauhau.

muameleciden duyduğum kadarıyla bej diye bir rengi de tanımıyorlarmış: Kahverengi olacakmış. Ama iki renk birbirinden farklıdır ki?..

• quote:

quote:

Alıntıları Göster
    Benim hala kafamda soru işaretleri var?
    Ön kabuller:
    1- Bir an için MARTOY'daki ana renk meselesini TÜVTürk'ün kontrol etmek zorunda olduğunu kabul edelim.
    2- Ve bizim aracımız da ana renk olmadığı için kusurlu olsun. (Gerçi yanlış olan benim aracım değil en fazla o aracın "Tip Onay Belgesi" olabilir ki bu da ruhsat değiştirmekle değişmez, düzelmez. Yani ruhsatı değiştirsem bile benim aracım yönetmeliğe aykırı olmaya devam edecek, çünkü aracın dosyasındaki Tip Onay Belgesinde (TOB) değişmeyecek. TOB değiştirmeye, benim, TÜVTürk'ün ve Trafik Şube'nin yetkisi yok.)
    3- Hadi bütün bunların hepsini kabul edelim, yani ruhsat değiştirmekle aracın TOB belgesinin düzeldiğini ve bütün dertlerimizin sona ereceğini varsayalım. (Zaten ruhsat değiştirmeye direnme sebebim de bu ya: sorun çözülmeden olduğu yerde kalacak ve ileride tekrar tekrar benim başıma iş açmaya devam edecek)
    4- TOB düzeltmenin yolunun ve yönteminin Trafik Şubesinde ruhsat değiştirmekten geçtiğine inanalım.

Bu ana renk-tali renk sorununun Ağır kusur olduğunu nereden biliyoruz? Örneğin hafif kusur olamaz mı? neye dayanarak ağır kusur diyoruz? (2 numaralı ön kabul: kusurlu olduğunu varsayıyoruz.)

Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelikte ve bunun Ek'lerinde araç rengiyle ilgili bir ibareye rastlayamadım. Üstelik bu yönetmeliğin Ek-2'sinde araçlarda yapılacak kontroller ve bunlarla ilgili kusurlar tanımlanır.

Kusurlar tablosunda ise araç rengiyle ilgili tek madde var, 7. Madde: "Aracın rengiyle ruhsatta yazan renk aynı değil!" (Ağır Kusur)
    Yani kusurlar tablosunda da tali-renk, ana-renk ayırımı yok. Ve bu durum özellikle vurgulanmadığı gibi ne yapılacağı da belirtilmemiş.

Kusurlar tablosunun 7. maddesi ise TÜVTürk ile beraber gelmiş bir yenilik değil, senelerdir süregelen standart bir uygulama!
    Eski muayene istasyonlarında da başarıyla kontrol edilen bir sistem:
    Aracının rengini değiştirdiysen ve ruhsatına işletmediysen muayeneden geçemezsin! İşte 7. madde senelerdir bilinen ve eski muayene sisteminde bile başarıyla uygulanan bu temel kuralın ifadesidir.
    7. Maddede ana-renk, tali-renk diye en ufak bir tanımlama yoktur.

Benim araç=bordo, ruhsat=bordo olduğu için 7. Maddeye göre "Aracın rengiyle ruhsatta yazan renk AYNIDIR!" Bu nedenle Kusurlar tablosunun 7. Maddesine istinaden muayeneden bırakılmam mümkün değildir!

O halde, kusurlar tablosunun hangi maddesinin hangi kusuruna istinaden muayenem onaylanmadı?
    TÜVTürk'ün yanıtlaması gereken cevap işte bu...

• quote:

Orijinalden alıntı: MINERVAL

Bizim arabanın rengi angora beji diye geçiyor ruhsatta şimdi onu kahverengimi yaptırıcaz.
    quote:

quote:

quote:

benim araba da bordo

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: AuToBaN

quote:

quote:

quote:

benim araba da bordo

sadece sen, ben değil...
    Bizim gibi onbinlerce, yüzbinlerce aracın ruhsatı değişecek!
    Peki sorun çözülecek mi? HAYIR!
    Çünkü Tip Onay Belgeleri değişmeden kalacağı için yönetmeliğe aykırılık devam edecek. Çünkü bütün olası kusur, Tip Onay Belgesinin (TOB) doldurulmasından kaynaklanıyor. Ruhsatlar TOB'a göre çıkarılır. Yani burada yönetmeliğe aykırı olan Ruhsat değil, TOB'dur. Ruhsatı düzeltince yönetmeliğe aykırılık ortadan kalkmış olmaz. (TOB işlemlerinin yönetmeliğe aykırı ve yanlış yapıldığı kabulüne göre yazıyorum.)

Bu durum basit biçimde şuna benzer:
    Farzet senin nüfus cüzdanı yanlış yazılmış, bunu referans alarak çıkartılan okul kimliğin de doğal olarak yanlış yazılmış olur, değil mi?..
    Şimdi senin hocalardan birisi bu yanlışlığı farkediyor ve seni sınava sokmuyor. "İdareye kadar git, okul kimliğini düzelt, gel!" diyor. Burada okul idaresinin kimlik düzeltmesini Nüfus Cüzdanını kontrol etmeden yapacağını farzetmek zorundayız (Çünkü Ruhsat değiştirirken Trafik şubenin, araç dosyasında yer alan TOB belgesini dikkate almadan kuzu kuzu değiştireceğini varsaydığımız için.)
    Diyelim ki okul idaresi Nüfus Cüzdanını dikkate almadan senin okul kimliğini düzeltti. Ve diyelim ki öğrenci halinle reşit değilsin, yani kendi başına Nüfus Cüzdanını düzeltme yetkin yok.
    Nüfus cüzdanı yanlış olarak kaldığı sürece, düzeltilen okul kimliği senin "kimlik sorununu" (kanuna ve yönetmeliklere aykırılık durumunu) düzeltmiş olur mu?
    HAYIR!
    Peki sen kendi başına Nüfus Cüzdanını düzelterek sözkonusu aykırılığı giderebilir misin?
    HAYIR! Çünkü reşit değilsin, yani yetkin yok.

• quote:

Senin verdiğin linkten alıntı yapıp yazdım ama sanırım görmedin.
    Hocam senin verdiğin linkte Ek-IX bulacaksın.Ayrıca yönetmeliğin başında önceki yönetmeliğe göre neyin değiştiği yazıyor.Valla konunun başından beri tekrar oku derim.Bu konu biraz beni yordu.Zaten ekleyecek yeni olarakta birşey yok.Yönetmeliklere dalarsan çıkamazsın.Ama sen bilirsin elbette,istersen tamamı oku
    Yukarı da bir arkadaşta şasi numarası filan demiş.O konu başlı başına bir konu zaten.Yanlız yazan arkadaşta hemen suçu TÜV e bağlamış ya, o da iyi.Artık araçlarla alakalı ne olsa, suçlu belli oldu

Edit,Ek
    Her mikrofon uzatana açız,memuruz,geçinemiyoruz vs diye konuşmasını bilen memur arkadaşlar.Artık işinizi düzgün yapın.Biraz da icraat görelim artık.Yaptığınız topu topu bir iş,onu da yüzünüze gözünüze bulaştırıyorsunuz.Ruhsat yenilemekten bıktı bu millet ( şase di,koltuk sayısıdı,renkti,muayene tarihi,yanlış yazılan trafik cezası vs vs).İşini hakkıyla yapmayıp, maaşını en ön sıradan çekenlere
    BİZİM GÜNAHIMIZ NE

Alıntıları Göster
    quote:

.....
    BİZİM GÜNAHIMIZ NE

O dediğinden ben de şikayetçiyim, hem de nasıl şikayetçiyim...

Az maaş aldığını ileri sürüp işini savsaklayan veya hiç yapmayan memurun çok basit bir çözüm yöntemi var: 2 satırlık istifa dilekçesi.
    Böylelikle o memur, özel sektörde daha dolgun bir maaşlı, daha insanca yaşama imkanı veren gönlüne göre bir iş bulur.
    İstifa ederek boşalttığı kadroya da onun beğenmediği maaşa, o işleri sevincinden takla atarak yapan bir sürü adam bulunur.

Böylece alan da memnun olur satan da... İşler de layıkıyla işlemeye başlar.

Zaten elime yetki alsam ilk ortadan kaldıracağım kanun 657 sayılı devet memurları yasası; bağla hepsini 4857'ye. Bak o zaman işler nasıl yürümeye başlıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dedikodu -- 17 Şubat 2009; 1:09:10 >

• quote:

Orijinalden alıntı: MINERVAL

quote:

quote:

quote:

benim araba da bordo

Alıntıları Göster
    quote:

quote:

quote:

quote:

benim araba da bordo

bnmde angora beji ruhsattada angora beji ancak plaka sorgulamada KAHVERENGİ(BEJ) diye yazıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: kürsad

quote:

quote:

quote:

quote:

benim araba da bordo

bnmde angora beji ruhsattada angora beji ancak plaka sorgulamada KAHVERENGİ(BEJ) diye yazıyor.

Alıntıları Göster
    Bu tür sorunlarınızı Tüketici derneklerine iletin. Aksi halde şikayetleriniz havada kaır, kendini bi halt zannedenlere koz vermiş olursunuz.
    Yönetmelikler değişir, bir hukukusuzluk varsa Danıştay tarafından iptal edilir. Bunun içinde tüketici derneklerinin girişimde bulunması gerekiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: kürsad

quote:

quote:

quote:

quote:

benim araba da bordo

Alıntıları Göster
    Bir sabah TÜV TÜRK'ün kapısına bir not asılı bulursak şaşırmamak lazım: "DAYANAMADIK, BIRAKTIK, KAÇTIK..."

Gerçi böyle bir şey çok zordur ancak TÜV TÜRK'ün hantal devletin elinden kolayca aldığı ARAÇ MUAYENE HİZMETİNİ ülkemiz gerçeklerine ve şartlarına uyum sağlayacak şekilde değiştirmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Bir defa renk hususunda en ufak bir engel çıkarmaması gerek. Aracın rengi ne ise zaten odur: Her üreticinin kendine ait renk adı var (Şeker Beyazı, Vals Mavisi, Refleks Gümüş, Fırtına Grisi, Aytozu Grisi, Buğday Beji) ve bunu daraltıp temel renklere ve tonlara indirmek bir defa yanlış, isterse TSE'de veya MARTOY'da yazarsa yazsın. Orada belirtilenler kriterdir sadece ve otomobil üreticilerinin araç rengini adlandırma serbestisine engel teşkil edecek nitelikte değildir. Olamaz da.

Bakalım bu işin sonu nereye varacak...

• quote:

Orijinalden alıntı: Taner Göde

Bir sabah TÜV TÜRK'ün kapısına bir not asılı bulursak şaşırmamak lazım: "DAYANAMADIK, BIRAKTIK, KAÇTIK..."

Gerçi böyle bir şey çok zordur ancak TÜV TÜRK'ün hantal devletin elinden kolayca aldığı ARAÇ MUAYENE HİZMETİNİ ülkemiz gerçeklerine ve şartlarına uyum sağlayacak şekilde değiştirmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Bir defa renk hususunda en ufak bir engel çıkarmaması gerek. Aracın rengi ne ise zaten odur: Her üreticinin kendine ait renk adı var (Şeker Beyazı, Vals Mavisi, Refleks Gümüş, Fırtına Grisi, Aytozu Grisi, Buğday Beji) ve bunu daraltıp temel renklere ve tonlara indirmek bir defa yanlış, isterse TSE'de veya MARTOY'da yazarsa yazsın. Orada belirtilenler kriterdir sadece ve otomobil üreticilerinin araç rengini adlandırma serbestisine engel teşkil edecek nitelikte değildir. Olamaz da.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: tanergode

Hocam yukarıda altını çizdiğim kısımlar doğruysa. Yani yönetmeliğin Ek-IX'unda belirtilenler bağlayıcı değil de imalatçıların renk serbestisi varsa...
    Bu TÜVTürk'ün bize çektirdiği gavur eziyetinden başka birşey değil!

Zaten başından beri TÜVTürk'ün bu Ek-IX'a göre konumunu belirleyemiyorum: ama tarafı olmadığı kesin.

Zaten İmalatçı firma TOB belgesini belirli bir serbestiye göre dolduruyorsa ve Sanayi ve Ticaret bakanlığı da kanundaki "yetkili onay kuruluşu" sıfatıyla onaylıyorsa, başk a kimseye söz söyleme hakkı düşmez. Bundan sonra,
    TrafikTescil birimi,
    TÜVTürk,
    ve Vatandaş
    olsa olsa "dış kapının mandalı" olur.

Aslında ben bu işlerden hiç anlamazdım. Hiç de işim olmaz. Bundan sonrada hiç uğraşmam, uğraşmak da istemem. Herksin kendi yönetmeliği kendine, kim nasıl biliyorsa öyle yapsın. Hayatımda ilk defa "Tip Onay Belgesi" lafı duyuyorum. İşi gücü bıraktık, yok MARTOY, MORTOY, resmi gazete, bakanlık, mevzuat, yönetmelik... Neciyim ben yaw.
    Şimdi anlatabiliyor muyum, neden gavur eziyeti dediğimi?..

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: tanergode

Hocam yukarıda altını çizdiğim kısımlar doğruysa. Yani yönetmeliğin Ek-IX'unda belirtilenler bağlayıcı değil de imalatçıların renk serbestisi varsa...
    Bu TÜVTürk'ün bize çektirdiği gavur eziyetinden başka birşey değil!

Zaten başından beri TÜVTürk'ün bu Ek-IX'a göre konumunu belirleyemiyorum: ama tarafı olmadığı kesin.

Zaten İmalatçı firma TOB belgesini belirli bir serbestiye göre dolduruyorsa ve Sanayi ve Ticaret bakanlığı da kanundaki "yetkili onay kuruluşu" sıfatıyla onaylıyorsa, başk a kimseye söz söyleme hakkı düşmez. Bundan sonra,
    TrafikTescil birimi,
    TÜVTürk,
    ve Vatandaş
    olsa olsa "dış kapının mandalı" olur.

Aslında ben bu işlerden hiç anlamazdım. Hiç de işim olmaz. Bundan sonrada hiç uğraşmam, uğraşmak da istemem. Herksin kendi yönetmeliği kendine, kim nasıl biliyorsa öyle yapsın. Hayatımda ilk defa "Tip Onay Belgesi" lafı duyuyorum. İşi gücü bıraktık, yok MARTOY, MORTOY, resmi gazete, bakanlık, mevzuat, yönetmelik... Neciyim ben yaw.

Alıntıları Göster
    quote:

e alman usulü işte hocam

• quote:

Orijinalden alıntı: suicide

quote:

e alman usulü işte hocam

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: suicide

quote:

e alman usulü işte hocam

önce vatandaşların ekonomik durumunu almanya standardına çıkarıp sonra bu muayene sistemi getirilse hiç eziyet olmazdı ama şimdi tam bir eziyet. hadi bende samara var işim biraz daha kolay gibi ama ya abs si bozuk olanlar? hava yastığı patlak olanlar? onlar bu şartlarda bu işlemi nasıl yaptıracaklar?

• quote:

Orijinalden alıntı: Harun

quote:

quote:

e alman usulü işte hocam

önce vatandaşların ekonomik durumunu almanya standardına çıkarıp sonra bu muayene sistemi getirilse hiç eziyet olmazdı ama şimdi tam bir eziyet. hadi bende samara var işim biraz daha kolay gibi ama ya abs si bozuk olanlar? hava yastığı patlak olanlar? onlar bu şartlarda bu işlemi nasıl yaptıracaklar?

Alıntıları Göster
    Burada yazılan her mesajı satır satır okumaya çalıştımsada bir yerden sonra koptum..

BAKIN BURADA SORUN ARAÇ RENGİNDE yada RUHSATTA NE YAZDIĞINDA yada TUVTURKUN YÖNETMELİĞİNDE yada orda burda şurda değil..

Bu konuda esas sorun teşkil eden şey Devletin işleyiş düzeni ve Memur Zihniyetidir.
    Şu an özel kuruluş gibi görünen ve TEKEL durumunda olan TUVTURK yönetimide burada sorun teşkil etmektedir.

Şöyle düşünün..
    Araç muayenesinden ve onay vermekten para kazanan TUVTURK un yanına yada karşısına Rakip bir firma açılsa hadi oda olsun MUVTURK..
    Sizce onay verdiği araç başı para kazanan TUVTURK "Renkten dolayı ağır kusurlu, git ruhsatı değiştir gel onay verelim bizde paramızı alalım" DERMİ ???

ARDA38 şahsına alınmasın ama sorun onda.. Kişiliğinde değil.. İçinde bulunduğu sistemde ve zihniyette..
    Bizim memleketimize has bir kanser bu..
    Kendiside zaten bir mesajında bundan dem vurmuş..
    Gidersiniz bir devlet dairesine bir memur size kök söktürür..
    "Efenim ben talimatları uygularım, Gidin Nüfus genel müdürlüğünden zırtırıpozıt onayı alın"..
    vergi daireleri hele bu konuda liderliği asla elinden bırakmaz..
    Yahu.. insiyatif kullanarak bir incele bakalım.. benim suçum, günahım, hatam varmı şu anki aksilikte.. HAYIR.. sadece mevzuat, yönetmelik, kanun, ve birsürü prosedür AKSİLĞİ..
    "BEN TALİMATLARI UYGULARIM" mantığı ile yapamazsın bu işi..ha yaparsın o zaman seninde şikayet ettiğin bu sistem sonsuza kadar böyle sürer gider.. o çarpık sistemin içindeki kişi olarak çarpık bir ücret ile özendiğin avrupanın yarısı kadar yaşam kalitesine sahip olamazsın.
    DEVLET MEMURU yada TEKEL GÖREVLİSİ olarak senin görevin bu işte hiç bir sorumluluğu olmayan VATANDAŞA bu işin eziyetini çektirmek değil. silsile yoluyla bu soruna bir çözüm aramaktır.
    Bu sorunla karşılaşınca vatandaşı emniyete göndermek yerine sorunu bir üst makamına ileteceksin..
    Bir üst makamın sorunu genel müdürlüğe..
    oda bağlı olduğu Bakanlığa bunu iletecek..
    dedim ya.. silsile yoluyla bu sorun çözülecek..
    bu sorun çözülünceye kadar vatandaşa gerekirse geçici bir onay belgesi yada ileri bir tarihe randevu vereceksin..

SEN TALİMATLARI UYGULAMAKLA SORUMLU BİR DEVLET MEMURU YADA TEKEL SORUMLUSU OLARAK SORUNU ÇÖZMEKLE MÜKELLEFSİN..
    yoksa ben vatandaş olarak senin ortaya çıkarttığın sorunların çözümü aramakla mükellef değilim..

HA ARAÇ SONRADAN BOYANMA İLE RENK DEĞİŞTİRMİŞ yada KÖTÜ NİYETİ, İYİ NİYETİNLE TESPİT EDİYORSAN O ZAMAN DEĞİL RUHSATINI YENİLEMEYE GÖNDERMEK, İSTERSEN ARACIN RENGİNİ DEĞİŞTİRMEDEN ARACI SAHİBİNE TESLİM ETME.. BAĞLA, PARKA ÇEKTİR, YEDİEMİNE TESLİM ET.. yani en ağır yaptırımı uygula..

tekrar vurguluyorum.. bu yazdıklarım hiçkimsenin özellikle ARDA38 arkadaşımın şahsına özel değildir. bizim memleketin kronik sorunudur bu... Mesela bir yerde güvenliği sağlamakla görevlendirilen arkadaşlar nedense orada isterlerse herkesi dövüp kovabileceklerini falan sanarlar..

• quote:

Orijinalden alıntı: zaymins

Burada yazılan her mesajı satır satır okumaya çalıştımsada bir yerden sonra koptum..

BAKIN BURADA SORUN ARAÇ RENGİNDE yada RUHSATTA NE YAZDIĞINDA yada TUVTURKUN YÖNETMELİĞİNDE yada orda burda şurda değil..

Bu konuda esas sorun teşkil eden şey Devletin işleyiş düzeni ve Memur Zihniyetidir.
    Şu an özel kuruluş gibi görünen ve TEKEL durumunda olan TUVTURK yönetimide burada sorun teşkil etmektedir.

Şöyle düşünün..
    Araç muayenesinden ve onay vermekten para kazanan TUVTURK un yanına yada karşısına Rakip bir firma açılsa hadi oda olsun MUVTURK..
    Sizce onay verdiği araç başı para kazanan TUVTURK "Renkten dolayı ağır kusurlu, git ruhsatı değiştir gel onay verelim bizde paramızı alalım" DERMİ ???

ARDA38 şahsına alınmasın ama sorun onda.. Kişiliğinde değil.. İçinde bulunduğu sistemde ve zihniyette..
    Bizim memleketimize has bir kanser bu..
    Kendiside zaten bir mesajında bundan dem vurmuş..
    Gidersiniz bir devlet dairesine bir memur size kök söktürür..
    "Efenim ben talimatları uygularım, Gidin Nüfus genel müdürlüğünden zırtırıpozıt onayı alın"..
    vergi daireleri hele bu konuda liderliği asla elinden bırakmaz..
    Yahu.. insiyatif kullanarak bir incele bakalım.. benim suçum, günahım, hatam varmı şu anki aksilikte.. HAYIR.. sadece mevzuat, yönetmelik, kanun, ve birsürü prosedür AKSİLĞİ..
    "BEN TALİMATLARI UYGULARIM" mantığı ile yapamazsın bu işi..ha yaparsın o zaman seninde şikayet ettiğin bu sistem sonsuza kadar böyle sürer gider.. o çarpık sistemin içindeki kişi olarak çarpık bir ücret ile özendiğin avrupanın yarısı kadar yaşam kalitesine sahip olamazsın.
    DEVLET MEMURU yada TEKEL GÖREVLİSİ olarak senin görevin bu işte hiç bir sorumluluğu olmayan VATANDAŞA bu işin eziyetini çektirmek değil. silsile yoluyla bu soruna bir çözüm aramaktır.
    Bu sorunla karşılaşınca vatandaşı emniyete göndermek yerine sorunu bir üst makamına ileteceksin..
    Bir üst makamın sorunu genel müdürlüğe..
    oda bağlı olduğu Bakanlığa bunu iletecek..
    dedim ya.. silsile yoluyla bu sorun çözülecek..
    bu sorun çözülünceye kadar vatandaşa gerekirse geçici bir onay belgesi yada ileri bir tarihe randevu vereceksin..

SEN TALİMATLARI UYGULAMAKLA SORUMLU BİR DEVLET MEMURU YADA TEKEL SORUMLUSU OLARAK SORUNU ÇÖZMEKLE MÜKELLEFSİN..
    yoksa ben vatandaş olarak senin ortaya çıkarttığın sorunların çözümü aramakla mükellef değilim..

HA ARAÇ SONRADAN BOYANMA İLE RENK DEĞİŞTİRMİŞ yada KÖTÜ NİYETİ, İYİ NİYETİNLE TESPİT EDİYORSAN O ZAMAN DEĞİL RUHSATINI YENİLEMEYE GÖNDERMEK, İSTERSEN ARACIN RENGİNİ DEĞİŞTİRMEDEN ARACI SAHİBİNE TESLİM ETME.. BAĞLA, PARKA ÇEKTİR, YEDİEMİNE TESLİM ET.. yani en ağır yaptırımı uygula..

tekrar vurguluyorum.. bu yazdıklarım hiçkimsenin özellikle ARDA38 arkadaşımın şahsına özel değildir. bizim memleketin kronik sorunudur bu... Mesela bir yerde güvenliği sağlamakla görevlendirilen arkadaşlar nedense orada isterlerse herkesi dövüp kovabileceklerini falan sanarlar..

Alıntıları Göster
    Arkadaşım bence sen bir dilekçe yaz. Ve deki benim aracım 7. maddeden dolayı kusurlu bulundu . Bu maddede ruhsat rengi aracın rengi farklı deniyor. Benim aracım bordo rengi ve ruhsatta da bordo yazıyor. Alındığından beri hiç bir zaman boya yapılmadı diye de belirt. Ve sonuna da lütfen aracamın neden kusurlu buunduğunu yazılı olarak tarafıma bildirmenizi rica ediyorum de. Hatta biraz uğraşırsan noterden de gönderebilrisin gerçi o zaman biraz para ödemen gerekir.

Genelde bu tip kurumlar yazılı olan dilekçelerde daha hızlı işlem yaparlar. Sana araştırıp döneceğim diyen arkadaş kaç günde araştırcak ve verdiği cevap yazılı olmayacağı için hiç bir kıymetide olmayacak. Sen dilekçe yazarsan onlarda sana yazılı cevap verirler. Burada kanun falan ne varsa belirtirler ya da muayeneden geçirirler. Geçirmezlerse alırsın o cevabı bu seferde ruhsatı veren kuruma hatalı ruhsat vermişssiniz diye ekine de bu yazıyı koyup bir dilekçe verirsin. Gerçi mahkemeye vermeden ücretsiz değiştirmezler büyük ihtimal. Ama en azından belki bu yolla TÜV de işini halledersin.

Bir de elinde yaızlı belgen olur. Sen şimdi gidip kırmızı yaptırsan. Sana araç kırmızı değil derlerse ne olacak. O yüzden bence yaızlı cevap almadan hiç bir şey yapma

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hemican -- 17 Şubat 2009; 13:22:52 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Harun

quote:

quote:

e alman usulü işte hocam

Alıntıları Göster
    Hulasa, şu ana kadar bulup ortaya çıkardıklarımızı (resmi bir açıklama henüz gelmediği için) bir gözden geçirirsek:
    1- "Ana renk" meselesi MARTOY yönetmeliğinin Ek-9'unda geçmektedir. Başka bir yerde rastlamadık.
    2- MARTOY yönetmeliği Ek-9 "Tip Onay Belgesi" (TOB) doldurma biçimini tarif etmektedir.
    3- 51 maddelik Ek-9'un 38. maddesinde renk kriterleri verilmektedir.
    4- 38. maddeye uymanın zorlayıcılığı veya uymamanın yaptırımı henüz bilinmemektedir. Yani araç rengi bu kritere uymadan doldurulduysa ne olacak, belli değildir.
    5- Sözkonusu TOB belgesini Araç imalatçısı doldurmaktadır.
    6- Sözkonusu TOB belgesinin Onay makamı Sanayi ve Ticaret Bakanlığıdır.
    7- TOB belgelerini -renk kriterine uyulmadığı halde- onaylayan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, zımnen, bu renk kriterlerinin önemsiz olduğunu ve araç imalatçısının bunu serbest biçimde doldurabileceğini kabul etmiş olur.
    8- TOB belgesi, aynı ilaç ruhsatları gibi, ilgili teknik model satışa sunulmadan önce, bir defaya mahsus, doldurulur ve onaylanır. Aynı aracın satılan her adedi için tek tek doldurulmaz.
    9- Trafik Tescil şubesi, MARTOY Ek-9'un tarafı değildir, doğrudan muhatabı değildir. (TOB'u doldurmaz, onaylamaz ve denetlemez. Ayrıca değiştirmesi mümkün değildir)
    10- Trafik Tescil, kendisi dışında hazırlanmış ve onaylanmış, TOB belgesine uygun biçimde tescil yapmak zorundadır. Aksine davranış yönetmeliğe aykırıdır. TOB'da ne yazıyorsa ruhsata onu işleyebilir, keyfi davranamaz.
    11- Ruhsatta yazan bilgilerden birisi (Bu renk olur başka bir teknik değer olur) TOB'da yazandan farklı biçimde değiştirilecekse, Tescil Birimi, ilgili teknik değişikliğe ait onaylanmış Tadilat Raporu istemektedir. TOB'a uygun olmayan keyfi bir değişiklik (beygir gücünü beğenmedim, yüksek yazın, havam olsun gibi) Tescil Yönetmeliğine aykırı olur.
    12- Teknik değişikliğe ilişkin Tadilat Raporunun onay süreci de TOB gibi olması lazım. (Tadilatın da Tip Onayının alınması gerekiyor)
    13- TÜVTürk'ün iddia ettiği MARTOY Ek-9'daki "ana renk" hatası TOB ile ilgili bir hatadır. Tescil ile ilgili bir hata değildir. (Tesciller münferittir, TOB geneldir)
    14- TÜVTürk'ün vatandaşı mecbur ettiği ruhsat değişimi, iddia edilen hatanın çözümü değildir. Olsa olsa örtbas edilmesi olabilir; yoksa hatalı olduğu iddia edilen ve yönetmeliğe aykırı bulunan TOB belgeleri değişmeden kalmaya devam edecektir.
    15- Tescil (ruhsat), TOB belgesinin sonuçlarından birisidir, TOB belgesinin varoluş nedeni değildir. O nedenle tek tek ruhsat değiştirmekle genel bir belge olan TOB değişmiş olmaz. Zaten ruhsat değiştirecek Tescil biriminin TOB değiştirme yetkisi yoktur, bilakis kendisi de TOB'e göre işlem yapma mecburiyetindedir.
    16- Vatandaş, MARTOY Ek-9'un tarafı değildir.
    17- TÜVTürk de MARTOY Ek-9'un tarafı değildir. Tarafı olduğunu iddia ediyorsa TOB belgelerinin değişimini yapabilir, yaptırabilir.
    18- MARTOY Ek-9'daki hatanın giderilmesinin tek yolu, ilgili TOB belgesinin değiştirilmesidir; ruhsat değişimi bir çözüm değildir. TÜVTürk hatalı doldurulan TOB belgelerinin tarafları nezdinde girişim başlatmalıdır; vatandaşın bu konuda yapabileceği hiç bir şey yoktur.

19- Muayene neticesinde belirlenecek kusurlar, Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü'nün "ARAÇ MUAYENESİ SONUCU BELİRLENEN EKSİKLİKLERE
    İLİŞKİN KUSUR GRUPLARI YÖNERGESİ'nde tanımlanmaktadır:http://www.kugm.gov.tr:7778/BysWEB/DownloadBelgeServlet?read=db&fileId=54700
    20- Bu yönergeye göre belirlenen kusurlar tablosu (KT) linkteki gibidir.http://www.kugm.gov.tr:7778/BysWEB/DownloadBelgeServlet?read=db&fileId=54701
    21- TÜVTürk, muayenede tespit ettiği bir kusurun derecesini buradaki kusurlar tablasuna göre belirlemek zorundadır; kendisi keyfi kusur icat edemez.
    22- Bu kusurlar tablosunda (KT), MARTOY Ek-9'a atıfta bulunan bir ibare yoktur. Ek-9'a aykırılık hangi kusur derecesiyle işlem görecek belli değildir.
    23- (Ticari taksiler hariç) Kusurlar tablosunda araç rengiyle ilgili tek ifade Madde-7'deki "Araç rengi ruhsatta belirtilen renkle aynı degil. (Ağır Kusur)" ifadesidir. KT içinde aracın rengiyle ilgili başka hiç bir ifade yoktur.
    24- Türkçe anlama sorunu olmayan herkes, madde7'deki ifadeden, esas olanın "ruhsatta belirtilen renk" olduğunu ve "araç renginin bununla aynı" olması gerektiğini anlayabilir.
    25- Madde-7'de (senelerdir süregelen ve Eski muayene istasyonlarında da başarıyla kontrol edilen) standart bir uygulama ifade edilmektedir: Aracının rengini değiştirdiysen ve ruhsatına işletmediysen, muayeneden geçemezsin!
    26- Madde-7'de "Ana Renk" mecburiyeti gibi ifadeler geçmemektedir. MARTOY Ek-9'a atıfta bulunulmamaktadır.
    27- "Ruhsatta ana renk yazmaması" diye bir kusur ve bunun derecesi, Kusurlar Tablosunda tanımlı değildir.
    28- TÜVTürk tarafından, "Ruhsatta ana renk yazmadığı" gerekçesiyle araçların muayenesinin yapılmaması hatalı ve keyfi bir uygulamadır.

29- TÜVTürk'ün MARTOY Ek-9 kriterlerini muayene edip edemeyeceği bilinmemektedir. Muayene edebileceği varsayılmaktadır.
    29'daki varsayım doğruysa,
    30- TÜVTürk, EK-9'un toplam 51 maddesinden sadece 1 tanesini (Ana renk) kontrol etmektedir. Geriye kalan 50 tane teknik maddeyi kontrol etmeden muayenesini eksik olarak gerçekleştirmektedir.
    31- TÜVTürk, Ek-9'un sonucu olan AT Tip Onayı Belgesini, muayenede hazır bulundurmamakta veya bulundurulmasını sağlamamaktadır. Bu belgenin dolduruluş biçimi (Ek-9) muayenesini, önünde belgenin kendisi veya bir kopyası olmadan, neye göre yapmaktadır?..
    32- TÜVTürk, Ek-9'a göre tespit ettiği hataların yegane çözüm mercisi olan TOB belgesinin tarafları (İmalatçı ve Bakanlık) nezdinde hiç bir girişimde bulunmamaktadır.
    33- TÜVTürk, 32'deki çözüm yöntemini uygulamadığı gibi, hatalı TOB belgesi üzerinde en ufak tasarrufu olamayacak vatandaşı ve tescil kuruluşunu karşı karşıya getirerek, çözüme en ufak katkısı olmayacak işlemleri yapmaya/yaptırmaya zorlamaktadır. Ruhsat değişiminin çözüme en ufak katkısı yoktur. (Yeni problemler açmazsa iyidir.)
    34- TÜVTürk, Ek-9'a uygun hareket ettiğini düşünerek (çözüme hizmet etmediği halde), araçlar üzerinde sanki renk tadilatı varmış gibi göstermeye çalışmakta ya da araç tescil dosyasındaki TOB'ye aykırı biçimde farklı bir rengin tescil edilmesini istemektedir. Sözkonusu istek Tescil yönetmeliğine aykırıdır. Yani TÜVTürk, bir yönetmeliği düzeltip kaş yapayım derken, başka yönetmelikleri ihlal edip/ettirip göz çıkarmaktadır.

Bunlar benim tespitlerim.
    Konunun uzmanı değilim, sağa sola baka baka bunları toparladım. Eksiklerim yanlışlarım olduysa uyarın düzelteyim.

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.