Şimdi Ara

Araç KDV ve ÖTV'sinin Gider Kaydı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
107
Cevap
24
Favori
64.446
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    İnternette yazılanlara bakmayın, ÖTV gider veya maliyet olarak Gelir veya Kurumlar Vergisi matrahından indirilebiliyor. Yani daha açık bir ifadeyle yıl sonunda elde edilen kardan vergi hesaplanmadan önce indirebilirsiniz.

Olayı örneklersek:

Toplam bedeli 100.000 TL diyelim sizin belirttiğiniz gibi. ÖTV oranı 2000 motor üzerinden sanıyorum %80. KDV oranı da %18. 1,80*1,18=2,124 yani aracın maliyet bedelinden 2,124 katına aracı alıyorsunuz. Aldığınız bedel 100.000 ise 100,000/2,124=47.080 TL aracın ÖTV ve KDV hariç tutarı.
    ÖTV: 47.080*0,80=37.664
    KDV:(47.080+37.664) * 0,18 = 15.253

Yani;
    Araç:47.080
    ÖTV:37.664
    KDV:15.253

Yani siz aracı ilk aldığınızda 37.664+15.253=52.917 TL yi gider olarak yazabilirsiniz. Bu tutar üzerinden de 52.917*0,20=10.583 TL daha az vergi ödersiniz. Yani dönem sonunda atıyorum 52.917TL kar elde ettiniz. Bu tutarı düşerek 10.583 TL vergi ödeyeceğinize hiç vergi ödemezsiniz.
    Ayriyetten aracın bakım onarım giderleri ve yakıt giderlerini dönem içinde indirebilirsiniz. Yakıtta ödediğiniz KDV yi de KDV den indirebilirsiniz. Yani mesela toplam 5.000TL lik yakıt aldığınızda 5.000*0,18=900 TL daha az KDV ödersiniz.
    Ancak bu giderleri yapabilmek için aracı şirket işlerinde kullanmanız şart. Şahsi kullanımlarda bu giderleri indirmeniz kanuna aykırıdır ve tespit edilmesi halinde cezalı bir şekilde ödersiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: AstraGTC

quote:

Orijinalden alıntı: oquzdag

Ne kadar karışık bir konu
    Sonuçta şahıs firmam var aracı kayıt etmek karşı mı değilmi?
    Muhasebeci gerek yok dedi. Ayrıca satarken fatura keserken ödenecek bir kdv yokmu?

aracı aldığınızda faturası varsa firmanızın üzerine almanız iyi olcaktı tabiki. hem yakıt masrafını gider gösterebilirdiniz hem hemde faturasını yakmamış olurdunuz. satarken ticari araç ise %18 kdv ile çıkmak zorunludur aldığınızdada aynı şekil faturalı aldığınız için bi zararınız olmuyor. eğer binekse zaten şartlara uygun olduğu taktirde %1 ile çıkmak mümkün. heleki sıfır aldıysanız aracı konuda geçen kdv ve ötv indirimleri söz konusu

Sıfır aldım ve muhasebeciye faturasını verdim kaydet dedim binek olarak karlı olduğu aşikar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bilgiler isime yaeayacak teşekkürler.

• quote:

quote:

quote:

Ne kadar karışık bir konu
    Sonuçta şahıs firmam var aracı kayıt etmek karşı mı değilmi?
    Muhasebeci gerek yok dedi. Ayrıca satarken fatura keserken ödenecek bir kdv yokmu?

aracı aldığınızda faturası varsa firmanızın üzerine almanız iyi olcaktı tabiki. hem yakıt masrafını gider gösterebilirdiniz hem hemde faturasını yakmamış olurdunuz. satarken ticari araç ise %18 kdv ile çıkmak zorunludur aldığınızdada aynı şekil faturalı aldığınız için bi zararınız olmuyor. eğer binekse zaten şartlara uygun olduğu taktirde %1 ile çıkmak mümkün. heleki sıfır aldıysanız aracı konuda geçen kdv ve ötv indirimleri söz konusu

Sıfır aldım ve muhasebeciye faturasını verdim kaydet dedim binek olarak karlı olduğu aşikar

Aracı şahıs firmanıza kaydedebilirsiniz. Hele 0 aldıysanız size faydası olacaktır vergisel anlamda. Hem giderlerini karınızdan indirirsiniz, hem de değer düşüklüğünü bir nevi amorti edersiniz.
    Satarken de zaten %1 KDV hesaplayacaksınız. Çok da bişey değil.

• Takip
  • quote:

Orijinalden alıntı: Luti

ötv konusunda dediğiniz gibi yapılan kardan düşülüyor fakat burda anlattığınıza göre aracın 15 bin tl olan kdv si dönem sonu kardan düşülüyor ve 15 bin tl nin %18 i işime yarıyor benim. fakat 15 bin tl olan kdv nin tamamnı dönem sonu ödemem gereken kdv miktarından düşebileceğim bilgisini edinmiştim ben. şayet bu şekilde olmasa internette sıfıra yakın her marka model araç sürüyle satılıyor. bu demek oluyor ki şirketler kdv sini kullanma amaçlı sıfır araç alıp 1-2 bin km sonra satıyor, demek ki karlı bir durum söz konusu o şekilde 100 bin tl lik bir araçtan sadece 10 bin tl kar osla sıfır araç alıp 10-15 bin tl düşüğüne satmazlardı bence (tahmin yürütüyorum sadece) sizcede böyle midir. aracın kdv si ödeyeceğim kdv den ötv si ise dönem sonu kardan düşse anca değer sıfır araç almaya

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Luti

ötv konusunda dediğiniz gibi yapılan kardan düşülüyor fakat burda anlattığınıza göre aracın 15 bin tl olan kdv si dönem sonu kardan düşülüyor ve 15 bin tl nin %18 i işime yarıyor benim. fakat 15 bin tl olan kdv nin tamamnı dönem sonu ödemem gereken kdv miktarından düşebileceğim bilgisini edinmiştim ben. şayet bu şekilde olmasa internette sıfıra yakın her marka model araç sürüyle satılıyor. bu demek oluyor ki şirketler kdv sini kullanma amaçlı sıfır araç alıp 1-2 bin km sonra satıyor, demek ki karlı bir durum söz konusu o şekilde 100 bin tl lik bir araçtan sadece 10 bin tl kar osla sıfır araç alıp 10-15 bin tl düşüğüne satmazlardı bence (tahmin yürütüyorum sadece) sizcede böyle midir. aracın kdv si ödeyeceğim kdv den ötv si ise dönem sonu kardan düşse anca değer sıfır araç almaya

ÖTV konusu hallolduğuna göre gelelim KDV ye.

Daha önce de dediğim gibi "BİNEK" otomobilin KDV sini dönem sonunda Vergi dairesine ödeyeceğiniz KDV den indiremezsiniz. Bu bilgiyi nerden aldıysanız yanlış almışsınız. Sadece "TİCARİ" araçların KDV sini indirebilirsiniz. Tabi bu Ticari araçları satarken de %18 KDV hesaplayıp öyle satacaksınız.

Gelelim şirketlere:
    Eskiden insanlar alacakları araçları önce kiralama şirketinin üzerine alıyorlardı, ondan sonra kiralama şirketi de bu şahıslara satıyordu.
    Olay şuydu: 0 araç alımında KDV oranı %18 di. Ancak ikinci el araç satımında KDV oranı %1 di. İnsanlar Şirketler üzerinden %18 KDV den aldıkları araçları, şirketin kendilerine %1 den sattıklarında %17 KDV daha düşüğüne almış oluyorlardı. Yani 100+18=118 e alınan bir araç, 100+1=101 TL ye gelmiş oluyordu. Şirketler aradaki 17 TL yi vergi dairesine ödeyecekleri KDV den düşüyorlar, bu tutarı da şahıslara veriyorlardı (tabi belli bir komisyonla) Ancak 2008 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla bu şirketlerin satışlarında %18 KDV oranı uygulanır denilmek suretiyle bu olaya son verildi.

Bu şirketler (kiralama şirketleri) 0 araç alıp sattıklarında zaten bu araçları kiralama suretiyle bir gelir elde ediyorlar. Bildiğim kadarıyla bir aracın aylık kiralama fiyatı 2500-3000 TL arasında. Mesela 100.000+18.000KDV ile alınan bir araç düşünelim. Bu aracı aldı ve 5 ay boyunca kiraladı. 5*3000=15000 TL zaten gelir elde etti. Bu aracı da 90.000+16.200=106.200 e satsın. Alırken 18.000TL KDV indirdi, Satarken 16.200 KDV ödedi. Aradaki 1.800TL vergisel kar. 15.000TL de kiralama karı etti 16.800 TL kar. Satıştan da KDV hariç 100.000-90.000=10.000 TL zarar etti. Toplam bazda 16.800-10.000= 6.800 TL kar var. Demekki 0 araç alıp 4-5 ay kiralayıp satmak zararlı değil karlı oluyormuş
    NOT: Aracın alışında Ödenen KDV yi aracın maliyetine eklediğini varsaydım.

• quote:

Orijinalden alıntı: The_BUTZ

quote:

Orijinalden alıntı: teomanakyar

quote:

Orijinalden alıntı: The_BUTZ

Binek araç için
    OTV gider yazılmaz
    KDV matraha eklenerek amortisman ile 5 senede vergiden düşülür

Ticari araç için
    OTV gider yazılmaz
    KDV ilgili ayda indirilir ve matrah 5 senede vergiden düşülür

ötv ve kdv tek kalemde gider yazılır kalanda 5 sene vergiden düşer aynen yada kdv ve ötv dahil aracın tüm fiyatını amortisman ayrılabilir.

Dediğiniz sadece ticari araçlar için geçerli

hayır aldığımız 2 otomobilde uygulandı bu kanun yazıyor .

Ayrıca nasıl ticaride geçerli oluyor kdv gider yazılmaz kdv beyannamesinde yazılır ticari araç alınınca.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi teomanakyar -- 10 Haziran 2013; 13:11:57 >

• hangi araçlar ticariye giriyor kararsızım vergiden düşmek için 1.3, 1.4 bir ticari araba almak istiyorum. hiç anlamam arkadasıma alacağız oda bilmiyor bende.
  • quote:

Orijinalden alıntı: nydp

hangi araçlar ticariye giriyor kararsızım vergiden düşmek için 1.3, 1.4 bir ticari araba almak istiyorum. hiç anlamam arkadasıma alacağız oda bilmiyor bende.

mini kargo denen kamyonetler doblo kongoovs. van tipi hb araçlar fiesta van cora van ticari sınıf yük taşımak amaçlı
  • takip edelim...
  • quote:

Orijinalden alıntı: wehrmacht

quote:

hangi araçlar ticariye giriyor kararsızım vergiden düşmek için 1.3, 1.4 bir ticari araba almak istiyorum. hiç anlamam arkadasıma alacağız oda bilmiyor bende.

mini kargo denen kamyonetler doblo kongoovs. van tipi hb araçlar fiesta van cora van ticari sınıf yük taşımak amaçlı

hangi marka önerirsiniz. citroen geçiyor içimden
  • quote:

Vergiden düşmekteki kastınız alırken ödediğiniz KDV ise arka tarafı tamamen kapalı camsız. Panelvan tipi bir araba almanız lazım.
    Çift sıra koltuklu. Arkada da camı olan ticari bir araba alsanız bile KDV sini indirim konusu yapamazsınız.

Örnek verirsek.

Arkada koltuğu olan Doblo alırsanız KDV sini indirim konusu yapamazsınız (Tercihe göre gider yazılır veya maliyete eklenir). Satarken de yüzde 1 kDV ile satarsınız

Arkada koltuğu olmayan tamamen yük taşımaya yönelik arkada camı olmayan bir doblo alırsanız Ödediğiniz yüzde 18 kdv yi indirim konusu yapabilirsiniz( ilgili dönemde veya izleyen dönemlerde ödeyeceginiz kdv den mahsup edebilirsiniz). Aracı satarken yüzde 18 kdv li satmanız gerekir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi only-e30 -- 14 Ağustos 2013; 16:12:50 >

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: wehrmacht

quote:

hangi marka önerirsiniz. citroen geçiyor içimden

Şahen ben dacia dokker almak niyetindeyim motoru filan bildiğimiz piyasadaki en tasarruflu motor bakımı parçasıda piyasada bol oldupundan dert değil en ucuz alternatif birde

• Binek araç için;

Satım farkını ödediğiniz vergi oranına (kişi şirketiyse gelir, kurumsa kurum+gelir) çarpın, bulduğunuz sonuçtan da satış bedelinin %1'ini çıkarın.

Örneğin bir şirket 50 ye alıp, 40'a sattıysa ve %35 de vergi ödüyorsa şirket sahibi, sokaktaki adama göre (50-40)x 0.35 =3500 lira avantaj sağlar bir de %1 yani 400 lira kdv öder avantajı da 3100'e düşer.

Enflasyonla araçların değer kaybı oranı yakın ve şirket araçları çok uzun süreler kullanılmadığı için sanılanın aksine bu işten şirketlerin çok bir kazancı yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 19can84 -- 16 Ağustos 2013; 18:45:30 >
  • wehrmacht kullanıcısına yanıt
    çok teşekkür ettim :)
  • only-e30 O kullanıcısına yanıt
    kafam karıstı anlamadım :)
  • quote:

kafam karıstı anlamadım :)

siz almak istediginiz arabanin resmini koyun en iyisi
    bizde vergisel acidan ne gibi bir avantajiniz olur ya da olmaz onu anlatmaya calisalim.

ticari diye aldiginiz bir araba maliya bakanligi tarafindan. ruhsatta ticari kamyonet vs yazmasina ragmen binek olarak degerlendirilebiliyor. burada esas olan aracin gumruk tarife cetvelindeki yeri

• Konu hort olacak biraz ama;
    Faydalı bilgiler için herkese çok teşekkürler..
  • Konu hort olacak biraz ama;
    Faydalı bilgiler için herkese çok teşekkürler..
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.