Şimdi Ara

Apple ve Intel çip üretimi için ön anlaşmaya vardı: Intel hisseleri fırladı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
0
Favori
5.666
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
3 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Apple ve Intel çip üretimi için ön anlaşmaya vardı: Intel hisseleri fırladı
    Apple ile Intel yıllar sonra yeniden işbirliğine gitmeye hazırlanıyor. The Wall Street Journal’ın haberine göre Apple, cihazlarında kullandığı bazı çiplerin üretimi için Intel ile ön anlaşmaya vardı. Taraflar henüz resmi açıklama yapmasa da, görüşmelerin bir yıldan uzun süredir sürdüğü belirtiliyor. Anlaşma haberinin ardından Intel hisseleri yüzde 14 yükselirken, Apple hisseleri de yüzde 1,75 değer kazandı. 

Anlaşmanın kapsamı şu an için net değil. Ancak Apple, yılda 200 milyondan fazla iPhone satması ve bunun yanında milyonlarca iPad ile Mac üretmesi nedeniyle devasa ölçekte yarı iletken tedarikine ihtiyaç duyduğu ve TSMC'ye olan bağımlılığından kurtulmak istediği biliniyor.

ABD hükümetinin çabaları etkili oldu

ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick’in son 12 ay boyunca Apple yönetimiyle defalarca görüştüğü ve şirketi yeniden Intel ile çalışmaya ikna etmeye çalıştığı aktarılıyor. Görüşmelerde Apple CEO’su Tim Cook’un da yer aldığı belirtiliyor.

Apple ile Intel arasındaki ilişki aslında teknoloji dünyasının en önemli ortaklıklarından biriydi. Apple, 2006 yılında Intel işlemcili ilk MacBook modellerini tanıtarak büyük bir dönüşüm başlatmıştı. Ancak şirket zamanla kendi çiplerini geliştirmeye yöneldi. İlk olarak 2010’da tanıtılan Apple A4 işlemcisi, şirketin ARM tabanlı özel silikon stratejisinin başlangıcı oldu. 2020 yılında Apple Silicon dönemine geçiş yapılmasıyla birlikte Intel tamamen devre dışı kaldı. Apple’ın M serisi işlemcileri, performans ve enerji verimliliği açısından Intel çözümlerine ciddi üstünlük sağladı.

Ayrıca Bkz.Apple, MacBook Neo üretimini ikiye katladı: Satış rekoru kırıyor

Bununla birlikte Intel son yıllarda yeniden yükselişe geçmeye çalışıyor. Geçtiğimiz aylarda iki şirketin görüşmelerde bulunduğu ve Apple'ın giriş seviyesi M serisi işlemcilerinde Intel'in en gelişmiş 18A sürecini kullanmayı düşündüğü haberleri ortaya çıkmıştı. 

Intel, 2025’te Lip-Bu Tan’ın CEO koltuğuna oturmasının ardından ABD yönetiminden güçlü destek aldı. Beyaz Saray’ın Intel’de yüzde 10 hisse aldığı açıklanırken, şirket ayrıca NVIDIA ile 5 milyar dolarlık üretim anlaşması imzaladı. Intel’in Tesla, SpaceX ve xAI projeleri için de üretim desteği sağlayacağı belirtiliyor.

WSJ’ye göre ABD Başkanı Donald Trump da Intel lehine devreye girerek Tim Cook ile Beyaz Saray’da yaptığı görüşmede şirketi destekledi. Eğer ön anlaşma resmiyete dökülürse, bu adım Apple ile Intel arasında yıllar sonra gerçekleşen en büyük stratejik yakınlaşmalardan biri olabilir.

Kaynak:https://www.wsj.com/tech/apple-intel-have-reached-preliminary-chip-making-agreement-69eb9370
    Kaynak:https://www.engadget.com/2168036/intel-signs-preliminary-chip-deal-apple/

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt
    Bence bunun için zeki olmaya gerek yok. Beynini biraz kullanabilen her insan Abd’nin Intel gibi yerli ve bu kadar köklü bir şirketi yabana atmayacağını bilecektir. Ki daha önceden de başka şirketlere aynı devlet desteği verildi (örneğin Kodak). Sadece yerli marka ve donanım kalitesi de değil, devlete sağladıkları backdoor için bile destek vermeleri gayet olağan diye düşünüyorum. Ki yazdığın şeylerin hiçbirini bilmem etmem, işlemcilerle alakam yoktur ama mantıklı düşünmek lazım.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Trump bunlara bir üfledi hepsi belli bir hızda dümenin istediği gibi yönleniyorlar, eğer sahada pratikte üretim bazlı bir aksama yada düşük başarım olursa bakın görün hepsi geri adım atacak, şimd filmin giriş kısmında kimlerin intel'le üretim planı açıklayacağının haberlerini görelim.. arkası yarın öbürgün :)

• oktayakgoz kullanıcısına yanıt

midastan alabilirsiniz, bir ayda %100ü geçti

Ağam intel ihya etti muhteşem bir seneydi 20 lerden son partiyi 112 den vererek ayrıldım. Benim hesabıma göre tmsc den %25 pay çekse 500 b, 250-350 b arası tasarım etse 800-1 t başlangıç için sen düşünüyon ağam senin fikirlerin çok değerli. Tmsc bu arada çin baskısında 2t kaldı gerçek değeri kimbilir kaç olmalıdır ona aklım yetmedi. Ytd tabi burda tartışıyoruz sadece arkadaşlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İntelBaba -- 9 Mayıs 2026; 17:22:48 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bu arada gidin 3-4 ay önceki haberlerin yorumlarına bakın birde şimdiki yorumlsra muhteşem ya haha.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
    Işığı gördüklerinden değil, ABD hükümeti %10'unu aldı intel'in sonrasında da diğer şirketlerle anlaşma yaptırmayı başladılar, hisse senedini uçurdular, olay bu. İntel'in işlemcileri hala tırışka, üretim tekniği TSMC'ye göre aşırı maliyetli. Ve etkisi belli değil.

• siyonist kuklası pedofililer olmasa intel 50 kere batmış, kapısına kilit vurulmuştu. Bütün dünya intelin ne kadar beceriksiz olduğunu çok iyi biliyor, tsmcden çaldıklarına bile güvenmedikleri için silah zoruyla anlaşma bağlatıyorlar.
    Bu kadar çok intel yalakası olması = siyonist hisseleri alıp soykırımdan kârıma bakayım

• Serbest ekonominin ne kadar devlet destekli "serbest" ekonomi olduğunu artık net olarak anlamalıyız. Devlet teşviği olmadan özel sektörde kritik şirketler yol alamaz, yön bulamaz.

• Obirisi O kullanıcısına yanıt
    GPU için dediğiniz doğru ama CPU için kesinlikle yanlış düşündüğünüzü düşünüyorum. CPU, artık kritik öneme sahip bir üründür ve serbest piyasa/ekonominin dalgalanmasına bırakılamayacak kadar önemli bir konudur. Lisans karşılığında tasarlanıp üretilebilen ve tamamen açık ve ücretsiz lisansa sahip olarak üretilebilen türlerinde bile üretim kapasitesinin sınırlı ve az sayıda üreticiye sahip iken sadece tek bir kaynaktan çıkan ve sadece iki üreticisinin bulunduğu bir CPU türü için bu şekilde yorum yapmak biraz garip kaçıyor. Yeni rakipleri olsa da hali hazırda piyasada en yaygın, en güçlü ve yazılım uyumlu işlemcisini üretiyor. Tabi ki devlet, böyle bir üreticinin batmasını istemez ki AMD'nin de aynı üretimi yapabiliyor olmasının nedeni de aynı nedendir: Olur da bir gün, bir şekilde Intel'in başına bir şey gelir ise en azından devlet ve diğer önemli kullanıcıları ortalıkta kalmasın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lterlemez -- 10 Mayıs 2026; 15:00:53 >

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

Elbette yazdığım gibi, hükümet intel'in %10 hissesini alıyor, öncesinde intel hissesi 20 dolarda ve intel ceosu çıkıp bizzat maddi krizden bahsediyor. üretim tekniği çok maliyetli olduğu için yatırım arıyorlar ve kimse katılmak istiyor, aylarca süren ekonomik krizin sebebi de bu. üretim tekniği o kadar el verişsiz ki tüm müşterilerini TSMC'ye kaptırıyorlar. %10 hisse alınıp şirketlerle sözleşmeler imzalanınca teker teker açıklamalar yapılıyor ve intel hisseleri uçuyor. şu anda apple'ın ihtiyacı olanları üretmeleri için yeni ASML cihazlarına ihtiyaçları var, çarşaf çarşaf her yerde de haberi var. bahsettiğim her şey yazılı kanıtla internette, haber sitelerinde her yerde var azıcık araştırın, öğrenin, boş beleş sallamayın artık.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.