< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
|

|
Gamesir nova ve nova2 çalışması gerekir, bluetooth moduna alıp bağlayacaksınız, mac onları xbox controller olarak görür. Şahsen bende yok, bunların benzeri easysmx modelleri var temudan aldığım, aynı özelliklere sahip. Gerekirse iade edilebilecek biryerden almak en iyisi. Özet olarak, gamepadin bloetooth üzerinden x-input bağlantısı sunması yeterli olması gerekir. Ama Türkiye fiyatları gereksiz yüıksek oluyor bazen. Arada çok fark yok ise, mac/pc kullanımı için doğrudan xbox seri 9 kontroller almak daha mantıklı olabilir, kalite açısından. |
|
Geçenlerde farkettim, en son seçenek HDMI olması gerekiyormuş. Yani diğer seçenekler kesinlikle yok/çalışmıyor ise HDMI düşünmek gerekiyor. Sebebi ise şu: Birçok monitör HDMI 2.0 ile geliyor, daha yüksek hızlı HDMI 2.1 destekleyen monitör az. Ve HDMI 2.0 iletişim hızı, 10 bit full range görüntü aktarımını desteklemiyor, 8 bit limited-range aktarım yapılıyor HDMI üzerinden. Yani tam kalite aktarım olabilmesi için hem monitörün, hem de HDMI kablosunun, ve kullanılıyorsa dönüştürücü/hub cihazının HDMI 2.1 standardında olması gerekiyor. Mac Mini M4 LG monitöre, monitörün kendisiyle gelen HDMI kablosuyla bağlıydı ve 8 bit limited range aktarım oluyordu, çünkü LGde HDMI 2.0 girişleri var. HDMI 2.1 kablo ile denedim, doğal olarak değişen birşey olmadı. Bugün kaliteli bir USB-C/Displayport kablosuyla bağladım, hemen 10 bit full range aktarım moduna geçti. HDMI kablo ile bağlayınca, resimde görülen alttaki 8 bit-limited range konumuna geçiliyor. Edit: Görüntü aktarım hızı sadece 8-bit / 10-12 bit aktarım açısından değil, aynı zamanda HDR veya yüksek Hz refresh rate varsa onların tam desteklenmesi açısından da önem taşıyor. ![]() < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi truwa06 -- 7 Ekim 2025; 14:47:16 > |
|
Eğer ileride cihaza yük bindirecek işler yapmayı planlıyorsanız, mevcut cihazınız bir süre sonra yetersiz kalabilir. Ancak "yeni cihaza şimdi mi geçilmeli, yoksa daha sonra mı?" sorusunun cevabı net değil, çünkü hem fiyatları sürekli değişiyor hem de sizin ihtiyaçlarınız zamanla farklılaşabilir. Özellikle Bilgisayar Mühendisliği gibi bölümlerde, ilk yıllarda çok güçlü bir cihaza ihtiyaç duyulmaz. Ancak zamanla, özellikle RAM kapasitesi gibi donanım sınırlamaları kendini hissettirmeye başlar. Bu yüzden elinizdeki cihazın yetip yetmeyeceğini belirlerken, RAM gibi bileşenleri göz önünde bulundurmanız önemli. |
|
Macbook ile klavye arasında boşluğu ekran koruyucu kapattığı için esas ekran zarar görme ihtimali artıyor şeklinde birçok geri bildirim aldım hocam. Size ve diğer arkadaşlara tekrar sormak ve yormak zorunda kalıyorum sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz. Bir taraftanda konunun herkesin katılım sağladığı bir alana dönüşmesi için uğraş veriyorum. Saygılar.. |
|
|
Ben şu yönden düşünüyorum, bu aletler kutudan çıktığında zaten ekranla klavye arasında beyaz bir kağıt gibi bir şeyle geliyor. Ve kutuda aylarca öyle bekliyor. Eğer ekrana zarar verecek olsaydı Apple o beyaz kağıdı koyar mıydı bilemiyorum. Eğer alacağınız ekran koruyucu bu beyaz kağıttan kalın değilse bir şey olmaması gerekiyor mantıken. EDİT: Gerçi bu kağıt çok ince, böyle incelikte bir ekran koruyucu var mıdır bilemiyorum. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BilgisayarMeraklısı -- 8 Ekim 2025; 17:43:0 > |
|
Apple official olarak ekran ve klavye koruyucu tavsiye etmiyor macbook için. Macbook ekranı zaten çizilmeye karşı korumalı bir ekran, kolay kolay birşey olmaz doğrudan darbe almadığı sürece. İlk sebep cihaz kapandığında ekran ile kasa arasında mililemetreden az çok küçük bir alan var, klavye koruyucu veya klavyenin kendisi baskı yaparsa ekrana uzun vadede zarar verme ihtimali olabiliyor. İkinci sebep, beni asıl vazgeçiren sebep bu, bir-iki yıl sonra ekran koruyucuyu çıkarmak. Hadi takması bir şekilde takılır ekrana zarar vermeden ama bazı ekran koruyucular taş gibi yapışıyor uzun sürede, telefondan çıkaramadım bir tanesini ki macbook ekranından çıkarmak tam bir işkenceye dönebilir. Yani ekran koruyucu tak-sök işlemleri sırasında zarar verme ihtimali, ekran koruyucu kullanmadan zarar görme ihtimalinden daha fazla. |
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ___Lawyer___ -- 8 Ekim 2025; 23:8:13 > < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
|
Dayanıklı çantada taşıdığım için bir sorun yaşamadım ama hiç yaşanmaz diye bir şey de yok tabi. Bir MacBook temizlik tamir videosunda izlemiştim. Zamanla pil şişince(tabi gene her bilgisayarda şişmeyebilir) klavyeye baskı yaptığı için ekrana iz çıkma oluyor diyordu. Belki bununla da bağlantılıdır. Bir de ekranda ekran koruyucu varsa artık zarar verecek düzeyde baskı olabilir demek ki. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Tabi ki mutlaka alakalıdır. Ancak artık Apple tarafının tüm ürünlerinde bu tarz koruyucu önlemler hakkında bilgi vermesi eğer bir sakıncasıda yoksa kendi satması lazım. Bugün dünyada iPhone- Macbook gibi ürünleri kılıfla kullananların sayısı oldukça fazla. |
|
|
Ayarlar kısmına neden varsayılan dön butonu koymaz Apple anlamak mümkün değil. Örneğin Dock büyüklüğünü ayarlıyoruz fakat kutudan çıktığı gibi gelmesi için yapacağımız bir buton yok. O yüzden kurcalamaktan imtina ediyorum ayarları. |
|
Herkese merhaba. Geçtiğimiz mesajda Zenbook 14 modelini uygun fiyata aldığımı ve doğrudan Macbook'ların rakibi olduğu için M4 - M1 Air modelleriyle kıyaslamasını yazacağımdan bahsetmiştim. Aldığım günden beri aktif olarak kullanıyorum ve artık cihazlar hakkında bir şeyler söyleyecek kadar deneyim edinebildim. Tasarım ve Malzeme Kalitesi Macbook Air M1 - M4: İki cihaz da son derece şık, ince ve hafif. Air M1 daha tombul ve yuvarlatılmış bir tasarımla geliyor, M4 daha çizgisel ve düz. Malzeme kalitesi açısından iki üründen de şikayet etmemekle birlikte M1 bana daha "yekpare metal" havası verdiği için tasarımını ve kalitesini çok beğeniyorum. Dayanıklılık konusunda yıllarca kullanıldığı için rüştünü ispatlamış kalitede ürünler ve iki yıllık M1'in menteşesi hala çelik gibi sapasağlam. M1 modeli ekran çerçevelerinin kalın olması sebebiyle modern gözükmüyor, M4 bu konuda önden bakınca çok daha modern ve yenilikçi geliyor. Aynı şekilde klavyesinin sade, aralıklı tasarımı ve kocaman touchpad'i ile iki cihaz da premium ürün hissini sonuna kadar hissettiriyor. Zenbook 14: Macbook'ların aksine daha keskin ve köşeli tasarıma sahip bir model, rengiyle birlikte karizmatik bir görüntüsü var. Kasası tamamen metal, ekran çerçeveleri ne çok ince ne de çok kalın. Genel olarak 16:10 ekran formatına sahip olduğu için modern bir görünüm sağlıyor. Menteşesi 180 derece açılabiliyor ve iyi kalitede. İncelik olarak Mac'ler kadar ince olmasa da kendi standartları içerisinde ince sayılabilen bir model. Siyah renk olması gerekçesiyle bol bol parmak izi tutuyor. Metal kalitesi ve yapısı gereği Mac'ler kadar bütün hissettirmiyor ama kaliteli bir cihaz. Klavyesi kaliteli, touchpad'i Mac'ler kadar büyük değil ve daha dikdörtgen. Tasarım: M4=M1=Zenbook Malzeme Kalitesi: M1>M4>Zenbook --- Ekran ve Hoparlörler Bu tarz cihazlarda ilk önceliğim her zaman ekran ve hoparlör kalitesi oluyor. Çünkü taşınabilir ve pratik oldukları için hem gündelik işlerimizi hem de içerik tüketmek kısmındaki kullanımlarımızı bu cihazlar ile hallediyoruz. Macbook Air M1-M4: İki cihazın ekranı da çok kaliteli ve birçok kulllanım için uygunlar fakat beş yılda ekran tarafında parlaklık ve hafif bir kontrast iyileştirmesi dışında bir farklılık bulunmuyor. Temelde iki cihaz da boyutuna göre oldukça yüksek çözünürlüklü, 10 bit panele sahip. Hızlı paneller kullanılmadığı için bir miktar ghosting sorunu olabiliyor fakat cihazlarda oyun kullanımı yapılmadığı için sorun yaratmıyor. Hoparlör konusunda ise M1 modelini tek geçiyorum. Ufacık kasanın içerisinde bass yetenekleri de olan ve kullanıcıya bakan iki adet hoparlör kullanılmış. Aynı şekilde M4 modelinin de ses çıkış seviyesi ve kalitesi iyi seviyede, hatta yanlış hatırlamıyorsam 2 tweeter 2 de bass olmak üzere ekran kasa çizgisi içerisine gizlenen 4 adet hoparlöre sahip. Yine de bana M1 daha başarılı geliyor. Zenbook: Zenbook'un farkını koyduğu kısım şüphesiz ekranı. Yüksek çözünürlüklüğe sahip göz yormayan 120 hz panele sahip parlaklık seviyesi yüksek bir oled panel kullanılmış. Gündelik kullanımda hem kapalı hem de açık alanlarda ekranı görmekte zorluk yaşamadım. Ekranın akıcılığı ve renkleri çok iyi seviyede ve kullanması çok keyifli. Hoparlör için ise bu kadar olumlu konuşmak mümkün değil. Dolby atmoss destekli ve oldukça özelleştirilebilen bir yazılıma sahip olsa da default modlarda boğukluk sorunu var. Manuel olarak midleri düşürüp tizlere biraz yüklenince daha iyi oluyorlar. Ses yüksekliği Mac'ler kadar olmasa da tatmin edici. Hoparlöler kasanın alt kısmına konumlandırıldığı için dezavantajlı fakat koltuğa, masaya koyulduğunda sesi boğmuyor çünkü iki ızgara aşağıya iki ızgara da yan tarafa açılmış. Detay ve bass anlamında Mac'ler kadar iyi değil. Ekran: Zenbook > M4 > M1 Hoparlör: M4 > M1 > Zenbook --- Performans, Pil, Yazılım Macbook Air M1 - M4: Gündelik kullanımda M1'in 8-256'lık baz modeli dahi yıllarca götürebilecek kadar iyi donanıma sahip. Çoklu sekme ve uygulamalarla çalıştığımda dahi ram anlamında yavaşlama, donma gibi problemler yaşamadım ve genel deneyim çok akıcı, tepkisel ve bunları yaparken ısınmıyor, pili çok verimli kullanıyor. Hatta şöyle diyeyim M4'den M1'e geçtiğimde kendi senaryomda performans ve akıcılık farkı hissetmedim. M4'ü iade etme sebebim de buydu açıkçası, insanların cayır cayır video işlediği, yazılım geliştirdiği platformda gündelik işler için bu donanım biraz fazla kalıyordu. Platformun getirdiği bir diğer avantaj da pil ömrü. İki cihaz da inanılmaz pil ömrüne sahip. M1 ile yaptığım gündelik kullanımlarda (pil döngüsü 123 pil sağlığı %97) günde ortalama 2 - 3 saat kullanırsam dört günde bir şarja takıyorum. Aynı şekilde M4 de bu şekilde. Yazılım olarak Windows sonrası alışamayacağımı düşündüğüm Mac'e çok hızlı şekilde alıştım ve fazlasıyla akıcı buldum. Özelleştirme seçenekleri ve yardımcı araçları kullanarak içerisinde rahat hareket edebildiğim bir OS'a çevirmeyi başardım. Maalesef uygulama marketi biraz kısıtlı geldi, Windows mağazasında bulunan uygulamalar Appstore'da bulunmayabiliyor fakat her şeyin bir çözümü var. Zenbook: Üründe üst seviye taşınabilir bir işlemci kullanılmış ve işlem gücü yüksek. Gündelik kullanım, makrolu ağır excel dosyaları, çoklu sekme ve uygulama kullanımında hiçbir yavaşlık ve aksama yaşamadım. Üründe üç farklı mod bulunuyor. Fısıltı, standart ve tam güç. Fısıltı modunda cihaz kendini maksimum 17w güç çekebilecek bir seviyede tuttuğu için ısınma ve fan sesi problemi olmuyor, bu halde dahi performans çok iyi seviyede. Standartta bu kilidi 30w'a çıkardığı için bazı senaryolarda ısınma ve fan sesi duyulabiliyor. Tam hız'da ise cihaz doğrudan yüksek güç çekmeye başladığı için ısınma ve ses iyice belirgin hale geliyor. Cihazda 75wh gibi yüksek kapasiteli batarya bulunuyor. 3K çözünürlüklü 120hz ekran olunca Mac gibi bir pil performansı vermiyor fakat yine de kullanımdan kısmadan 7 - 8 saat ekran süresi almak mümkün. Yazılım konusunda sorunsuz bir cihaz değil, özellikle Amd'nin ekran kartı yazılımı bazı durumlarda kendi kendine cihazın yenileme hızına müdahale edebiliyor veya video iyileştirmeleri kapalı olmasına rağmen video renk profillerine vs. müdahale edebiliyor. Genel olarak stabil olsa da bu tarz sorunları çözmek için birkaç driver denemesi yapmak icap etti ve Mac gibi daha rafine bir deneyim alamadım ve bundan daha stabil Windows'lu cihazlar kullandım. Performans: M1=M4=Zenbook (Kendi kullanım senaryoma göre) Pil: M1=M4 > Zenbook Yazılım: M1=M4 > Zenbook --- Klavye ve Touchpad Macbook: Cihazların klavye ve touchpad deneyimi birbirine çok benzer, sadece klavyede M4 biraz daha net ve clicky tarzda iken M1 bir tık daha tuş mesafesi yüksek ama %90 oranında aynı hissettirdiklerini söyleyebilirim. Touchpad'de hiçbir farklılık hissetmedim. Klavyeler çok kaliteli ve yazı yazmak çok keyifli. Touchpad'ler kaygan, hassas ve haptic özelliği sayesinde standart touchpad'lerin çok üzerinde deneyime sahip. Zenbook: Bu cihazın da hakkını yiyemeyeceğim iki konu klavye ve touchpad. Klavyesi mac'lere göre daha yumuşak ve tuş mesafesi daha yüksek, yine de tuş hissi kuvvetli. Touchpad'i mac'lere göre daha kaygan ve kullanımı bu şekilde çok keyifli. Hassasiyet konusunda da herhangi bir problem yaşamadım, sadece şekil itibariyle mac'ler daha kareye yakın ve büyük touchpad alanına sahipken bu cihaz daha dar ve uzun yapıda. Klavye: M1=M4=Zenbook Touchpad: M1=M4>Zenbook --- Bağlantı ve Portlar Macbook: Bağlantı konusunda çok üst seviye cihazlar. ISS'nin verdiği standart fiber modem ile evin herhangi bir noktasında 1000 mbps internetin 400 mbps'sini alabiliyorum. Bağlantı stabil ve fiziksel koşullardan minimum şekilde etkileniyor. Port anlamında çeşitliliği az yeteneği yüksek iki type c portu iki cihazda da ortak. Yanılmıyorsam M1 thunderbolt 3, M4 thuderbolt 4 destekliyor. M4'de M1'den farklı olarak magsafe şarj portu var ve bunun çok işlevsel olduğunu düşünüyorum. Zenbook: Intel'in yeni seri işlemcilerinde kullanılan ağ adaptörleriyle bağlantı konuları çözülmüş olsa da aynı durum maalesef AMD tabanlı ürünlerde yok. Çünkü Amd tabanlı ürünlerde Mediatek'in yongaları kullanılıyor ve genelde sorunlu oluyorlar. Benim cihazımda da Mediatek'in MT7922 yongası kullanılmış ve çekim gücü Mac'ler kadar iyi değil. Hatta Tab S9, Galaxy S25, Honor 400 kadar bile iyi değil. Herhangi bir kopma, stabilite bozukluğu yaşamasam da gecikme değerleri saydığım tüm cihaza göre daha yüksek ve dalgalı çıkıyor. Muhtemelen cihazın antenleri metal kasanın ortalarına yerleştirildiği için de fiziksel koşullardan çok sık etkileniyor. Örneğin cihazı masadan dizime alınca hızım 400 mbps'den 200 mbps'ye düşüyor ve arada sadece bir duvar varken oluyor. Üstelik Mediatek adaptör kullanan birçok cihazda bu tarz sorunlar yaygın ve lehimli olduğu için değiştirme şansına sahip değiliz. Port anlamında daha dolu bir model. Bir adet 40 gbps type-c, bir adet 10 gbps type-c, bir adet 5 gbps usb 3.0 portu ve bir adet HDMI girişi var. Bağlantı: M4=M1>>>>>>>>Zenbook Portlar: Zenbook>M4>M1 --- Kalite Kontrol Macbook: Cihazların kalite kontrolünün iyi olduğunu düşünüyorum. Çünkü mesela IPS olmasına rağmen iki cihazda da ışık sızması yoktu veya M1 kaç senelik cihaz olmasına rağmen temiz bakıldığı için sıfır kondisyonda tüm parçaları çalışır şekilde hayatına devam ediyor. Zenbook'da ise mesela ufak bir coil whine sesi fark ettim. Bu kulak dayamadan duyulacak bir ses değil fakat yıl olmuş 2025, premium olarak satılan bir üründe coil whine çıkması bana normal gelmiyor ve reddit'te aynı sıkıntıdan müzdarip kullanıcılar yaygın. Aynı şekilde yukarıda bahsettiğim ağ stabilitesi sorununu mühendisler test etmemiş. Kucağa alınca internet hızı yarıya düşen notebook'un başka açıklaması olamaz. --- Genel Değerlendirme ve Sonuç Zenbook'u genel olarak beğendim. Windows notebook'lar içerisinde kendini belli eden bir model. Muhtemelen intel versiyonları daha stabil ve sorunsuz olsa da beş yüz bin tane Zenbook modeli olduğu için neyin ne olduğunu satın almadan kestirmek mümkün değil. Macbook'lar ise artık benim için "güvenli liman". Çünkü ne alacağımı, ne kadar dayanacağını bilebiliyorum. Şuan için tercihim şahane Oled ekrana rağmen Macbook. Düzenleme; Zenbook'un AMD grafik sürücüsünün driver kısmını kurup kontrol paneli kısmını kurmadığımda coil whine tamamen kesildi, renklerle ve yenileme hızıyla ilgili problemler sıfıra indi. Evdeki Wifi5 modemi de Wifi 6 router ile güncelleyince aynı lokasyonda düz zeminde 700 - 800 mbps, dizüstünde 500 mbps'e varan stabil hızlar almaya başladım. Hal böyle olunca Zenbook ile devam etme kararı aldım. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MoonShine07 -- 14 Ekim 2025; 1:6:42 > |
|