Şimdi Ara

Apple M1 Mac [ANA KONU] (168. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
9.163
Cevap
220
Favori
416.208
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
28 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 166167168169170
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Tamamdır tekrar açıyorum o halde. Ne işe yarıyor bu tam olarak

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • arslan3505 A kullanıcısına yanıt
    Heralde hocam ikinci çubuğun filevault a ait olduğunu söylemiştim. Sistemi açıyor bırakında 1 sn cik kullansım değil mi

apple support
    FileVault'u kullanarak Mac'inizdeki başlangıç diskini şifreleme
    https://support.apple.com/tr-tr/HT204837

• Ardamax kullanıcısına yanıt
    Diğer bilgisayar daha hızlı açıyordu gibi aklımda kalmış bir an bunda bir sıkıntı mı var diye düşündüm açıkçası. Tekrar bir iade süreci yenisinin gelmesi falan istemediğim için korkmuştum açıkçası. Teşekkür ederm verdiğiniz bilgiler için

Ne iadesi aman hocam ne gerek var, mis gibi cihazınız var kafanız rahat gönlünüz ferah şekilde kullanın hiç bir sıkıntı yok

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ardamax -- 12 Haziran 2021; 0:48:20 >
  • Saylam06 kullanıcısına yanıt
    Ben geçen cuma yükledim. Ardamax hocamjn dediği gibi apple musluğu sonuna kadar açmıyor. Kişi başı hız limiti var, benim 300mbps interimde bile vakit almıştı biraz.

Bir de bu hafta ios15 macos tanıtıldı falan
    Serverlar aşırı yoğundur, 2-3 hafta yavaşlık devam eder bence

Teşekkür ederim çok saolun 😊

• alimmm78 kullanıcısına yanıt
    Daha da kullanımınızı arttırdıkça pil sağlığı ve gidişatı daha iyi oturacaktır. Artık sistem çok değişti hocam. İçerdeki sanal çekirdekler nasıl kullanım yaptığınıza yönelik hareket ediyor ve pili ona göre optimize ediyor. 50-60 döngüden sonra pil tam kullanımı ile size performans verecektir.

Hocam sizin internette maşallah roket gibiymiş

Filevault tüm diski encrypt ediyor

Diğeri ise sadece user şifresi oluyor. M1 lerde ssdyi söküp erişmek vb kolay değildir de.
    Normalde win pc de user password var ama disk encrypted değil.
    Diski söküp başka pc ye harici olarak bağlarsanız tüm içeriği görürsünüz
    Bunun için windowsta bitlocker tarzı şeyler var galiba

Filevault da diski de şifreliyor, şifre olmadan diski başka yerlere takarsanjz da içini göremiyorsunuz yani.

Bence açık tutun güzel özellik. Bu özelliğin masrafı vardır tabi ama sanırım appleın secure chipleri vb hallediyor o yüzden cpu ya ek iş düşmüyor. Bu yüzden hiçbir zararı yok diye düşünebiliriz.

Teşekkür ederim. Tekrar açtım

😀 türknet gigafiber
    Altyapı varsa muhteşem, herkese tavsiye ederim

Valla iyimiş hocam bende türksat var geçen kontrat bitiminde aradım türkneti bizim buraya bakmıyorlarmış altyapı yok dedi. Sorması ayıptır ne kadar ödüyorsunuz aylık?

• quote:

Orijinalden alıntı: Ardamax

Heralde hocam ikinci çubuğun filevault a ait olduğunu söylemiştim. Sistemi açıyor bırakında 1 sn cik kullansım değil mi

peki hocam sadece Touch ID ile acamıyor muyuz? bende filevault acık. dediğiniz gibi ilk basta apple logosu cıkıor bir çubuk doluyor daha sonra şifre girince bir çubuk daha doluyor ve acılıyor.ekranı direk elimle kapatıp açtığımda ise sadece Touch ID istiyor. hepsinde Touch ID kullanma sansımız var mı?

teşekkürler

• icecube_fb kullanıcısına yanıt
    Hocam, uykuya aldığın zaman zaten başta açılan hdd şifresi tekrar şifrelenmez. Sadece işletimi açar kaparsın çünkü hdd uyku moduna geçer kendini kapatıp kitlemez.

Uyku modunda makinen çalışır durumdadır. Ama makineyi komple shut down yapıp kaparsan hdd de kapanır ve tekrar kitlenir bu durumda bir sonraki makineyi açışında tekrar şifre ile açman gerekir.

Uyku modu ve komple kapama birbirinden bağımsız şeyler filevault konusunda.

• quote:

Orijinalden alıntı: icecube_fb

peki hocam sadece Touch ID ile acamıyor muyuz? bende filevault acık. dediğiniz gibi ilk basta apple logosu cıkıor bir çubuk doluyor daha sonra şifre girince bir çubuk daha doluyor ve acılıyor.ekranı direk elimle kapatıp açtığımda ise sadece Touch ID istiyor. hepsinde Touch ID kullanma sansımız var mı?

teşekkürler

Alıntıları Göster

hocam senin yazdıklarını görünce MacBook, macOS ile challange'ınız gibi geliyor  

1gbit 270 tl
    200mbos 125 tl
    100 mbps 85 tl

Ben 125 tllik 200 mbps almıştım da
    İlk 6 ay 1gbit verdiler ettiler aynı fiyata

Temmuzdan itibaren turknet tek tarifeye geçiyormuş
    Adsl, vdsl, fiber hepsi 100 TL oluyor
    Ben de 100 tl ödeyeceğim

Şu anda kısıtlı bi bölgede gigafiber var ama yaymaya çalışıyorlar, ileride zam vb gelir muhtemelen yayılınca ama hizmet olarak mükemmele yakın, eve böyle internet vermeleri süper

Gigabit seviyelerini anca kurumsal yerlerde görmeye alıştık. Evde olması ayrı bir güzel hocam valla

• Hocam sizin postunuza cevap olarak uzun bir yazı yazacağım bir kısmı sizin sorunuza cevap olarak bir kısmı da bu konuda iddialı olanlara cevap olacak. Öncelikle sorunuza cevap olarak. Hayır hocam öyle bir değeri takip etmek çok zor zaten. Stres senebi olur insana. Söz konusu durum şu mümkün olduğu kadar %20 altında kullanmamaya çalışmak ve mümkün olduğu kadar %100e vurdurmamak. Orası size kalmış. %15 te takıp 95 te alırsınız 70te takıp 80 de alırsınız o farketmez lityum piller ne zaman şarj ettiğinize takılmaz.

Alt ve üst limitin önemi kimyasal olarak lityum pillerin durumundan kaynaklanır. Lityum pili sıfırlamanız sıkıntılıdır. (ki çoğu üretici buna izin vermez. Piliniz sıfır gösterse bile içinde bir miktar enerji vardır) çünkü atomik düzeyde pilin faal kalabilmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Bu yüzden sıfırlamak ya da sıfır yakın kullanmak pili zorlar. Çünkü işlemci tasarruf modunda değilse ağır işlemlerde maksimum güç için ihtiyacı olan elektiriksel gücü pilden talep eder. Özellikle yaşlanmış pillerde bu güç sağlanamadığında şarj %20-30 iken aniden kapanma görünür. Çünkü sayıları atıyorum şuanda: örneğin işlemci 8watt güç talep eder pil bunu sağlayamaz, işlemci yapılan işlem için yeterli gücü bulamazsa işlemi sürdüremez, sistem kararsızlığa düşer telefon/pc kapanır. Bu durum pilde derin deşarj oluşturursa pil kimyasal olarak yıpranmaya devam eder. Bir süre sonra kapasitesini tamamen kaybeder.

Pilin %100 de tutmanın da şu sıkıntısı vardır. Pil tam kapasitede olduğunda pildeki gerilim maksimum seviyeye ulaşır. Yine üreticiler bunu %100 gösterse de aslında o seviyede değildir pili koruma amaçlı limitler konur. Ancak bunlar her şartta doğru çalışmaz. Pil %100 iken telefonu güneş altındaki bir araçta bırakırsanız pilin ısısı artar artan ısı zaten maksimum kapasitedeki pili kimyasal olarak zorlamaya başlar. Çünkü ısı pildeki atomların tepkilerini değiştirir. Bunu tersi durum olarak aşırı soğuk ortamlarda pilin çok çabuk bitmesinden anlayabilirsiniz. Kaldı ki bu durumun olmaması için apple bile iyileştirilmiş şarj diye bir uygulama çıkardı ve pili siz uyanacağınız saate yakın bir zamanda %100 yaparak, pilin olabildiği kadar kısa süre maksimum kapasitede kalmasını sağlayacak şekilde bir uygulama yaptı. Yani pil %100de 5 saat kalmasın 15 dakika kalsın gibi.

Özetle pili ne zaman şarja takıp ne zaman çıkardığınızın önemi yok. Pil sağlığı açısından önemli olan alt ve üst limitlerde mümkün olduğunca takılmamak. Unutmamak gereken bir hususta lityum piller doğası gereği fabrikadan çıktığı andan itibaren ölmeye başlar. Yani hiçbir şey yapmadan 5 yıl boyunca depolama kurallarına uyarak pili bir kenarda depolasanız bile 5 yıl sonunda o pilin kapasitesnde kayıp olduğunu görürsünüz. Bu da doğal bir süreçtir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ardamax

Hocam, uykuya aldığın zaman zaten başta açılan hdd şifresi tekrar şifrelenmez. Sadece işletimi açar kaparsın çünkü hdd uyku moduna geçer kendini kapatıp kitlemez.

Uyku modunda makinen çalışır durumdadır. Ama makineyi komple shut down yapıp kaparsan hdd de kapanır ve tekrar kitlenir bu durumda bir sonraki makineyi açışında tekrar şifre ile açman gerekir.

Uyku modu ve komple kapama birbirinden bağımsız şeyler filevault konusunda.

teşekkürler hocam????

@LuqueTr neden hocam, ögreniyorum yavas yavas??

• 
Sayfa: önceki 166167168169170
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.