Şimdi Ara

AP'nun Türkçe kararı Oyun dünyasını nasıl etkiler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
538
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese iyi günler. Bugün merak ettiğim ve cevap almak istediğim konu AP kararının bizim açımızdan varsa faydalarını öğrenmek ve bu konuda fikirlerinizi almak.

    Bildiğiniz üzere AP, Rumların katkılarıyla Türkçeyi resmi bir dil ilan etti. Zaman zaman bu karar AP'ye geliyor ve AP maliyetli ve azınlık dili olduğu için aynı zamanda görmezden geldikleri için bu kararı geçiştiriyorlardı. Fakat son alınan kararla bunu kabul ettiler. Bu sayede Türkçe AB'nin 25. resmi dili oldu.

    Maliyetli demelerinin esas sebebi de yıl boyunca resmi dili olarak kabul ettiği dillere çeviri yapması için tercüman memurlarına 450 milyon Euro ödeme yapıyor ve yeni bir dil bu maliyeti 38 milyon artırıyor. Güney Kıbrıslı N. Güney'e 5000 oy veren Rum kesimi bu kararın AP'ye taşınması için gereken çoğunluğu oluşturdular. Tabi AB'nin şımarık çocuğu bunu istiyorsa, AP kararı gündeme alır ve ilginçtir ki Doğu Akdeniz konusunun gündem olduğu bir dönemde Rumların ve Avrupalıların bu kararı alması da Türkiye'ye yumuşatma ya da şirin gözükme davranışı olabilir.

    Neyse bu konuda benim merak ettiğim ise oyun yapımcılarının AB pazarına satış yapmak istediğinde bu topraklarda konuşulan resmi dillerin en azından ciddi bir hakimiyet alanı ve dünya çapında yaygınlığı olan dillerde çeviri ve dil desteği çalışmaları olduğunu biliyoruz. Nitekim Estonca, İsveçce gibi yaygın olmayan dillerden çok Almanca, İspanyolca, Fransızca ve Lehçe ( kimi zaman fr ve lehçenin olmadığını da göz önüne katarsak bu konunun çok titiz bir konu olduğunu düşünmek yanlış olmaz) gibi dillerde oyun, program yani kısacası yazılım dünyasının dil desteği var.

    Peki Türkçenin AB'nin resmi dili olmasının, özellikle dünya genelinde 85 milyon ve Azerbaycan hatta Orta Asya'da dahil ettiğimizde 150 milyona yakın nüfuzu olması oyun dünyasının bizi görmezden gelmesi ya da gelmeye devam etmesi için bahanelerini ortadan kaldırmaya yeter mi?

    Bu kararın bizim için ne gibi olumlu yönü/yönleri vardır. SEGA gibi şirketler çoğalır mi, yoksa aynı yaş aynı hamam devam mi ederler..?

    Bu yazı; hiçbir zümre, firma, kurum, toplum ya da topluluğu övmek amacıyla yazılmamıştır. Lütfen değerlendirmeyi objektif olarak yapalim ve daha çok kişinin fikir belirtmesini istiyorsanız, öne çıkar butonunu kullanalım. Zaman ayırıp, okuyan ve fikir belirten herkes için teşekkürler... 😁







  • Değişen bir şey olmaz bu açıdan. Yapımcıların farklı yaklaşacağını düşünmüyorum. Ekleyecek olan ekliyor, diğerleri gündeme bile almıyor.
  • Dediğiniz gibi olur muhtemelen. Kararın AP üzerinden Türkiye ye şirin gözükmek amacıyla alınmış olması çok muhtemel.
  • Yeni pc topladım bu karar benim zerre umrumda olmaz artık pcde türkçe yama çıkıyor zaten.

    Bu ne lan yıllarca konsolda hem faiş fiyatlara oyun aldık hemde türkçe yok, pc ne güzel yav hem ucuz hemde isteğe bağlı beleş oyunlar hemde türkçe yama çıkıyor
  • Öğrenin şu İngilizceyi artık.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.