Şimdi Ara

Antivirus Programı Nasıl Yazılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
1
Favori
1.222
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba.

    1. Antivirus programı nasıl yazılır? Bir karaliste oluşturup, sistemdeki butun dosya isimlerini ve içeriklerini tek tek taramak şeklinde mi?
    (Bu cok yavas olur. Belki hızlandırıcı algoritmalar kullanılabilir. Mesela bir dosyanın değiştirilme tarihi, sistemin guvenli olarak etiketlendiği bir tarihten onceyse o dosya hiç taranmadan atlanabilir. Yanlışsam duzeltiniz. Cunku belki dosyanın değiştirilme tarihine mudahale edebilen virusler vardır.)

    2. Diyelim ki format atarken işletim sistemimi CD den veya flashbellek ten yukluyorum. Bu işletim sisteminin içinde antivirus programlarını etkisiz hale getirecek (en azından dikkat cekmemek için sadece kendini gizleyebilecek) bir virus bulunuyor olamaz mı? Sonucta virus, antivirus programından once sisteme yuklendiği için bir onlem alabilir.
    (Sahsen Vista desteği kalkınca, Linux Mint'i internetten indirip, CD ye yazdırıp, bilgisayarıma kurdum. Ama diyorum ki belki de CD ye yazdırma sırasında bir virus de işin içine karışmıştır. Su anki Linux sistemimin temiz olduğundan nasıl emin olabilirim?)

    Teşekkurler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-288644A72 -- 9 Ocak 2018; 18:27:48 >







  • Antivirüs programlarının nasıl çalıştığı burada anlatılmış:http://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/antivirus-programlari-nasil-calisir/11475
    İşletim sisteminin temiz olduğunu anlamanın yolları var. Linux'ta ClamAV adlı programı kullanabilirsiniz. Ya da Bitdefender Rescue Disk ile taratabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Türkçesever -- 13 Ocak 2018; 18:52:10 >
  • Tesekkur ederim.
    Bitdefender Rescue CD optionuna baktım. Bunun için oncelikle bir Rescue CD'si oluşturmamız gerekiyormuş galiba. Peki, benim bu CD'yi oluşturduğum bilgisayarın temiz olduğunu nereden bilebilirim? Virus kendisini bu CD'ye aktaramaz mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Xfce4

    Tesekkur ederim.
    Bitdefender Rescue CD optionuna baktım. Bunun için oncelikle bir Rescue CD'si oluşturmamız gerekiyormuş galiba. Peki, benim bu CD'yi oluşturduğum bilgisayarın temiz olduğunu nereden bilebilirim? Virus kendisini bu CD'ye aktaramaz mı?

    Sistemi Linux ise ClamAV ile taratırsın önce. Ya da başka bir bilgisayarda da oluşturabilirsin. Zaten önce ISO dosyasını MD5 gibi kontrollerden geçirmen lazımdı:
    https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=Md5_kontrol%C3%BC
    Bu arada USB bellek de kullanabilirsin Bitdefender Rescue Disk için. CD şart değil. Bu arada Linux dağıtımlarına Windows'a göre zararlı yazılım bulaşma ihtimali çok azdır. Bunda etken ise az kullanıcı sayısının olması. Bir de Linux Mint'teki güncellemeleri yapmayı ihmal etme. Zaten Linux Mint'te güncellemelerde hangisinin güvenlik güncellemesi, normal güncelleme ya da çekirdek (kernel) güncellemesi olduğunu yazar. Hatta sistemi bozma ihtimaline göre risk seviyeleri de yazar.
    ClamAV'ı nasıl kuracağın ile ilgili bilgi var:
    https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=123127
    "clamtk" paketini kurman da işini kolaylaştıracaktır.
    Windows'ta oluşturacaksan Kaspersky, Norton gibi programlarla taratabilirsin sistem ile USB belleği ya da CD'yi.




  • Ayrıntılı cevabın için teşekkur ederim. Ama sordugum soruya pek cevap olmadı. Cunku 'eğer halihazırda bilgisayarımda bir virus bulunuyorsa ve bu virus antivirus programlarına karşı gizlenmenin bir yolunu biliyorsa' diye sormustum. Bu durumda bahsettiğin yontemler işe yarayamıyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Xfce4

    Ayrıntılı cevabın için teşekkur ederim. Ama sordugum soruya pek cevap olmadı. Cunku 'eğer halihazırda bilgisayarımda bir virus bulunuyorsa ve bu virus antivirus programlarına karşı gizlenmenin bir yolunu biliyorsa' diye sormustum. Bu durumda bahsettiğin yontemler işe yarayamıyor.

    Senin dediğin çok az bir ihtimal. Çünkü bazı günümüzdeki çoğu antivirüs buna karşı koruma geliştirdiler. Hatta bazı antivirüslerin ayarlarında var:
    Antivirus Programı Nasıl Yazılır?
    Bir de antivirüs programlarını güncel tutmak önemlidir.
    Bir de Linux Mint'te ek olarak güvenlik istiyorsanız; Linux Mint içinde güvenlik duvarıyla yüklü gelir. Ama bu güvenlik duvarı kapalı olarak gelir. Siz onu açın istiyorsanız.
    Ayrıca antivirüsler artık sadece veritabanlı tespit yapmıyorlar. Sezgisel algılama (heuristic) yolunu da kullanıyorlar. Bu da onları güçlü yapan bir faktör.
    Biraz uzattım, biliyorum. Ama sorunuza gelmek istiyorum. Antivirüsleri -özellikle bu Windows Defender'de geçerli- kolaylıkla devre dışı bırakan zararlı yazılımlar da mevcut. Zaten program öyle olunca açılmıyor. Bu sefer sistemde zararlı yazılım olduğunu anlamaya başlıyorsunuz. Ben bunun birkaç örneğini forumda görmüştüm. Windows Defender şu aralar nasıl, bilmiyorum.
    Sonuç olarak, kendini güvenlik sektöründe kanıtlamış antivirüs programları kullanırsanız herhangi bir sorun olmaz. Zaten bireysel kişilere özel saldırılar olabileceğini pek zannetmiyorum.
    Yok, bu açıklamalar tatmin etmedi derseniz bir örnek daha göstereceğim. Antivirüsler, sistem dosyaları gibi önemli dosyaları bütünlük denetimi yapabilirler:
    Antivirus Programı Nasıl Yazılır?
    Antivirüsten gizlenmeye çalışan zararlı yazılımları algılayabilirler.
    Bu arada güvenlik programlarının ayarlarını oynamak gerekebilir. Bazı antivirüslerin varsayılan ayarları iyi olmayabiliyor. Kullanıcı da varsayılan ayarlarla kullanıyor, sonra bilgisayarıma zararlı yazılım bulaştığını söylüyor. Tabii burada en önemli faktör kullanıcı. Kullanıcı ne kadar bilinçli kullanır ise o kadar da zararlı yazılım bulaşma ihtimali azalır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Türkçesever -- 16 Ocak 2018; 15:42:54 >




  • Yazdıklarınızdan antivirus programlarını atlatmanın cok zor olduğunu anladım, mantıklı da buldum. Tabi belki de bu işi kolaylıkla yapan bir virus vardır ve bunu o kadar kolay yapıyordur ki şimdiye kadar farketmemişizdir :P
    Tesekkur ederim tekrardan, zahmet edip açıkladığınız için. Kolay gelsin.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Xfce4

    Yazdıklarınızdan antivirus programlarını atlatmanın cok zor olduğunu anladım, mantıklı da buldum. Tabi belki de bu işi kolaylıkla yapan bir virus vardır ve bunu o kadar kolay yapıyordur ki şimdiye kadar farketmemişizdir :P
    Tesekkur ederim tekrardan, zahmet edip açıkladığınız için. Kolay gelsin.

    Zararlı yazılım, antivirüsün veritabanında vs. bulunmazsa algılamaz. Windows'u arada sırada Malwarebytes Anti-Malware gibi programla taramakta fayda var. Bunu da belirtmek istedim.
    Hiçbir antivirüsten %100 koruma beklemeyin. Siz bilinçli olun.
    Bilmediğiniz dosyaları açmayın. Dosyaların uzantılarına dikkat etmeyin. Bilmediğiniz e-postaları ve ekleri açmayın. Bilmediğiniz siteleri açmayın. Orijinal yazılım kullanın. Güncellemeleri yükleyin. Antivirüs bulunsun. Reklam engelleyici kullanmanız da faydalı olabilir. Reklam engelleyici kullanıp kullanmamak size kalmış.
    Bu veritabanı konusu zararlı yazılımla ilgili değil. Antivirüsle ilgili bir konu bu arada.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Türkçesever -- 17 Ocak 2018; 23:2:27 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.