Şimdi Ara

ANKARA SİYASAL - MÜLKİYE hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
0
Favori
7.781
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Birçoğunuzun bildiği gibi Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi diğer adıyla Mülkiye, 1859’da kurulmuş köklü bir okul. Birçok bakan, milletvekili, konsolos, vali ve kaymakam çıkarmış bir fakülte. Hatta şu an bile valilerin ve kaymakamların büyük kısmı Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi- Mülkiye mezunu. Bu fakültenin bünyesinde;

-İşletme
    -İktisat
    -Maliye
    -Uluslararası İlişkiler
    -Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümleri var

Açıkçası, bu fakülteden herhangi bir bölüm okumak çok cazip geliyor. Hali hazırda Almanca biliyorum. Okurken Almancanın yanına 2 dil daha ekleyip; mezun olunca kaymakamlık sınavı veya dış işleri bakanlığının sınavlarına girmeyi düşünüyorum. Kaymakam alımlarında Mülkiye mezunlarının öncelikli olduğunu duydum.

-Mülkiye hala güçlü imajını koruyor mu?

-Sizce hedefim mantıklı mı? Fikirleriniz nelerdir?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• dediğin üniversitede okumuş benden 1 yaş büyük(+ olarak ben lisede çift dikiş attığım için 2 yaş fark attığını varsayarsak.)bir akrabamız o zamanlar iyi bir puanla u.ilişkiler ya da k.yönetiminden birine girdi ve mezun oldu. iş bulma konusunda sıkıntı yaşadı dediğin kamudaki yerleri de kovaladı ve başarılı da bir insandır ama bu işler öyle sanıldığı gibi değil işin içinde liyakat yok denecek kadar az. en sonunda kendi bölümüyle alakasız bir yer olan bir bankaya girdi eğitim sürecinde ve 2-3 ay sonra işe başlayacak ama memnun değil gibiydi tebrik ettiğimde. 2 yaş fark atma mevzusunu belirtmemin nedeni de şu : o bankaya aralık başı gibi alındı benim de aralık sonu gibi atamam oldu yani 2 sene boyunca kendisi yabancı dil kursu + sınavlar ve çevre baskısına maruz kaldı bunlar psikolojik olarak çok etkileyen şeyler. Göze alırım diyorsan da yabancı dil olarak çince veya japonca tavsiye ederim bir de ukrayna dili bir 5-10 sene sonra rusça gibi popülerleşme ihtimali olan bir dil.

• Cevabınız için teşekkür ederim, çevremdeki birçok kişi de sizinle aynı fikirde.

• Başka fikri olan yok mu?

• Güncel

• Abim uluslararası ilişkiler mezunu oradan
    İlk mezun olduğu yıllarda çok fazla psikolojik sıkıntı çekti iş felan bulamadı. Sınavlardan geçip mülakatlar da takıldı hep torpil olmadığından.
    Sonrasında bir bankada çalışmaya başladı fakat ben bankada calismak için mulkiyede okumadım diyip daha da hirslandi ve şuanda kendisi akademisyen.
    Artı olarak sorduğumda mulkiyenin bir özelliğinin kalmadığını ve başka okullara yonelmem gerektiğini söyledi . Zaten önceden çok yüksek sıralama ile alan bölümleri (abim 880 sirlama ile girdi) şuan da 60k ile alıyor. Buradan anlayabilirsin gerilemeyi

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Çok teşekkürler, sanırım mülkiyede okuma isteğimi gözden geçirmem gerekecek.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Gazi üni hakkında
    10 ay önce açıldı
    İzmir Hukuk Bürosu
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Güncel

• Sadece adı var, işsiz basıyor. Hiçbir albenisi kalmadı.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Kamuda hala en tepede bu okul var. Mezun olduğunda iş bulmak da senin meziyetlerine, gayretine kalmış. Liyakatın 0 olduğu söylemine de katılmıyorum daha geçen sene dışişleri bakanlığına meslek memuru (diplomat yani) olarak giren 15 kişiden 12'si bu okuldan mezundu, geçen sene mülakatı yapan juride bulunan eski büyükelçinin verdiği semineri bizzat dinledim adam bana hiç de öyle badem bıyık malum parti adamı gibi gelmemişti. Ama şöyle bir gerçek de var bu okulun uluslararası ilişkiler bölümü her yıl 40 50 mezun veriyor, dışişleri bakanlığına ise sayılı sayıda insan girebiliyor. Kaymakam alımları konusunda durum daha değişken olabilir orada cidden liyakat biraz şaibeli gibi ama merkez bankası, dışişleri bakanlığı gibi meziyet isteyen kurumlarda liyakat mecburiyetten var zaten.

Benim tavsiyemi sorarsan daha iyi bir okul kazanabilirsen odtü vs. oraya gitmeni öneririm seçeneğin daha fazla olur ama mülkiyeyi de seçeneklerin arasında tutabilirsin. Okumanı tavsiye edeceğim ilk bölüm iktisat olur puanına aldanma, benim tanıdığım kaymakamlıkta türkiye 1.si olan kişi kamu değil iktisat mezunuydu çünkü kaymakamlık, idari hakimlik, ekonomi maliye bakanlıkları merkez bankası, kamu bankaları vs. neredeyse her kamu sınavında (dışişleri vs. hariç) iktisat bilmek zorundasın, hukuk derslerini fakültede almadan bireysel çabanla da öğrenebilirsin, iktisat okuması zordur ama ben yaparım diyorsan sana her türlü yerde iş alanı açar. Almanca biliyorum demişsin belgen var mı bilmiyorum ama (bir dili biliyorum demen için bence c1 seviyede olduğunu gösteren uluslararası geçerliliği olan bir belgen olmalı elinde bence) eğer belgen varsa ve ingilizce öğrenip onu da belgeler yds vb. sınavlarda 90+ puan alırsan kamuda özelde bir sürü iş olanağın olur.

• Çok teşekkürler, güzel bir cevap olmuş.

Zaten kafamda iktisat bölümü daha ağır basıyordu. Ankara-İktisat ders programını inceledim ve çok hoşuma gitti. Ayrıca Almanca c1 sertifikam var.(Uluslararası tanınırlığı var). Maalesef Odtü veya Boğaziçi Üniversitesini kazanabileceğimi zannetmiyorum, gerçekçi olmak lazım. Bu üniversiteler çok yüksek puanla alıyor.

Cevap için tekrar teşekkürler.

• Güncel

• Mülkiye'nin hükmü eskide kaldı.Şuan alınan diplomatlar boğaziçi,bilkent mezunu belki birkaç kişi vardır ama kazanan gerçi kamuda üniversite pek fark etmiyor bilkent,boğaziçi iktisat yazacak puanın yoksa anadoluda bir hukuk yazmanı öneririm hukukçularda her türlü kamu kurumuna girebiliyor
  • Cevap için teşekkürler. ++

• Güncel

• bunu burada değil de memurlar.net gibi sitelerde
  • Louie-Andy Anderson kullanıcısına yanıt
    Oysaki 2 satır yukarıda 2018 yılında mesleğe alınan 15 diplomat adayından 12 sinin mülkiye mezunu olduğunu birinci elden aldığım bilgiye dayanarak yazmıştım ama neyse...

• quote:

Orijinalden alıntı: emrengn

Oysaki 2 satır yukarıda 2018 yılında mesleğe alınan 15 diplomat adayından 12 sinin mülkiye mezunu olduğunu birinci elden aldığım bilgiye dayanarak yazmıştım ama neyse...
    Bende yakın bir kaynaktan duyduğum bilgileri söyledim hocam yine siyasaldan kazananlar varmış ama ağırlık boğaziçi diyorlar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ribas0

Sadece adı var, işsiz basıyor. Hiçbir albenisi kalmadı.
    adı bile yok. 20 yıllık ankaralıyım mülkiye ismini en fazla 5-10 defa duymuşumdur.

mülkiye edebiyatı yapanlar genellikle yeni kazanan ve etrafa hava atmaya çalışan ergenler oluyor
  • Güncel

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.