Şimdi Ara

Anayurt Oteli (Zebercet hakkında )

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
578
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Anayurt Oteli dehşet verici bir roman . Ondan daha da dehşet verici , daha doğrusu onu bu kadar dehşet uyandıran bir roman yapan ise romanımızın anti-kahramanı Zebercet . Zebercet ; romanı okuyan herkes tarafından pislik , ahlaksız , kötü , sapık -daha bir çok sıfat yakıştırılmıştır - bir adam olarak tasavvur edilebilir ki ... öyledir zaten . Fakat burda okuyucuların gözden kaçırdığı bir şeyi belirtmek istiyorum ben :

' Anayurt Otelini okuyanlar bilirler , asla Zebercet ile diğer romanlarda , kahramanlarıyla yaptığımız gibi empati , herhangi bir bağ kuramayız . Yusuf Atılgan o kadar güzel yazmıştır ki bu eseri , buna asla müsade etmez . Ya da biz mi bundan kaçınırız ? Bence Anayurt Otelindeki Zebercet gerçek bir insan değil , yalnız başına alırsak eğer öyledir fakat dikkatli okuyucuların da dikkatini çektiği üzere romanı bütüne ele alırsak buna müsade etmeyecektir karakter . O , insanın bilinçaltında hastalıklı arzularını yerine getirttiği bir kurbandır . O , insanın kendine itiraf etmekten dahi çekindiği sırları , arzuları , düşünceleridir . Yusuf Atılgan bu romanında ; insanın içinde hastalıklı , en rahatsız edici , sinirlerinizin bozuk olduğu zamanlarda dahi sizi dehşete düşüren fikirlerinizi , arzularınızı hiç ikiletmeden Zebercet adlı karakterimize yaptırmıştır . Misal vermek istiyorum :
    Hangimiz hiç sevmediğimiz bir insanın acı çekmesini istemedik , yahut da hangimiz birine aşırı sinirlendiğimiz zaman onu boğazlamak , o anlık için bile olsa gözümüz dönüp sıradan bir ruh halinde iken akılımızdan geçirsek midemizin kaldırmayacağı şeyler tasavvur etmedik ? Ya da daha da basite indirgersek , hangimiz karşı cinsten herhangi birine cinsel dürtüler dolayısıyla arzuda bulunmadık ? Tabii , o kişi bunu sorsa itiraf edemezdik '

Benim düşüncelerim bunlar . Yusuf Atılgan , psikolojik tahlillerdeki yeteneklerini konuşturmakla kalmamış , insan bilinçaltını , kendinden sakladığı-itiraf edemediği arzuları , fikirleri almış , ete kemiğe büründürmüş . Bunu yapmakla da kalmamış , muthiş bir kurgu ile önümüze sunmuş . Zebercet ile diğer roman karakterleri gibi kolay kolay empati kuramamamızın nedeni de bu olsa gerek diye düşünüyorum .

Okuduğum en iyi romanlar arasında ilk sıralarda yerini almış bulunuyor Anayurt Oteli .

• aylak adamı da oku. bir de canistan'ı var ama sanırım tamamlayamadan ölmüştü.
  • Katılıyorum, çok sarsıcı bir kitap.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bu yazıdan sonra okumam gerek.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yeraltından Notlara çok benzetirim ben Anayurt Otelini. Her iki kitap da insan denen yaratığın en aşağılık taraflarını muazzam bir edebi dil ile anlatır ve okuyanı ters yüz eder. Ancak maalesef anlaşılması, özümsenmesi zor kitaplardır. Kolay kolay tavsiye etmem o yüzden; okuyup hiç bir halt anlamayacak çok insan vardır.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bence Zebercet varoluşçuluğun izlerini taşıyordu üzerinde. Şayet kitabın sonunda şu cümleler çok vurucudur:

"“Ama bu çöküntüde sağ kalsa bile başkalarının eline düşmemek için biraz vakti olacaktı elbet. Yeryüzünde canlı kalmanın bir bakıma suç işlemeden olamayacağını bilmeyen, kendilerini suçsuz sanan insanlardan çekiniyor, utanıyordu.”

“Sağdı daha, her şey elindeydi. İpi boynundan çıkarabilir, karakola gidebilir, konağı yakabilirdi. Dayanılacak gibi değildi bu özgürlük. (...) Çırpınarak sallanırken kollarını kaldırıp başının üstünden ipi tutmaya uğraştı. (Ne oldu? Yapmayı unuttuğu bir şeyi mi anımsadı birden? Ya da yeryüzünde tek gerçek değerin kendisine verilmiş bu olağanüstü yaşam armağanını korumak, her şeye karşın sağ kalmak, direnmek olduğunu mu anladı giderayak?)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Nutuk - Yayınevi Tavsiyesi
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.