Şimdi Ara

Anayasa Vatandaşlık Kavramı ve Türklük

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
1.582
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar malum bir anayasa değişikliği olacak gibi görünüyor ufukta. En çok konuşulan tartışılan konulardan birisi ise, Anayasa' daki vatandaşlık tanımı üzerinde.

Anayasa da şu anki haliyle vatandaşlık tanımı "Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür.'' Şeklinde ifade ediliyor. Bazı partilerin bu konu hakkında hazırladıkları taslaklar mevcut. Genel kanı, vatandaşlık tanımında yer alan herkez Türk' tür ifadesinin etnik bir temele dayandığı ve her kesimi kucaklamadığı yönünde.

Cumhuriyet Halk Partisi, geçtiğimiz günlerde bu konuda taslağını tamamladı ve etnik kökene dayalı olmayan yeni bir vatandaşlık tanımı yapılmasının gerekliliğini dile getirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve anayasa profesörü Süheyl Batum'un açıkladığı vizyona göre en dikkat çeken değişiklik anayasanın 66'ıncı maddesinde olacak. "Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür" ifadesinin yer aldığı 66. madde, yurttaşlık kavranının din,dil, etnik kökene bağlı olmadığı vurgulanarak değişecek.

"Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür" yerine "Türkiye vatandaşıdır" şeklinde yeniden düzenlenecek. Yani vatandaşlık tanımı Batum'un deyimiyle, hukuksal bir bağ olarak anayasada yer alacak.

http://www.cnnturk.com/2011/turkiye/05/31/chpden.yeni.anayasa.vizyonu/618531.0/index.html

Sizlerin bu konu hakkındaki fikirleriniz nelerdir, vatandaşlık tanımında yer alan Herkez Türk' tür ifadesinin kaldırılmasını doğru veya yanlış buluyormusunuz, sebepleri ile birlikte üsluba da dikkat ederek herkez kendi düşüncelerini dile getirirse, güzel bir paylaşım alanı oluştururuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Randeas -- 20 Haziran 2011; 19:17:18 >

• ya bildiğimden ya da bilmediğimden yazmıyorum. birisi şuraya yazabilir mi acaba türkiye cumhuriyetinin ilanından önce yani osmanlının parçalanması ile ulu önderimizin faaliyetlerinin başlaması ve türkiye cumhuriyetinin kurulmasına kadar geçen süre içerisinde, bugünkü sınırlarımız içerisinde yaşayan insanlara nasıl hitap ediliyordu. kim hangi çoğunluktaydı. atatürk' ün ülkenin ismi ve türk kelimesi için neler düşündüğü, bu isimlerin neye göre seçildiği.. vs. buna da bu konu altında cevap verilsin.

bence: "Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür" cümlesi ile "Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türkiye vatandaşıdır" cümlesi arasında bir fark yok. ben her ikisinden de aynı anlamı çıkarıyorum. ve bugünkü sıkıntıları da bu iki kelimelik değişiklik gidermez. önemli olan fiiliyatdır. ayrıca bu ülkenin vatandaşı olup da türk kelimesinden neden hoşlanılmıyor? bu cumhuriyetin sınırları içerisinde yaşayan ve vatandaşlığı kabul etmiş olan herkes türktür. bunu hazmedemeyenler, büyük bir onuru aslında tepiyorlar. yani bu kadar ağırlarına gidiyorsa, demek ki önemli bir hedefleri var olmalı. ayrıca bu değilmiydi ordumuza kağıttan kaplan diyen sonra da yanlış anlaşıldım deyip özür dilemeyi de beceremeyen.. ya zaten vatandaşlık bağı ile bağlı olduğu vurgulanıyor.. sonuna da türkiye vatandaşı demenin nasıl bir anlam getirisi oluyor ki..

• Alman Anayasası "Alman" için düzenlenmiştir. Bir çok maddesinde geçer. Örneğin;

I. Die Grundrechte

Artikel 1
    ...
    (2) Das Deutsche Volk ...

Artikel 8

(1) Alle Deutschen...

Artikel 9

(1) Alle Deutschen ...

Artikel 11

(1) Alle Deutschen...

Artikel 12

(1) Alle Deutschen

http://www.bundestag.de/dokumente/rechtsgrundlagen/grundgesetz/gg_01.html

Anayasada Almanlığa bu kadar büyük vurgu bir yana, bir de Vatandaşlık Yasası vardır ki o daha da "Alman" dır.

Türkçe çevirisi için link aşağıdadır. Konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkes üşenmeden okumalıdır. Bizde ırkçılık zaten yok. Bunu anlayabilmek için dünyadaki durumu bilmek zorunludur.

http://www.einbuergern.de/content/e1315/e3990/e4000/e4001/index_tur.html

• Şu an hali hazırda yürürlükte olan madde neden değiştirilmek isteniyor anlamakta zorlanıyorum.

quote:

I. Türk vatandaşlığı

MADDE 66. – Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür.

Türk babanın veya Türk ananın çocuğu Türktür. (Son cümle mülga: 3.10.2001-4709/23 md.)

Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir.

Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz.

Vatandaşlıktan çıkarma ile ilgili karar ve işlemlere karşı yargı yolu kapatılamaz.

Buradaki sorun nedir? Neymiş efendim Türkiye Vatandaşı yapacakmışız. Yahu siz cebinizde hangi ülkenin nüfus cüzdanını taşıyorsunuz?

Yakında Türk olmak veya bunu ifade etmek bile suç olacak herhalde.

• Türkiye Cumhuriyet'i,temeli türk kültürü olan milli benliğine sahip bir devlettir.
    Türkiye Cumhuriyet'i,aydın insanların kurduğu ve aydın insanlar yetiştirmek amacıyla kurulan bir devlettir.
    Türkiye Cumhuriyet'i,bağımsız bir ulus-devlettir.

Peki;

Emperyalist devletler en çok neyden korkar ?

Milli benliğine sımsıkı sarılan,aydınlanmayı amaçlayan,ekonomik ve siyasi bağımsızlığını kazanmış ulus devletlerden.Bugün gündeme baktığımızda muhalefetin,gazetecilerin,televizyon habercilerinin en çok tartıştığı konular nelerdir ?

-Türklüğün anayasadan kaldırılması.
    -Aydınların,komutanların,gazetecilerin hapislere atılması.
    -Güneydoğu'ya özerklik verilmesi.

Bu kadar yeterli sanırım.
  • tanımı değiştirince terör sorunu bitecek mi?
    bitecekse hemen değiştirelim
    ama amaç terörü bitirmek değil
    adım adım ülke bölünmeye doğru gidiyor
  • Onur Öymenin yaşadığımız süreci güzel anlatan bir yazısı.

http://www.ilk-kursun.com/2011/06/kuresel-gucler-chp-iktidarini-nasil-onlediler/#more-74321
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    sözde özgürlükler ülkesi
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Dünyadaki hiçbir ulus devlette olmayan şeylerin bizde olması isteniyor. Art niyet bence çok açık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: lehrer35

Onur Öymenin yaşadığımız süreci güzel anlatan bir yazısı.

http://www.ilk-kursun.com/2011/06/kuresel-gucler-chp-iktidarini-nasil-onlediler/#more-74321

Başlığa bakınca "komplo teorileri" dedim ama başlıkla yazının alakası yok.
    Onur ÖYMEN'i objektifliğinden dolayı ve kaybetme sebeplerini; oduna, kömüre, makarnaya bağlamadan analizler yaptığı için tebrik ediyorum .

• Ulkenin ismi Turkiye olduguna gore vatandaslarina da Turk demekten dogal bir sey yok. Yani ismi "Turkey" olan bir ulkenin vatandaslarini kimse "Citizens of Republic of Turkey" diye cagirmaz. "Turkish" derler gecerler.

Ulkenin ismi degismeyecegine gore, Turkiye pasaportuna sahip herkes Turk olacaktir. Turk'un tanimi artik butun dunyada Turkiye Cumhuriyeti vatandasi ile ozdeslesmistir. Yabancilar Azerilere, Kazaklara, Ozbeklere Turk demezler. Ancak tarihciler, linguistikciler, antroploglar falan Turki cumhuriyetler terimini kullanir.

Dolayisiyla cikip Turk kelimesini reddetmek kelimelere takilmaktan baska bir sey degildir. Sen Kurt kokenli bir Turk olabilirsin. Biri de Laz kokenli bir Turk olur. Ulkenin ismi degismedikce buna zaten mahkumuz.

Ama biri cikip da derse ki; Turkiyede, Anayasada veya resmi ideolojimizde Turk kelimesi Turkiye vatandasi disinda irksal bir kavrami temsil ediyor. Ona bir sey diyemem. Asil bunu tartismamiz gerekiyor.

Ornegin ilkolukdan itibaren kokenimiz Orta Asya denir ve Anadolu tarihinden cok Orta Asya Turk tarihi egitimi verilir. Veya ornegin Azeriler irkdasimiz, kardesimiz kabul edilir. Zamaninda Kurtce konusmanin yasaklanmasi vs. de bakacak olursak, bunlar resmi idelolojideki Turk kelimesinin bir irki temsil ettigi suphesini olsuturuyor. Bunun ise Anayasa ile degil, uygulamalarla ve toplumsal baris zemininin olusturulmasiyla giderilecegini dusunuyorum.

Anayasada ne yazildigi ne edildigi bir dilbilgisi tartismasindan oteye gitmez. Pratikte bir anlami yoktur.

• @lehrer35
    Hiçbir ülkenin anayasasında vatandaşını özellikle kendi milletinden olduğunu söyleyen bir anayasa kanunu var mı?

@neverlate
    Türk kökenli türk diye bir kavram var mı?Ne demek laz kökenli türk,kürt kökenli türk.Uluslar arasını örnek vermişsiniz.Dünyanın neresinde böyle birşey var.Hangi ırk diğerinin yanında veya altında görülebilr.Nerede bütünleştirici yasanız.
    Yıllarca ''azınlık sorunu yok çünkü bu ülkede herkes türk'' diye bir düşünce nasıl oluşabilr?

Bu yasa sistemin yapı taşıdır.Bazılarınız bu yasayı zararsız görebilir.Ama bu yasa yüzünden yıllarca birçok etnik köken yok sayılmıştır.Bu yasa birçok faşistin koltuklarını kabartmıştır.''Kürt yoktur kart kurt vardır'',''Türkiyede ermeni yoktur alevi kürt vardır'',''doğu karadenizde rumların hepsi türkleşmiştir'' diyenlerin yasasıdır.Bu yasanın değişmesi bu zihniyeti,tabuyu yıkacağı için önemlidir.
    Toplumda uzlaşmadan bahsediceksek önce bunların aşılması gerekir.

edit:İmla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rimush -- 21 Haziran 2011; 12:11:03 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Rimush

@neverlate
    Türk kökenli türk diye bir kavram var mı?Ne demek laz kökenli türk,kürt kökenli türk.Uluslar arasını örnek vermişsiniz.Dünyanın neresinde böyle birşey var.Hangi ırk diğerinin yanında veya altında görülebilr.Nerede bütünleştirici yasanız.
    Yıllarca ''azınlık sorunu yok çünkü bu ülkede herkes türk'' diye bir düşünce nasıl oluşabilr?

Turk kokenli turk demek, buyuk buyuk buyuk dedeleri Turkce konusan ve su anda kendisi TC vatandasligina sahip olan bir insan olabilir mesela. Turk kelimesinden irk kastetmedigimi anlattim zaten. Tepkiniz neye?

O zaman ben size bir soru sorayim: Turkiye kelimesinin anlami nedir? Neden icerisinde Turk kelimesi gecer de laz, kurt veya ermeni kelimesi gecmez? Simdi buradaki Turk kelimesini bir "irk" olarak ele aldiginizda otomatikman irksal acidan Turk olmayanlari dislamis olmuyor musunuz?

Bu is kelime oyunlariyla olacak is degil. Turk yerine Turkiye vatandasi yazilinca butun sorunlar cozulecek ise oturalim bir gunde cozelim !

Ayrica ''azınlık sorunu yok çünkü bu ülkede herkes türk'' sozunun neresi yanlis? Once "azinlik" kelimesinin sozluk anlamina bakin, sonra da Turkiye'de kim "aznlik" onu arastirin lutfen.

• quote:

Turk kokenli turk demek, buyuk buyuk buyuk dedeleri Turkce konusan ve su anda kendisi TC vatandasligina sahip olan bir insan olabilir mesela. Turk kelimesinden irk kastetmedigimi anlattim zaten.

Bİr ırk adı altında neyi kastetmek isterseniz isteyin art niyetli olduğunu düşünürüm.Bu yüzden kastınızın benim için önemli değil.Amaç aynı söylem farklı yalnızca.

quote:

O zaman ben size bir soru sorayim: Turkiye kelimesinin anlami nedir? Neden icerisinde Turk kelimesi gecer de laz, kurt veya ermeni kelimesi gecmez? Simdi buradaki Turk kelimesini bir "irk" olarak ele aldiginizda otomatikman irksal acidan Turk olmayanlari dislamis olmuyor musunuz?

Peki siz o bütün diğer ırkları ayırt etmeyecek şekilde(ırk isminden türetilmiş olmayan) bir ülke ismi koymayarak onları dışlamış olmuyor musunuz?
    Irk adının bütün ulusu türk yaptığını söylemek dışlamak değilde nedir?Neden bir ırk adı?Neden başka başka bir şey değilde ırk adı?Neden anayasada türkten başka bu ülkede yaşayan ırk adı yok?

quote:

Ayrica ''azınlık sorunu yok çünkü bu ülkede herkes türk'' sozunun neresi yanlis?

Tabi sizin için varsa yoksa müslümanın sorunları var.Başka sorun yok bu memlekette.

• quote:

Orijinalden alıntı: Rimush

quote:

Turk kokenli turk demek, buyuk buyuk buyuk dedeleri Turkce konusan ve su anda kendisi TC vatandasligina sahip olan bir insan olabilir mesela. Turk kelimesinden irk kastetmedigimi anlattim zaten.

Bİr ırk adı altında neyi kastetmek isterseniz isteyin art niyetli olduğunu düşünürüm.Bu yüzden kastınızın benim için önemli değil.Amaç aynı söylem farklı yalnızca.

quote:

Peki siz o bütün diğer ırkları ayırt etmeyecek şekilde(ırk isminden türetilmiş olmayan) bir ülke ismi koymayarak onları dışlamış olmuyor musunuz?
    Irk adının bütün ulusu türk yaptığını söylemek dışlamak değilde nedir?Neden bir ırk adı?Neden başka başka bir şey değilde ırk adı?Neden anayasada türkten başka bu ülkede yaşayan ırk adı yok?

quote:

Ayrica ''azınlık sorunu yok çünkü bu ülkede herkes türk'' sozunun neresi yanlis?

Tabi sizin için varsa yoksa müslümanın sorunları var.Başka sorun yok bu memlekette.

@Rimush

Nasil bir onyargi icindeyseniz artik, ayni seyleri savundugumuz halde soylediklerimi anlamamakta diretiyorsunuz.

1. Kurtler azinlik falan degildir. TC Vatandasidir. Dolayisiyla Kurt sorununu azinlik sorunu olarak goremezsiniz. Aksini mi iddia ediyorsunuz?

2. Turkiye ismini koyan ben degilim. Ulke isimlerinin birer irk ismi olmasi gerektigini de savunmuyorum. Ben gunumuzde dunyada kabul goren "Turkish" kelimesinin artik bir irk degil Turkiye Cumhuriyeti vatandasini temsil ettigini soyluyorum. Aksini mi iddia ediyorsunuz?

3. Anayasanin irkci hatta milliyetci olmamasi gerektigini, toplumun her bir parcasinin onay verdigi butunlestirici bir yasalar toplulugu olmasini istiyorum. Siz aksini mi istiyorsunuz?

4. Benim icin tek sorun muslumanlarin sorunlari oldugunu nereden cikardiniz? Ben sizi tanimiyorum, siz beni taniyor musunuz? Nedir bu sacma sapan laflar? Nedir bu onyargi?

Kusura bakmayin ama her soyleneni tersinden anlayan biriyle konusacagim baska bir sey yok. Iyi forumlar...

• 1-Kürtlerin azınlık olduğuna ne bir kastım ne de böyle bir söylemim var.Her sorunu kürt sorunu olarak algılamayın.Ben de toplumların uzlaşmasının tek çözümünün vatandaşlık çatısı altında çözüleceğini düşünüyorum.Ama kalkıpta bu ülkedeki herkes türktür derseniz bu konudaki samimiyetinize güvenmeyeceğimi açıklamaya çalıştım.

2-Yabancı birinin bilgisizliğine verip umursamam.Ancak yurdumdaki bir insanın sen türksün,bütün tc vatandaşları türktür der ise itirazım olur.

3-Azınlıkların sorunu olmadığını söyleyen sizsiniz.ÇÜnkü onlarda türk değil mi?
  • ben türk değilim diyen adama zorla sen türksün dedirtmek kadar saçma birşey olamaz benze.yalnız türkiye vatandaşı yerine türkiye cumhuriyeti vatandaşıdır daha iyi olurdu...
  • Türkiyeyi diğer ülkelerle karşılaştırmak yanlış olur bence. Türkiyenin üzerinde bulunduğu coğrafya yüzyıllardır çok farklı kimlikler görmüştür. Bu durum yok olmamış ırkların daha sonra kendini göstermesi ile yeniden patlak verdi.
    Bakış açımızı değiştirirsek biraz, Türkiyede gerçekten azınlıklar üzerine büyük baskılar uygulandı. Her ne kadar inkar edilse de çok fazla kürt ve ermeni öldürüldü. Bu duruma soykırım dersiniz veya demezsiniz bu sizin bileceğiniz iştir. 20. yy başından itibaren bu coğrafyada çıkan isyanların çoğu batı kışkırtması ile oluştu. Şu anda Türkiyede 20 milyonun üzerinde Kürt yaşamasına rağmen yeni yeni kürtçeye yer verilmeye başlanıldı. Almanya,ABD veya başka ülkenin anayasasında Alman veya Amerikan yazması onların gerçeğini gösterir. Bizim gerçeğimizde kimseyi azınlık durumuna düşürmemektir. Türkiye vatandaşı kelimesi bence de uygundur.

• Yanlış kurulmuş bir Cumhuriyet, vatandaşıının kimliğini, inancını, ideolojisini tepeden inme bir şekilde sanki üzerine vazifeymiş gibi tanımlamaya kalkma haddini kendisinde bulan ceberrut bir sistem. Aradan geçmiş 88 yıl hala temel meselelerde halk arasında uzlaşma sağlanamamış, işin trajikomik tarafı bu sorunlara kör her şeyi eksiksiz sanan ve üstelik bu düzeni Atatürk'e referans ile savunan tuhaf insanlar var, eh yamuk bir düzenin milli öğütüm sisteminden kendine sadık vatandaşlar türetmesini yadırgamamak lazım..
  • quote:

Orijinalden alıntı: OPTİMİST

Yanlış kurulmuş bir Cumhuriyet, vatandaşıının kimliğini, inancını, ideolojisini tepeden inme bir şekilde sanki üzerine vazifeymiş gibi tanımlamaya kalkma haddini kendisinde bulan ceberrut bir sistem. Aradan geçmiş 88 yıl hala temel meselelerde halk arasında uzlaşma sağlanamamış, işin trajikomik tarafı bu sorunlara kör her şeyi eksiksiz sanan ve üstelik bu düzeni Atatürk'e referans ile savunan tuhaf insanlar var, eh yamuk bir düzenin milli öğütüm sisteminden kendine sadık vatandaşlar türetmesini yadırgamamak lazım..

Sizin alternatifiniz nedir? Dogru olan ne olmaliydi? O zaman icin soruyorum.

Birde su an icin yapilmasi gereken dogru duzenleme nedir?
  • optimist kafasindaki sabah adli matbuat turkiyeli deyimini uzun suredir kullaniyor. en son dun, maiden konseri haberinde gozume carpti.

bu memleket batarsa, gidecek yer yok optimist ve turevlerine... anlamalari lazim artik.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.