Şimdi Ara

Analiz: 2011 birinci çeyrek sonuçları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.593
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

bilenler bilir, her 3 ayda bir operatörler tarafından açıklanan raporların ardından bunları derleyip bir pazar analizini sizlerle paylaşıyorum.

Bugün Vodafone'un da raporunu açıklamasının ardından bütün raporlar yayınlanmış oldu ve sıcak sıcak bir analizi sizle paylaşıyorum;

Abone Sayısı: Vodafone ve Avea kazanmaya, Turkcell kaybetmeye devam ediyor

Herkesin ilk baktığı kriter olan toplam abone sayısında Vodafone uzun süredir devam eden artışını istikrarlı bir şekilde sürdürüyor ve 2011'in ilk çeyrek sonu itibariyle 16,8 milyon aboneye ulaşmış durumda. Bu rakam 1 sene öncesinin tam 1 milyon üzerinde. Artık pazardaki toplam abone sayısının artmadığını düşünecek olursak Vodafone'un numara taşımadan kazanmaya devam ettiğini söylememiz yanlış olmayacaktır.

Avea bir süre önce "dur" dediği toplam abone sayısındaki azalışı pozitife döndürmüş durumda ancak halen açık ara en az aboneye sahip operatör durumunda. Toplam abone sayısı 1 sene öncesine göre 0,1 milyon artışla 11,8 milyona gelmiş durumda.

Turkcell numara taşımanın başladığı günden beri abone kaybetmeye devam ediyor. 2010'un son çeyreğinde 400bin abone kaybeden Turkcell, bu yılın ilk çeyreğinde de 400bin abone kaybederek 33,1 milyona gerilemiş durumda. Numara taşımanın ilk başladığı zamanda 37 milyona yakın abonesi olduğunu gözönüne alacak olursak kaybın büyüklüğü daha net ortaya çıkıyor.

Oransal olarak baktıkmı Turkcell'in %54, Vodafone'un %27, Avea'nın ise %19 olduğunu görüyoruz.

ARPU: Turkcell sonunculuğa göz kırpıyor!

En çarpıcı sonuçlardan birisi abone başı ortalama gelirde karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz çeyrek tarihte ilk defa Avea tarafından birincilik tahtından indirilen Turkcell Vodafone'a da geçilmek ve son sıraya düşmek üzere.

Bu alanda lider Avea'nın abone başına ortalama geliri 19,1 TL. Geçtiğimiz sene ise 17,9 TL idi. Detayına baktığımızda faturalıda bu rakam 30,2 faturasız da ise 10,9 TL.

Turkcell bir sene önce 19,4 TL ile açık ara liderken bugün 18,4 TL'ye gerilemiş durumda. Halen faturalı abonede 37,9 TL ile en çok kazanan operatörken, faturasızda 9,8 TL ile son sırada yer alıyor.

Vodafone'a baktığımızda son 1 senede en çok artışı sağlayan operatör olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz sene 15,3 TL olan ortalama rakam 18,3'e gelmiş durumda. Faturalıda 35,5 TL iken, faturasızda 12,1 TL ile birinci durumda.

Bu rakamların ortaya çıkmasında önemli bir kriter olan toplam abonenin faturalı oranına baktığımızda Avea'nın %42, Turkcell'in %31, Vodafone'un ise %28 olduğunu görüyoruz. Bütün operatörlerin daha çok gelir getiren faturalı aboneyi arttırmaya çalıştıklarını buradan da görebiliyoruz.

Gelir: Turkcell hızla geriliyor, Avea & Vodafone korumaya devam ediyor

Operatörlerin abone sayısı ve abone başına ortalama gelirlerinden hesapladığımız gelir rakamlarına baktığımızda Turkcell'in uzun süredir devam eden düşüşünün abone sayısındaki ve abone başına elde ettiği gelirin düşmesinin etkisiyle hızla gerilediğini söyleyebiliriz. Son 3 ayda 650 milyon olan aylık gelir 609 milyona gerilemiş durumda.

Vodafone'a baktığımızda 1 önceki seneye göre %27 artışla 307 milyona ulaşmış görünüyor ve ilk defa gelirde Turkcell'in yarısını geçmiş durumda.

Avea ise Vodafone kadar olmasa da 1 sene öncesine göre %8 artışla 225 milyon'a ulaşmış durumda.

Bu dağılımları oransal olarak incelediğimizde Turkcell'in gelir pazar payının %53'üne, Vodafone'un %27'sine ve Avea'nın %20'sine sahip olduğu görünüyor.

MOU: Gün geçtikçe daha çok konuşuyoruz

Bu alanda uzun yıllardır lider olan Avea 280 dk ile ünvanını sürdürüyor. Bu 1 sene öncesine göre %12 artış anlamına geliyor.

İkinci sırada yer alan Vodafone ise bir sene öncesine göre %19 artışla 267 dk'ya ulaşmış durumda.

Bir sene öncesine göre %26 ile en çok artışı yapan Turkcell ise buna rağmen 193 dk. ile halen abonelerinin en az konuştuğu operatör durumunda.

Dakika Başına Kaç Kuruş? En ucuza konuşturan operatör...

İlk defa geçen çeyrek hesapladığım bu verinin bu çeyrek için güncellenmiş rakamları şu şekilde;

Avea ve Vodafone dakika başına abonesinden 6,8 kuruş alırken, Turkcell 9,5 kuruş alıyor. Bu rakamlar 3 operatör içinde düşüşün devam ettiğini gösteriyor.

Değerlendirme: Bu Avea ve Vodafone Turkcell'in daha çok başını ağrıtır..

Son 2 yıla baktığımızda Turkcell'in dönem dönem Vodafone, dönem dönem de Avea tarafından pazar kaybı yaşadığını gördük. Şu an ise hem Avea, hem Vodafone pazara ciddi anlamda yüklenmiş durumdalar ve bu durum Turkcell'in kayıplarını hızlandırıyor. Sektörün gelir pastasının çok değil 2 sene öncesinde yaklaşık %65'ine sahip olan Turkcell bugün neredeyse %50'nin altına düşmüş durumda ve bu da eskisi kadar rahat para harcamasını engelleyecektir. Öte yandan rakipler de eskiye nazaran daha çok para kazandıkça daha da güçlenip Turkcell'i zorlayacak gibi görünüyor.

Bundan sonra yapmaları gerekenleri sıralayacak olursak; Avea'nın yüksek faturalı abone oranına ulaşmış olması ve en yüksek arpuya sahip olması sebebiyle bundan sonra bir an önce toplam abone sayısını arttırması gerekiyor aksi takdirde düşük gelir uzun vadeli yaklaşımları zorlayacaktır. Vodafone'un ise son 2 senede 3 katına çıkarttığı faturalı abone sayısını daha da arttırarak arpu rakamını yükseltmesi ve bununla birlikte gelirini arttırması şansı var. Turkcell'in bir an önce abone kaybına, özellikle de arpusu yüksek faturalı abone kaybına dur demesi ve oldukça az para kazandığı faturasız abonelerden kazancını bir şekilde arttırması gerekli görünüyor.

3 ay sonra görüşmek üzere...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vodaveacell -- 17 Mayıs 2011; 23:29:15 >

• Türkcell numara taşıma çıktığından beri 4 milyon abone kaybetmiş bu hızla giderse Türkcell geriledikçe geriler.

Vodafone 2 yıl içinde 1. liğe ulaşır.
  • Bilgiler analizler için teşekkürler. avea ve vodafone kullanıcısı olarak ikisindende memnunum valla.
  • Elinize sağlık. Güzel çalışma olmuş.
  • teşekkürler bilgilendirme için.

zaten böyle birşey lazımdı o da oluyor artık.
  • quote:

Turkcell'in bir an önce abone kaybına, özellikle de arpusu yüksek faturalı abone kaybına dur demesi ve oldukça az para kazandığı faturasız abonelerden kazancını bir şekilde arttırması gerekli görünüyor.

şu an bu durum Turkcell'in umrunda değil
    12 yıllık faturalı turkcell abonesiyim adamlara telefonda dedim çok konuşuyorum bana uygun tarifeniz var mı diye
    adam bana şunu dedi:
    49 liraya 900 dakika var dedi.fakat onu başka operatörden geçenlere veriyoruz siz geçmemişsiniz dedi.
    dedim nasıl ya,ben 12 yıllık aboneyim beni yolunacak kaz gibi görüyorsunuz dedim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: webislander

quote:

Turkcell'in bir an önce abone kaybına, özellikle de arpusu yüksek faturalı abone kaybına dur demesi ve oldukça az para kazandığı faturasız abonelerden kazancını bir şekilde arttırması gerekli görünüyor.

şu an bu durum Turkcell'in umrunda değil
    12 yıllık faturalı turkcell abonesiyim adamlara telefonda dedim çok konuşuyorum bana uygun tarifeniz var mı diye
    adam bana şunu dedi:
    49 liraya 900 dakika var dedi.fakat onu başka operatörden geçenlere veriyoruz siz geçmemişsiniz dedi.
    dedim nasıl ya,ben 12 yıllık aboneyim beni yolunacak kaz gibi görüyorsunuz dedim.

Aynen öyle görüyorlar. Ama illa tcell'de kalacam ve 49 liraya 900 dakika bence iyi diyorsan taşı bir operatöre bir hafta sonra geri taşı tcell'e. Arkadaşım öyle yaptı ayda 8 liraya 120 dakika konuşuyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • verdıgın bılgıler ıcın teşekkur ederim sonuna kadar okudum.vodafon paketlerının uygun olması ve cepte sınırsız ınternet vermesı abone sayısının artmasının temel nedenı.
  • Vodafone dakika başına abonesinden 6,8 kuruş

bu ustte ki hangi tarife ?

Benim dk da 40 kurusum gidiyor yardimci olursaniz sevinirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: 7nbitirdin

Vodafone dakika başına abonesinden 6,8 kuruş

bu ustte ki hangi tarife ?

Benim dk da 40 kurusum gidiyor yardimci olursaniz sevinirim.

Bu rakam abonelerinden aylık kazandığı paranın abone başına ortalama konuşma süresine bölünmesiyle hesaplanıyor.

Vodafone'un arpusu 18,3TL 267 dk'ya bölününce bu rakam ortaya çıkıyor.

Siz dakika başı 40 kuruşa konuşabilirsiniz ancak örneğin cep kamu maksi abonesi birisi aylık 1000 dk'ya 29 TL yani dakika başı 2,9 kuruş ödeyebiliyor.
  • hiç kurgu yapmasınlar vodafone nun gidişi iyi degil.
  • Öncelikle bilgilendirme ve analiz için teşekkürler.
    Tabi tüm bunlar numara taşımanın etkisiyle oldu. numara taşıma başlamadan önceki genel duruma bakarsak Türkcell istediği gibi at oynatıyor ve abone başı ortalama aylık 50 dk konuşturuyordu.
    Yıllarca aynı numarayı kullanan ve değiştirmek istemeyen aboneler, değiştirse bile çevresindeki herkes türkcelli olduğu için çapraz aramalarda okkalı ücret korkusu ve avea başta olmak üzere diğerlerinin alt yapı eksikliği.
    Şimdi durum bir hayli değişti. arabağlantı ücretleri düştü, wodofone nin ve aveanın altyapıları daha güçlendi ve numara taşıma ile şartlar eşitlendi.

Türkcell için kırılma noktası bence bundan sonra yani belki bir bilemedin iki yıl sonra başlayacak. çünkü ben deyim 10 milyon siz deyin 20 milyonu geçer bir ne olursa olsun Türkcell fanatiği var. Dün, nerdeyse ayda 100 dk bile konuşmadığı ve mesaj yazmayı bile bilmeyen kayın babamın 20 tl yi geçen faturaları nedeniyle numarasını türkcell den avea her yöne 500 dk = 19 tl (telsiz kullanım ücreti ile birlikte 20 tl 10 kuruş) kampanyasına taşıdık. bunu duyan baldız ortalığı ayağa kaldırdı. "baba sen ne yaptın 12 yıllık türkcell hattı bırakılır mı , eski abonelerine türkcell avantaj sağlıyordu, şimdi tekrar türkcelle geçsen bile 12 yıllık birikim yok oldu" falan. resmen komedi ya.

herkese saygılar

• quote:

Orijinalden alıntı: jethoca

bunu duyan baldız ortalığı ayağa kaldırdı. "baba sen ne yaptın 12 yıllık türkcell hattı bırakılır mı , eski abonelerine türkcell avantaj sağlıyordu, şimdi tekrar türkcelle geçsen bile 12 yıllık birikim yok oldu" falan. resmen komedi ya.

işte bu şekilde düşünenler yüzünden tcell hala insanları sömürmeye devam edebiliyor. Ne avantajı sağlıyormuş. Sadaka gibi şebeke içi saat 6'dan 6'ya görüşme hakkı veriyor. Onu da rakibe geçmiycem diye taahhüt verme şartına bağlıyor. Sadaka almaya çok meyilli olduğumuz için bu durum da hoşuna gidiyor bazılarının. Ayrıca yeni gelenlere ek hak tanırken, mevcut abonelere bu haklar tanımıyor.

Sadakaya gerek yok. Ben paramı öderim karşılığını da alırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coolman7 -- 23 Haziran 2011; 14:13:20 >

• 2011 II. Çeyrek sonuçları netleşmedi mi hala

Onları da alsak
    herkese saygılar
  • İki gün önce bir karşık telefon ve hat hizmeti veren firmanın önünden geçerken görevli bayan size türkcell hattı verlim dedi. Dükkanda kocaman avea yazısı olduğu için bende rahat konuştum. herkes türkcell den kaçıyor, burası avea bayisi değil mi dedim.

Bayan Türkcell balıkesir sorumlularındanmış. denetim için bandırmaya gelmiş.

Olurmu dedi 70 milyon nüfus var ve yarısı 35 milyonu türkcelli dedi.
    Bende 35 değil 33 milyon deyince hayır 2011 II. çeyrekte 34 milyon oldu dedi. Bu rakamda bir milyonluk artışta 130 binin yeni abone ama 860 bin kişinin ise aboneliği önceden iptal edildiği halde BTk nın bu süreci uzattığı kişiler olduğu söyledim ve bayan şaşırdı.

Ayrıca numara taşımadan bu yana türkcell 4 milyon abone kaybedeken wodafone ve aveanın abone kazandığını söyledim.

Bunları yazmamın asıl sebebi şu, Bayan diyor ki;

Rekabet kurumu Türkcell'in avea ve Wodafone gibi ucuz tarifeler yapmasına izin vermiyor . Mesela Türkcell'in kamu tarifesinde süreyi avea nın şikayeti üzerine 1200 dakikadan 1000 dakikaya düşürmüş. Olayın bu yönünü hiç bilmiyordum. şaşırdım

Siz bu duruma ne diyorsunuz
    herkese saygılar .

• bana pek inandırıcı gelmedi.şimdi şöyle mi düşünelim turkcell tarıfe yapacak bu tarıfeyı btk ya soracak nasıl ucuz mu kazık mı diye ondan sonra btk da diyecek kı kardeşim bu tarıfen ucuz bırazcık daha kazıklastır mı dıyecek.böyle konusmalarını anlamıyorum.turkcell 10 a konusturur vodafone 8 e avea da 7 ye konusturur.isteyen istediği hattı alır.kadının konuşması saçma geldi bana
  • başlık güzel bir analiz olmuş. periyodik olarak devam ederse değişim çok daha sağlıklı değerlendirilebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eflatoon -- 18 Kasım 2011; 7:03:17 >
  • İletişimin Kralı Kim Oldu?
    BTK, 2011'in üçüncü çeyreğine ait rakamları açıkladı. Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve Avea'nın bu üç ayı nasıl değerlendirdiğini merak ediyor musunuz?
    16/11/2011 00:26
    Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından açıklanan resmi bilgiler, gündelik hayatımızın bir parçası haline gelen iletişim şirketleri için bir bakıma karne olarak da adlandırılabilir.
    Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve Avea'nın içinde bulunduğu sektöre ait devasa rakamlar, kıyasıya rekabet eden markaların gerçek performanslarını açıkça ortaya koyuyor.
    Şimdi bu rakamlara göz atalım:

Türk Telekom ve mobil işletmecilerin üç aylık net satış gelirlerini, aşağıdaki tabloda net bir şekilde görebilirsiniz. Turkcell, en fazla gelir elde eden şirket konumunda.
    Yatırımlarda son durum nedir?

yazının devamı için .... KAYNAK

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.