Şimdi Ara

ANAKARTTAN SÜRÜLEN FAN KONTROL DEVRESİ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
29
Cevap
0
Favori
3.443
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar ben aslında tam olarak anakart üzerinde bulunan otomatik hız ayarı yapan 1 adet 3 pinli fan soketini kullanarak 4 adet 12 cm 0.34 A fan sürmek istiyorum. tek pine sanırım bu dört adet fanı bağlarsam yüksek akım çekeceğinden anakartı yakarım. Bunun için:
     ANAKARTTAN SÜRÜLEN FAN KONTROL DEVRESİ

    devredeki pot yerine nasıl bir bağlantı yaparsam fanlar anakart kontrolünde çalışır. Umarım açıklayabilmişimdir. Yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ediyor. Cevaplarınızı bekliyorum..







  • Her fanı ayrı ayrı bir transistörle sür hem basit hem ucuz hemde problem yaratmaz...
  • quote:

    Orjinalden alıntı: kantırcı_1

    Her fanı ayrı ayrı bir transistörle sür hem basit hem ucuz hemde problem yaratmaz...


    bd242c transistör var su an elimde bunun beyzine anakartın soketinden geleni bağlasam, ayrıca emiterine 12 v bağlasam 4 adet fanı sürebilirmiyim başka bir parça bağlamadan olurmu dersiniz. yardım bekliyorum arkadaşlar. Pek elektronik bilgim yok malesef!
  • tüm dirençleri iptal edebilirsin.. bc337 nin beyz(B) ucunu 4k civarı bi dirençle paralel portta data uçlarına(2-3-4-5-6-7-8-9. pinlere) bağlayabilirsin.. 8 tane fanı aç kapa yapabilirsin..
    bu iş için kullanabileceğin kolay programın ismi de relais timer.. orada belirli süre aralıklarında hangilerin aktif hangilerin pasif olacağını da zamanlayabilirsin..
  • quote:

    Orjinalden alıntı: necoinside

    tüm dirençleri iptal edebilirsin.. bc337 nin beyz(B) ucunu 4k civarı bi dirençle paralel portta data uçlarına(2-3-4-5-6-7-8-9. pinlere) bağlayabilirsin.. 8 tane fanı aç kapa yapabilirsin..
    bu iş için kullanabileceğin kolay programın ismi de relais timer.. orada belirli süre aralıklarında hangilerin aktif hangilerin pasif olacağını da zamanlayabilirsin..

    Sevgili Necoinside ilgin için teşekkür ederim. Lakin ben fanları aç kapadan ziyade anakarttan hız ayarlı olmasını istiyorum. Yani islemci fanı hızlanınca hepsi hızlansın yavaşlayınca hepsi yavaşlasın istiyorum. islemci soketi 4 pinli pwm sanırım yapısı.burada voltaj değişimi olmadığı için normal fanları buraya bağlayarak kullanamıyorum. Yani yukardan 1. ve 2. pine normal fanı paralel bağlasam bile islemci fanı yavaşlarken normal fan tam hızda devam ediyor.




  • o zaman en basit yolu programlanabilir bi kart yapmak.. ben bi süredir düşüüyorum biraz denemelerim de var.. paralel porttan verdiğim sayıya göre fanlara ayrı ayrı pwm değerleri verecek ve lcd de değişiklikleri gösterecek bi kart.. eğer programlamadan anlıyorsan geldiğim noktaya kadar bilgleri paylaşmaktan çekinmem..
  • Sevgili Necoinside bu konularda bilgili olduğun açık, fakat benim istediğim pwm ye ve programlamaya hiç bulaşmadan standart fanları yani 12 v luk fanları islemcinin sıcaklığına göre otomatik olarak voltaj değişimi ile ayarlatabilmek. yani islemcinin4 pinli fan soketine nasıl bir bağlantı yaparsam normal fanlarda, islemcinin fanı gibi ısıya duyarlı olarak hızlanıp yavaşlar onu öğrenmek istiyorum anlayacağın. Yoksa normal fanları 5 v çıkısına bağlayıp kullanıyorum ama yeterli gelmiyor oyunlarda soğutma.
  • çok mümkün değil.. pwm eklentisi normal fanlar için.. ancak şöyle birşey olabilir paralel port çıkışından 5v 7v 12v şeklinde 3 kademeli hız ayarı yapabilirsin basitçe..
  • tabi 0 da olur hepten kapatmak için..
  • Bu fan kontrol devresi pwm ile mi çalışıyor?
  • yok oradaki voltaj azaltıyor yükseltiyor..
  • Pwm ise de değilse de emetör izleyici ile kolayca halledilebilir, ama pwm ise ortak emetörlü devre ile daha verimli olur.

    Emetör izleyici dediğimiz bir tür gerilim kopyalayıcı ve empedans sıfırlayıcıdır. Emetör izleyici devreyi şöyle kur: Üç bd tipi npn transistör, orjinal fanı çalıştıran gerilim düğümünü her üç transistörün bazına bağla. Emetörlere fanların + uçlarını bağla. Fanların diğer uçları sıfıra tabi. Kollektörlere fanlar maksimum kaç voltta çalışıyorsa o gerilimi ver. (aslında 0.6 volt fazlası olmalı, birkaç volt daha fazla olsa da olur) Kolay gelsin.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Liu Kang

    Pwm ise de değilse de emetör izleyici ile kolayca halledilebilir, ama pwm ise ortak emetörlü devre ile daha verimli olur.

    Emetör izleyici dediğimiz bir tür gerilim kopyalayıcı ve empedans sıfırlayıcıdır. Emetör izleyici devreyi şöyle kur: Üç bd tipi npn transistör, orjinal fanı çalıştıran gerilim düğümünü her üç transistörün bazına bağla. Emetörlere fanların + uçlarını bağla. Fanların diğer uçları sıfıra tabi. Kollektörlere fanlar maksimum kaç voltta çalışıyorsa o gerilimi ver. (aslında 0.6 volt fazlası olmalı, birkaç volt daha fazla olsa da olur) Kolay gelsin.

    Dostum gösterdiğim devrede anladığım kadarıyla giriş gerilimi emitere (+) verilmiş, (-)beyzde akım olusunca (-)collektöre bağlı fan harekete geçiyor. Senin anlattığını tam anlayamadım açıkçası sema verebilirsen belki yardımcı olabilir.




  • Senin şemada transistörler ters bağlanmış. Ona bakmamıştım zaten, şöyle bişeyden bahsediyordum:



  • sonuç?
    bu senin şemada sadece tetikleme var arkadaş hız ayarı istiyor ve lpt porttan analog bir çıkış ya da pwm sinyali gönderebilmesi neredeyse imkânsız..
  • Anakartın üçlü konnektöründe + olarak işaretlediğim yerde orjinal fan gerilimi var. Fan hızını zaten bu belirliyor. Arkadaş burdan akım çekmek istemiyordu. Diğer emetör takipçi transistörler bu gerilimi kopyalıyor. Devrede yukarı ok ise akım çekilebilecek sağlam kaynağı gösteriyor. Buraya fanların çalışması ön görülmüş en yüksek geriliminin bağlanması gerekir. Yani fanlar 12 voltluk ise bu düğüme 12 volt bağlanacak. (aslında 12.6) Sanırım anlatabilmişimdir.
  • Valla dostlar çok sağolun. Anakarta verdiğin şekilde bağladım devreyi artık tüm fanlarım anakart kontrollü çalışmaya başladı lakin ikinci anakartta bu pinden voltaj değişimi olmuyor sürekli 12 v veriyor. Biostada zaten bu sekilde bir ayar olmadığını gördüm (fan açık-kapalı seçeneği mevcut). Fakat bu kartta pwm yapıda islemci fanı var ve bu fanın devrini ısıya göre ayarlayabiliyor. Anakarttaki soketin pwm çıkışını verdiğin devrede tetikleme ucu olarak kullanablirmiyiz anakarta bir zarar vermeden?

    quote:

    Orjinalden alıntı: Liu Kang

    Senin şemada transistörler ters bağlanmış. Ona bakmamıştım zaten, şöyle bişeyden bahsediyordum:



    />






  • pwm için de kullanabilirsin sorun olmaması gerek..
  • Peki üstadım, anladığım kadarıyla pwm bir arabayı sürmek için gaza ayağımızı basıp çekerek arabanın hızını ayarlamaya benziyor. Buraya kadar tamam. Yani anakart fana 12 volt verip keserek fanın hızını ayarlıyorsa bunu sokette nasıl yapıyor? Ben soketin üstten 1. pinini ölçtüğümde 12 v görünüyor onun altındaki toprak ve onunda altındaki fan devirini ölçüyor. Buranında altında pwm olayını yapan pin oluyor sanırım. Ama tırsıyorum avometreyi buraya değdirmeye. Yani anlayacağın bu pinden 12 v verilip kesiliyormu? Yoksa fana burdan nasıl bir iletişim oluyorda fan ona göre çalışıyor? Bu konuda da beni aydınlatırsanız çok sevineceğim. Daha ne anlama geldiğini bilmediğim pwm olayını sayenizde öğrenmiş ve uygulamaya geçirmiş olacağım hayalimi...
    quote:

    Orjinalden alıntı: necoinside

    pwm için de kullanabilirsin sorun olmaması gerek..





  • pwm kelimesinin açılımı pulse width modulation yani pals genişliği üzerinde oynama gibi bi anlam..
    orada 12v kısa süre de kesiip veriliyor.. sen oraya avometre bağlıyorsun ancak 100ms gibi kısa sürelerde işlem yapıldığı için avometrenin gösterme frekansına göre çok hızlı kalıyor.. sen de sürekli 12v verdiği zamanları görüyorsun ekranda.. zaten avometre aynı o hızde güncellese gösterdiği değeri biz 8 lerden başka hiçbirşey göremezdik.. pwm de atıyorum 100ms içinde 50ms 12v 50ms 0v verdiğinde hız yarıya düşer 75ms 12v olursa ona göre hız artar.. umarım anlatabilmişimir..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.