Şimdi Ara

Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
1
Favori
32.777
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • yanlışmı hatırlıyorum yıllar önce bir ağacın üzerinde yatar vaziyette resmini görmüştüm gördüğüm dergide atlas dergisiydi tabi temsili resim değilse
  • O mantolo mehmeti vurmak lazım şerefsiz herif
  • o yıllarda sadece Türkiye'de değil, hindistandan afrikaya kadar olan(belki daha fazla) coğarafyada yapılan hayvan katliamlarını düşünün. o devirlerde insanların aklında çevrecilik ya da doğa koruma bilinci yoktu şimdiki kadar. bildiğim kadarı ile en fazla 15-20 yıl geriye gidiyor bu doğa koruma sevdası... bir çok mesajda hakaret boyutunu geçen ithamlar var..
  • Yukarı
  • Sırtlanların hala türkiyede yaşadığını biliyorum ve Linux tabanlı ilk tük işletim sistemi olan Pardus adını parsdan almaktadır.Bunun yanı sıra meşhur Köpeğimiz Sivas kangalı bir yabancı uyruklu profesor tarafından dünyaya tanıtılıp kurtla boğuşabilen tek köpek cinsidir.(Buldog un yaşama şansı daha az.)
  • arkadaşlar mantolu hasanı "yüzyılın toynaklı öküzü" yarışmasında favori aday gösteriyorum.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: KaraDavut1989

    KaraDeniz Ordu'da sırtlan vardı 8-10 sene önce dedemin tavuklarını yiyordu.



    sırtlan değildir o sansar dır....


    sansarın başlıca besin kaynağıdır tavuk ve kuşlar....

    bende orduluyum ordan biliyom.....

    bildiğim kadarıyla orduda sırtlan felan yok... en fazla çakal vardır....
  • Yarın taaa İngiltere'den prenslerin avlamak için binlerce dolar verdiği memelileri ekleyeceğim...
  • Bozkırın Asil Çocukları Anadolu Yaban Koyunları(Ovis gmelini anatolica) nam-ı diğer Konya mouflon

     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!


    Tüm dünyada yalnızca Türkiye’de özellikle Konya’da yaşıyan Anadolu yaban koyunu, dünyadaki 5 yaban koyunu türünden biri olan Asya Muflonu’nun 15 alttüründen biri...

    Koyundan çok ceylana benzeyen bu zarif hayvana yöre halkı Ceren”, “ceran”, “dağ koyunu” gibi isimler veriyor. Ancak bu bölgenin dışında yaşayanlar Anadolu yaban koyununun varlığından dahi haberdar değil. Anadolu Yaban Koyunu`nun tipik yaşama ortamı, bozkırla ormanın birbirine yaklaştığı, kurak ve yumuşak hatlı tepelerdir. Otlar, baklagiller ve yer altından kazarak çıkardıkları yumrularla beslenirler. Düşmanlarını çok uzaktan görüp hızla kaçabilirler.Anadolu yaban koyununu bilim dünyasına ilk kez 1841 yılında Blyth, sonra da 1856 yılında Valenciennes tanıttı. Danford ve Alston adlı araştırmacılar ise 1877’de yaptıkları gözlemlerle tür hakkında ilk derli toplu bilgileri bize sundular. Bu araştırmacılar o tarihlerde yaban koyununa İç Anadolu’nun birçok yerinde, özellikle Konya bölgesinde rastlandığını belirtirler. Dünyanın en eski uygarlıklarından ve belki de ilk kenti olan Çatalhöyük, Hodulbaba Dağı`ndan yalnızca 100km uzaklıkta. Hayvanların evcilleştirilmesinde önemli rol oynadıklarına inanılan Anadolu`nun bu eski halkı, belki Andolu Yaban Koyunu`nu da ilk evcilleştiren insanlardı

     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!

     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!

     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!




    Anadolu Yaban Koyunu (Ovis gmelini anatolica)
    Elli yıl öncesine kadar İç Anadolu`nun batı (Sivrihisar, Nallıhan, Emir Dağları) ve güney (Karaman civarı, Bolkar Dağları) sınırlarında, orta yükseklikteki dağlarda yaşayan Anadolu Yaban Koyunu, evcil koyunların atası olmasına karşın, onlara hiç benzemez. Çok zarif ve çevik bir hayvandır.

    Yazın sarımsı kahverengi olan postu kışın koyulaşır, ayak bileklerindeki ve sağrısındaki (beli ile kuyruğu arasındaki dolgun ve yuvarlakça kısmında) beyaz lekeler belirginleşir. Erkeklerin iki yana doğru açılan ve yaşlandıkça uzayan boynuzları vardır. Dişiler boynuzsuzdur ve diğer akrabaların bu şekilde ayrılırlar. Erkeklerinin 45-74kg, dişilerininse 35-50kg ağırlıkta olduğu bu hayvanların boyları 105-140cm`dir.

    Anadolu Yaban Koyunu`nun tipik yaşama ortamı, bozkırla ormanın birbirine yaklaştığı, kurak ve yumuşak hatlı tepelerdir. Otlar, baklagiller ve yer altından kazarak çıkardıkları yumrularla beslenirler. Düşmanlarını çok uzaktan görüp hızla kaçabilirler.

    Yaban koyunları 15 yaşına kadar yaşayabilir. Erkekler 4-5 yaşından sonra, dişiler iki yaşından sonra ürerler. Dişiler gençken tek, yaşlanınca ikiz kuzu doğururlar. Yaşlı erkekler kızışma mevsimi dışında, diğer bireylerden ayrı olarak gevşek sürüler oluştururlar.

    Dünyanın en eski uygarlıklarından ve belki de ilk kenti olan Çatalhöyük, Hodulbaba Dağı`ndan yalnızca 100km uzaklıkta. Hayvanların evcilleştirilmesinde önemli rol oynadıklarına inanılan Anadolu`nun bu eski halkı, belki Andolu Yaban Koyunu`nu da ilk evcilleştiren insanlardı. Değişik ülkelerden birçok araştırmacı, şu sıralarda arkeolojik ve genetik çalışmalarla gerçeği aydınlatmaya çabalıyorlar.

    1966`da koruma altına alınınca, Anadolu yaban koyunlarının sayıları hızla artmış; bugün 700`ü aşkın oldukları tahmin ediliyor. Yörede evcil koyunların çokça otlatılması ve çoban köpeklerinin yaban koyunu kuzularını öldürmeler en önemli azalma etkenleri. Bunu önlemek için 1989 yılında, yaklaşık 5000 hektarlık bir alan elektrikli tel örgüyle çevrilmiş ve kışın kuru ot ile desteklenmiş.

    Yerel olarak "ceran" ya da "ceren" olarak da adlandırılan Anadolu yaban koyununun dünya üzerindeki toplam bireylerinin %90`ı şimdi Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü`nün yönettiği Üreme İstasyonunda bulunuyor.


     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!


    YABAN KOYUNLARI BELGESEL OLUYOR

    Konya Bozdağ’da doğal yaşamını sürdüren Anadolu yaban koyunlarının belgeseli TRT tarafından çekiliyor.

    Konya Milli Parklar Av ve Yaban Hayatını Koruma Başmühendisi Mustafa Yılmaz, Bozdağ’daki Yaban Koyunu Üretme İstasyonu’nda TRT’ nin belgesel çekimlerine bu yılbaşında başladığını söyledi. Nesli koruma altında olan yaban koyunları ile ilgili ilk defa bir belgesel çekimi yapıldığını anlatan Yılmaz, çekimlerin 2003 yılı sonuna kadar değişik zamanlarda devam edeceğini ifade etti.

    Kapalı yerlerde yaşayamayan ve kış mevsiminin en sert aylarında bile, Bozdağ’ın zirvesinde dolaşan yaban koyunlarının doğal yaşam sahalarının, meralar ve açık alanlar olduğunu belirten Yılmaz, “Çok hızlı koşabilen bu hayvanların sağlıklı ve genç olanlarını kurtlar bile yakalayamazlar. Bu nedenle özgürlüğüne düşkün bu hayvanların belgeseline Vahşi Delikanlılar ismi verildi” dedi.

    Belgeselin yaban koyunlarının bir yıl boyunca doğal ortamdaki gelişimlerinden ve yaşamlarından kesitler içereceğini anlatan Mustafa Yılmaz, bir çok tarihi ve kültürel değeri ile tanınan Konya’nın Vahşi Delikanlılar belgeseli ile önemli bir değerinin daha tanıtılmış olacağını kaydetti.


     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!



    YABAN KOYUNLARI İÇİN YENİ ÇİFTLİK
    Konya Bozdağ'daki üretme çiftliğinde doğal yaşamını sürdüren yaban koyunları için yeni bir üreme alanı oluşturulacağı bildirildi.

    Konya Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Koruma Başmühendisi İskender Halit Yaz, Bozdağ'da bulunan üretme çiftliğindeki yaban koyunlarının sayısının 2 bini aştığını belirtti.

    Yakın zamana kadar soyları tükenme noktasına gelen yaban koyunları için Sarayönü İlçesi'nin Ladik Beldesi yakınlarında 3 bin 500 dekar alanda yeni bir üretme sahası oluşturmak için çalışmalara başladıklarını kaydeden Yaz, şunları söyledi: "Ana vatanı Orta Anadolu'nun stepleri olan bu yaban koyunları, Bozdağ'da bizim gözetimimizde yaşamlarını sürdürüyor. Ancak sayıları gittikçe artan koyunlar için ikinci bir çiftlik oluşturmak zorunlu hale geldi. Yaptığımız araştırmalar sonunda Ladik Beldesi yakınlarında bu hayvanların yaşaması için uygun bir yer bulduk. Selçuk Üniversitesi'nden konunun uzmanı öğretim üyeleri bu proje üzerinde çalışıyor. Bozdağ'dan getireceğimiz genç koyunları burada çitlerle çevireceğimiz alana bırakarak doğal hayatlarını sürdürmelerini sağlayacağız."

    Yaban koyunlarının doğal yaşamlarına, kış mevsiminde kar yağdığında ot ve sıcak yaz aylarında da su vermek dışında fazla müdahale etmediklerini ifade eden Yaz, "Yaban koyunları evcillere oranla çok hızlı koşarlar. Sağlıklı bir yaban koyununu bir kurt kolay kolay yakalayamaz. Yiyecek sıkıntısı çekmedikleri sürece bu hayvanlar kısa zamanda çoğalabilirler. İmkanlar ölçüsünde Konya'da başka bölgelerde de yaban koyunu üretme çiftliği kurmak istiyoruz" diye konuştu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ata -- 30 Nisan 2008; 23:46:50 >




  • Bozdağ'da, 40 bin dolara yaban koyunu vurmak istiyorlar
    Dünyada sadece Konya Bozdağ’da doğal yaşamını sürdüren Anadolu yaban koyunları, avlanmak isteyen yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Avlanması kanunla yasak olan koyunları avlamak isteyen av meraklıları 40 bin doları gözden çıkarmaya razı olduklarını söylüyor.

    Konya Milli Parklar, Av ve Yaban Hayatı Koruma Başmühendisi İskender Halit Yaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, anavatanı İç Anadolu Bölgesi’nin stepleri olan ve Bozdağ’daki 2000 hektarlık üretme çiftliğinde koruma altında bulundurulan yaban koyunlarının sayısının, her yıl üreme yoluyla yaklaşık 500 adet arttığını ve toplam sayılarının 2000’e ulaştığını kaydetti.

    Nesilleri azaldığı için değeri 10 milyarlarla ifade edilen kıymetli koyunların, önemli bir gelir kaynağına dönüştürülebileceğini anlatan Yaz, “Bu koyunları avlamak isteyen yabancı turistler, 40 bin dolar vermeye hazırlar. Görüştüğümüz turizm acenteleri, av meraklısı zenginlerin bu konuda kendilerine yoğun talepte bulunduğunu söylüyorlar. Ancak yasalar buna müsaade etmiyor.” dedi.

    Yürürlükteki Av Kanunu’nun koyunların avlanmasını yasakladığını anlatan Yaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Koyunların avlanabilmesine olanak sağlayacak yeni Av Kanunu yasa tasarısı TBMM’de kabul edilirse, yaşlı koçların yaklaşık 50 milyar liraya avlanmasının önü açılabilir. Böylece çok önemli bir gelir elde edilebilir. Üreme özelliklerini kaybeden yaşlı koçlardan onlarcası kendiliğinden ölüp gideceğine, ülkeye para kazandırmış olur. Elde edilecek kazançla da bu hayvanlar için yeni üreme alanları oluşturulabilir.”

    Çeşitli nedenlerle toplam sayıları 25’e düşen ve nesli tükenmek üzereyken koruma altına alınan yaban koyunlarının bugün için doğal ortamlarında ürediklerini ve sayılarının hızla arttığını anlatan Yaz, “Kış mevsiminde kar yağdığında ot veriyoruz. Yazları aşırı sıcaklarda ise su ihtiyaçlarını sağlıyoruz. Bunların dışında yaban koyunlarının doğal hayatlarına fazla müdahale etmiyoruz. Evcil koyunlardan çok daha çevik olan ve son derece hızlı koşan bu hayvanları, yaşlanmadığı sürece bir kurdun bile yakalaması mümkün değil.” diye konuştu.
    Kaynak - Konya, AA / 02 Nisan 2002

     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!


    50 MİLYARA KOYUN AVI
    Dünyada sadece Konya Bozdağ'da doğal yaşamını sürdüren Anadolu yaban koyunları, avlanmak isteyen yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Avlanması kanunla yasak olan koyunları avlamak isteyen av meraklıları 40 bin doları gözden çıkarmaya razı olduklarını söylüyorlar.

    Konya Milli Parklar, Av ve Yaban Hayatı Koruma Başmühendisi İskender Halit Yaz, yaptığı açıklamada, anavatanı İç Anadolu Bölgesi'nin stepleri olan ve Bozdağ'daki 2000 hektarlık üretme çiftliğinde koruma altında bulundurulan yaban koyunlarının sayısının, her yıl üreme yoluyla yaklaşık 500 adet arttığını ve toplam sayılarının 2000'e ulaştığını kaydetti.

    Nesilleri azaldığı için değeri 10 milyarlarla ifade edilen kıymetli koyunların, önemli bir gelir kaynağına dönüştürülebileceğini anlatan Yaz, "Bu koyunları avlamak isteyen yabancı turistler, 40 bin dolar vermeye hazırlar. Görüştüğümüz turizm acenteleri, av meraklısı zenginlerin bu konuda kendilerine yoğun talepte bulunduğunu söylüyorlar. Ancak yasalar buna müsaade etmiyor" dedi.

    YAŞLI KOYUN 50 MİLYARA VURULABİLİR
    Yürürlükteki Av Kanunu'nun koyunların avlanmasını yasakladığını anlatan Yaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Koyunların avlanabilmesine olanak sağlayacak yeni Av Kanunu yasa tasarısı TBMM'de kabul edilirse, yaşlı koçların yaklaşık 50 milyar liraya avlanmasının önü açılabilir. Böylece çok önemli bir gelir elde edilebilir. Üreme özelliklerini kaybeden yaşlı koçlardan onlarcası kendiliğinden ölüp gideceğine, ülkeye para kazandırmış olur.

    Elde edilecek kazançla da bu hayvanlar için yeni üreme alanları oluşturulabilir." Çeşitli nedenlerle toplam sayıları 25'e düşen ve nesli tükenmek üzereyken koruma altına alınan yaban koyunlarının bugün için doğal ortamlarında ürediklerini ve sayılarının hızla arttığını anlatan Yaz, "Kış mevsiminde kar yağdığında ot veriyoruz. Yazları aşırı sıcaklarda ise su ihtiyaçlarını sağlıyoruz. Bunların dışında yaban koyunlarının doğal hayatlarına fazla müdahale etmiyoruz. Evcil koyunlardan çok daha çevik olan ve son derece hızlı koşan bu hayvanları, yaşlanmadığı sürece bir kurdun bile yakalaması mümkün değil" diye konuştu.

    Kaynak -http://www.merhabagazetesi.com.tr


     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!



    YABAN KOYUNUNA PARA İÇİN AV OYUNU

    Dünyada sadece Konya Bozdağ'da doğal yaşamını sürdüren Anadolu yaban koyunları, avcılara hedef yapılmak isteniyor. Konya Milli Parklar Başmühendisi Yaz, hem yaban koyunlarının neslinin güç bela kurtarıldığını söylüyor hem de yabancı turistlerin 40 bin doları gözden çıkarttığı gerekçesiyle av yasağının kaldırılması gerektiğini savunuyor.

    Konya Milli Parklar, Av ve Yaban Hayatı Koruma Başmühendisi İskender Halit Yaz, anavatanı İç Anadolu Bölgesi'nin stepleri olan ve Bozdağ'daki 2000 hektarlık üretme çiftliğinde koruma altında bulundurulan yaban koyunlarının sayısının, her yıl üreme yoluyla yaklaşık 500 adet arttığını ve toplam sayılarının 2000'e ulaştığını kaydetti.

    Nesilleri azaldığı için değeri 10 milyarlarla ifade edilen kıymetli koyunların, önemli bir gelir kaynağına dönüştürülebileceğini anlatan Yaz, "Bu koyunları avlamak isteyen yabancı turistler, 40 bin dolar vermeye hazırlar. Görüştüğümüz turizm acenteleri, av meraklısı zenginlerin bu konuda kendilerine yoğun talepte bulunduğunu söylüyorlar. Ancak yasalar buna müsaade etmiyor" dedi.

    "KOYUNLARA AV YASAĞI KALKSIN"
    Yürürlükteki Av Kanunu'nun koyunların avlanmasını yasakladığını anlatan Yaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Koyunların avlanabilmesine olanak sağlayacak yeni Av Kanunu yasa tasarısı TBMM'de kabul edilirse, yaşlı koçların yaklaşık 50 milyar liraya avlanmasının önü açılabilir. Böylece çok önemli bir gelir elde edilebilir. Üreme özelliklerini kaybeden yaşlı koçlardan onlarcası kendiliğinden ölüp gideceğine, ülkeye para kazandırmış olur. Elde edilecek kazançla da bu hayvanlar için yeni üreme alanları oluşturulabilir."

    Çeşitli nedenlerle toplam sayıları 25'e düşen ve nesli tükenmek üzereyken koruma altına alınan yaban koyunlarının bugün için doğal ortamlarında ürediklerini ve sayılarının hızla arttığını anlatan Yaz, "Kış mevsiminde kar yağdığında ot veriyoruz. Yazları aşırı sıcaklarda ise su ihtiyaçlarını sağlıyoruz. Bunların dışında yaban koyunlarının doğal hayatlarına fazla müdahale etmiyoruz. Evcil koyunlardan çok dahaçevik olan ve son derece hızlı koşan bu hayvanları, yaşlanmadığı sürece bir kurdun bile yakalaması mümkün değil" diye konuştu.
    Kaynak -http://www.hurriyetim.com.tr

    Türkiye’den olmayan tek hayvan yaban koyunu
    Hayvanat Bahçesi’nde 182 çeşit ve 2 bin adet hayvanın bulunduğunu söyleyen AOÇ Müdürü Hasan Muhammet Güldaş, hayvanat bahçelerinde Türkiye’den bulunmayan tek hayvanın yaban koyunu olduğunu belirtti. Konya Bozdağı’nda yaşayan ve şu an 2 bin tane bulunan yaban koyunlarından bir çifti hayvanat bahçesine getirtmek için çok çaba sarfettiklerini vurgulayan Güldaş, prosedür nedeniyle bunu başaramadıklarını kaydetti. “Bir salgın çıkması durumunda oradaki yaban koyunlarının neslinin sona ermesi söz konusu. Halbuki birkaç hayvanat bahçesine birer çift gönderilse böyle bir risk durumunda buradakiler o neslin devamını sağlar. Zaten biz burada o hayvanları çoğaltıyoruz.” diyen Güldaş, yaban koyunlarının verilmesi konusunda Çevre ve Orman Bakanlığı Milli Parkler Genel Müdürlüğü yetkililerinin yardımcı olmasını istedi. Çift tırnaklılar grubuna alındığı için Avrupa’dan ithali durdurulan kangurunun yakında Amerika Birleşik Devletleri’nden getirileceğini bildiren Güldaş, puma ve kaplana erkek eş arayışlarının devam ettiğini kaydetti.http://www.zaman.com.tr

     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!




  • Anadolu’nun zenginliği
    Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin hayvan ve bitki çeşitliliği açısından Avrupa ülkelerinden zengin olduğunu bildirdi. Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü’nün tespitlerinde, Türkiye’de yetişen 9000 bitki türünün 3000’i sadece Türkiye’ye özgü (endemik) olarak kabul ediliyor.

    Türkiye’deki endemik bitkilerinin yüzde 35’ini otsu bitkiler oluştururken, Avrupa’da 12 bin bitki türünün sadece 2600’ü bu kıtaya özgü olarak biliniyor. “Tanrı’nın Anadolu’ya imtiyazı” olarak ifade edilen ve halk arasında adı “günlük” olarak söylenen “sığla ağacı” sadece Muğla ve ilçelerinde yetişiyor. “Sığla ağacı” aynı zamanda ekonomiye katkısı olan önemli bir bitki olarak biliniyor ve gövdesinden elde edilen sığla yağı, parfüm ve eczacılık sanayiinin önemli hammaddelerinden birini oluşturuyor. Dalları ise Hıristiyanlar tarafından kiliselerde tütsü olarak kullanılıyor. Türkiye ayrıca, bitkilerin dışında, kuşların göç yollarında bulunması, su ve sulak alanların bozulmamasından dolayı önemli bir ülke durumunda bulunuyor.

    İzmir-Yunanistan arasında göçen “yalı çapkını” ile Birecik’ten Fas’a gidip gelen “kelaynak” kuşları da, göç yolundaki ölümler ve Fas ve Yunanistan’daki doğallığın bozulması nedeniyle literatürde sadece Türkiye’ye özgü olarak ifade ediliyor. Anavatanı Türkiye olan tek hayvan türü ise Anadolu yaban koyunu olarak biliniyor ve Konya’da yaşayan bu türün dünyaya tanıtımı açısından çalışma yapılması gerekiyor.

    Türkiye’de göller ve sulak alanlarda endemik balıklar da bulunuyor. Abant Gölü’nde Abant alabalığı, Eğridir Gölü’nde siraz balığı, Burdur ve Tatlısu Gölü’nde Burdur dişlisazancığı, Asi Nehri’nde inci balığı, Bergama’da Bergama bıyıklı balığı endemik olarak kabul ediliyor.


     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!



    Yaban hayvanlarına, helikopterle yem atılacak
    Orman Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, ağır geçen kış şartlarında doğanın tamamen karla kaplanması ve dere ve göllerin donması, yaban hayatı yaşama ortamını olumsuz etkiliyor.

    Bakanlık, önümüzdeki günlerde, yolların kapalı olduğu yaban hayatı koruma sahalarına kış mevsimi öncesinde stokladığı yemleri helikopterle bırakacak.

    Bu kapsamda, Niğde Demirkazım Yaban Hayatı Koruma Sahası’ndaki yaban keçileri için 5 ton, Afyon Akdağ Yaban Hayatı Koruma Sahası’ndaki geyikler için 4 ton, Konya Bozdağ Yaban Hayatı Koruma Sahası’ndaki yaban koyunları için 3 ton kuru ot balya halinde havadan atılacak.

    Bu arada, yurt çapında Milli Parklar ve Av Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü başmühendisliklerinin kendi imkanlarıyla veya sivil toplum kuruluşları ve belediyelerce düzenlenen kampanyalar sonucunda temin edilen yem, ekmek kırıntısı gibi yiyeceklerin doğaya bırakılması çalışmaları sürüyor.

    Orman Bakanlığı, geçtiğimiz aralık ayında yörenin özelliklerine göre geyik, karaca, yaban koyunu ve yaban keçisi için uygun yerlerde başta yonca olmak üzere bitkisel kökenli; kanatlılar için de buğday, mısır gibi taneli yem ve pelet yem stoklarının yapılması ve bu stokların oluşabilecek olumsuz hava koşullarında ikinci bir talimat beklemeden doğaya salınması konusunda tüm bölge müdürlüklerine talimat göndermişti.
    Kaynak - Ankara AA / 26 Şubat 2002

    Burası belgeseller diyarı Afrika değil, Türkiye:

     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!

     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!

     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!

     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!


    Yaşam alanı:



    Anadolu yaban koyunları için TRT " Bozkırın Çocuklar" isimli, 90dk süren bir belgesel yapmıştı.Görüntülerini aradım ama bulamadım malesef.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ata -- 1 Mayıs 2008; 0:12:21 >




  • Yukarı
  • Yukarı
  •  Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!
  • quote:

    Orjinalden alıntı: ehckelem

     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!



    Ceylan mı onlar?
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Ata


    quote:

    Orjinalden alıntı: ehckelem

     Anadolu Parsı, Çizgili Sırtlan ve yeni eklenen Anadolu Yaban Koyunu!!!



    Ceylan mı onlar?

    sanırım




  • böyle bir konunun açılması çok iyi olmuş teşekkürler
    ben de çok yakından ilgileniyorum bu konularla
    tübitakın açıkladığı şu anda yaşayan tür listesinde parsın adı geçiyor bütün türlere tek tek bakmıştım ama şimdi o linke giremiyorum hata veriyor
    işte türkiye mizin cahil bir vatandaşının yaptığı hata, koruma altındaki sırtlanı vurmuş
    http://arsiv.sabah.com.tr/2006/08/12/gun115.html
    insanlarımız hala çoğu şeyden habersiz hala bilinçsizce tüfekle önlerine hangi hayvan çıksa vuruyolar
    www.bcs.gov.tr
    www.dhkd.org
    sitelerinde bazı bilgiler edinilebilir
    bakanlıkların ve bazı müdürlüklerin siteleri var oradan dfa bilgi edinebilirsiniz
    tübitağın tür listesini bulmuştum bi ara şimdi bulamıyorum kaldırmış olabilirler bulan olursa linkini koyması iyi olur
    ayrıca ülkemizde en büyük vaşak türü olan avrasya vaşağı(anadolu vaşağı, bağayı vaşak) yaşamaktadır. Ama sayıları çok azaldığından dolayı şu ana kadar görülmemiş ve görüntülenememiştir.




  • arkadaşlar konu fazla tutmamış gibi bilgisi olan araştıran paylaşsın
  • Çok güzel ya.Böyle hayvanların ülkemde yaşadğını düşünmek çok hoşuma gidiyor.Belki birgün National Geographic'te bizde çıkarız
  • Bunlar insan değil şu olaya bak marifetmiş gibi gururlanıyolar.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.