Şimdi Ara

Ana Dilde Eğitim mi Yoksa İngilizce mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
29
Cevap
0
Favori
831
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, bu konunun çok önemli olduğunu ve tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu konuyu başlatma sebebim kendi fikirlerimi kabul ettirmek değil aksine faydalı bir tartışma ortamı oluşturmak. Bu konuda kendi fikirlerimi söyleyerek oturumu başlatmak istiyorum.

Öncelikle daha önce yabancı dilde eğitim aldığımı belirterek başlamak isterim. Biraz ağır olacak ama yabancı dilde eğitimin ülkemiz için bir ihanet olduğunu düşünüyorum. Dil biliyor olmanın çok önemli olduğunu ve günümüz dünyasında elzem olduğunu düşünüyorum. Bir değil gerekirse 2 ya da 3 tane yabancı dil öğrenmemiz gerekir. Böylece dünyadaki gelişmeleri takip eder seviyeye gelebiliriz hem de dünyaya entegre olabiliriz. Dil öğrenmeyi bu denli önemsediğimi hatta bilimle ilgilenecek insanlar için elzem olduğunu belirttikten sonra asıl konuya geçeyim hemen. Dil öğrenmek ayrı, yabancı dilde eğitim almak farklı. Ben şahsen birçok gencimizin yabancı dil eğitimi altında aldığı öğretimden verim sağlayamadığını görüyorum. Bir kere sağlıklı bir yabancı dilde eğitimde öğrencilerin tam anlamıyla o dili bilmesi gerekiyor, bir radyo yayınındaki konuşmaları anlayacak kadar. Birçok kişinin dil konusunda üniversiteye gelene kadar bu derecede kendini geliştirdiğini düşünmüyorum. Kesinlikle öğrenme konusunda verimi azalttığı kanaatindeyim. Bu noktada diyebilirsiniz ki kimseyi zorla tercih ettirmiyorlar, haklısınız, fakat birçok öğrenci bilinçsiz bir şekilde İngilizce eğitim alırım ne güzel kafasıyla gidiyor. Bu da bizim birçok öğrenciden kapasitesinin altında faydalanmamız demek, hem onun için hem ülke için kötü. Kişi çok ekstra çabalamıyorsa üniversitelerin hazırlık yıllarında verilen 1 yıllık eğitimle ingilizceyi öğrenemez, istisnalar vardır tabi. Sonuç olarak yarım yamalak tarzanca bir ingilizceyle eğitimimsi bir şey çıkıyor ortaya. Görüyorum ki birçok fakülte marifetmiş gibi ingilizce bölüm açmaya devam ediyor hem de yeterli donanımı olmadan. Öte yandan eziklik olarak görüyorum bunu. Kendi ülkemizde bir başkasının diliyle eğitime benzeyen komik bir şey sergileniyor.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, saygılar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Üniversite hayır kurumu değildir, öğrenci yapması gerekeni yapmıyorsa bedel ödemeli. Çünkü üniversite herkesin gitmesi gereken bir yer değildir. Üniversite İŞKUR değil bilim yuvasıdır. Bilim dili de uluslararası geçerliliği en yüksek olan İngilizce'dir. İngilizce bilmek artık bir tercih değil zorunluluktur.

Gerçi daha bugün Youtube'dan Bilkent Üniversitesi matematik dersini izleyeyim dedim de bu kadar iyi üniversitede bile bu kadar kötü konuşan hoca varsa diğerleri nasıldır merak etmiyor değilim.
  • İngilizce tabii ki. İngilizce bölümlerde genelde nasıl bilmiyorum ama bizim bölümdeki akademisyenler ODTÜ Bilkent mezunu falandı, ABDde çalışıp gelmişler, İngilizceleri gayet iyidi ve terimleri yerinde kullanıyorlardı. Bölüme DGSyle gelen, dandik İngilizceyle zarzor hazırlığı geçen falan derken sağlam bir İngilizceniz de varsa ve eğer bölümünüze ilgiliyseniz yükselmeniz çok kolay olur. Örneğin ben İngilizce Bilgisayar müh. okuyorum ve ortalamam irregular olmama rağmen 3.9. Tek sıkıntı Erasmus rekabetli olabilir İngilizcesi iyi olanlar oluyor çünkü. Yökdil ya da YDS girip bir dil puanı da belgeleyin derim. Ben Yökdilden 95 almıştım zorunlu hazırlığı geçmek için. Hazırlığı falan bu tarz bir sınavla geçip Erasmusda bile kullanabilirsiniz. Başarılar.

Benim hayattaki yaşama amacım Türkiye'yi terk etmek olduğu için İngilizce dışında bölüm yazmadım. İngilizce bilgisayar mühendisliği bu konuda ideal.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kskwneıebwje -- 29 Haziran 2020; 20:44:25 >

• Çok doğru bende öyle düşünüyorum. Bir kişi kesinlikle ikinci bir yabancı dil öğrenmeli özellikle ana dili ingilizce değilse. Ancak herkes en iyi anadilini anlar ve kendi dilinde bile yeni şeyler öğrenirken bilmediği terimlerle karşılaşırken yabancı dilde eğitimde çok daha fazlası ile karşılaşır ve ayıreten aksan farkından tam anlayamayabilir. Bence en verimli olanı o kişinin ana dilinde eğitim alması eğer yabancı dilde eğitim alacaksa o yabancı dili çok iyi bilmeli.
  • ByST7 B kullanıcısına yanıt
    Katılıyorum, insanlar büyük bir özentilik ve yanılsama var bence, son derece saçma buluyorum, bunu yabancı dilde bir fakülte bitirmiş biri olarak söylüyorum

• Şunu da eklemekte fayda var.

Eğer bir konuyu 0'dan İngilizce (tabii ki advanced seviyede bilerek) çalışırsanız, mantığınıza Türkçe'den çok daha iyi yatar. Çünkü adamların mantığı bizden çok farklı çalışıyor. Her şeyi 0'dan ve bütün nedenleriyle belirterek anlatıyorlar. Mesela Calculus'u İngilizce sertifikalı bir kursla baştan tekrar ettim ve daha önce hiç değenilmeyen noktaları fark ettim. Zaten bu kelimeler, kavramlar hep İngilizce. Türkçe ne bilim dilidir, ne sanat dilidir. O yüzden bir şey öğreneceğiniz zaman İngilizce öğrenmenizi tavsiye ederim.

• Sundayman Ali kullanıcısına yanıt
    Benim yönlendirmem doğru olmaz ama kapsamlı bir şekilde düşünmenizi öneririm tercih yapmadan

• kskwneıebwje K kullanıcısına yanıt
    Söylediklerinize hak verdiğim hususlar var ama ben başka bir şey anlatmaya çalışıyorum, yabancı dilde eğitimin verimli olmadığını düşünüyorum, belki siz vermiş almışsınızdır ama birçok kişi tarzanca ne olduğu belli olmayan bir eğitim içerisinde

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Kaç dil biliyorsunuz?
    5 yıl önce açıldı
    KÜRTÇE BİR DİL Mİ ?
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Ben de 1 sene almanca hazırlık 1 sene de ingilizce hazırlık okumuş birisi olarak eğitim dili türkçe olmalı diye düşünüyorum.en iyi üniversitelerde ingilizce eğitim verilmesi bana da biraz ihanet gibi geliyor.yanlış anlaşılmasın dilin önemi tartışmaya açık değil ama yabancı dilde bilim yaparak ülkemizde bilimi nasıl geliştireceğiz ki :((
    Ama bir yandan da bir çok kişi yabancı dilde eğitim alarak dili öğreniyor baya iyi seviyelere geliyor böyle güzel bir yönü de var.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Up

• kskwneıebwje K kullanıcısına yanıt
    Hangi üniversite?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hem akademisyenleri hem de öğrencileri düşününce kesinlikle ana dilde eğitim diyorum. Ama bunları düşünmeden bile anadilde eğitim verilmesi taraftarıyım.
  • Kesinlikle öyle, sorgulamadan büyük bir girdaba kapılmış gidiyor insanlar, İngilizce eğitim almayı bir şey sanıyorlar

• Üniversite hayır kurumu değildir, öğrenci yapması gerekeni yapmıyorsa bedel ödemeli. Çünkü üniversite herkesin gitmesi gereken bir yer değildir. Üniversite İŞKUR değil bilim yuvasıdır. Bilim dili de uluslararası geçerliliği en yüksek olan İngilizce'dir. İngilizce bilmek artık bir tercih değil zorunluluktur.

Gerçi daha bugün Youtube'dan Bilkent Üniversitesi matematik dersini izleyeyim dedim de bu kadar iyi üniversitede bile bu kadar kötü konuşan hoca varsa diğerleri nasıldır merak etmiyor değilim.

• Aynı hocayı izledik sanirim, hayal kırıklığına ugramistim izlerken

• zodiac956 kullanıcısına yanıt
    Limit anlatıyordu değil mi hocam x^2 eğrisi üzerinden

• gençler fantazi aramayın, türkçe bölüm yazın. ülkemizde ingiliz dili ve edebiyatı, tercümanlık ve ingilizce öğretmenlik bölümleri bile ( kendi alanları olmasına rağmen ) yetersiz ingilizceye sahip akademisyenlerle dolu. siz birde gidip mühendislik - tıp filan okursanız kendinize yazık edersiniz. mesela derste her 3-5 kelimelik cümle sonrası '' anddddd, soooooo, hmmmm, aeeeeeee '' gibi bir sonraki cümle için süre çalan, abudik gubidik bir ingilizceyle konuşan hocaden ne kadar verim alınabilir? dalga geçmiyorum akademisyenlerin çoğu dil knusunda yetersiz. yabancı dilde tek bir makalesi yok ( türkçe zaten yok ) bu kişi size derste ingilizce olarak ne anlatabilir? böyle tercih yapanların karşılaşacağı 2 sonuç vardır, 1. hoca kitabı aynen okur, arada kafayı kaldırır gibi yapar. 2. bu hoca ise aynı kitabı yıllarca okuduğu için artık ezberlemiştir, parantez içini bile ezberlediğinden komple ezberden şiir okur gibi söyler geçer. yok x, y, z üni %100 ingilizce filan geçin onları. birbirimizi kandırmaya gerek yok. gerçi %100 ingilizce dersler bile 2. 3. haftadan sonra türkçe olarak devam eder. hoca kısıtlı ingilizcesini bilir ama öğrencileri bahane ederek, arkadaşlar sizin dersi anlamadığınızı düşünüyorum ve daha verimli olması için türkçe anlatımla devam edeceğim der. yinede siz bilirsiniz ama %90 bu şekildedir. geri kalan %10 ise ilk 5bin gibi öğrenci alımını kapatır. hadi kendinize iyi bakın. sorunuz varsa yazın.

• Hatırlamıyorum hocam, Ali Sinan hocaydi galiba adı. Çok iyi hocadır kesin ama ingilizce anlatımını hiç beğenmedim

• Türkçe okursanız dersi çok daha kolay anlarsınız bu kesin bir şey ancak bilim dili İngilizce. Çok daha fazla efor sarf etmek zorunda da kalsanız bir araştırma yaparken bu elinizi aşırı rahatlatıyor. Aksi halde Türkçe yayın bulmak imkansız gibi bir şey ve konuyu İngilizce olarak bilmiyorsanız okuduğunuz makaleyi anlamak bir hayli zorlaşıyor. Yine de bu okuyacağınız bölüme göre değişir tabi.
  • Bölüm dersleri İngilizce, mat fizik gibi dersler Türkçe okunmalı
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.