Şimdi Ara

Ampli ve Hoparlör omaj uyumu hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
1.014
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • slm arkadaşlar kimlere sorduysam bir türlü net bir cvp alamıyorum inşallah sizler yardımcı olabilirisniz.
    Elimde 1 tane SONY STR DA 1200 ES anfi ve 1 cift jamo120 modeli, 140 + 140 6 Ohm hoparlörüm var. Amplimin 4-8 ohm ayarını nerede tutmam gerekiyor acaba. amplinin arkasındaki hoparlör çıkışlarının yanında. 4 Ohm= 4-8 Ohm 8 Ohm= 8-18 ohm diye yazıyor. eger bu yazanları göz önüne alırsak benim hoparlörüm 6 ohm olduğuna göre 4 ohm de kalması gerek ama her kafadan bir ses çıktığı için kararsıs kaldım ayrıca ses sisteminde kullandığım için 1 tanede sa-w 3800 350 wat 8Ohm subbufer var. Amplim hangi omajda kalmalı acaba. Birde hoparlör almayı düşünüyorum ne tavsiye edersiniz 4 ohm - 8 ohm hangisi daha güçlüdür teşekkürler. Kullandığım hoparlör özelliklerini aşağıya yazıyorum..

SPECIFICATIONS
    System: 3-way bass reflex
    Woofer: 8" x 2
    Midrange: 5"
    Tweeter: 1" Dome
    Power (Long term): 140W Power (Short term): 200W
    Sensitivity (2.8V/1 m): 91dB
    Frequency Range: 40Hz - 20kHz
    Crossover Frequency: 1000/3000Hz
    Impedance: 6 Ohm
    Volume (liters): 88
    Weight (lbs): 31
    Dimensions (HxWxD) inches: 37.4 x 11.6 x 12.4
    Overload Protection: Yes

• Hoparlor ohm degeri ampli cıkıs ohm degerinden asla dusuk olmamalıdır. Aynı yada daha yuksek olmalıdır. Sizde 6 ohm hoparlor kullandıgınıza gore ampliyi 4 ohm secenegine almalısınız. Zaten yukarıdada yazmısınız.
    Hoparlorde 4 yada 8 ohm olması kalitesini yada gucunu belirlemez. Bu tamamen kullandıgınız ampliye ve uygulama yerinize gore secim meselesidir. Zaten uygulanan frekansa gore hoparlorun ohmajı degisir.
    Subwoofer zaten bunyesinde kendi amplisini barındırır ev sinema amplisinden sadece isaret sinyali alır. Ohm problemi yoktur zaten.
  • benim amfim yamaha rxv 661 8ohm fakat hoparlörlerim wharfedale d9.6 6 ohm. yanlış bi seçim mi yapmışım?
  • quote:

Orjinalden alıntı: dooman

benim amfim yamaha rxv 661 8ohm fakat hoparlörlerim wharfedale d9.6 6 ohm. yanlış bi seçim mi yapmışım?

Bir yanlıslık yok. Elinizdeki ampli yada gunumuz amplileri 4 ve uzeri ohm degerinde hoparlorleri surebiliyorlar. Onemli olan ampli arkasında yada kitapcıgında yazılanlara uymak. 6 ohm hoparloru cok rahat kullanabilirsiniz tabiki. Cunku sizin YAMAHA RX-V661 front A yada B seklinde biri kullanılacaksa min 4 ohm veya her iki kanal birlikte kullanılacaksa min 8 ohm hoparlor takın yazıyor zaten. Diger on arka surround ve center icinde min 6 ohm kullanın diyor. Yani 4,6,8 ohm hoparlorleri kurallarına uygun sekilde baglayarak kullanabilirsiniz.

Benim kulandıgım stereo amplide 4,6,8 ohm hoparlor surebiliyor. Speakerlarım ise 6 ohm. Ben sadece tek A kanalı kullandıgımdan bir sorun yok 4 ohm da baglarım 6 yada 8 ohmda. Ampliye bir zararı olmaz. Olan sadece amplideki guc aktarımı ohm arttıkca azalır ama THD oranı daha iyi olur. Ama A ve B kanallara hoparlor baglayıp hepsini birden kullanma durumum olsaydı her kanala en az 8 ohm hoparlor baglamak zorundaydım altına dusmem zararlı olurdu. Bu zarar ampliden dusuk omajla daha fazla akım cekmek, daha fazla ısınmasını saglamak, daha fazla THD oranı, ısıl korumanın daha erken calısması gibi sonuclar dogururdu.

Kısaca amplinizin ureticisinin tavsiyesine uyun. Ana kural ise hoparlor ampliden daha dusuk ohm degerinde olmamalı, yuksek olmasının ampliye bir zararı yok.

• quote:

Orjinalden alıntı: ikarahal

Hoparlor ohm degeri ampli cıkıs ohm degerinden asla dusuk olmamalıdır. Aynı yada daha yuksek olmalıdır. Sizde 6 ohm hoparlor kullandıgınıza gore ampliyi 4 ohm secenegine almalısınız. Zaten yukarıdada yazmısınız.
    Hoparlorde 4 yada 8 ohm olması kalitesini yada gucunu belirlemez. Bu tamamen kullandıgınız ampliye ve uygulama yerinize gore secim meselesidir. Zaten uygulanan frekansa gore hoparlorun ohmajı degisir.
    Subwoofer zaten bunyesinde kendi amplisini barındırır ev sinema amplisinden sadece isaret sinyali alır. Ohm problemi yoktur zaten.

Teşekkürler ikarahal , ses sistemi konusunda yeni birşey daha öğrendim.
  • teşekkür ederim ustam,
    size amplimin arkasında yazan OMJ hakkındada bilgi yazacağım.. evet hiç üşenmeden çihazın arkasını çevirdim ve arkasındaki omaj çalışmalarına baktım şekilde görüldüğü gibi hoparlörler hangi konumda kaç ohm ile çalışacağı yazıyor. anfiyi 4 Ohm ye alırsak 4-8 ohm arası hoparlör bağlayabiliriz, 8 ohm ye alırsak 8-16 ohm arası hop. bağlayabiliriziz. 4 ohm de iken hem A hem B ye hoparlör bağlayacaksak 8-16 ohm arası olacak, aynı konumda 8 ohm aldığımızda sadece 16 ohm hoparlör bağlıyacağız demek. benim anladığım bu inşallah arkadaşları yanıltmam

EMPEDANS ANAHTAR 4 Ohm 8 Ohm
    HOPARLÖR-----------------------------------------------------------------
    FRONT A or B 4 - 16 Ohm 8-16 Ohm
    L/R A + B 8 - 16 Ohm - 16 Ohm HİGHER
    ------------------------------------------------------------------------------
    Center, surront L/R
    4-16 Ohm 8-16 Ohm
    Surrond Back L/R

• Sn kadir009

Tespitleriniz dogru.

Konuyu biraz daha acarsak:

A ve B terminali amplilerin asıl ana cıkıs katıdır. Diger cıkıslar (surround ve center) daha dusuk guc ureten kanallardır.
    A ve B kanalı aslında tek bir cıkısın anahtarlama le 2 ye bolunmus halinden baska bir sey degildir. Simdi siz bu A ve B kanallarına hoparlor bagladıgınızda tek cıkısa paralel sekilde baglantı yapmıs oluyorsunuz. 2 hoparloru paralel bagladıgında tek hoparlorun yarı empedansı elde edilir. Siz bu 4 uca 8 ohm degerinde hoparlor baglarsanız hoparlor empedansınız 4 ohma duser. Sorun olmaz cunku ampliler genelde 4 ohm ve yukarsı icin tasarlanır. Ama giderde bu 4 uca 4 ohm luk hoparlor baglarsanız 2 ohm yuklemis olursunuzki bu risktir. Ampli min 4 ohm kapasitede yapılmısken siz onu 2 ohm ile surmeye kalkmıs olursunuz. 2 ohmda buyuk sorunlara yol acar. Ama sadece A yada B kanalını kullanacaksanız 4 ohm takmanında bir sakıncası yok. Her ikisini birden kullanıcam derseniz olay degisiyor min 8 ohm olması sart.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Avr + Harici Dac vs Stereo Amfi?
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.