Şimdi Ara

American Horror Story: NYC | 11. Sezon (24. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1.792
Cevap
19
Favori
97.682
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Giriş

Beyinin ön tarafından bazı sinirleri kesti, gözüne bir şey yapmadı.

Lobotomi
    Kronik, ağır psikotik davranışların önlenmesi amacıyla, ön beyin lop bağlantılarının cerrahi müdahaleyle kesilmesi. 19. yy. sonlarında hayvan deneyleriyle başlayan ve 1930'lu yıllarda Portekizli nöropsikiyatrist Antônio Egas Moniz'e Nobel ödülü kazandıran lobotomi, 1950'li yıllara kadar büyük bir popülerite kazanmış, ancak daha sonra çeşitli nedenlerle hızla gözden düşmüştür. Bu nedenlerden birisi, lobotominin psikotik, saldırgan davranışları önlemede sanıldığı kadar etkili olmadığının ortaya çıkmasıdır (A. E. Moniz'in bizzat kendisi, bu şekilde tedavi ettiği hastalarından birisi tarafından kurşunlanmış ve bu nedenle zamanından önce emekliye ayrılmıştır). Diğer nedenler arasında, beyne verilen geri dönüşsüz hasarlar ile cerrahi müdahalenin hastaların kişiliği ve duygusal yaşamı üzerindeki ağır etkilerine (apati, duyarsızlık, muhakeme yeteneğinin kaybedilmesi ve nöbet) karşı ortaya konan etik eleştiriler ve daha insanca tedavi yöntemlerine yönelik artan talepler; geliştirilen yeni antipsikotik ve antidepresif ilaçların piyasaya çıkması sayılabilir.

http://www.termbank.net/psychology/4455.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kinesis -- 16 Kasım 2012; 0:18:31 >

• Yorumları görünce heyecanlandım.

Orijinalden alıntı: Kinesis

@Byfe @smyrna

Beyinin ön tarafından bazı sinirleri kesti, gözüne bir şey yapmadı.

Lobotomi
    Kronik, ağır psikotik davranışların önlenmesi amacıyla, ön beyin lop bağlantılarının cerrahi müdahaleyle kesilmesi. 19. yy. sonlarında hayvan deneyleriyle başlayan ve 1930'lu yıllarda Portekizli nöropsikiyatrist Antônio Egas Moniz'e Nobel ödülü kazandıran lobotomi, 1950'li yıllara kadar büyük bir popülerite kazanmış, ancak daha sonra çeşitli nedenlerle hızla gözden düşmüştür. Bu nedenlerden birisi, lobotominin psikotik, saldırgan davranışları önlemede sanıldığı kadar etkili olmadığının ortaya çıkmasıdır (A. E. Moniz'in bizzat kendisi, bu şekilde tedavi ettiği hastalarından birisi tarafından kurşunlanmış ve bu nedenle zamanından önce emekliye ayrılmıştır). Diğer nedenler arasında, beyne verilen geri dönüşsüz hasarlar ile cerrahi müdahalenin hastaların kişiliği ve duygusal yaşamı üzerindeki ağır etkilerine (apati, duyarsızlık, muhakeme yeteneğinin kaybedilmesi ve nöbet) karşı ortaya konan etik eleştiriler ve daha insanca tedavi yöntemlerine yönelik artan talepler; geliştirilen yeni antipsikotik ve antidepresif ilaçların piyasaya çıkması sayılabilir.

http://www.termbank.net/psychology/4455.html

Bu aydınlatıcı bilgi için teşekkürler. Çok makbule geçti.

Bir nazi olan Arden'ın kadına zarar vermemesi garip oldu biraz. Herhâlde bu işi fazla kurcalamak istemedi. Ucu dokunuyordu çünkü.

• quote:

Orijinalden alıntı: smyrna

Bu aydınlatıcı bilgi için teşekkürler. Çok makbule geçti.

Bir nazi olan Arden'ın kadına zarar vermemesi garip oldu biraz. Herhâlde bu işi fazla kurcalamak istemedi. Ucu dokunuyordu çünkü.

Rica ederim. Hastanede kimsesi olmayanlar üzerinde araştırmalarını sürdürdüğünü göz önüne alırsak, Anna'nın kocası olduğu için bir zarar vermemiş olabilir. Rahibe Jude'nin bölümün başında ziyaret ettiği Sam Goodman bu işin peşini bırakmaz bence. Jude, işin peşini bırakması için telefon etti ama bence, Goodman haber gelmeden bazı bilgilere ulaşacak ve işin peşini bırakmayacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kinesis -- 16 Kasım 2012; 1:02:17 >

• Kötü karakterler tavan yaparken garibim iyi karakterlere vuran vurana.Bu sezon ben Sister Jude hariç bütün iyi karakterlerin öleceğini düşünüyorum.Gidişat onu gösteriyor.Ayrıyetten uzaylılar,zombivari yaratıklar,içine şeytan girmiş rahibe,Bloody Face ve günümüzdeki Bloody face,Arden ve rahipin ilişkisi.Eğer yine 3.sezon bağımsız bir sezon olacaksa bu şeylerin hepsi bir güzel bir sonuca varmalı.Umarım 3.sezon bağımsız olmaz ve bu konu devam eder.
  • Bu kadar soru işaretini nasıl oluşturuyolar hayret vallahi. Az önce 02x05 i izledim fakat yine doyamadan bitti. her ne kadar 1.sezon kadar bence güzel olmasada bu kadar soru işaretlerini nasıl baglayacaklar merak ediyorum.

Akla bir sürü soru geliyor ama bir tanesinin bile cevabı yok şu an.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kelâg -- 16 Kasım 2012; 16:53:12 >

Üçüncü sezonun hikayesi hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak her sezon dizinin oyuncu kadrosu ve hikayesinde önemli değişiklikler olacağını biliyoruz. Bu doğrultuda ilk sezon (Murder House) ve devam etmekte olan ikinci sezonda (American Horror Story: Asylum) olduğu gibi kendine özgü hikayeye sahip bağımsız bir mini dizi daha karşımıza çıkabilir.

İkinci sezon finali 23 Ocak 2013 tarihinde gerçekleşecek ve 13 bölüm sürecek.

Orijinalden alıntı: smyrna

FX kanalı tarafından 3.sezon onayı geldi ve 13 bölümlük sipariş verildi.

Üçüncü sezonun hikayesi hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak her sezon dizinin oyuncu kadrosu ve hikayesinde önemli değişiklikler olacağını biliyoruz. Bu doğrultuda ilk sezon (Murder House) ve devam etmekte olan ikinci sezonda (American Horror Story: Asylum) olduğu gibi kendine özgü hikayeye sahip bağımsız bir mini dizi daha karşımıza çıkabilir.

İkinci sezon finali 23 Ocak 2013 tarihinde gerçekleşecek ve 13 bölüm sürecek.

İşte bu be! Reytingler çok sağlam sanırım, daha şimdiden sezon onayı aldığına göre

Benim yorumum bölüm hakkında,

* Doktorun Lana'yı böyle köşeye kıstırmasına o kadar şaşırdım ki Beklemiyordum hiç. Lana, doktorun evindeyken hep bir terslik olacağını anlamıştım zaten. Ancak bu gerçekten çok şaşırtıcıydı.
    * Grace için çok üzüldüm. Kit ile olan duvar duvara sahnesi çok içime dokundu benim. Bir de Kit'i götürürken arkadan bağırmaya çalışıp bağıramaması yok mu... Kit'te garip bir şeyler var. Onun geninden gelen tüm çocukları uzaylılar kaçırıyorlar. Bir de boynundan çıkan çipi düşündüğümüzde... Geçen sezon üstü kapalı bitti, tüm sorulara cevap verildi ancak bebek hayatta kaldı. Bu sezon da nasıl bir son hazırlarlar bilemiyorum, ancak umarım yine açık uçlu bitmez. Bir de bu kafa karıştırıcı şeylere cevap verileceğine eminim. Bir de bazıları akıl hastanesi senaryosuna kaldığı yerden devam etsin demişler, bence etmesin. Her sezon başka bir konu ele alsınlar.
    * Dizide hiçbir yerde korkmadım ama Arden'a silah tutan kadına arkadan güvenlikçi de silah tuttuğunda refleksi olarak korktum.
    * Rahibe Jude için ne desem bilemiyorum. Şimdi ne yapacak kim bilir... Ama bana sorarsanız onun oradan atılması senaryonun işleyişi hakkında önemli bir gelişme sağlayacak.
    * Bir de Shelley var, denek kız. O bacakları olmadan merdivenlerden tırmandığı sahnelerde çok acıdım ya. İçim çok sızladı. Şimdi kamuoyu onu öğrendiğine göre belki de Doktor Arden'ın başına bir şeyler gelecektir?

Keşke 2 ay uyusam ve uyandığımda sezonun tüm bölümleri birikmiş olsa...

• bu diziyide merak ediyorum baslamalimiyim? sizce nasil arkadaslar?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: Lev1s

bu diziyide merak ediyorum baslamalimiyim? sizce nasil arkadaslar?

Bize soruyorsan başla deriz.

Hele 2. sezon müthiş ya.

Orijinalden alıntı: Kelâg

quote:

Hele 2. sezon müthiş ya.

izleyenlere sormak en mantiklisi diye sordum klasik korku filmlerinden biktim onun gibi degildir umarim :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

quote:

Orijinalden alıntı: Kelâg

quote:

Hele 2. sezon müthiş ya.

izleyenlere sormak en mantiklisi diye sordum klasik korku filmlerinden biktim onun gibi degildir umarim :)

İlk sezonda bazı şeyler klişe gelebilir ama yine de farklı bir hava var. Şayet ilk sezon sıkarsa ve izlemek istemezsen direkt 2. sezona atla. Çünkü sezonlar birbirinden tamamen bağımsız ve 2. sezonu çok seveceğin konusunda garanti veriyorum sana.

• En sonunda maskeli katilin kim olduğunu da görmüş olduk.

Ama gerçekten de maskeli katilin o olacağı hiç aklıma gelmemişti.Evde garip bir şeyler vardı ama aklımın ucundan dahi geçmezdi.Kit'in de sesini kaydedip,üzerine suçu yıktıktan sonra artık temiz temiz devam edecek o pis işlerine.

• Sylar yine yaptı Sylar'lığını iyi mi

Orijinalden alıntı: xLordRealx

Sylar yine yaptı Sylar'lığını iyi mi

Feci ters köşe olduk.
  • ''Perili ev'' klişesini olağanüstü bir üslupla ekrana taşıyan American Horror Story, 2.sezonu itibariyle de bambaşka korku öğelerini çok başarılı bir şekilde aktarmaya devam ediyor. Nip Tuck gibi çok aykırı bir yapımın altında imzası olan Ryan Murphy , American Horror Story Asylum'da, Amerikan tarihinin en korkutucu öğelerinden esinlenmiş.gibi görünüyor.

Bilindiği gibi yeni sezon , hastalıklı insanların kapatıldığı bir akıl hastanesinde geçiyor. Günümüzdeki sıradan akıl hastanelerinden öte dini kuralların esas olarak kabul edildiği, eşcinselliğin hastalık olarak görüldüğü, akıl hastalarını iyileştirmek için akıl dışı tedavilere başvuran bir doktorun olduğu korkutucu bir ortam var. Doğuştan akıl hastalarının yanı sıra katliam yapan seri katillerin de bu hastanede tutulduğunu belirtmekte fayda var.

Yapımcı Ryan Murphy o dönemin eşcinsellere olan yaklaşımını eleştirmekle kalmayıp ( kendisi de eşcinseldir ) yakın tarihte birçok seri katile ilham vermiş olan Amerikan tarihinin en psikopat seri katillerinden Ed Gein'i de etkin bir şekilde kullanmış. Ed Gein kimdir konusunu biraz açmak gerekiyor bu noktada. Ed Gein annesine hastlalıklı bir şekilde bağlı , öldürdüğü insanların derisini soyan, mezardan çıkardığı kafataslarından çorba içen bir nekrofili hastası. Kadınları mezarından çıkarıp kendi evinde annesinin ruhunu yaşattığını düşünüyor. Zamanla ,mezarlıkta annesine benzeyen kadın bulamadığı için de gözüne kestirdiği kadınları vahşice öldürmüş ve evinin dekorasyonunda bu kadınların derisini kullanmış. Kadın olma isteğini bastırmak için kendisini hadım etmeyi düşünmüş ama daha sonra öldürdüğü kadınların organlarıyla kendisine elbise yapmış ve bunu yeterli gördüğü için kendisini hadım etme isteğinden vazgeçmiş.Ayakkabılığında vajina koleksiyonu bulunduran bu sapık ruhlu adam , tutuklandıktan sonra çıkarıldığı mahkemede yamyam olduğunu ve ölü seviciliğini ısrarla inkar etmiş , evinde süs eşyası olarak kullanmak için insanları öldürdüğünü söylemiş. Akıl sağlığı yerinde olmadığı için de akıl hastanesine yatırılmış ve 77 yaşında akıl hastanesinde kanserden ölmüş.

Böylesine anormal bir hayatı olan Ed Gein'in hayatından esinlenilerek yapılan çok fazla yapım mevcut. Psyhco, Teksas Katliamı serisi ve direk olarak kendi hayatını anlatan iki adet film var. American Horror Story, Ed Gein'in hayatından ne kadar esinlenmiş o kısmı spoiler içermemesi için bu noktada değinmemek gerekiyor.

American Horror Story'nin sıklıkla kullandığı diğer öğe de Nazi Almanyasında insanın aklına durgunluk veren ameliyatların ve ölümlerin faili olan Josef Mengele. Ölüm meleği lakaplı Mengele , Nazi dönemindeki üstün Alman ırkı projesinin en önemli ayaklarından . Auschwitz'deki toplama kampında, insanları kendi rızaları dışında anestezi olmaksızın ameliyat etmiş olan Mengele, ikiz takıntısıyla ünlü. İkiz çocukları sırt sırta ameliyatla dikmiş, ve tek organla yaşayabilme ihtimalini gözetlemiş. Aynı zamanda mavi gözlü olanlardan ameliyatla aldığı mavi göz sıvısını şırıngayla deneklerin üzerine enjekte etmiş olan inanılması güç bir insan. Uyuyan insanlara kloroform enjekte etmek, anestezi uygulamadan organ kesip biçmek suretiyle insanları parçalamak ve buna benzer daha bir sürü akıl dışı uygulamanın sorumlusu olan Ölüm Meleği Mengele, Nazi Almanyasından sonra kaçarak Güney Amerika'ya yerleşmiş ve ölene kadar Nazi Avcılarının korkusuyla yaşamış. Güney Amerika'da da rahat durmamış ve yaşadığı yerde sıradışı ikiz doğumları görülmeye başlanmış. Nazi Avcılarından nasıl kaçabildiği de şu ana kadar açıklanabilimiş değil.Josef Mengele'nin yaklaşık 2 milyon kişinin ölümünden sorumlu olduğunu da belirtmek gerek.

American Horror Story, Ed Gain ve Josef Mengele gibi ruh hastalarının hayatlarından başka birçok konuya daha temas ediyor. Yukarıda da değindiğim gibi eşcinsellik bunlardan sadece bir tanesi. Akıl hastalarını tedavi etmek için uygulanan lobotomi ve Hrıstiyan kültüründeki şeytan çıkarma ayinlerine de yeterince yer vernişler. Tüm bunların yanında uzaylıları da konuya bir şekilde ekleme başarısını göstermiş Ryan Murphy.

Özetleyecek olursak, American Horror Story , klişe gibi görünen çok fazla öğeyi bir araya getirip, çok orjinal ve çarpıcı bir üslupla ekrana getiren harika bir FX dizisi. Kablolu kanal dizisi olması nedeniyle korku ve şiddet unsurlarında sansüre gitmemesi çok daha cesur sahneler izlememizi sağlıyor. Yeni sezon onayını da geçtiğimiz günlerde aldı. Sezonun yarısında bu kadar malzemeyi kullanmış olan dizinin , kalan diğer bölümlerinde bize daha neler göstereceği büyük merak konusu.

Kaynak:
    http://www.birdizihaber.com/2012/11/american-horror-story-asylum-ve.html

• 
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.