Şimdi Ara

AMD ve Nvidia arasındaki fark nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
2.029
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Notebook bilgisayar alacağım. Bilgisayarı video, montaj işlerinde kullanacağım. Ekran kartı olarak hangisini daha çok verim sağlar?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Video ve montaj işlerinde Nvidia ekran kartları daha iyi diye biliyorum

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • nvidia lar o konuda iyiler.
  • Hala hükmü var mıdır bilmiyorum ama eskilerden kalma bilgilerimle konuya biraz açıklık getireyim.

Nvidia'nın gpu'ları cuda'lardan, Amd'nin gpu'ları stream denilen bir nevi en küçük gpu yapılarından oluşur. Bunlar temelde tamamen birbirlerinden ayrı ve bağımsız mimari yapılardır.

Öyleki biri için tasarlanan bir program oyun, ötekinde tat vermez, ötekinde tasarlanan öbüründe bayar.

Bildiğim ve hatırlayabildiğim kadarıyla nvidia nın cuda'ları her komutu işleyebilen, döndürebilen güçlü fakat biraz daha ağır işleyen, diye tabir edilen yapılar olurken, amd'nin stream'leri her komutu satırı döndüremiyen, bunun yerine her farklı komut kümesi için ayrı ayrı tek bir yapıdan işleyebilen, fakat tek bir komut için özelleşmiş yapılar olduğu için daha hızlı işleyebilen yapılar diye biliyorum.

Burada hayal meyal programcı ve yaratıcıların bu yüzden nvidia'nın cudaları daha çok sevdiğini biliyorum. Yani yaratımlama ve programcılıkta nvidia cudaları adeta işlemci gibi davrandığından daha çok benimseniyor diye biliyorum ama tam da emin değilim. Tam da bu yüzden bu sektörde nvidia tercih ediliyor gibi, emin değilim çünkü epeydir ilgilenmedim.

Kabaca örnek vermek gerekirse nvidia'nın gpu'ları beş farklı komutu tek bir cuda'da az bir güçle, nispeten daha ağır da olsa işleyebilirken, amd'nin gpuları her bir komut için beş farklı stream'i çalıştırabiliyor (tabi daha fazla elektrik yakıyor). Fakat amd'nin mimarisi desteklenirse (bu manada, dx12 ve vulcan temelde bu yapıyı destekleyen api'ler) nvidia nın gpularından daha hızlı işlemleri yapabiliyor. Tabi doğal olarak daha fazla güç de harcıyor.

Ayrıca eğer amd desteklenirse nvidia gpu'ları fena çöküyordu. Çünkü her bir komut için ayrı stream yapısı, cuda mimarisine aşırı derecede ters, bu sefer beş tane cuda gereksiz gere bir komut kümesini çalıştırmak için birleşmesi gerekiyordu.

Çok fazla konuyu uzatmadan yaratımlama ve programlama için nvidia, uygulama ve medya için amd diyebiliriz.

Günümüzde amd'nin streamleri hala aynı mantıkla ilerliyor fakat nvidia nın cuda' mimarisi eskilerde kaldı gibi. Şimdi Nvidia tamamen cuda yerine, tek bir gpu yongasında 3 farklı özelleşmiş gpu (Rtx + Turing + Cuda) + cüdalarında programlanabilir olması ve physX donanımsal olarak da desteklemesi de hesaba katılırsa neredeyse 4 farklı gpu biriminin birleşiminden oluşuyor.

Rtx serisi donanımsal olarak beya havalı özelliklere sahip olmasına karşın (hele ki gözden kaçan Turing) hala bunun hakkını verecek yazılım desteği gelemedi.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.