Şimdi Ara

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi (94. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
2.403
Cevap
127
Favori
112.732
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
62 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 9293949596
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bu tekniği 7000 serisi diğer cpularda deneyebilir miyiz? 7800x3d sattım, suanlık 7500f ile devam ediyorum.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Çekirdeklerin hangisinin daha verimli hangisinin daha verimsiz olduğunu anlamanın en kesin yolu nedir arkadaşlar?

• arkadaşlar -25 pbo vermeden önce cpu 5300mhz lere çıkıyordu, - 25 den sonra 5050mhz lerde kalıyor normal mi bu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Winter Is Coming -- 30 Ağustos 2024; 17:22:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Kahya Yahya kullanıcısına yanıt

Kişisel tecrübem ilk önce 2 saat kadar Prime95 (işlemciyi yoran bir preset ile). Aynı zamanda HWInfo64 açık olsun. En sonda WHEA hata sayacı var. Orada bir artım olursa doğrudan testi durdurup Event Viewer'dan WHEA-Logger uyarı veya hata varsa detayına girip çekirdek APIC numarasını almak. Bu sayıyı ikiye bölüp aşağı tam sayıya yuvarlayınca BIOS'taki çekirdek numarasını veriyor. Hemen BIOS girip o çekirdeğin CO ayarını az biraz azaltıp aynı işlem tekrar.

2 saat hata filan çıkmazsa, OCCT ile 1 saat. OCCT yanlış hatırlamıyorsam bir hata olduğunda sol tarafta uyarı filan veriyordu. Hata çıktığı an aynı prosedür. Testi devam ettirmenin bir anlamı olmuyor.

Hepsinden geçse de ilk zamanlar normal kullanım sırasında ara ara Event Viewer'a girip bir hata uyarı var mı diye bakıyordum. 6 ay oldu artık pek ilgilenmiyorum.

Mart ayında bu konu altında yazmıştım, art arda 3 mesajım var bakabilirsiniz. https://forum.donanimhaber.com/amd-ryzen-7800x3d-kullanma-rehberi--157971074-15#158228823

Bir de bu APIC numara olayı 7800x3D'de böyle. Farklı model işlemci varsa CPU-Z alttaki butonlardan birinde export html/xml (tam hatırlamıyorum şu an) gibi bir komut var, onu masaüstüne kaydedip açıp bakabilirsiniz.

• Winter Is Coming kullanıcısına yanıt

Farklı işlemci sanırım? CO olayında şöyle bir olay olabiliyor. Örneğin all core -35 yaptınız, hata filan da almıyorsunuz. Ama core stretching denilen bir olay gerçekleşebiliyor. Acaba bunu mu yaşıyorsunuz diye düşündüm. -20 ile deneyip bir baksanız derim. Normalde CB puanı filan düşüyor bir noktadan sonra ama mhz'i de görünür düşürüyor muydu hatırlamıyorum.

• işlemci 7800x3d, müsait zamanda deneyeceğim

edit: cpu fused boost clock limit 5050mhz de gözüküyor bu yüzden 5050mhz de kalıyorum sanırım.

5050 i geçemiyoruz herhaled bclk vermeden ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Winter Is Coming -- 30 Ağustos 2024; 21:24:1 >
  • Bizim işlemciler 5050 max. External clock ile OC mi var? Ben yazarken edit gelmiş :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gkhnAy -- 30 Ağustos 2024; 21:50:9 >
  • Yani burada tartışılmadı hiç, ben de çok iyi bilmiyorum ama overclock.net'te yüzlerce sayfa konusu var. Her anakart yapamıyor sonuçta.

• gkhnAy G kullanıcısına yanıt

Pbo nun performansa bir artışı olmuyor sanırım. Performans artışı istiyorsak bclk mı vereceğiz illaki?

Bu arada asus anakartta ai tweaker kısmında yaptıkların amd oc kısmında gözükmüyor iki kere - 25 curve girdim şimdi belki bir farklılık olur.

• Bclk sadece x670 lerde yapılıyor diye biliyorum

• BCLK her şeyi arttırıcağından dikkat etmek lazım. O yüzden External Clock olan kartlarda bclk dokunmadan yapıyorlardı diye hatırlıyorum. Tam doğru söylemiyor olabilirim bu arada. Yakın zamanda o konulara hiç bakmadım, 6 ay önceyi hatırlamaya çalışıyorum :)

Edit2: 100Mhz (5050) 106 yapınca 5353 oluyor sonuçta, bu değerlere ulaşanlar vardı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gkhnAy -- 30 Ağustos 2024; 21:59:20 >

eclk b650e ile x670e lerde var. neyse böyle kalsın bari pbo yaptıktan sonra eclk bclk vs yapmadan herkes 5050 de kalıyorsa sorun yok. -25 de kullanmaya devam edeceğim.

Teşekkürler hocam

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 6000mhz de 2000 fclk kullanmıyormuyduk bazı yerlerde 2033 fclk yazıldığını gördüm 1/3 değilmiydi bu ayar ?

• Winter Is Coming kullanıcısına yanıt

Aslında 6000Mhz değil de 6000MT/s ya. 6000 dediğimiz 3000Mhz. O yüzden asla oranlı olmuyor (3000 1/1, 1500 1/2, 1000 1/3) diye biliyorum.

2000 fclk default, ama silikon kurasını kazananlar 2200'e kadar çıkabiliyor. 2133 çoğunluk için en uygun stabil değer, 2066'da kalanlar da oluyor.

LinPack'te 10x stress testlerinde passler rakamsal olarak birbirine benzer ve fazla salınım yapmaması lazım diye denir. SoC azaltıp, artırıp denemek gerekiyor.

Şubat ayında aldığım değerlere baktığında ne dediğim anlaşılır. Salınım yapmayan en yüksek GFlop değerleri.

https://forum.donanimhaber.com/amd-ryzen-7800x3d-kullanma-rehberi--157971074-9#158111818

cevap için teşekkürler.

bendeki ramlerin c28 değerlerini buldum. vdd 1.52 sıkıntı olur mu sizce ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Winter Is Coming -- 31 Ağustos 2024; 1:36:23 >
  • Ram konusunda çok bilgili değilim açıkçası. Ramler gereksiz ısınmıyorsa çok sorun olmamalı diyesim geliyor. Kendim 1.45 geçmedim ama geçenler var. Ramin marka model vs de etkiliyor olmalı.

https://www.overclock.net/threads/amd-ddr5-oc-and-24-7-daily-memory-stability-thread.1800926/

Konu epey uzun ama belki bir fikir verir.

Ayrıca burada @Abdülkerim Satuk Buğra arkadaşımızın bir konusu var. Daha doğru yönlendirecektir diye düşünüyorum. https://forum.donanimhaber.com/ddr5-ram-overclock-amd-am5-socket--158023759

teşekkürler hocam

• asus anakartlarda biostan yaptığımız değişiklikleri ai tweakerden mi yoksa amd oc sekmesinden mi yapmalıyız? çünkü birinde yaptığın değişiklik diğerinde gözükmüyor ?

• 
Sayfa: önceki 9293949596
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.