Şimdi Ara

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi (15. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
10 Misafir - 10 Masaüstü
5 sn
2.214
Cevap
128
Favori
93.754
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
59 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

1.38v ve 56.7ns gecikmeler ile gayet başarılı,güzel değerler hocam.

• @Digital Reaction Hocam Asus B650E-E anakartım 7800x3D işlemcim var. Deepcool LS720 SE kullanıyordum. Pompadan geçen gün bir zırıltı aldım ileride başımı ağrıtır diye söktüm. OCCT testinde 70 derecelerde sıcaklık alıyordum. Şimdi Arctic 360mm takılı OCCT'de 55-60 arası sıcaklık alıyorum ancak AİDA64 Extreme testi yaptığımda 80 derece gördü bu soğutucuyla. Performanstan çok kayıp yaşamadan PBO ve cpu offset ile sıcaklığı düşürebilirmiyim yoksa Ram gecikmeleri vs ile de oynamam gerekir mi ? Bios ve ayarlarına çok hakim değilim. Elimde kalmasın makina sonra. Konununuzun başını okudum sıcaklık için yazdığın bölümü uygulasam yeterli midir? yardımcı olursanız sevinirim.

• TR-Berkay kullanıcısına yanıt

Berkay Hocam Selamlar, PBO ve CO ile performans kaybı olmaz hatta yerine göre kazanırsınız. Bu kazanç voltaj eğrisini bir miktar alta çektiğimiz için daha az voltaj ile aynı performansı alabilmemiz ve/veya termal nedenlerden çekirdeklerin daha geç yavaşlaması nedeni ile oluyor. Direk PBO açıp all core CO -30 deneyebilirsiniz, en fazla boot etmeyebilir, resetler -25 denersiniz. Muhtemelen -30 açılacaktır ama en iyi 1 veya 2 çekirdek testlerde hata verecektir. Onları da tespit ettiğinizde per core ayarına geçip sadece o hata verenleri 5'er 5'er sıfıra yaklaştırıp doğru değeri bulmak lazım. Görece ramlere göre oldukça çabuk bitiyor işlemci ayarları. SoC voltaj olarak da 1.20-1.25v genelde sorunsuz çalışır. İşlemciyi ayarladıktan sonra FCLK ve RAM'lere geçersiniz.

• Selamlar hocam,öncelikle hayırlı olsun yeni sisteminiz.

Kullandığınız soğutucu'da büyük ihtimal pompa arızası mevcuttu iyi olmuş değiştirdiğiniz.

@gkhnAy arkadaşımız güzel açıklamış,öncelikle curve optimizer>per core>negatif(30) ile başlayıp test alın,eğer testi geçmezse,çekirdek başına -5 düşürerek tek tek test alın.

Yani;

-30 -30 -30 -30 -30 -30 -30 -30 başlayıp,

-30 -30 -30 -30 -30 -30 -30 -25 geçmez ise,

-30 -30 -30 -30 -30 -30 -25 -25 şeklinde devam ederek stabil CO değerlerinizi bulun.

Stabil CO değerlerinizden sonra negatif offset olaraksa; 

-0.010 ile başlayıp testi geçerse - 0.015, -0.020 olarak devam edersiniz.

CO ve Negatif offset beraber agresif bir voltaj düşürecektir o yüzden ikisi bir arada stabiliteyi yakalamak zordur ama yakalarsanız da 5-6 derecelik fark yaratır ama önceliğiniz CO olsun.

Genel bios ayarları olaraksa;

Global C-State: Disable 

Integrated Graphics: Disable (Dahili grafik işlemcisi)

Memory context restore: Disable

Power Down Mode: Disable

Soc voltajı :1.25v geçmesin,1.20v ile 1.25v arası deneyebilirsiniz.

Ram zamanlamaları içinse anasayfada paylaştığım gecikme değerlerini ve voltajları deneyebilirsiniz.

UCLK DIV1 Mode: UCLK=MCLK

FCLK:2133 MHZ

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 8 Mart 2024; 16:38:37 >

• Akşam bunları bir deneyeceğim sıkıntı yaşarsam zaten yazarım foruma bunları yaptıktan sonra hangi testleri yapayım occt aida64 ve r23 yeterli mi ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • İşlemci için ben OCCT kullanıyorum,anasayfada da ayarlarını paylaştım,hangi ayarları açmamız gerektiğini gösteren.

Ekstradan aida64 ve r23 de deneyebilirsiniz.

• Digital Reaction kullanıcısına yanıt

evet evet gördüm onları bakacağım deneyeceğim. Bir de son olarak işlemci ile ilgili ayarları yaptıktan sonra ram ayarlarınıda yapmam gerekiyor dimi uyumlu olması açısından ?

Şöyle söyleyim,sistemin genel performansı artar ve gecikmesi azalır.

Oyunlar da ki %1 low FPS değerlerinizi yükseltmiş olur ve daha akıcı bir oyun deneyimi sunar.

• Soc Voltage düşürmek için 0.80 yazan yere 1.20 mi yazacağım. Yoksa düşürmek istediğim değer kadar mı ? Atıyorum 1.20 olacaksa -0.064 şeklinde mi ? - değer de yazılmıyor ama
    AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberi

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Sizin voltaj 1.26 zaten değiştirmenize gerek yok, alttaki voltaj farklı ona dokunmayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Digital Reaction -- 9 Mart 2024; 1:50:3 >

dün gece 3'e kadar ugrastım ama curve optimizerdan stabil bişey yakalayamadım. Expo 1 açık şekilde ram aylarına hiç dokunmadan -30 -25 denedim olmadı. Bunlarla birlikte yaptığım diğer ayarlarda mı çakışma oluyor anlamadım. Yani memory context restore falan açıktı bende. Thermal limit girmeyi denedim. Curve optimizere dokunmadan 75 yazıyorum mesela. HWİNFO'da 75 e kadar geliyor cpu kırmızı renkli olarak. orada kalıyor cpu watt 87'lere kadar geliyor. bişeyi yanlış mı yapıyorum anlamadım. Bugün tekrar bakacağım.

Hocam siz biosu defaulta alıp sıfırlayın,daha sonra sadece expo1 aktif edip,memory context restore ve power down modu kapatın.

Ondan sonra curve optimizerı deneyin derim.Curve Optimizer değerleri işlemci silikon kalitesine göre değişir belki sizin işlemcide çoğu çekirdek -20 de stabildir, onuda deneyerek bulabilrsiniz.

Hocam ne zamandır yapmaya ve sormaya üşendiğim konu hakkında soruyu tam benim kafamdaki gibi dün sordun, bende seninle beraber gece üç ettim.

Benim CO -25-25-20-20-20-20-20-20 de normal pc kullanımında stabil çalıştı,detaylı bir bench yapmadım henüz.

Emin olduğum benim 3.çekirdek -25 olunca sistem reset atıyor. -20 yapınca sistem düzgün çalışıyor.

Bugün 3.çekirdek hariç diyerlerinin deyerlerini yukarı çekip hangisinin nerede su koyverdiğini bulmaya çalışacağım.

Sistem düzgün açıldığı zaman reset yada mavi ekran yemese, Cinebench R23, Aida64 ile test ediyorum çok sıkılırsam BF2042 atıyorum bir el :) arka planda Hwmonitor açık, ısılarım şimdiden 3 derece düştü.

Standart ayarda Cinebench R23 18100,
    Co yapınca 18400 skor aldım.

Konu sahibine ve vaktini ayırıp yardımcı olan arkadaşlara bir teşekkür edeyimde çalışmalara devam edeyim.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Hilas28 kullanıcısına yanıt

Rica ederim hocam.

Birkaç gün test ettikten sonra değerlerinizi bulursunuz,biraz vakit ve sabır isteyen bir süreç ama sonra tamamen stabil ve daha performanslı bir işlemci elde ediyoruz.

Hocam tekrardan ben geldim. Valla bu konulara aşina olmadığımdan ve buradaki bir çok arkadaş gibi bilgiye ihtiyacımız olduğundan yine sizlere geldim. Bilgi veren yardımcı olani, desteğini, vaktini esirgemeyen herkes hakkını helal etsin. Sağolun varolun.

Şimdi yaptığım ayarlara gelince, sabah kalktım önce biosu bi sıfırladım. Expo 1 ayarında açtım ve memory context restore enable yaptım. Sistemi ilk kurduğum zamanda bu ayar kapalıydı ve sistemin açılması 40 saniyeleri buluyor bazen geçiyordu. Hızlı açılmasını istediğim için MCR ayarını enablede bıraktım.

Fotoğraflarla ve üzerine aldığım notlarla ileriyorum. Curve optimizer Allcores -20 ve PBO Manueldeyken PPT Limit 80 diğerleri Auto olacak şekilde önce OCCT testi yaptım çok fazla durmadan bilgisayar kendini resetledi. Fotoğraf aşağıda.

Daha sonra tekrardan Biostan All cores -15 ve PPT Limit 85 ayarına geçtim. diğer ayarlar aynı şekilde bırakarak. Bu arada CPU Soc Voltage 1.264 Default ayarında duruyor ellemedim. Tekrardan OCCT Testi yaptığımda 15 dakika çökmeden çalıştı. Yine notlar ve sıcaklık değerleri resim üzerinde var. Dikkatimi geçen şey CPU Mhz'lerin 4.6'ya kadar çıkması.

Bu ayarlarda çökme resetleme yapmadığı için Cinebench R23 Testi yaptım. Default ayarlarda daha önce R23'ten 18-18.5 arası bir skor almıştım. Bu test skoru ise 17851 oldu. Max Watt 87 ve CPU Mhz burada OCCT aksine 4.8'e kadar yükseldi. Default ayarlarda sıcaklıklar 80-81°C görüyordu. Biraz geriledi.

Bu arada testten sonra boştaki sıcaklıklar için de bu resimi ekliyorum. Göz atıp bi absürtlük varsa söylerseniz çok memnun olurum.

Yine en yüksek sıcaklık değerleri aldığım diğer test AIDA64 Extreme Testi. 81°C'den 56°C lere kadar düştü. Max CPU Watt 72 ve CPU MHZ 4.6' oldu. Bu Mhz düşükmü biraz daha yükseltilebilir mi bilmiyorum ama sıcaklığın düşmesi hoşuma gitti.

Buda dikkatimi çeken başka bir detay. AIDA64 İçindeki Power sekmesi, Sarı renki CPU değerinin dalgalanması ve HWinfo'daki Fiziksel bellek yükünün %96 olması sorun teşkil edermi bilgi için koydum. Henüz yukarıda belirttiğim ayarlarda bir çökme söz konusu değil.

Burda RDR2 Benchmark testi stress testlerinin aksine Burada Frekans 5000Mhz olarak gözüküyor. Sıcaklık ortalama 59-61 arasında gezerken arada bir 69°C'lere çıkabiliyor. Herhangi bir drop donma ve kasma yaşamadım ama. Konu başında belirttiğiniz %1 ve %0.1 FPS'ler sanırım düşük. Bunlar için sanırım ram gecikmeleriyle oynamam gerekiyor. Mesaja dönüşünüzden sonra o konuyuda konuşuruz.

Benchmark sonunda gelen değerler,

Min FPS:38

Ort FPS: 151

Max FPS: 231

Ve son olarak ardı ardına bios ayarlarımı atıyorum. Üsttekilerin hepsi mevcut bu ayarlarda yapıldı. Bilgilerinize.

Sıcaklıklar veya Ram MHZ'leri konusunda bir sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız tavsiye edeceğiniz bir ayarı deneyebilirim. Sonuç olarak sıcaklığı biraz düşürebildim en azından şuan stabil ayarları biliyoruz. Farklı şeylerde denebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TR-Berkay -- 9 Mart 2024; 15:45:0 >

• @TR-Berkay

Selamlar hocam tekrardan.

Hocam dediğim gibi her işlemcide CO negatif değerleri farklı olur,bu durum işlemcinin silikon kalitesine göre değişiyor.

CO all core olarak değilde,per core olarak ayarlarsınız sadece bir çekirdek yüzünden diğer çekirdeklerin potansiyelini kapatmamış olursunuz.

İçlerinden bir çekirdek -15'dir diğerleri de -30'dur siz all core -30 yapınca hata veren çekirdek yüzünden tüm sistem reset atıyor.

Çekirdekleri tek tek ayarlarsanız çok daha iyi sonuç elde edersiniz.

Memory context ve Power down modu stabilite için öneriyorum.

Açılma süresi biraz uzuyor ama sistem daha kararlı oluyor o yüzden test alırken stabiliteyi etkileyecek bütün engelleri kaldırmanız için önermiştim.

Eğer sistem stabil ve sorunsuz ise açık kalabilir.

Soc voltajı auto'da güzel ayarlamış Asus,1.26 güzel değer kalsın öyle.

Power limit default 89 gelir. PTT limit 85 güzel değer,power limiti çok düşürürseniz de işlemci daha serin olur ama performansıda düşürmüş olursunuz.

Testler de 4.6-4.8 ghz görmesi normal önemli olan oyun içindeki çekirdeklerin max frekansları.

Sıcaklıklarınız gayet güzel,HWINFO'da ''çekirdek sıcaklıkları'' sekmesi altında ki çekirdeklerin sıcaklıklarını baz alın.

Ram tarafında ise anasaydaki gecikme ve voltaj ayarlarını tek tek elle girip kullanabilirsiniz.

FCLK=2133Mhz

UCLK=MCLK şekilinde kesinlikle ayarlamayı da unutmayın.

Hem %1 değerleriniz artar hemde ram performansınız EXPO'ya göre çok daha iyi olur.

Yorumlarınız için teşekkür ederim. Şimdi o zaman sırasıyla çekirdekleri 30-15-15-15.... 15-30-15-15.... gibi deneyeyim. ve peşine OCCT yapayım çökme yapacaktır muhtemelen ama yapmayana kadar deneyeceğim. Sonrada Ram ile alakalı ayarlarınızı yapar bitiririm. üstteki mesajımda ilk fotodaki OCCT hata mesajındaki yazılar çekirdeklerle alakalı bilgi veriyor olabilir mi ? Yani oradan bir çıkarım yapmak söz konusu olur mu ?

Hocam iyi akşamlar. Tek tek denemeye gerek yok, hangi çekirdeğin arıza verdiğini yazmış OCCT. Ama 0'dan mı 1'den mi başlıyor OCCT onu bilmiyorum.

Win+R -> eventvwr.msc çalıştırın. Error ve Warning kısımlarında WHEA-Logger başlığına bakın, o rakamı 2'ye bölün ve kesirli çıkarsa aşağı yuvarlayın. BIOS'ta tek başına ayar vermeniz gereken çekirdek odur. Tahminim BIOS çekirdek numarası 2 veya 1 olmalı OCCT ekran görüntünüze göre.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gkhnAy -- 9 Mart 2024; 19:0:22 >
  • Hilas28 kullanıcısına yanıt

30'un üstüne çok fazla çıkmak işe yaramıyor hocam. 35î geçmeyin, hata vermediği halde core strecthing denilen bir olay gerçekleşebiliyor, o da çoklu efektif hızın azalması anlamına geliyor. Aldığınız CB skoru düşebilir örneğin.

• Hangi çekirdeğin çatladığını anlamak için, İngilizce ama anlaşılır sanırım. 18 dakikadaki bölüm. Ben kendim hata olarak hiç almadım, uyarı olarak geldi ama sanırım durumun vehametine göre hata olarak da gelebilir. Zaten videodaki gib ayarlarsanız hepsi aynı başlık altında görünür.

AMD Ryzen 7800X3D Kullanma Rehberibosmangyoutube
    In this video I explain what AMD Precision Boost Overdrive 2 (PBO 2) including the Curve Optimizer. I also present a good method for obtaining optimal settings for you AMD Ryzen 7000 & 5000 processor. Also some graphs, what is a tech video without graphs? ▬ Contents of this video ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ 00:00​ - Intro 00:37 - Useful Programs 03:34​ - What is PBO2? 06:53​ - Curve Optimizer 11:02​ - Boost vs Curve which is better? 15:44​ - PBO Settings in the BIOS 18:20​ - How to find which core crashed 21:00 - Finish PBO settings in the BIOS 22:31 - How to find Power Limits (EDC & TDC)
    https://www.youtube.com/watch?v=dU5qLJqTSAc&t=1100s

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gkhnAy -- 9 Mart 2024; 19:11:6 >
  • 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.