AMD Ryzen 5000 Zen 3 İşlemciler [ANA KONU] (744. sayfa)
AMD Ryzen 5000 Zen 3 İşlemciler [ANA KONU]
(En Son Oy Tarihi: 10.1.2025)
-
-
Eminim hocam. Testin zaten dediğimi doğruluyor. Ocak ayında 64 pik değer zaten olası. Ayrıca R23 işkence için doğru bir seçim değil. Bahsettiğim değerleri Prime95'te görürsün. X ile X3D işlemciler çok farklı. O oyunlarda gördüğün değerler normal ve muhtemelen ortalamadır. Kasa fanlarına, soğutucu RPM'ine, oynadığın oyunun online olup olmamasına, sunucu yoğunluğuna, hangi çözünürlükte oynadığına, GPU'ya bağlı olarak kasa içi sıcaklığa ve mevsime göre çok fazla değişken var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Foley -- 9 Ocak 2025; 23:38:32 > -
Arctic liquid freezer 3 360mm lik soğutucuyu bende çok merak ediyorum almak istiyorum. 5800x3d kullanıyormuşsunuz süper
Ben deepcool ls 520 240mm likle kullanıyorum 5800x3d'yi. 360 lığa geçilir mi diye düşünmeden edemedim hazır sizi bulmuşken soru yağmuruna tutayım
Nasıl soğutması? Cinebench r23 te ben kış ayında çoklu çekirdek testinde 75 görüyorum maks. Aida64 de ise 70-71. Yazın ise 79-80 e dayanıp frekans kısıyor. En iyi iki çekirdek -25, geri kalan -30 da olmasına rağmen 🔥
Occt small test yapmayı denedim 83 e limit koyuyorum 3. Saniyede 83 olup testi kapatıyor, 88 yapıyorum limiti 5. Saniyede 88 olup kapatıyor bu sefer
Prime95 çalıştırmam mümkün değil diye hiç yüklemedim. 360 lığa geçmeye değer yoksa kalsın böyle?
Oyunlarda bf2042 hariç 62-68 bandında geziniyor aslında oyun için gayet serin. Bf2042 de 72-73 lere çıkıp iniyor
Cinebench ve aida dışında sentetik teste sokmaya cesaret edemedim nasıl olsa saniyesinde 80 üstünü şak diye görüyor soğutucumda sorun mu var diye düşünüyodum
-
Valla oyunlarda r23 te herşey de 5600x e gore daha serin çalışıyor ve daha az watt çekiyor yani eski işlemcimden daha iyi olduğundan bence gayette yeterli bu arada ortalama değil oyunlarda en puk degerleri soyledim ortalama 40 derece hemen hemen bütün oyunlarda
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mvnmt35 -- 10 Ocak 2025; 6:51:35 > -
Merhaba Hocam,
Soğutucu çok iyi, bu soğutucunun III sürümü de çok iyi. Sessizliği olsun, hızlı soğutması olsun ben çok memnunum. Alırsın, 5-6 sene hiç kontrol bile etmezsin. Öyle bir cihaz.
Bu aralar hiç test yapmadığım için anımsayamıyorum ama R7 5800X3D, hangi soğutucuyu kullanırsan kullan, sentetik testlerde çok agresif sonuçlar veriyor. Ben de bu sebeple -20 CO ile kullanıyorum ama oyunlar dışında etkisi olmuyor tabii. Dolayısıyla 80-90C aralığını LFII veya LFIII 360mm ile de göreceğinden emin olabilirsin. Örneğin Prime95'te, ne kadarlık -CO yaptığının bir önemi olmuyor. Testi başlatma butonuna basar basmaz kapıyı 90C'den açıyor ve sabit gidiyor.
Burada bakman gereken, gerçek dünya kullanımı. Ben soğutucuyu yaz da olsa kış da olsa, çok ağır veya optimize sorunlu oyunlar olmadığı sürece 1000-1200 RPM ayarında çalıştırıyorum. Ortalama sıcaklıklar, AAA oyunlarda 60C - 65C. En en baba oyunlarda, pik olarak anlık en fazla 80C falan görmüşümdür. Amacım sessizlik olduğu için kasa fanlarını da soğutucuyu da dizginliyorum. Yoksa Bionix fanlarla yıkıp geçerim ama gerek görmüyorum; çünkü bu işlemcinin genetiği böyle zaten. Bu dereceleri görmesi bir sorun değil.
Sonuca bağlayacak olursak, soğutucunla ilgili bir ses sorunu çekmiyorsan, değiştirmene hiç gerek yok. İleride farklı yükseltmeler yaparım, uyguna buldum falan diyorsan alabilirsin ama. Bu noktada tavsiye ederim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Foley -- 10 Ocak 2025; 11:3:28 >
-
O işlemciyle, AAA herhangi bir oyunda, yükleme ekranlarında, kalabalık serverlarda vs. hangi soğutucuyu kullanırsan kullan, fanları köklemediğin sürece yaz ayında çok eahat 80C max. (peak) görürsün. Duruma göre 83-85'lere de çıkabilir Mühendislik ve fizik şartları ortada hocam.
Ölçümü öyle PC'yi yeni açtım ya da oyunu yeni açtım, girdim 5-10 dk oyun attım, HWINFO64'ten ölçüm yaptım şeklinde yapmamalıyız. Bende HWINFO64 7/24 açık oluyor ve gerçek anlamıyla yükte ölçüm yapıyorum. Hata payım yok, çünkü çift sistemde de aynı işlemciyi kullanıyorum. Reddit'ten mesajlaştığımız yabancı arkadaşlarda da durum böyle.
Kış aylarında görece daha iyi sıcaklıklar elbette görebilirsin bu arada. Ayrıca kasa fanların PWM mi, 3 pin mi? RPM'lere müdahale ediyor musun? vs. gibi konular da var.
Sevgiler, iyi forumlar hocam.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X