Şimdi Ara

AMD FX 8xxx ya da i5 3470 ya da i7 3770 kafam iyice karışmış durumda

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
53
Cevap
0
Favori
1.797
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar son aralar kurmak istediğim bilgisayarda değiştirilmesi en sıkıntılı olan 2 parçanın özellikle uzun ömürlü ve kaliteli olması üzerine duruyorum. Bu yüzden Anakart + İşlemci ikilisi konusunda olabildiğince keseyi açıp son teknolojileri bulunduran uzun raddede geçerliliği olacak işlemciler üzerinde duruyorum.

Passmark sitesinde ve Tom's Hardware Guide gibi yerlerde yapılan çeşitli testlerden gördüğüm kadarıyla F/P konusunda AMD çok avantajlı bir konumda ancak Tek Çekirdek Performansının oyunlar için çok önemli olduğunu okumuştum ve bu konuda AMD işlemcileri beni çıkan sonuçlarla hayal kırıklığına uğratıyor. Özellikle amacım MMORPG tarzı oyunlar da oynamak olduğundan Multi oyunların single oyunlara göre daha işlemci intensive olduğunu da okumuştum.

Bir diğer nokta ise i5 ivy bridge işlemcilerin rahatça 400+ TL'yi bulan ücretleri olması, hatta i7 3770 600 TL den aşağı pek piyasada göremedim. Buna karşılık AMD'nin en üst işlemcisi olan 8350 400-450 TL seviyesinde gibi ve biraz az clocklu olan 8320 350 TL ve hatta belki Vatan indirimiyle daha ucuza da bulunabilir.

Intelin gözümdeki avantajları tek işlemcilerinin daha güçlü olması, 22nm teknolıjisi, PCI 3.0 desteği gibi görüyorum, i7 lerde Hyper Threading de var ki bu uzun vadede 8 çekirdekli bir işlemci gibi çalıştırdığından işlemciyi çok yararlı olabilir

AMD ise fiyat avantajı, overclock bilmesem de müsait olması, 8 çekirdek olması olarak sıralayabilirim. 8 çekirdek belki bugün oyunlarda gereksiz ama ileri 3-4 senede 8 çekirdek kendini daha çok gösterebilir.

Maksadım boş bir AMD vs Intel karmaşası yaratmak değil ancak gerçekten çok kendimi kararsız hissediyorum bu seçenekler karşısında ve bunu aşağı yukarı 3 işlemcide yoğunlaştırdım

FX 8320 mi alsam i5 3470 mi ya da i7 3770 mi sizin fikirleriniz bana tercih yapmam konusunda yardımcı olacaktır.

Sistemim ve Teçhizatlarım: Ryzen 9 5900X, Asus X570 Dark Hero, 32 GB Gskill TridentZ 3200MHz, 1TB Adata XPG Nvme SSD, Palit RTX 3080, Corsair H150i, Cooler Master HAF X 942, Corsair HX1200 Kullandığım herşey hakkında bana soru sorabilirsiniz

• bende sininle aynı durumdayım i5-3570k mı alayım yoksa 8350mi bilmiyorum ama i7-3770 kesin tercih yaparrdım.
    AMD FX 8320 4.2GHZ/CORSAİR H70 Liquid CPU Cooler/ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0/POWERCOLOR HD7850 2GB OC/G.Skill 2x4GB ARES DDR3 1600MHZ CL9 /Corsair Vengeance C70 White /CORSAİR CX600W V2 80+BRONZE/Seagate 500 gb 7200rpm+Seagate 1000gb 7200rpm/CORSAİR FORCE LS 120GB SSD/ASUS VE228TR 21.5" Full HD

Sistem 2:i7-4770K/Asus H87M-PRO/Kingstone HyperX 32GB 1600Mhz/Sapphire R9 270X/Gigabyte IF-133 Case +700W PSU/Seagate 1 TB 7200Rpm

• ben hem i7 hem fx kullandığım için daha objektif bakıyorum

buna nereden baktığınızla alakalı eğer autocad kullanıyorsanız doğru program çizim esnasında mt çalışmaz, ama mental ray de render alırken toplam işlem gücü çok fark yaratır.
    aynı şey 3dsmax içinde geçerli çizim esnasında hiç bir işe yaramayan çekirdekler fotograf elde etme yani render kısmında büyük fark yaratır.
    bakınız 3dsmax + vray redner testi;

İntel i5-2500@4.9 Ghz ---- 258 Sn
    AMD Fx 8350@4,0 Ghz ---- 247 sn
    ve hatta
    İntel 2x Xeon 5650 @2,66 ---- 155 Sn

ghz olarak en düşük işlemci nerede4yse 2 kat fark atıyor neden adamada 12+24 tread var. Yani insanlar xeon işlemci alıyorlarsa 8 çekirdekli işlemci alıyorlarsa oyun oynamak için almıyorlar siz kullanmıyorsunuz diye çekirdek sayısının önemi yok demek yanlış...

aynı mantıkta tekli çekirdek hızı i7den yüksek olan i3ler var ama i3 ün 2 çekirdeğinin efektif olabilmesi için bu mecburi ama profesyonel kullanımda bu işlemci yanlızca ofis programları için kullanılıyor ...

oyun için i5 güzel bir seçim yani bir kişi oyun için aynı fiyatlı 8350 de alabilir i5 3470 de ikisinide alan kişiler uzun süre sorunsuz kullanır fx in grafik ve mt işlemlerinde i7 ayarında olduğunu zaten aşikar ama eski ve ekran kartını efektif kullanmayan oyunlarda performansı düşük kalabilir. i5 ise eski ve yeni oyunlarda yüksek performans verirken profesyonel uygulamalarda verimsiz kalır.

buna i7 3770 ü koyarsak 2 işlemciyide kapsar yani hem oyunlar iyi çalışır hem uygulamalar ama fiyat neredeyse 2 katı.

salt oyun için i5
    yeni oyunlar + uygulamalat için fx 8350
    eski yeni oyunlar + uygulamalar için i7 3770 hatta daha uygun fiyatlı 2600k ( 3770 ile fiyat farkı var ama performansları çok yakın)

nasıl kullanacağınızı düşünüp 3 işlemciyi de seçebilirsiniz kısacası.

• quote:

Orijinalden alıntı: OnTEC

ben hem i7 hem fx kullandığım için daha objektif bakıyorum

buna nereden baktığınızla alakalı eğer autocad kullanıyorsanız doğru program çizim esnasında mt çalışmaz, ama mental ray de render alırken toplam işlem gücü çok fark yaratır.
    aynı şey 3dsmax içinde geçerli çizim esnasında hiç bir işe yaramayan çekirdekler fotograf elde etme yani render kısmında büyük fark yaratır.

ve hatta

ghz olarak en düşük işlemci nerede4yse 2 kat fark atıyor neden adamada 12+24 tread var. Yani insanlar xeon işlemci alıyorlarsa 8 çekirdekli işlemci alıyorlarsa oyun oynamak için almıyorlar siz kullanmıyorsunuz diye çekirdek sayısının önemi yok demek yanlış...

aynı mantıkta tekli çekirdek hızı i7den yüksek olan i3ler var ama i3 ün 2 çekirdeğinin efektif olabilmesi için bu mecburi ama profesyonel kullanımda bu işlemci yanlızca ofis programları için kullanılıyor ...

oyun için i5 güzel bir seçim yani bir kişi oyun için aynı fiyatlı 8350 de alabilir i5 3470 de ikisinide alan kişiler uzun süre sorunsuz kullanır fx in grafik ve mt işlemlerinde i7 ayarında olduğunu zaten aşikar ama eski ve ekran kartını efektif kullanmayan oyunlarda performansı düşük kalabilir. i5 ise eski ve yeni oyunlarda yüksek performans verirken profesyonel uygulamalarda verimsiz kalır.

buna i7 3770 ü koyarsak 2 işlemciyide kapsar yani hem oyunlar iyi çalışır hem uygulamalar ama fiyat neredeyse 2 katı.

salt oyun için i5
    eski yeni oyunlar + uygulamalar için i7 3770 hatta daha uygun fiyatlı 2600k ( 3770 ile fiyat farkı var ama performansları çok yakın)

+1111111111111

Çok güzel açıklama ontec

Arkadaşın dediği gibi tamamen nasıl kullanacağına bağlı.Kullanım kriterlerini belirle ona göre seçim yap

• Bu tür konular artık karşılıklı savaş alanına dönüşmekte son günlerde. Bence yetkililer buna izin vermemeli, gerekeni zamanında yapmalı. Bu tarz onlarca konu var zaten. Her türlü detaylarına oralardan bakın.

Orijinalden alıntı: ookami

aşağı yukarı 3 işlemcide yoğunlaştırdım

FX 8320 mi alsam i5 3470 mi ya da i7 3770 mi sizin fikirleriniz bana tercih yapmam konusunda yardımcı olacaktır.

iki illemcide yoğunlaştır
    FX-3470 ve FX-6300

Bir Yol Vardır Hak Yoludur, Bul Oğlum!
    Yeri Bilmek, Göğü Bilmek Bir Oğlum!
    Çabuk Büyü Çabuk Yetiş, Tez Oğlum!
    Hain Gezen Şu Dağlarda Gez Oğlum!
    Gez Oğlum, Vatanına Göz Dikeni Ez Oğlum!!
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • oyun oynacaksan kesinlikle 3570k kardeş

oyun performansında 3770k ile aralarında fark vereceyin paraya deymez

ve hatta

salt oyun için i5

Mental Ray,iray gibi render modüllerinde işlemci gücü yerine GPU gücünden yararlanmak daha iyi bu yüzden işlemciye render işi yüklemek şu günlerde bence hammallık.Bende render alıyorum işlemciye yüklendiğim zamanları hatırlıyorumda keşke zamanında CUDA gibi altyapı hazırlanmış olsaydıda ekran kartlarının işlem gücünü kullanabilseydik diyorum.

Ben üç işlemci kararı yerine fx i seçmenizi öneririm.işlemci anakart ikilisinde vereceğiniz en fazla 600-700 civarı olacaktır ki FX işlemci uyumlu anakartların en iyisi zaten 250 TL civarı .İntel cephesinde bu fiyata böyle kalitede bir anakart bulmanız zor.AMD FX alıp anakartınızı aldıktan sonra kalan bütçe ile ekran kartına ya da SSD ye yatırım yapmanız daha iyi olur performans açısından.İntel her ne kada AMD'den performans olarak daha iyi olsada fiyat konusunda çok sıkıntı veriyor.intel i7 400 civarı olsa elbette ilk olarak onu aın derdim performans testleri ortada.Ama aradaki uçurum fiyat farkına 5-10 FPS fazla alacağım diye değmez.
    Bilgisayar donanım konusunda yazılım bazlı geniş kapsamlı tavsiye için mesaj atınız (internet,oyun,autocad ,solidworks,3dmax,maya,zbrush,video render,ses işleme,video çekim)Mesaj kutum kapalı değil. Mesaj atamıyorsanız engellenmişsinizdir.

• İnsanlar oyun testine bakarak işlemci alıyor komik bir durum uygulamanın işlemciyi ne kadar kullandığına bakan yok.Fx işlemcilerin oyun testlerinde düşük fps çıkması işlemci kullanımıyla ilgili..Yani amd de şöyle bir durum var sistem zorlanmadığında yada uygulama desteklemediğinde işlemci kendini limitliyor düşük kullanım söz konusu oluyor.i7 de 200 fx de 100 fps çıkmasının sebebi bu.Fakat minumum fps lere bakıldığında çoğu üst düzey işlemcinin hemen hemen aynı fps aldığını görürsünüz.Pclabs dada incelemesi mevcut açın bakın. 2-3 dandik oyun için millete 700 800 tl lik işlemci aldırmayın.Onun yerine iyi ekran kartı ve ssd alın.
  • PC toplamadan önce ihtiyaçlarınızı iyi belirlemelisiniz. oyun ağırlıkı sistem toplayanlara genelde FX6300 ya da i5-3570k'nın üzerini önermem çünkü pratikte bir anlam ifade etmez. Ama ben render alacağım, modelleme yapacağım, vs. derseniz iş yükünüze göre FX8300'ü F/P olarak öneririm. Sizin durumunuzda ise FX6300 + Güçlü ekran kartı daha iyi olur.

Orijinalden alıntı: Knisath

quote:

ve hatta

salt oyun için i5

Mental Ray,iray gibi render modüllerinde işlemci gücü yerine GPU gücünden yararlanmak daha iyi bu yüzden işlemciye render işi yüklemek şu günlerde bence hammallık.Bende render alıyorum işlemciye yüklendiğim zamanları hatırlıyorumda keşke zamanında CUDA gibi altyapı hazırlanmış olsaydıda ekran kartlarının işlem gücünü kullanabilseydik diyorum.

Ben üç işlemci kararı yerine fx i seçmenizi öneririm.işlemci anakart ikilisinde vereceğiniz en fazla 600-700 civarı olacaktır ki FX işlemci uyumlu anakartların en iyisi zaten 250 TL civarı .İntel cephesinde bu fiyata böyle kalitede bir anakart bulmanız zor.AMD FX alıp anakartınızı aldıktan sonra kalan bütçe ile ekran kartına ya da SSD ye yatırım yapmanız daha iyi olur performans açısından.İntel her ne kada AMD'den performans olarak daha iyi olsada fiyat konusunda çok sıkıntı veriyor.intel i7 400 civarı olsa elbette ilk olarak onu aın derdim performans testleri ortada.Ama aradaki uçurum fiyat farkına 5-10 FPS fazla alacağım diye değmez.

bazı yönlerden iyi ama eksi yanı çok hala render to texture çalışmaz mesela. render kalitesini arttırınca vray in cpu süresinden de daha kısa olmuyor şimdilik deli ekran kartın yoksa quado filan...

• Arkadaşlar peki FX 6300 şu an 6100 e göre çok pahalı geliyor aslında yurtdışı piyasada bu kadar fark olmamalı aralarında, çünkü 6300 ve 8120'nin fiyatı birbirine çok yakın. Bu durumda 6300 mı alırsınız yoksa 8120 mi

Bir de 8120 - 8320 aralarındaki fiyat farkı değer mi (40$ kadar 6300 - 8320 ile) (8120 ve 6300 arasındaki fark sadece 12$)
    Sistemim ve Teçhizatlarım: Ryzen 9 5900X, Asus X570 Dark Hero, 32 GB Gskill TridentZ 3200MHz, 1TB Adata XPG Nvme SSD, Palit RTX 3080, Corsair H150i, Cooler Master HAF X 942, Corsair HX1200 Kullandığım herşey hakkında bana soru sorabilirsiniz
  • Arkadaşlar 6xxx seri ve 8xxx seri işlemciler için baya düşündüm ve kendimce bir karar aldım. Sonuçta bu işlemciler gerçektende evet yüksek ayarlarda single oyunlarda çok minimal performans farkları gösteriyordur Intele göre, ama uzun dönem yatırımı için daha akıllı olan Intel i5 işlemcisini almak olduğunu düşünüyorum. Bunun için genel sebeplerim:

1) Overclock yapmayı bilmiyorum ve riskine girmek istemiyorum, OC siz i5 3470 gayet performanslı bir işlemci
    2) Tek çekirdek performansı AMD işlemcilerinin hepsine deyim yerindeyse toz yutturuyor. Birçok oyun ve program hala sadece tek çekirdekten yararlanıyor. Çoklu çekirdeklerde de 8 çekirdeği de kullanan render işleri dışında i5 3470 hala önde.
    3) 22nm teknolojisi, PCI Express 3.0 ile Intel bariz bir şekilde daha yeni teknolojileri destekliyor. Bunu belki bugün ekran kartımla kullanamayacağım ama ileride yeni kart aldığım zaman bu teknolojiden yararlanacağını bilmek güzel.
    4) Daha az güç tüketiyor
    5) 1866Mhz Ram hızı ile 1600MHz ram hızı arasındaki fark yok gibi birşey, ve şu an 1866MHz ramler hala f/p olarak tercih edilecek ramler gibi durmuyor
    6) İleride (ki 3 senelik bir süreçten bahsediyoruz üç aşağı beş yukarı) samimi olarak 8 çekirdek falan kullanacak oyunlar olacağını zannetmiyorum. Quad Core işlemciler yıllardır piyasada ve hala oyunların büyük çoğunluğu bu kadar genele yayılan bir teknolojiyi oyunlarda kullanamıyor.

• quote:

Arkadaşlar 6xxx seri ve 8xxx seri işlemciler için baya düşündüm ve kendimce bir karar aldım. Sonuçta bu işlemciler gerçektende evet yüksek ayarlarda single oyunlarda çok minimal performans farkları gösteriyordur Intele göre, ama uzun dönem yatırımı için daha akıllı olan Intel i5 işlemcisini almak olduğunu düşünüyorum. Bunun için genel sebeplerim:

1) Overclock yapmayı bilmiyorum ve riskine girmek istemiyorum, OC siz i5 3470 gayet performanslı bir işlemci
    2) Tek çekirdek performansı AMD işlemcilerinin hepsine deyim yerindeyse toz yutturuyor. Birçok oyun ve program hala sadece tek çekirdekten yararlanıyor. Çoklu çekirdeklerde de 8 çekirdeği de kullanan render işleri dışında i5 3470 hala önde.
    3) 22nm teknolojisi, PCI Express 3.0 ile Intel bariz bir şekilde daha yeni teknolojileri destekliyor. Bunu belki bugün ekran kartımla kullanamayacağım ama ileride yeni kart aldığım zaman bu teknolojiden yararlanacağını bilmek güzel.
    4) Daha az güç tüketiyor
    5) 1866Mhz Ram hızı ile 1600MHz ram hızı arasındaki fark yok gibi birşey, ve şu an 1866MHz ramler hala f/p olarak tercih edilecek ramler gibi durmuyor
    6) İleride (ki 3 senelik bir süreçten bahsediyoruz üç aşağı beş yukarı) samimi olarak 8 çekirdek falan kullanacak oyunlar olacağını zannetmiyorum. Quad Core işlemciler yıllardır piyasada ve hala oyunların büyük çoğunluğu bu kadar genele yayılan bir teknolojiyi oyunlarda kullanamıyor.

Bence yanlış karar. overclock yapacağım ve 3570K alacağım deseydiniz belki o zaman eyvallah derdim ama 3470 ile FX 8350 yi aynı kefeye koymanız kabul edilemez hata.:)]

• şunu belirtmekte fayda amd sistemlerde 1866 ram takılmasına ragmen bant genişliği intel platformundaki 1600mhz ram kadar olamıyor.benim işelci su an i3 olması rağmen

AMD FX 8320 4.2GHZ/CORSAİR H70 Liquid CPU Cooler/ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0/POWERCOLOR HD7850 2GB OC/G.Skill 2x4GB ARES DDR3 1600MHZ CL9 /Corsair Vengeance C70 White /CORSAİR CX600W V2 80+BRONZE/Seagate 500 gb 7200rpm+Seagate 1000gb 7200rpm/CORSAİR FORCE LS 120GB SSD/ASUS VE228TR 21.5" Full HD

Sistem 2:i7-4770K/Asus H87M-PRO/Kingstone HyperX 32GB 1600Mhz/Sapphire R9 270X/Gigabyte IF-133 Case +700W PSU/Seagate 1 TB 7200Rpm

• Ramlerin mhz leri arasında uçurum kadar bir fark yok.Hatta hiç yok. Aradaki fark virgüllerle ifade ediliyor tam sayı bile değil. Araştırın birazcık.

Evet yukarıda da dendiği gibi, i5 3570k desen anlardım da, 3470'i tercih etmeni anlamış değilim eğer 8350 ile kıyaslıyorsan.

Orijinalden alıntı: youngeagle_3

Ramlerin mhz leri arasında uçurum kadar bir fark yok.Hatta hiç yok. Aradaki fark virgüllerle ifade ediliyor tam sayı bile değil. Araştırın birazcık.

Evet yukarıda da dendiği gibi, i5 3570k desen anlardım da, 3470'i tercih etmeni anlamış değilim eğer 8350 ile kıyaslıyorsan.

i53570k 'nın tek avantajı i5 3470 üzerinde çok hafif 200MHz lik bir overclock, çarpan kilidi açıklığı ve içinde Intel 4000 ekran kartı olması, bunlar benim kullanacağım şeyler değil ki kullanmayacağım şeye niye para vereyim

Ayrıca 8350 benim hiçbir zaman listemde değildi 8320 yi düşünüyordum en fazla o da yukarıda listelediğim teknolojileri bulundurmuyor, ayrıca tek çekirdek performansı zayıf
  • quote:

Arkadaşlar 6xxx seri ve 8xxx seri işlemciler için baya düşündüm ve kendimce bir karar aldım. Sonuçta bu işlemciler gerçektende evet yüksek ayarlarda single oyunlarda çok minimal performans farkları gösteriyordur Intele göre, ama uzun dönem yatırımı için daha akıllı olan Intel i5 işlemcisini almak olduğunu düşünüyorum. Bunun için genel sebeplerim:

4) Daha az güç tüketiyor

Tek çekirdek performansı birşey ifade etmiyor etse i3 i5 i7 arasında zaten fark yok tek farklı olan thread ve çekirdek sayıları zaten önemli olmasa herkes i3 alır di mi ?

22nm aslında intel için olmzasa olmaz 32 nm işlemcileri AMD nin 32 nmsinden çok daha fazla ısındığı için intel biraz da mecburiyetten 22 nm ye geçti. pci x 3 desteği iyi güzel de i5 yavaşladı i7 alayım deme şansınız olmuyor intel maaşallah 6 aya bir soket değiştiriyor :) yanlızca ekran kartını upgrade ederken işe yarar ama pci x 3 ün ne kadar değişim gösterdiğini
    http://www.hardocp.com/article/2012/07/18/pci_express_20_vs_30_gpu_gaming_performance_review/2
    testinde inceleyebilirsiniz

daha az güç tüketimi da enteresan bir kavram
    kasanın( yanlızca işlemci değil toplam) boşta çektiği yükler..
    />

kasanın yükte çektiği yükler
    />

yukarıdaki grafik doğruysa download için açık bırakılmış yada web sitesi gezdiğiniz yada müzik dinlediğiniz bir pc amd de daha az güç tüketirken oyun oynarken intel az güç tüketiyor.

ha i5 kötü bir tercih mi ? hayır ama bende aynı fiyatlı 2 işlemci arasında kalsam amd yi tek geçerim oyunlarda üstün olmayabilir ama işlemci diğer yönlerde üstün artık tek çekirdekte çalışan pek program yok zira.

• quote:

quote:

4) Daha az güç tüketiyor

Tek çekirdek performansı birşey ifade etmiyor etse i3 i5 i7 arasında zaten fark yok tek farklı olan thread ve çekirdek sayıları zaten önemli olmasa herkes i3 alır di mi ?

22nm aslında intel için olmzasa olmaz 32 nm işlemcileri AMD nin 32 nmsinden çok daha fazla ısındığı için intel biraz da mecburiyetten 22 nm ye geçti. pci x 3 desteği iyi güzel de i5 yavaşladı i7 alayım deme şansınız olmuyor intel maaşallah 6 aya bir soket değiştiriyor :) yanlızca ekran kartını upgrade ederken işe yarar ama pci x 3 ün ne kadar değişim gösterdiğini
    http://www.hardocp.com/article/2012/07/18/pci_express_20_vs_30_gpu_gaming_performance_review/2
    testinde inceleyebilirsiniz

daha az güç tüketimi da enteresan bir kavram
    kasanın( yanlızca işlemci değil toplam) boşta çektiği yükler..
    />

kasanın yükte çektiği yükler
    />

yukarıdaki grafik doğruysa download için açık bırakılmış yada web sitesi gezdiğiniz yada müzik dinlediğiniz bir pc amd de daha az güç tüketirken oyun oynarken intel az güç tüketiyor.

ha i5 kötü bir tercih mi ? hayır ama bende aynı fiyatlı 2 işlemci arasında kalsam amd yi tek geçerim oyunlarda üstün olmayabilir ama işlemci diğer yönlerde üstün artık tek çekirdekte çalışan pek program yok zira.

Abi zaten PCI-E 3.0 yatırımı bugün için değil bugün daha ekran kartları PCI-E'yi yeni yeni zorluyorlar, ama iki sene sonra bu rekabetten ötürü çok güçlü ekran kartları çıktığında AMD kullanıcıları onlardan yararlanmak için anakart + işlemci değiştirmek durumunda kalacaklar, bunu da düşünmek lazım

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.