Şimdi Ara

AMD FX 8350 - ASUS Sabertooth 990FX R2.0 ile Overclock Nasıl Yapılır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
123
Cevap
2
Favori
4.656
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Konu, sorunun çözülmesi sebebiyle şimdi AMD FX 8350 - ASUS Sabertooth 990FX R2.0 ile Overclock Nasıl Yapılır? olarak değiştirilmiştir.

Başlığın, bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlar ve benim için bir rehbere dönüşmesi dileğiyle...

ESKİ KONU

Herkese merhaba,

Öncelikle bazı konulara açıklık getireyim: Bahsedeceğim olay hayatımda ilk kez denediğim bir şey. Herkesin bilgisayar sistemi ve parçaların hız aşırtmaya tepkisi farklı olduğu için arama yapmama rağmen başıma gelen olaya benzer bir konu bulamadım. Bu sebeple konu açmayı uygun gördüm.

Geçenlerde OC olaylarına merak saldım. Başımdan geçenler şu şekilde:

BIOS -özellikle UEFI- kullanımından pek anlamadığım için Catayst Control Center'dan CPU Overdrive kısmına geldim. Burada, Otomatik Ayarlama seçeneğini işaretledim ve işlemcim 4.6'ya kadar sorun vermeden ilerledi. Ardından işlemcim CPU-Z ve Aida64 programlarında 4.6 GHz olarak görünüyordu. Masaüstüne geldiğimde ise Windows'un Aero uygulamasının çalışmadığını gördüm. Bunun sebebi de işlemciye hız aşırtma denemesi yapmam ve muhtemelen voltajın yetersiz kalmasıydı. (Sorun çözüldü)

Ayrıca ne hikmetse SSD AHCI modunda olmasına rağmen Windows puanı bu olay neticesinde 7.7'ye düştü.

Bilgili olan arkadaşlardan isteğim; bu işlemciyi 4.6 GHz yapmam konusunda yardım etmeleri. Ayrıca 1600 MHz olan RAMlerimin de asgari 1600 MHz olarak kalmasını istiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

SİSTEM

Anakart: ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0

İşlemci: FX X8 8350 Soket AM3+ 4GHz 16MB Cache 32nm

İşlemci Soğutucu: COOLER MASTER Seidon 120V

RAM: KINGSTON 8GB (2x4GB) KHX1600C9D3B1K2/8GX

SSD: CORSAIR 120GB LS Serisi SATA 3.0 SSD (560MB Okuma / 535MB Yazma)

Güç Kaynağı: OCZ-ZS750W-EU ZS Series 750W 80+ Bronze Güç Kaynağı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Müddeiumumi -- 30 Mayıs 2014; 21:52:24 >

• An itibariyle işlemciyi stok hızlarına çekebildim.

Şimdi eğer bilgisi olan varsa lütfen 4.6 GHz için ne yapmam gerektiği konusunda -voltaj vs. değerleri- yardım etsin. Zira UEFI Bios'a henüz alışamadım ve overclock hakkında pek bilgi sahibi olmadığım için yanlış bir şeyler yapmak istemiyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    AMD Ryzen 7 5800X3D - DeepCool LS720 - Asus B550F Strix Wi-Fi II - Zotac RTX 3080 Trinity OC - G-Skill TridentZ Neo 2x16 GB @4000Mhz - Samsung 970 Evo Plus 1 TB nVme- A-Data Legend 850 Lite 1TB - Crucial BX500 1TB SSD &amp; Kioxia 960GB SSD - LG GL83A-B - Logitech Z5400 5.1 THX - Corsair Void Elite 7.1 RGB Wireless - SteelSeries Rival 650 Wireless &amp; SteelSeries Apex 7 TKL - Xbox Controller 9.Nesil - CoolerMaster TD500V2 White &amp; Thermaltake GF1 850W Gold Psu
  • Jeezy kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkür ederim hocam.

Hafta sonları OC denemesi yapmam imkansız diye biraz aceleci davranıyordum. Çarşamba akşamı da yazabilirsiniz. Şu an final dönemi diye incelemeyi okuyamadım; ama en kısa zamanda okuyacağım.
  • öncelikle auto o.c yüksek performans/ yüksek stabilite olsaydı kimse o.c ile uğraşmaz tek tuşlar tık diye halledebilirdi. Ben şuan 8320 yi 4.6 da kullanıyorum biraz önce yaptım baya uğraştım biraz deneyim gerekiyor yada bilen biri çünkü sürekli deneyerek olacak birşey voltajıydı çarpanıydı fsp di filan dı yani biosa geçeceksin bir çok ayar deniyeceksin hangisi stabilietesi en yüksek olansa o olacak. Çok iyi bilmediğim için tam yardımcı olamayacağım ama sana tavsiyem auto o.c gibi işlemci programları ile o.c yapmaman.

İşlemciye gerilim verdinizmi ? verdiyseniz kaç Volt ?

İşletim sistemi üzerinden oç yaptığınızda oc stabil olsa bile aero çökebilir o yüzdendirki en sağlıklısı her zaman bios tabanından oc yapmaktır..
    Kasa: Raidmax Delta A13WB Power Supply: Cooler Master GX750 İşlemci: İntel İ5 8500 Anakart: Gigabyte B360m aorus gaming 3 Ekran kartı: Gigabyte Gtx 1070 Aorus Ram: Crucial Ballistix 2x8GB 2400Mhz CL11 Solid State Disk: Kingston HyperX 3K 240GB, Crucial P1 500 Gb Sabit disk: Seagate Barracuda 500GB, Seagate 1TB Desktop HDD, Seagate 1TB SV35, Seagate 2.5" 1TB Expansion, Seagate 3.5" 500GB Expansion. Monitör: Samsung 32” CJG54 Curved 144 Hz .
  • Beklemedeyim, hiç bi şeye karışmıyorum şimdilik.

Artık yeni nesil overclockcuları ,sahada görmenin zamanı geldi de ,geçiyor bile diye düşünüyorum.
  • İncelemeyi güncelledim.Hiçte tebrik etmiyorsun valla
    AMD Ryzen 7 5800X3D - DeepCool LS720 - Asus B550F Strix Wi-Fi II - Zotac RTX 3080 Trinity OC - G-Skill TridentZ Neo 2x16 GB @4000Mhz - Samsung 970 Evo Plus 1 TB nVme- A-Data Legend 850 Lite 1TB - Crucial BX500 1TB SSD &amp; Kioxia 960GB SSD - LG GL83A-B - Logitech Z5400 5.1 THX - Corsair Void Elite 7.1 RGB Wireless - SteelSeries Rival 650 Wireless &amp; SteelSeries Apex 7 TKL - Xbox Controller 9.Nesil - CoolerMaster TD500V2 White &amp; Thermaltake GF1 850W Gold Psu

• Emekliye mi ayrılıyorsun yoksa?
    Yanlış anlama ama tek tek konulara yardım etmek yerine fx işlemcilere nasıl o/c yapılacağını,hangi ayarlar dikkat edileceğini anlatan tek bir konu açsan daha iyi olmaz mı?

Haklısınız. Birazcık meraka yenik düşüp vakit de bulamayınca denemek istedim. Özellikle bu aralar kişisel araştırma ile deneme yapmam mümkün değil diye böyle bir başlık açayım dedim.

GamTeli,

Hayır hocam; herhangi bir gerilim söz konusu değil. Sadece şu videoya bakarak birkaç deneme yaptım; tabii başarılı olamadım. Yarıda bırakıp her şeyi eski ayarlarına getirdim.

metin abi 52,

Şu final dönemim bir geçsin; sırf öğrenme amacıyla deneme yapmaya başlayacağım.

quote:

Orijinalden alıntı: Executor Arhêntir

Emekliye mi ayrılıyorsun yoksa?
    Yanlış anlama ama tek tek konulara yardım etmek yerine fx işlemcilere nasıl o/c yapılacağını,hangi ayarlar dikkat edileceğini anlatan tek bir konu açsan daha iyi olmaz mı?

Benim de aradığım bahsettiğiniz tarzda bir konuydu; ancak ne yabancı ne de Türkçe kaynaklı forumlarda aradığım şeyi tam olarak bulamadım.

Gerek konu başlığı, gerek üslubumdan " Bana değerleri verin de hemen kısa yoldan yapayım. " gibi bir anlam çıkabilir. Yanlış anlaşılma olmasın: Hafta sonları bilgisayar üstünden çalıştığım için bana sadece hafta içi kısıtlı bir vakit kalıyor. Bu sebeple özellikle değerler konusunda yardım istedim. Ha bir de 1600 MHz belleğin 1333 MHz olarak görünmesi ve OC yapınca da çok acayip değerler alma meselesi var; ona şimdilik değinmesem daha iyi...

Ek: Forumdaki üst konuları ve varsa rehberleri yarından itibaren incelemeye başlayacağım. FX 8350 kullanan veya bu işlemciyle OC tecrübesi olan arkadaşlar bu tecrübelerini paylaşırlarsa çok makbule geçer.

İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.

• Dert etme, o anakart ile çok şeyler olur.

İnşallah olur.

Jeezy,

Forumdaki üst konuları (rehberleri) okudum; pek bir şey anlayamadım. Voltajsız bir şekilde mi başlamam gerek?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Müddeiumumi -- 29 Mayıs 2014; 22:39:09 >
  • Hocam öyleyse CPU çarpanını sabit bırakıp frekans hızında oynama yapmam yeterli olur sanırım? 4.2, 4.4, 4.6 şeklinde yarın deneme yapacağım.

Asıl mesele ben bunu denerken RAM timing ve hızı ile ilgili ne yapacağım? Yanılmıyorsam o da artmaya başlayacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Müddeiumumi -- 30 Mayıs 2014; 1:09:08 >

• Frekansda oynayarak değil, capanı değiştirerek oc yapacaksın..

Her şeyden önce bios sürümün güncelmi ? 15 gün önce update gelmiş..

https://www.asus.com/Motherboards/SABERTOOTH_990FX_R20/HelpDesk_Download/

Bios güncellemesinden sonra ram destek listeside genişlemiş ( hayret ) belki bellek hız sorununu bu şekilde aşabilirsin, oc hareketlerin içinde daha sağlıklı olur anakartın..

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/SocketAM3+/SABERTOOTH_990FX_R2.0/SABERTOOTH-990FX-R20_DRAM_QVL_1101.pdf
    Kasa: Raidmax Delta A13WB Power Supply: Cooler Master GX750 İşlemci: İntel İ5 8500 Anakart: Gigabyte B360m aorus gaming 3 Ekran kartı: Gigabyte Gtx 1070 Aorus Ram: Crucial Ballistix 2x8GB 2400Mhz CL11 Solid State Disk: Kingston HyperX 3K 240GB, Crucial P1 500 Gb Sabit disk: Seagate Barracuda 500GB, Seagate 1TB Desktop HDD, Seagate 1TB SV35, Seagate 2.5" 1TB Expansion, Seagate 3.5" 500GB Expansion. Monitör: Samsung 32” CJG54 Curved 144 Hz .

• Jeezy kullanıcısına yanıt
    GamTeli kullanıcısına yanıt
    Çarpan deneyeceğim, peki. Ayrıca açmam veya kapamam gereken bir özellik vs. var mı?

Biosu birkaç gün önce güncelledim. RAM ise hâlâ listede yer almıyor. 1.65V olması sorun yaratmaz umarım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Müddeiumumi -- 30 Mayıs 2014; 15:27:55 >
  • GamTeli kullanıcısına yanıt
    Sağolun hocam. Yarın ve Pazar mesaim olduğu için akşam akşam riske girmek istemedim. Pazartesi sabah deneme yapacağım.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.