Merhaba, 144hz FreeSync destekli bir monitör aldım. Rtx3060'lı laptopı hdmi üzerinden bağlayıp kullanıyorum. Büyük oyunlarda yüksek ayarlarda max 60 fps civarı aldığım için 60'a kilitli oynuyorum. Mesela böyle kullanırken freesync, oyun ayarlarındaki vsync işlevi mi görüyor? Yani vsync kapalı freesync açık olunca aynı şey mi? 144 fps altında freesync açık olmasının bi faydası var mı? Bir de mesela Pes 21 144 fps alıyor, freesync açık ama daha az da olsa arada yırtılmalar oluyor. Nvidia ayarlarından max 140 fps olarak da ayarlamama rağmen. Yani 144 fps'i geçmiyor. Kısacası bu freesync'in olayı tam olarak nedir bir türlü anlayamadım :) Benim anladığım monitörün max yenileme hızının üstündeki fps'lerde vsync gibi yırtılmaları önleme işlevi görmesi. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
AMD FreeSync Premium Hakkında?

-
-
Nvidia ekran kartı g-sync kullanır freesync değil
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
freesynic amd nin dir. ve ben bu tür şeyleri hiç kullanmıyorum. benim monitör kaynaklı mı bilmem ama siyahlarda dalgalanma oluyor. ve göz yoruyor.
-
Merhaba forumdaş geçmiş olsun,
Geçmiş olsun neden dedim çünkü muhtemelen bir süredir devam eden dünyanın orta segment laptoplarda yaşadığı ters köşe golü yedin:
%99 ihtimalle laptopındaki Nvidia ekran kartın HDMI 2.0 üzerinden çalışıyor ve DP portu ve görüntü aktarımına uyumlu USB-C portu yok.
%99 ihtimalle monitörün de ancak DP üzerinden FreeSync veriyor. HDMI üzerinden destek için 2.1 sürümü olmalı.
AMD FreeSync elbette Nvidia kartlarında da çalışır ama şartlar DP 1.2 üzeri ve HDMI 2.1 olacak.
Mevcut Laptopında bu imkansız olduğu için geçmiş olsun.
DP'dan HDMI'a çeviren kaliteli ve güç gerektirmeyen kablolar var ama ihtiyacımız olan HDMI çıkışı DP'a çeviren kablo, o da zor...Aktif bir çevirici kablo alırsan FreeSync desteğini Nvidia kartında açabilirsin. Ama gelgelim bu sistemin kaliteli versiyonu yok, çünkü sırf Sync için değmeyecek bir veri kaybı saçmalığı içeriyor.
-
Yanıtlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. Freesync çoğu nvidia kartta çalışabiliyor diye yazıyor. O nedenle sormuştum. Tabi belirli şartları olduğunu yeni öğrendim.
[mention]E_Y_B_H_P_T[/mention] Detaylı yanıtın için teşekkür ederim forumdaş.
Alıntı
metni:%99 ihtimalle laptopındaki Nvidia ekran kartın HDMI 2.0 üzerinden çalışıyor ve DP portu ve görüntü aktarımına uyumlu USB-C portu yok. Laptopın hdmi versiyonu ile ilgili bilgi yazmıyor hiçbir yerde fakat muhtemelen 2.0 ve dediğin gibi usb-c'de de görüntü aktarımı yok maalesef. Monitörde de hdmi 2.0 var fakat incelemede yanlış anlamadıysam hdmi üzerinden freesync desteği var yazıyordu. Ama desteklese karşılığında nvidia ayarlarda gsync seçeneği aktif olmalı doğru mu anladım?
HDMI to DP çevirici durumununa da bakmıştım ve o da dediğin gibi maalesef. Ekstra güç gerektiren çeviriciler gördüm ama yorumlar hep kötü, anladığım kadarıyla normal bi çeviri değil bu.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Rica ederim Hocam.
Aynen öyle seçeneklerde görmüyorsan yoktur.
Evet normal çevirici değil, çok yüksek karmaşık bir teknoloji gerektiriyor, ve doğru düzgün üreteni yok.. Hatta şöyle mesela bilgisayarda 144 seçtin ya, çeviriciden sonra aslında giden 60 Hz bile olabilir... E ne anlamı kaldı?
---
Bu arada yeri gelmişken UFO testi sitesinde tek tip test var sanılıyor.
Aslında çok detaylı testleri var. Sağ üstte açılır sekme var. Konumuzdaki bu yırtılma meselesi ile ilgili testleri "Stutters and Tearing" ile sağlayabilirsiniz:
-
Aynen hocam öyle de bi anlamı olmaz dediğin gibi. Testufo'daki stutter testini de hiç incelememiştim g-sync simülasyonu varmış, ama smooth vsync açık şekilde daha temiz görünüyor bende, g-sync baya blurlu. Normalde de mi öyle? :)
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X