Şimdi Ara

AMD'den çipte-sistem: 'G Serisi'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • AMD'nin yeni yöneticisi Rory Read'in liderliğinde geçen sene iş sonlandırmaları ile esen karamsar hava, son dönemde artan tanıtımlarla değişme eğilimi gösteriyor.
    ATi şirketinin ürün yelpazesinin meyvelerini entegre gelişmiş işlem birimleriyle toplamaya başlayan AMD, son olarak tek çipte sistem modellerine hız vermiş görülüyor. G serisi olarak sınıflandırılan bu işlemci grubu, tüm girdi çıktı işlemlerini de çip üzerine taşıyarak, zannedersem başka bir güney veya kuzey köprüsü aktif iletişim çipine gerek bırakmıyor.
    25 watt tdp tüketim değeriyle yeni birimlerin tek bir sistemde bize sunacaklarına bakacak olursak,

VGA
    LVDS (18pp tek kanal) - eDP,
    4-lane DisplayPort 1.2, DVI, HDMI 1.4,
    4x PCI Express x1 Gen 2,
    1x PCI Express x4 Gen 2 harici ekran kartı için,
    SD Card Reader v3.0; veya SDIO kontrolcü,
    8x USB 2.0,
    2x USB 3.0
    2x SATA 2.x/3.x (6Gb/s'a kadar).
    Yeni G serisi sistemlerin ince kasa istemciler, medya sunucuları, endüstriyel otomasyon ve kontrolcü, bilgilendirme panelleri ve satış kioskları, IP televizyon, ordu ve tıp alanlarında da elverişli çözümler sunacağı belirtilmiş.
    Fiyatlandırmada 100-200 tl aralığında gelmesi beklenen sistemlerin çok geç kalmadan 2013 Haziran ayı döneminde piyasaya çıkışı bekleniyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mete Can Karahasan -- 25 Nisan 2013; 18:24:04 >

• Anasayfada haberi vardı sanırım da (yada başka bi yerde ), biri gelir şimdi 70$ buna mı verilir almam ki der. İstesen de sana satmazlar diye cevap alır :/// (Gerçekten satılmıyor diye alamıyorsun ).

Edit : AMD'nin yıllık 280 milyon $ civarı faln embedded sistemlerden geliri var.
    İlave edit : Bobcaten daha güçlü GPU'su var, 4 çekirdekli yapısı var, çok şahane ufak HTPC vs. sistemi olur söylememe gerek yok zaten. Aynı anda 2 farklı displayi kullanabiilme faln gibi özellikleri var bunun bi de.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 25 Nisan 2013; 19:34:29 >
  • iyice laptop gibi olacaklar galiba

parça falan değiştiremeyeceğiz

masaüstü ölüyor mu ?
  • Masaüstü mobil faln için değil bunlar, ATM, kiosk, ödeme vs. gibi cihazlar için. Embedded / gömülü sistemlerin kullanıldığı yerler yani.

Ucundan ucuza torrent / film / web makinası imkanı da sunuduğu için bize göz kırpıyor düşük güç tüketimiyle.

Edit : yani 50-60-70$'a gidip illaki bi sorunu olan Android Stick / box / tv alacağına , 15w'ı geçmeyen tüketimle böyle bişey alırsın cillop gibi kullanırsın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rubisco -- 25 Nisan 2013; 19:59:32 >

• En taro Tassadar diyorum sayın seyirciler. Bittech'ten kopyalıyorum:
    quote:

Hiçbir diğer firma masaüstü sınıfında grafik donanımını verimli x86 işlemcileri ile aynı şekilde paketleyemedi. Intel, üçüncü şahısların grafik çözümlerine dayanıyor Atom işlemcilerinde, rakip Nvidia'nın ise x86 lisansı yok ve yerine ARM çözümlerini kullanıyor Tegra çipte sistemlerin işlemci gereksinimleri için.

İş iyice zıvanadan çıktı; "zamanında AMD'nin hisse fiyatı Intel'den yüksekti" demiş olduğumuz günler yeniden gelir mi dersiniz? Ben bu seneki gelişmeleri bir atak olarak görüyorum şahsen. Adamlar performans watt avantajını garantiye aldı, bundan sonrası performans seviyesi yüksek ürünleri ardarda çıkarmaya bakıyor.

• Artık imkansız 2-3 sene için, ipin ucunu çok feci kaçırdılar. Gıcık olduğum içn Ars'ın rise and fall of amd yazısını baştan sona okumadım bide. Ama yazık yani yıllarca harcadılar firmayı. Yukardaki reklam yanlız çok çok güzel tam kararında böyle. Bilmem kaç $lık Tvlerde bile 300-500 MHz Mips tabanlı işlemci veya benzerleri var, linux çalıştıran(philipsler mesela). Videoyu izlerken aklıma geldi keşke bunlardan koysalar diye. Bi de bu kdar ucuz alette ECC desteği güzel tabi ki. Sanırım uzun zamandan beri ilk defa çok rekabetçi bi ürün olarak pazarda AMD. Fiyatı ve performansı, özelliklerine göre güzel çünkü. Arm temelli zımbırtıların hepsine açılın abiniz geliyor diyecek yapısı var. Arkasında direk x86 var, ben AMD'nin lanse ettiğinden beri umarım iş yapar inşalla diyorum. Malum burası gibi forumlarda insanların bakışı tuhaf oluyor bazen.

Bu 4 çekirdekli Jaguar olayını kim çıkartmışsa aferim bravo valla kimin aklına gelip ufak bi çip yapalm hem SOC olsun hem boardun kartın tamamıyla beraber pahalıya malolması hemde iş görecek performansı olsun açılarından iyi etmişler, innovatif bi yapısı var 4 çekirdekli olanın çünkü. Birebir aynısı değil ama Phenom / Athlon'un ufaltılmış küçültülmüş ufak kardeşi gibi bişey. Bobcat'den e350 / e1800 arası çiplerden belki perf olarak bazı testlerde çok fark yok ama bazı multi threaded tstlere sokarsak çok çok güzel farkını görebilirz.

http://www.planet3dnow.de/cgi-bin/newspub/viewnews.cgi?id=1366210905

Burda biraz test örneği var, fena değil, MT için q6600'i kıstas alırsak iyi gibi durumu. Bobcat'den sonraki adım diye bakılırsa özellikle (2 ghz G-serisi olurmu bilmemem tabi).

AMD'ye lazım olan şeyler reklamını yapabileceği kadar iyi ve sorunsuz ürünler. Sonrasında da bunu insanlara benimsetecek PR çalışmaları, Nvidia'nın hep yaptığı gibi. Yıllarca insanların olan kredisini yedi durdu. Phenomdan sonra o reklam olarak 990x'i koydukları an insanlarda 990x ile 980x ile karşılaştırma algısı oluşturdukları zman ipin koptuğu yerlerden biri oldu. Bi şekilde insanlarda Phenom'u daha fazla devam ettiremeyiz , üretimsel taasarımsal sorunlar oluşuyor biz maliyetli çipler üretmek istemiyoruz, sizin yanınızdayız mesajını alttan alttan yaymaları gerekiyordu ki Bulldozer çıkınca olanlar olmasın. Amaçlandığı şeylerden uzaklaşmış enkaz yığını olarak yıllarca üstünde çalışıldı, enkaz yığını olarak piyasaya sürülmesi biçok defa ertelendi, düzeltilmeye en azından ARGE boşa gitmesin çalşan bi çip olsun diyip bu halde insanların karşısına yepyeni bişeymiş gibi sunudukları zman zaten sallantıda olan bütün kredilerini kaybettiler. Visheralar nasıl ileri olumlu bi adımsa, en azından 3-4 nesil bu bulldozeri düzeltip düzeltip insanlara sunarız, bu da bize zaman kazandırır dediler, benzer şekilde bi taraflarını kurtarmak için ne varsa yapmaları gerekiyor, az çok da yapıyorlar. Şu Fcat olayı sonrasında pre. driver olayı mesela çok çok süper bi hamle, direk "boynu eğik kalmadı" algısını oturtaacak bi olay. Ekran kartları için driverla "peeeehh" dedirtecek algı varsa bu tarz şeylerin temizlenmesi gerekiyor öncelikle. İşlemci ve diğer şeyler için düzgün ilerleme + "biz dersimizi aldık artık daha şeffaf olmaya çalışıyoruz" tarzı PR gerekli. Öyle ki seminer, panel, yatırımcı toplantısı, gdc vs. gibi yerlerde HSA/Fussion'dan faln bahsederken kendi kendilerini vurdukları çok fazla şey var. Bi açıdna onlar da haklı, HSA'yı nasıl anlatacaksın? Yaygın kitleye ulaşarak bunu yapmak istiyorsan görüntü işleme gibi şeyleri sanki HSA ile yepyeni bi hale sokuyoruz diyerek yapacaksın. Ama insanların belki yarısında "bizi kandırıyorlar", "bunlar zaten var", "ne gereksiz işler" tarzında algı oluşturuyorsa dediğim gibi işin PR'ı çok çok kötü bi yerde demek. Reklam filmi olarak yaptığın şeylerde, vere vere tablette elini ekranın önünden geçirip sayfayı scroll yapmayı üstelik bunu realtime gibi değilde 2-3sn gecikmeli yaparsan resmen kendi ayağına sıkmış olursun. Az bilen birisi leap motion gibi bi sensör koy, bunu realtime yap, hatta kontrol bile edersin ekrana dokunmadan dediğinde ne olacak? HSA ile ilgili oluşturmaya çalıştığın bütün algı çöpe gitti. PR' diye yırtındın durdun, al sana PR, insanlarda "AMD'den bir başka çöp teknoloji" algısını yarattın bravo. Adamlara kaç kere mail atmışlığım var az çok ulaşabildiklerime demişliğim var, HSA ile ilgili PR larda kod karmaşıklığı, bunun derlenmesi / çalıştırılması, performansı, farklı platformlara taşınması ile ilgili örnekler verin karmaşıklığı teknik bilmemnesini sallayın gitsin diye. Adamlar Bolt Library yayınlıyor, hiçbi yerde çıt yok. Şöyle en temel, en basitinden çalışan HSA kernel / finalizar faln gibi işletim sistemiyle entegre olmuş şeyleri alıp HSA ile ilgili kod örneklerini çeşitli cihazlarda gösterecekler, aynı HSA kodunu altyapının OpenCL, C++ Amp falan giib farklı şekillerde çıktı üretmesini gösterecekler (kullanıcı programcının 1 tek HSA kodu yazdığını derleyiclerin, işletim sistemine entegre kısmının hangi API'ye göre çıktı ürettiği ile ilgilendiğini faln gösterecekler yani. OpenCL yazılmadığını c++ amp yazılmadığını gösterecekler ). Eğer abartı / reklam / sallama değil ise teknoloji, örnek bikaç programın nasıl HSA dan yararlandığını gösterecekler geliştirmek derleme çalışma zmanı olarak. Üstelik bunu da cross-platform olarak gösterecekler esas o zman PR'ın alası olur. Adamlara bak bi kod yazmışlar 2 satır, PC de de çalışıo, Arm tabletede çalışıyor hemde hızlı diyecek insanlar, o zman kredisi yükselir, PR dediğin öyle olur.

Gerisi zaten para yapacak işlerden para elde etmeyle ilgili. Tutup titana rakip çıkartacam diye kasmasına gerek yok. Mobilde GCN çiplerin alanını %20 küçültmeye çalışıp aynı paraya satacaksa maliyeti düşecekse mesela yapacağı işler bunlar. 4 çekirdek Jaguar gibi innovatif ürünler çıkartacaksa önemli olan bunlar kurtarması için firmayı. İlla perf lideri olması gerekmez bu vakitten sonra, para kazansın ve para kazndığı ürünlere sğlam destek versin yeterli. iş görecek ürüne verilen sağlam ve sorunsuz destek önemli iyi bi algı PR için. Perf liderliğinin getirdiği algıdan çok çok daha önemli bana göre. Bu yeni yönetim bunun bilincinde ve hep para kazandırma veya innovatif şeyler peşindeler. Ama geri dönüşü konusunda sıkıntı yaşanmaması lazım. Hondo'yu çıkarttılar Bobcat temelli tablet işlemcisi diye, daha ürün bulup kendisine satış yapmadan bi anlamda yalan oldu diyecez(abartarak yazıyorum). Para kazanıp bi taraflarını düzeltsinler biraz, sonra bizi düşünsünler.

Mesela fizik simülasyonları faln gibi şeyler için, insanlarda PR'ı düzgün yapacak şeyler lazım. Nvidia'nın envai çeşit demosu var ve Nvidia'ya fiyatını hakeden firma algısını oluşturuyor. Physx gibi olmasa da geliştricilere mesela DirectCompute ile bazı simülasyonları hızlandıracak kaba altyapı / demo yapmaları sunumaları lazım ki AMD'de böyle işler yapabiliyo desinler. Yılların getirdiği kötü yönetimin getirdiği yük sonucu Nvidia'nın tam aksine işi geliştricilere bırakıp bak bende bu var, gel bununla oyna demek yetmiyor. Nvidia nasıl altyapısını da hazırlayp veriyor, bunun gibi şeylere ihtiyacı var. Sallıyorum modified cryengine diye bişey çıkacak, gpu kaynakları ile fluid-simulasyon yapacak, insanlarda vay be diyecek(ama bunun AMD sayesinde gerçekleştiğini, AMD'nin oyunu işlerkenki compute yetenekleri sayesinde olduğunu acıtmadan akıllara kazımaya uğraşacaksın). Bu tarz tribünlere karşı oynaması lazım AMD'nin.

Kötü olan şey, PS4'deki bazı şeyleri Nvidia'da kullanmaya başlayacak, kendi versiyonunu çıkartaca, adapte edecek. Belki cuda altyapısında dolaylı olarak vardır bilmiyorum ama PS4'den ders alacağı şeyler var. AMD'nin bunları Nvidia'ya yedirmemesi lazım. Tribünlere düzgün sunuması lazım bunları, masaüstü PC grafik kartlarına gelince bu teknolojiler.

Yeni Atomlar 2014 sonuna gelirse, Baytrail / Valleyview ler AMD'ye zaman açısından esneklik sağlamış olur. Yoksa yeni atomların 22nm, out of order engine, yeninelnmiş mimari, Gen7 GPU ile gelmesi, 4 çekirdekli olması, Core2 ile karşılaştırılacak perf vermesi AMD'yi zorlar baya.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.