Şimdi Ara

Amca Ne Demek İstiyor Kader mi Akıl mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bugün bir amcayla muhabbet ettim. Amca hayatta gelmiş, görmüş, geçirmiş. Amca tüccarmış, çok iyi yerlere gelmiş gençken, ama sonradan batmış, çok zenginken çok fakir olmuş. Bana bir soru sordu dedi ki; ben zengin oldum, ticarette çok iyi yerlere geldim, peki bunu nasıl başardım? Kaderim sayesinde mi yoksa aklım sayesinde mi diye sordu. Sizce ne demek istedi? Yani akıl olmasa da kaderi yine onu zengin bir tüccar yapacak mıydı? ya da aklını kullanarak kaderi de rast giderek mi zengin bir tüccar oldu? Sonra ne kaderi ne de aklı ona gülmüş birden bire işleri bozulmuş batmış, buna da kader diyebilir miyiz? Yoksa insan seneler boyu kaderini kendi mi çiziyor?




  • Kaderi ve şansı onu zengin etmiş. Bunu kullanamayıp, aklı yüzünden, tüm servetini kaybetmiş. Zengin eden şansı, batıran kendisi.

  • İnsanın yetişirken edindiği düşünce kalıpları, kaderinin de bir miktar aynası oluyor. Buna genlerine işlenmiş bilgiler de dahil. Çünkü DNA o kadar bilgi taşıyor ki, insanın kaderinin nasıl olacağı, düşünce kalıpları ile birlikte aynı zamanda genetiğiyle birlikte onun rotasını belirliyor. Yani tek başına şudur ya da budur diyemeyiz.


    Mesela atalarında savaşta topraklarını kaybetmiş bir aileden geliyordur ama varlık bilincine sahiptir. Varlık bilinci onu varlıklı yaparken, genlerinde taşıdığı kaybetme korkusu bir gün devreye girer ve fakirleşiverir.

  • "Kārûn, “Bu serveti sahip olduğum bilgi sayesinde elde ettim” diye karşılık verdi. Bilmiyor muydu ki Allah ondan önceki kuşaklardan, ondan daha güçlü ve daha çok servet biriktirmiş kimseleri helâk etmişti. Ama suçluluğu kesinleşmiş olanlara artık günahları sorulmaz!" -Kasas (78)



    "Kārûn gösterişli bir şekilde kavminin karşısına çıkardı. Dünya hayatını arzulayanlar, “Keşke Kārûn’a verilenin bir benzeri bize de verilseydi! Doğrusu o çok şanslı!” derlerdi." -Kasas (79)



    "Daha dün Karun’un yerinde olmayı isteyenler bu defa, “Yazıklar olsun bize! Demek ki Allah rızkı kullarından dilediğine bol bol, dilediğine de ölçülü veriyormuş. Allah bize lütufta bulunmuş olmasaydı, bizi de mutlaka yerin dibine geçirmişti. Vah ki vah! Demek inkârcılar iflâh olmazmış!” der oldular." -Kasas (82)





  • kaderimiz vardır fakat seçimlerimiz bunu etkiler. ırkımızı, ailemizi seçemeyiz ama hayatımızı nasıl yaşayacağımızı seçebiliriz. zaten bizim irademiz bu olayda olmasaydı ve sadece "kader" deseydik imtihanın amacı kalmazdı ki...
    batmasının bir sebebi vardır, yani sadece kader denecek kadar dayanaksız değildir fakat bu aynı zamanda imtihanın da bir parçasıdır. alacağı bazı kararlar sonucunda belki de batmayacaktı. yani irade ve imtihan kavramı ile birlikte bir halka gibi düşünülebilir.

    üsttekiler şahsi fikirlerimdi, belki tatmin edici değildir ama buyrun
    https://sorularlaislamiyet.com/kader-konusunda-detayli-bilgi-verir-misiniz-0

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Ne diyo bu dayı
    geçen ay açıldı
    Bu Ne Demek Şimdi?
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.