Şimdi Ara

Alevilik? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
2
Favori
873
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Burada da net bir bilgiye ulaşamıyoruz. Yine de bilgilerini paylaşanlara teşekkürler.
  • aynı şekil hangi alevi dostuma sorsam cevap veremiyor,aileden kalma işte kendi özgür iradesiyle değil ya. Aleviler Allaha inanmazmış ilahiyat okuyan arkadışım söylemişti,adama diyorum Allaha inanmıyomuş sizin mezhep yok tövbe nie inanmıyım Allaha diyor ilginç vAllahi.
  • sçsb kullanıcısına yanıt
    Sor ben cevaplayayım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • amaç kötülemek ise size ne derim

öğrenmek ise bu konuda bir yığın kitap+video+yazı vs. var

ama nedense bu konuda soruyormuş gibi yapanlar aşağılamak için yapıyorlar

Kuran'a uymadığı kesindir ama bu onların inancıdır başkalarının onları zorla düzeltmeye çalışması saçmalıktır

özetle : biz kendi inancımızı en iyi şekilde öğrenelim ,öğretelim -başkalarının inancı kendisini ilgilendirir ,ayrıca bir inancı birkaç satır söz ile anlatabilmek mümkün değildir
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

Sor ben cevaplayayım.

soruyorum dostum. bu cem evlerinin amacı nedir. hz. aliyi sevdikleri halde neden onun yaptıklarını yapmazlar. neden onun peygamberini peygamber gibi görmezler.

Kemal1414; kimseyi küçümsemiyorum sonuçta bizde dinimizi çok iyi bilmiyoruz. ama belli şeyler yerindedir. ama alevilerin nedir anlayamıyorum. hz ali oruç mu tutmadı namaz mı kılmadı. cem evinde mi ibadet yaptı?
    ona bakarsanız sanki tarikatlerin yaptıkları çok mu doğru ?

adamlar sizin yaptığınız şekilde olan ibadetleri kabul etmiyorlar ,zorla da ettiremezsiniz

cemevlerinde yapılan ibadet ile camilerde yapılan birbirine hiç benzemediği için iki tarafında kabul etmeyeceği bir durum ortada ,o nedenle onlarda kendi bildikleri şekilde ibadet etmek istiyorlar ,bu onların doğal hakkıdır

Hz. Ali yi sevme konusunda onların bizlerden çok farklı bir anlayışları var ,hatta bazıları peygamberliğin aslında Ali ye geldiğini Cibril'in yanlışlıkla Hz. Muhammed'e tebliğ ettiğine inananlar bile olduğu bir gerçek

yani burada doğru ibadet mi ediyorlar kısmına bizim karışmamız uygun değil ,bunu anlatmaya çalışıyorum

şahsen ben Kuran'a uymayan hiçbir ibadet şeklini kabul etmiyorum ama uymuyorlar diye de onlara engel olmam doğru olmaz ,çünkü böyle bir hakkı Allah hiç birimize vermemiş ,biz sadece anlatır tebliğ ederiz gerisi onların bileceği bir iştir

caminin temel amacı ne ise cem evinin odur.

hangi grup tamami ilen aynısını yapıyor ?

Peygamberide peygamber görürler

gir google ara bu kadar merak ediyorsan
  • quote:

Orijinalden alıntı: sçsb

quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

Sor ben cevaplayayım.

soruyorum dostum. bu cem evlerinin amacı nedir. hz. aliyi sevdikleri halde neden onun yaptıklarını yapmazlar. neden onun peygamberini peygamber gibi görmezler.

Kemal1414; kimseyi küçümsemiyorum sonuçta bizde dinimizi çok iyi bilmiyoruz. ama belli şeyler yerindedir. ama alevilerin nedir anlayamıyorum. hz ali oruç mu tutmadı namaz mı kılmadı. cem evinde mi ibadet yaptı?

Cem evlerinin temel amacı ibadet ve toplanma bir olma isteğidir. Alevi cemaatinin toplanma noktası cem evidir. Çünkü Tekke ve Zaviye Kanunu ile kapatılan tekkelerin çoğu Bektaşilere ait idi. Tekkelerin eksikliği böyle kapatıldı ve toplanma noktası cem evi olarak yenilendi.

Neden Ali'nin yaptıklarını yapmazlar. Çok basit. Alevilik konar Göçer Türkmen gurupları arasında yayılmıştır. Daha doğrusu bu gruplar arasında yayılan İslam anlayışı Aleviliktir. Bunlar konar Göçer oldukları için okuma yazma bilmezler ve Namaz kılmaları da pek mümkün değildir.

Kim dedi ki sana peygamberi peygamber olarak kabul etmezler diye. Bu yanlış ve uyduruk bir şey. Allah Muhammed Ali üçlüsü etrafında şekillenen bir inanç mensupları için "Onlar Muhammed'i kabul etmez" demek saçmalıktan öte değildir. Çeşitli İslam grupları vardır. Kimi yorum kabul etmez kimi imam peşinden gider kimi hiçbir din adamını kabul etmez. Ama peygamber kabul etmeyen bir İslam Grubu yoktur.

İşte cevaplar bunlar. Bunlar üstüne aklında soru işareti varsa sor. Aynı soruları elli defa sormaya devam edersen amacın da az çok belli olur.

• Şamanizm ve Alevilik ilişkilerini şu sitede incelemişler, uzantısını atıyorum;

Şaman ve Alevi İlişkileri
    http://www.bilinmeyenturktarihi.com/saman-ve-alevi-iliskileri.html
  • Hocam o zamanlarda insanların çoğu zaten konar göçer değil miydi? Ve yine çoğu okuma yazma bilmiyordu diye tahmin ediyorum doğru mudur?
    Eğer böyleyse niye bu gruplarda bu etkiler yüzünden namaz kılma pek mümkün olmamış da hemen hemen aynı şartlardaki diğer insanlar namaz kılmakta sıkıntı çekmemiş? Sizin bilginiz benden çok fazladır aydınlatırsanız sevinirim.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Burak Hcvl

Hocam o zamanlarda insanların çoğu zaten konar göçer değil miydi? Ve yine çoğu okuma yazma bilmiyordu diye tahmin ediyorum doğru mudur?
    Eğer böyleyse niye bu gruplarda bu etkiler yüzünden namaz kılma pek mümkün olmamış da hemen hemen aynı şartlardaki diğer insanlar namaz kılmakta sıkıntı çekmemiş? Sizin bilginiz benden çok fazladır aydınlatırsanız sevinirim.

Tam anlayamadım sorunu aslında. Ama Anadolu'nun büyük kısmı Alevi kökenli zaten. Sonradan yerleşik hayata geçtikçe olay farklı oluyor. Bugün Aleviler de yerleşik hayatta ancak geçmiş pratik dolayısıyla namaz kılma adetleri yok. Türklerin İslamlaşma süreci 16-17 yüzyıllarda anca tamamlandı bence.

• türk aleviliği; genel olarak "islamlaşmasını tamamlayamamış anadolu türkleri" arasında oluşan "eklektik bir tasavvuf ekolü" yada "batıni bir tarikat" diyebiliriz...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bayberty -- 16 Aralık 2014; 19:35:22 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Burak Hcvl

Hocam o zamanlarda insanların çoğu zaten konar göçer değil miydi? Ve yine çoğu okuma yazma bilmiyordu diye tahmin ediyorum doğru mudur?

Olay konar göçerlilikle pek alakası yok olay tamami ilen kur-an da tam anlamıyla bir şey belirtmemiş olması'dır gün doğarken güneş batarken ve gece vakti beni anın demiş ALLAH yani burda namaz anmak demek'tir kuranda salat diye geçer bundan ötesi rüku edilip secde edilmesi belirtiliyor onun haricinde hiçbir şey BELİRTİLMEMİŞ'tir ama gel gör'ki Hz Muhammedi hayatında HİÇ görmemiş insanlar (İmam Hanife kerbela olayından 19 sene sonra DOĞMUŞ'tur) demişlerki Hz muhammed böyle namaz kılardı diye kendi edindiği düşünceye göre bir şekle sokmuş bunun harici yanlıştır bakın sakat demiyorum yanlıştır demiş'tir ondan sonraki İmam Şafi 767 yılında GAZZE'de doğmuştur bu İmam'da Hz muhammedi hiç görmemişdir ve hz Muhammedin hakka yürümesinden 135 yıl sonra DOĞMUŞTUR Şafii ise kendi edindiği düşünceyi yaymış bunun harici kesinliklen YANLIŞTIR demiş camilerde evlerinizdeki yaptığınız ibadet Tamamı ilen doğru DİYEMEZSİNİZ çünkü doğrusunu kimse bilmiyor.
    Çok kısa özet geçtim daha sunnilerin lider kabul ettiği bu insanlar kesin bir bilgiye sahip değilken nasıl olsun'da diğer medeniyetler bu dini kendilerine göre yorumlamasın ?

Aleviler İslam dinini kendi gelenek ve göreneklerine göre yorumlayan ARAPLAŞMAYAN Türkler'dir. bu en basit açıklaması'dır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TIGERSHARK -- 16 Aralık 2014; 20:21:38 >

• Alevi diye bir tanımlama yapıpta tüm alevileri aynı şekilde nitelendiremezsin birbirinden çok çok farklı olan aleviler var.
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.