Şimdi Ara

AKK'nin Çözümü : Verileri Yerelleştirme - Verilerin Ulaşımındaki Verimsizlik

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
226
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Türkiye'de AKK nasıl kalkar bunun üzerine biraz düşününce aslında Akk'den nasıl kurtulabileceğimizi az çok bulmuş gibi hissediyorum arkadaşlar.

    Biz dünya ile çok iç içe temas halinde olan bir toplum değiliz. Kendi yaşayış tarzımız ve İngilizceye olan uzaklığımız ile kendi sınırlarımız içerisinde yaşıyoruz internette de çoğunlukla fakat kullandığımız platformlar gerek kendi devletlerinin gerek bizim devletimizin hukuki şartlarından dolayı veri merkezlerini ideal bir şekilde yayamıyorlar.

    Türkiye'de Youtube'da izlenen içeriklerin çoğu Türkiye içerisinde üretiliyor. Fakat bu içerikler Youtube'un farklı ülkelerdeki sunucularına upload ediliyorlar. Sonra bu içerikler tüketilirken Türkiye üzerindeki kullanıcılar bu yurt dışındaki sunuculara bağlanıp bu içerikleri download ediyor.

    Aradaki verimsizliğe bakın:

    İçerik Türkiye'de üretiliyor , yayıncı kendi ISS'sine diyor ki bunu Youtube'a gönder. ISS'ler Upload'ı sevmiyorlar. Büyük ihtimal gönderilen, internete yüklenen verinin maliyeti indirilen verinin maliyetine nazaran ciddi düzeyde daha fazla. Her neyse ISS bunun için kendisinden sonra gelen ISS'ye parasını ödüyor al bunu gönder. O da tamam diyor alıyor o parayla kendinden sonraki ISS'ye al bunu götür. Bu böyle Youtube sunucusuna kadar devam. Ve burada her adım, her farklı ISS, belli oranda her bir mesafe sınırlarından geçtiğin devlet, iss, yatırım anlamında ekstra maliyet. ( Ki abes maliyetlerde değil fakat 1 milyon abonesi olan şirketsen ve abone başı haftada 1 TL ekstra maliyet bile senin için toplam tutarda önemlidir. )

    Bir izleyici izlerken tam tersi şekilde nispeten daha düşük maliyetle aynı şey tekrarlanıyor.

    Youtube, sunucusunu Türkiye'ye getirse Türkiye'de aynı bir local network mantığıyla bu iş gerçekleşse hatta Youtube en büyük 5 ile küçük küçük veri merkezleri halinde dağıtsa her il kendi içerisinde kalan döngü için farklı maliyetler doğurmadan içerde kalsa ISS'ler için akk sorunu kalmaz.







  • İşte sorun da o Google amca buraya pek sunucu kurmayı düşünmüyor.



    Devletin de Google buraya sunucu kursun gibi bir derdi yok.



    Hatta farklı iss lerin sunucularındaki web sitelerine erişirken bile yurt dışına çıkıyoruz. YouTube yani google i geçtim daha bizim iss lerin kendi aralarında bile bir organizasyonu yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mcrew

    İşte sorun da o Google amca buraya pek sunucu kurmayı düşünmüyor.



    Devletin de Google buraya sunucu kursun gibi bir derdi yok.



    Hatta farklı iss lerin sunucularındaki web sitelerine erişirken bile yurt dışına çıkıyoruz. YouTube yani google i geçtim daha bizim iss lerin kendi aralarında bile bir organizasyonu yok.

    Bu duruma biz amatör bir çözüm üretmeye çalışabiliriz veya operatörlerin bu yöndeki gayelerini, amaçlarını destekleyip - başarılı olmalarını sağlayabiliriz. ( Tabi bu tarz bir hamleyi sonrasında yurt dışındaki verilere ulaşmak için ekstra bedel istemek için 2. bir AKK gibi bir hamleyi uygulamaya çalışmamaları hatta zamanla AKK uygulamasını gerçekten hafifletmeleri gerekir )

    Google'a rakip olamayız, Youtube'a da. Fakat Türkiye içerisinde ISS'ler tarafından maliyet düşünülerek desteklenebilecek Arama motoru, Video platformu alternatifleri üretebiliriz.

    Turkcell kendi alt ürünlerine tüketicileri çekmek istiyor. Bol bol veri hediye ediyor kendi uygulamalarında çünkü veriler Türkiye'deki kendi yerel ağı içerisinde yer alıyor ve bunun Turkcell'e maliyeti inanılmaz düşük. Geçtiğimiz aylarda Turkcell, Türkiye'de bulut üzerinden bilgisayar oyunlarını kullanabilme imkanı tanıyan Türkiye'deki bir projeye ortak oldular. ( Büyük ihtimal kendi Turkcell servislerine katacaklar )

    Bilmiyorum Google, Facebook gibi platformlarla aralarında siyasi - politik ciddi bir sorun olur mu? Turkcell'in önemli bir ortağı yabancı büyük bir global şirket. Fakat sorun bu değil esas sorun Turkcell'in böyle bir hamlesini Google, Facebook gibi şirketler Avrupa kökenli şirket olan Vodafone'a Türkiye üzerinde ekstra avantajlar sağlayarak siz bize kılıç çektiniz bizde size kılıç çekeriz vari gibi bir hamle ile geri tepki oluşur mu? ( Bizi çok mu büyütüyorum Youtube'da, Google'da, Facebook'ta olmasak bu şirketler gerçekten bu tarz hamlelere girişecek kadar mali kayıplara uğrarlar mı ki :) )



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 9 Şubat 2018; 0:32:31 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.