Şimdi Ara

akım trafosu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
3.010
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • akım trafoları sekonder uçları açık bırakıldığında 3889 volta kadar gerilim indüklüyor ve yanmaya başlıyor. bu diz gerilime göre değişmekte tabii. çok sağlam izolasyonla örneğin parafin mumu kullansak akım trafosunu yükseltici gerilim trafosu olarak kullanmak ne derece mantıklı böyle bir şey geliştirmek istiyorum.



  • Akım trafoları bir ampermetre üzerine kapatılarak çalıştırılır.Yada uçları kısadevre edilir.Açık olarak bırakılmazlar.Sandığın gibi,uçlarında oluşan gerilim 3889V değildir teorik alarak sonsuza giden bir gerilimdir.
    Geçen akımı kullanarak bir şeyler yapmak istiyorsan bir trafo daha kullanmalısın.Primeri akım trafosunun çıkışına yük olabilecek kadar düşük değerli,sekonderi istediğin değeri verebilecek dönüşümü sağlayan bir şeyler gibi yani mesela.
    U=R*I bazı olur can sıkar
  • aslında demek istediğim sekonderdeki gerilimi değerlendirmek. 10 VA gücündeki bir akım trafosuna sayaç bağlanabilir, kısa devre edilir, ampermetre, kompanzasyon rölesi vb.. bağlanır ama aslında uçları açık bırakarak akım trafosu yanmadan, oluşan gerilimi kullanmak istiyorum. akım trafosunun amacı hakkında değilde amaç dışı kullanımı hakkında ihitimaller verirseniz sevinirim.
  • Akım trfolarında güçten bahsedildiğini hiç görmedim ama neden olmasın.
    Benim gördüklerimde örneğin 400/5 200/5 gibi şeyler yazıyor.
    Bağlı oldukları yerde primer den geçen akım 400A ise sekonderden 5A geçer demek istiyorlar galiba.
    Sayaca bağlandığında içindeki gayet kalın telli bir bobine kapatılmış olur,sanırım buna kısadevre denebilir.
    Bir ampermetre ya eskiden olduğu gibi çok kalın telli 3-5 spir bobinli bir ölçü aletidir,yada şimdikiler gibi milivoltmetredir ve kalın bir tel üzerinden geçen akımın oluşturduğu gerilim düşümünü ölçer ve akım diye yutturur.
    Kompanzasyon röle si içinde yukarıda bahsettiğim ,yükü oluşturabilecek bir tr var.
    Amaç dışı kullanma isteğine uyan tek şık budur.kalın telli ve az spirli bir primer ve istediğin oranda çıkış verebilecek kadar spirli sekonderli bir tr .

    Akım trafoları boşta niçin yanar.? (yada delinir)

    Cevabı yukarıdaki formülde...




  • tespitiniz doğru. sekonderde indüklenen gerilim e=dQ/dt de primer akımına bağlı olarak değişmekte. uçlar açık kaldığında çekirdekteki manyetik alan büyür ve çekirdek doyar. n>10 yada n<5 değerleri primer akıma bağlı olarak örneğin n<5 ise nominal primer akımın 5 katından önce çekirdek doyar anlamına gelmekte. izolasyonun dayanmaması bu indüklenen gerilimden sanırım. yalnız bu gerilimin değerinin ölçüldüğünü duydum yada okudum tam hatırlamıyorum. amacım izolasyonu artırmak. en yalıtkan madde parafin mumu mu bilmiyorum ama iletkenliği en az olan madde yapay olarak yaratılabilir mi araştırmak lazım. söylediğiniz gibi ikinci bir trafo bağlamak sekondere mantıklı.
  • akım trafosu buradan almayı düşünüyoruz. akım trafosu



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cuneytoz -- 19 Ağustos 2013; 18:34:01 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.