Şimdi Ara

AIKA Online(Rehber Eklendi) (EU IP BAN KALKIYOR!)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1.799
Cevap
1
Favori
107.631
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • -ÖNEMLİ-

    Oyuna yeni aldığınız gPotato üyelikleriyle giremezsiniz. Eski üyeliğiniz varsa girebilirsiniz. Ya da bazı proxy programlarını kullanabilerek oyuna girebilirsiniz. Programlar için forumda arama yapabilirsiniz.

    http://aika.gpotato.com/






    Soulfly1 arkadaşımızın hazırladığı rehber;






    Canım sıkıldı kendimce oyun hakkında bir oyuna yeni başlayacak ve başlamayı düşünenler için bir yazı hazırlayayım dedim. Birazdan Dual Gunner için de bir rehber hazırlayıp ekleyeceğim buraya.
    Öncelikle Aika kesinlikle PVE değil PVP oyunudur. Oyuna PVE oyun gözüyle bakarsanız oyunu beğenmemeniz olası bir ihtimal. Çünkü birçok MMORPG oyunlarına nazaran çok hızlı level atlayıp level 50 olabiliyorsunuz. İkinci açmış olduğum Warrior karakter ile 1 haftada level 48 olmuştum mesela. Bu nedenle bu oyunu bir pvp oyunu olduğu bilincinde olup oynayın.

    NOT => Aşağıda kullanılan mağara, klas, ülke vb. isimler Aika Online'a göre yazılmıştır. Aika Global'de isimler farklı ve çok fazla onu oynamadığım için isimler hakkında pek bilgim yok.

    Aika 5 tane ülkeye sahip. Bunlar Feonir, Lenaria, Vanov, Ostyrion ve Alethius. İstediğiniz ülkeyi seçmekte özgürsünüz. Üstelik level 10 olup ülkeye kaydolmanızı sağlayacak görevi yapana kadar istediğiniz ülkede oynayabilirsiniz. Yani yanlışlıkla ilk başta yanlış ülke seçtiyseniz bile bunu düzeltme hakkına sahipsiniz. Ama kaydolduysanız o şehre bundan sonra ikinci bir karakter dahi açsanız o ülkenin adamı olacaksınız.. Yeni hesap açmanız veya cash shop item kullanmanız gerekecektir.. Ülkeye kaydolmanız ise raid ve honor farminglere katılmanız bununla beraber ülke buff'ına sahip olmanız için önemlidir. Kendinize bir ülke seçin ve o ülkeye kaydolun mutlaka.. Türklerin çoğunluğu nedeniyle Feonir'i açmanızda fayda görüyorum. Ayrıca ülkelerin lordları başka bir ülkenin lorduyla anlaşıp o ülkeyle kardeş olabilir. Bu sayede o ülkede de oyununuzu oynayabilir ve o ülkenin buff'ından faydalanabilirsiniz (Dikkat! Hangi ülkedeyseniz o ülkenin buffları geçerlidir. Her iki ülkenin buffına birden sahip olamıyorsunuz). Ülke Buff'ı olayına ise raid attack/raid defense bölümünde, Lord olma olayına ise Castle Siege bölümünde değineceğim.




    a) Karakterler
    Karakterlerin hepsi birbirleriyle dengelidirler. Her karakter birbirini yenebilir yeter ki iyi geliştirilmiş olsun. Hangisi hoşunuza giderse onu seçin önemli değil bence. Sadece Paladin ve Clericler raid ve dungeon için özellikle aranan kişilerdir ama yine de sadece Paladin ve Cleric'ten oluşan bir raid ve dungeon aktivitesi yeterli başarıyı göstermeyecektir. Mutlaka diğer oyunculara da ihtiyaç vardır.

    a1) Paladin
    Tek elli kılıç ve kalkan kullanır. Dungeon ve raidlerin aranan kişileridir. Atakları zayıf savunmaları güçlüdür. Tanklık yapar. Relic taşıyıcıdır. Yani birden fazla mobu etrafında toplayıp rahatça öldürmenize olanak sağlar. Divine Ward, Provoke, Transference, Reflect Blow, Onslaught gibi kullanması gereken önemli skill ve buffları vardır. Relic taşımaları itibariyle diğer karakterlere göre ayrıcalıklı görünür. Atağının zayıf olmasından ötürü mobları yavaş döver. Yavaş da yürür. Paladin kullanıyorsanız mutlaka gördüğünüz clericlerden "Haste" buffından isteyin. Ayrıca her karaktere lazım olmasına rağmen yürüme hızını artıran ek özellik Paladin için mutlaka ve mutlaka gereklidir. Relic taşıma olayına "Raid Attack/Defense", ek özellik olayına ise "NPC" bölümünde değindim.

    a2) Cleric
    Bir çeşit asa kullanır. Hayat kurtarıcıdır. Heal ve buff yapar. Raid ve dungeonlarda Paladin ile beraber aranan kişidir. Hayat kurtarması nedeniyle diğer karakterlere göre yine ayrıcalıklı görünür. Resurrect, Angelic Armor, Haste, Holy Intervation, Archangel's Light, Bless, Revelation, Exalt, Rapture, Rejuvenate, Healing Corona gibi önemli buffları vardır. Yani bütün buffları etkilidir ama hepsini açamazsınız bu nedenle iyi bir stat oluşturmakta güçlük çekebilirsiniz. İki tür Cleric vardır. Battle Cleric ve Healer Cleric. Battle Cleric ile PVP'de Holy Tempest skilline abanarak saldırgan ve öldürücü bir cleric olabilirsiniz ama iyi bir healer olamazsınız. Healer cleric olursanız holy tempest skillini 1 artırıp onu pve'de kullanır geri kalan skill puanlarınızı bufflar için harcar ve kurtarıcı cleric olursunuz. Ama bu şekilde PVP'de saldırıya uğrarsanız kaçmanız gerekecektir.

    a3) Warrior
    Çift elli kılıç kullanır. Atak ve savunması dengelidir. PVP'de etkili bir karakterdir. Howl of Glory, Howl of Valor, Howl of Fortitude gibi hp, atak ve savunmayı artıran çok önemli buffları vardır. Bu bufflar raid ve dungeonlarda arandığı için mutlaka artırılmalı. Geri kalanı da kendinizce artırmalısınız. En çok AOE (Birden fazla kişiye atak) skilline sahiptir. Şahsen animasyonlarını hiç beğenmediğim bir karakterdir ama zevk meselesi.

    a4) Dual Gunner
    Animasyonunu en çok sevdiğim ve oynamış olduğum baş karakterdir. Bu karakteri geliştirirken mutlaka crit rate'inin yani kritik vurma oranının yüksek olmasına özen gösterin. Çünkü tam bir kritik vurma adamıdır. Bunun için mutlaka crit rate artıracak taşlar kullanın ve bu buffları kullanın. Uzaktan saldırır. Atağı çok güçlü olup savunması zayıftır. Ama uzaktan saldırdığı için ve hızlı koştuğu için PVP'de savunmanın zayıf olmasından etkilenmezsiniz. Yeter ki doğru şekilde saldırın. Bu sayede bir Paladin'i hiç dayak yemeden bile öldürebilirsiniz. Stealth, Full Auto, Tiger Eye (Pasif skilldir ama crit rate'i artırır), Black Rose (Crit Rate'i artırır), Crossfire, Concussive Shock, Flashbang, Reload, Heartbreaker gibi kullanılması gereken skilleri vardır. Özellikle Stealth skilli gizlenmeyi sağladığı için PVP'de veya PVE'de kaçmak için önemlidir.

    a5) Riffleman
    Dual Gunner'ın tüfek kullanan halidir. Neredeyse bütün skillerinin casting time'ı olduğu için bence oynaması sıkıcıdır ama kuvvetli skill attackları vardır. Dual Gunner'da nasıl crit rate önemli ise riffleman'de ise skill attack önemlidir. Bu tamamen izlenimime ait bir şeydir. Bu nedenle çok fazla detay veremeyeceğim.

    a6) Warlock
    Uzaktan büyü saldırısı yapan karakterdir. Güçlü atakları vardır. Yine fazla hakkında bilgi sahibi olmadığım bir karakterdir. Sadece güçlü vurduğunu bilirim :D





    b) Aktiviteler
    Aika mob kesip görev yapma dışında Dungeon/Battlefield/Arena/Castle Siege/Honor Farming/Raid Attack/Raid Defensegibi zamanınızı iyi bir şekilde geçirmenizi sağlayacak aktivitelere sahip bir oyun. Şimdi gelelim bu aktivitelerin ne olduğuna.


    b1) DUNGEON
    Neredeyse her oyunda bulunan mağara bölümüdür. Tek başınıza giremeyeceğiniz en doğrusu girseniz de bitiremeyeceğiniz bir alan. Her ne kadar ilk mağara olan Zantorian'ı 3 kişilik partiyle geçmiş olsam da ve geçebilecek olsanız da ileride açılacak olan mağaralara 6 kişilik parti ile girmenizi tavsiye ediyorum. Tabi 6 kişilik partinizin levelları da o mağaraya yetecek düzeyde olmalı.. Aşağıda mağaralar için tahmini olarak bir level sisteminden bahsedeceğim.

    Peki mağaralara neden girmek zorundasınız? Birincisi mağara görevlerinizi yapabilmeniz için ikincisi ise para kazancı elde edebilmek ve güçlü itemlara sahip olabilmeniz için. Öldürdüğünüz moblardan para düşüremiyorsunuz sadece item, materyal gibi şeyler düşürebiliyorsunuz. Bu itemlar ise ne kesenize ne de sahip olduğunuz güce etki edecek kadar iyi şeyler değil.. Bu nedenle sürekli olarak mağaralara girip devlerden düşüreceğiniz itemları satarak para kazanmak veya o item'dan daha güçsüz bir item'a sahipseniz onu kullanmak zorundasınız. Bütün itemları Auction House'dan (Aşağıda Auction House nedir açıklayacağım) veya dükkanlardan almanız tuzluya mal olacağı için mağaralara sık sık girmenizi tavsiye ediyorum. Tabi ülkenize yapılan bir saldırıda mağaradan çıkmak şartıyla. Buna da aşağıda raid defense/attack kısmında yer vereceğim.
    Gelelim mağaraların neler olduğuna ve kaç levellarda girilmeye başlanması gerektiğine;

    Zantorian Normal-Hard-Elite => Normal ile Hard level 10-15 arası, Elite 15-20 arası.

    Marauder Hold Normal-Hard-Elite => Normal 30 ile Hard 30-35, Elite 40.

    Marauder Cabin Normal-Hard-Elite=> Marauder Hold ile aynı.

    Lost Mine Normal-Hard-Elite=> Normal ile Hard 40-45, Elite 45-50.

    Lost Mine West => 50 ve üstü. (Diğer tüm mağaralara tek parti ile girebiliyorken bu mağaraya 2 parti ile girebilirsiniz. Hatta 4 partiye kadar çıkıyor diye biliyorum ama hiç yapana rastlamadım. En az 2 parti ile girmenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü 2 parti ile bile bitirmek bir hayli zor)

    Zantorian Hell => 50 ve üstü. Level sınırı 50 iken bu mağarayı bitiren kişilere ödül verildi. O derece zor. Oynayıp da bittiğini göremediğim tek mağara budur.

    Marauder Hold Hell => 50 ve üstü. Zantorian Hell'den sonra açılan bir mağaradır fakat Zantorian'a göre daha kolay bir mağaradır.

    Marauder Cabin Hell => 50 ve üstü ama bu mağarayı oyunu bıraktığım için denemedim. Ne desem yalan olur.

    Kynari Aviary => 55 ve üstü. Burayı da denemedim ama level cap sınırı 60 olduktan çok sonra açılmış bir mağara olduğu için en az 55 olmanızda fayda var diye düşünüyorum.

    Ben oyunu bıraktıktan sonra cabin hell ve kynari dışında başka mağara açıldı mı bilgim yok. Size tavsiyem level 50 olana kadar sadece mağaraları görev yapma amacıyla kullanın. Zaten çok hızlı bir şekilde level atlayabileceksiniz. Yukarıda bahsetmiş olduğum level sınırlamaları tahminidir. Daha düşük levela sahip bir ekiple de bitirme ihtimaliniz mevcuttur. Aynı zamanda o levela sahip partiyle darmadağın olabilirsiniz. Bunları yaşamışlığım mevcut. Olay kısaca partinizin ne kadar dikkatli ve iyi oynadığına bakıyor.

    b2) BATTLEFIELD
    Bu modun anlatımını kısa tutmak istiyorum. En fazla 20'ye 20 oynadığınız bir savaş modu. Açılan bir battlefield odasına girebilir veyahut siz de bir battlefield odası açabilirsiniz. Ama oynadığım 3-4 ay boyu zarfınca en fazla 2 aktif odaya denk geldim. Her neyse.. Bu modda oyuncular iki takıma ayrılır.. Maçın kaçta biteceği ve kaç dakika süreceği oda sahibi tarafından belirlenir. Belirlenen sayıya ulaşan takım kazanır. Eğer belirlenen süre zarfında o sayıya ulaşan takım olmazsa kim öndeyse o kazanır veya sayılar eşitse berabere kalınır. Kazanan ekip daha çok onur puanı ile madalyası kazanırken kaybeden takım daha az kazanır. Berabere kalırsanız eşit dağıtılır..

    Kimi zaman çıplak onur puanı farminglerine rastlayabilirsiniz. Bu oyunun size sağladığı bir özellik değil. Bu tamamen oyunu oynayan oyuncuların ortaya çıkarmış olduğu bir fikir. Peki nedir bu? Bütün takım üyeleri üzerindeki tüm giysileri çıkarır. Böylece defansı azalır ve öldürmesi kolay olur. Sırayla takımlar birbirlerini yenmelerine izin verir. Bu sistem maçın 50'de bitip, 20 dakika oynanan 6ya 6 maçlarda görülür. Mesela ilk başta 2.takım kendi bölgesinden biraz ilerler ve 1.takım sürekli öldürür maçı 50-0 kazanır. Arkasından 2.takım 1.takımı 50-0 yener. Böylece daha hızlı onur puanı ve madalyası kazanırsınız. Onur puanı ve madalyanın ne işe yaradığını "Onur Puanı ve Ülke Buffları" bölümünde belirteceğim.

    Bu modun güzel tarafı 5 ülkeden oyuncuların bir araya gelmesidir. Yani siz Feonir'in oyuncusu olsanız da düşman ülke olan Lenarialı bir oyuncuyla aynı takımda olabilir onunla sohbet edebilirsiniz savaş esnasında. Bunun dışında bir yerde düşman ülkenin oyuncularıyla konuşamazsınız. Bir yerde karşılaşsanız ve ona "Merhaba" deseniz bile o sizin yazdığını bozuk görür. "gskjklgjk" gibi..

    b3) Arena
    Bir başka onur puanı kazanabileceğiniz bir bölümdür fakat kazanması zordur. Ülkemizin saat diliminin kötülüğü nedeniyle bu mod gecenin geç saatinde açılır. Anlayacağınız üzere sürekli açık olan bir mod değildir. Gecenin geç saatinde açılır ve açılacağı önceden ekranda yazı şeklinde belirir. Gelelim bu modun nasıl bir şey olduğuna..

    Bu mod o ülkenin oyuncuları arasında oynanan yine 2 takıma dayanan bir moddur. Buradaki amaç ise bir sayıya ulaşmak değil karşı takım oyuncularını bitirmeye yöneliktir. Eğer bir kere ölürseniz kaldığınız yerden devam edemez oyundan çıkarsınız. Ve de öldürdüğünüz adamlardan aldığınız onur puanı dışında bir şey kazanamazsınız. Eğer takımınız kazanmış ve siz de hayatta kalmayı başarmışsanız tam miktarını hatırlamasam da çok iyi onur puanı kazanırsınız. Ama takımınız kazansa dahi ölmüşseniz bir şey kazanamazsınız. Kısaca maç bittiği sırada hayatta kalmak durumundasınız.

    b4) Castle Siege
    Her cumartesi düzenlenen lord olma mücadelesidir. Aika Online'da cumartesi saat 23:00 gibi başlar ama Global'de daha erken. Fakat tam saatini bilmiyorum. Bazı cumartesiler Castle Siege olmaz. Bu sanırım başka guildlerin castle siege'e kayıt olup olmamasıyla alakalı bir durum. Cuma günü açılan kayıtlara lider guild kayıt olursa o cumartesi castle siege düzenlenir ve lordluk mücadelesi başlar. Castle Siege olup olmayacağını ise cuma gecesi veya cumartesi günü "N" tuşuna basıp Siege bölümüne tıklarsanız anlarsınız. Aşağıdaki dört dizeden oluşan dört ayrı bölümden birinde guild adları yazıyorsa castle siege var demektir.

    Hükümet yani lord olan guild yardımcı guildlarla beraber haritanın tam ortasında bulunan bayrağı korumakla, lordluğu ele geçirmek isteyen guildlar ise o bayrağı alıp ölmeden 2 dakika boyunca tutmakla görevlidir. Yaklaşık 1 saat süren bu castle siege'de eğer bayrağı elinde 2 dakika boyunca tutan olmazsa (ki bu bayrağı tutmakla sorumlu kişi sanırım lider guild'ın başkanıdır emin değilim) son lord görevi kaldığı yerden devam eder. Eğer tutan olursa o guild grubunun lider guild başkanı lord olur. Diğer 3 guild'ın başkanı ise lord yardımcıları olur.

    Lord olmak için guild lideri olup birleştiğiniz guildların da (en fazla 3 guild ile birleşebilirsiniz) lideri olmak durumundasınız. Eğer bu şekilde Castle Siege'i kazanırsanız lord olursunuz, eğer bir başkası o 4 guild'dan oluşan grubun lideri ise o guild'ın lideri lord olup siz yardımcısı olursunuz.

    Peki lordluk nedir, ne işe yarar?
    Tahmin edeceğiniz üzere o ülkeyi yönetir. Diğer ülkelere saldırı düzenlenecekse veya sizin ülkenize saldırı varsa nation chat'i kullanarak sizi saldırıya veya savunmaya çağırır. Çağırdığını ise ekranda kimi zaman göreceğiniz kırmızı yazılardan anlarsınız. O yazıyı yazan kişi lorddur ya da lord yardımcısıdır. Lord olan guildı veya yardımcısı olan guildı yine "N" tuşuna basarak öğrenebilirsiniz. Ama lord ve yardımcılarının yanı sıra shout chat'i kullanarak sizi oyuncular da saldırıya veya savunmaya çağırabilir. Bu çağrılara kulak vermelisiniz. Ülkenizin iyiliği adına da mağarada dahi olsa bence mağaradan çıkıp onlara katılmalısınız. Tabi burada karar sizin.
    Lordlar saldırıya veya savunmaya çağırmanın yanı sıra ülkenin vergisini belirler. NPC-Auction House bölümünde anlatmış olduğum satış bölümünde sattığınız item, material gibi şeylerden kazandığınız paranın lord tarafından belirlenen bir oranda olan miktarını ülkeye verirsiniz. Örnek vererecek anlatmak gerekirse. Lord ülke vergisini %5 ayarladıysa eğer ve siz 100.000'e bir eşya koyup sattıysanız buradan 95.000 kazanıp geriye kalan 5.000lik kısmı ülkeye vermiş olursunuz. Ülkeye giden paralar ise Raid Attack/Defense bölümünde bahsedilen kalelerin gelişimine harcanır.
    Bunun yanı sıra lordlar ülke bufflarını da geliştirebilirler..

    b5) Honor Farming
    Yani onur puanı kasma olayı. Rhawn Crossroads'un tam ortasında bulunan "Rift" isimli taşa tıklayarak düşman ülkelerine ışınlanabilirsiniz. Burada karşılaştığınız düşman oyuncuları öldürerek onur puanı kazanırsınız. 4-8-16-20 olmak üzere onur puanı dizilimi vardır. Tam olarak iki karakter arasındaki kaç level farkına göre veriliyor bu bilmiyorum ama çok çok düşük bir oyuncu öldürürseniz puan alamazsınız. Sizden çok düşük seviyede olan bir oyuncu öldürürseniz 4, düşük seviyede olan oyuncudan 8, sizinle aynı seviyelerde olan (Arada 1-5 level arası bir fark varkendir büyük ihtimalle) birini öldürürseniz 16, üstün olan birini öldürürseniz 20 puan alırsınız. Tek başınıza yapabilirsiniz ama bir partiyle gitmeniz hem daha hızlı onur puanı toplamanızı sağlayacak hem de ölme riskinizi aza indirecektir. Çünkü öldüğünüz takdir de rift bölgesinde diriliyorsunuz ve tekrar onur puanı kasacağınız bölgeye gitmek durumunda kalıyorsunuz.

    Onur puanı için haritalara geçerken kimi bölgelerde guardlar olur. Bu guardlar öldürücüdür. Size karşı ilk saldırısında yaklaşık 15-20 saniye boyunca yavaşlamanızı sağlayan skillini kullanır ve o guarddan güçlü değilseniz sizi öldürür. Eğer Dual Gunner veya Riffleman karakteriniz varsa görünmezlik skillini kullanarak rahatça orayı geçebilirsiniz. Paladin iseniz Divine Ward buffını kullanarak geçebilirsiniz. Bu buff belli sayıda skill attackları karşılar. Tabi bu miktar bu skilli geliştirdikçe artar. Mesela Tabazra girişinde 6 tane guard vardır. Onları aşmak için "Divine Ward" skilliniz 6 saldırıyı karşılamalı. Yani Divine Ward skilliniz level 5 (Sizin seviyeniz 43 ise bunu yapabilirsiniz) olmalı. Warlock ile ise Mana Shield buffı sayesinde geçebilirsiniz. Cleric ile ise tek başına geçmeniz çok zordur genelde başkalarının yardımlarıyla geçerler. Tek başlarına geçen de var ama Cleric ve Warrior olan karakterler tek başlarına nasıl geçiyorlar o konuda bir fikrim yok açıkçası.

    b6) Raid Attack/Raid Defense
    Ülke bufflarına sahip olmak için düzenlenen saldırılardır. Nation Buff adı verilen ülke bufflarının bir diğer adı "Relic"Dir. Relicler "Temple" yani kale adı verilen yerlerde olur ve ülkelerde Amarkand Temple, Tabazra Temple, Algon Temple ve Kynari Temple adı verilen 4 relic taşı vardır. Bu taşların 3 slotları vardır. Her kaleye 3 adet relic koyabilirsiniz. Level sınırı 50 iken Kynari Temple kapalıydı (ki Global'de sınır 50 olduğu için kapalı) 3 temple vardı fakat level sınırı 60 olunca kynari temple açıldı. İlk açıldığında bu slot sayısı Kynari Temple'da 5 idi sonra ülke dengelerinin sağlanması için 3'e düşürüldü.

    Relic ele geçirebilmeniz için relic taşını açmanız gerekmektedir. Relic taşını açmak için ise etrafında bulunan 3 adet küçük taşı kırmalısınız. Fakat kolay iş değildir. Çünkü hem bu taşlar size saldırabiliyor hem de bu taşları savunan "Temple Guard" adı verilen koruyucu askerler var. Ayrıca o ülkenin oyuncuları da bir yandan taşı kırmamanız için size saldırıda bulunuyorlar. Hem taş hem guard hem de oyuncuların saldırıları altında o taşları kırıp kaleden istediğiniz relici almanız gerekiyor.

    Relici ise şöyle alırsınız. Taşa tıkladığınızda bir kutucuk açılır ve o taşın sahip olduğu relicleri görürsünüz. O reliclerden birini inventorynize sürüklerseniz o relici almış olursunuz. Relici üzerinde taşıyan kişinin ise üstünde fazlasıyla belirgin bir sarı ışık olur ve ekranda da eğer sizin ülkenize ait bir oyuncu ise "xxx kişi şu relici aldı" şeklinde bir yazı çıkar. (Aşağıda buna örnek bir resim vereceğim. Bizzat kendime ait bir resimdir :D) Bu sayede relici taşıyan kişinin kim olduğunu anlarsınız.

    Relicin üzerinizde olduğuna dair bir resim.http://i15.photobucket.com/albums/a374/kbryantt/relic3.jpg

    Relici herkes taşıyamaz. Taşıyacak kişi Paladin olmalı çünkü o relici savunabilecek en güçlü savunmaya sahip karakter odur. Paladinler arasında da relici kimin taşıyacağı lord veya raid attack'ı düzenleyen kişi tarafından belirlenir. Genelde her ülkenin sahip olduğu bir relic taşıyıcıları vardır ve onlar relicleri taşır. Çünkü o relici aldıktan sonra tekrar rift'e geri dönmek zorundadır ve relicleri tecrübeli birinin taşımasında fayda vardır. Eğer relic üzerindeyken öldürülürse relic üzerinden gider ve yerde sandık şeklinde görülür. Tıkladığınızda da hemen alamazsınız. 10 saniyelik bir zaman içerisinde alabiliyorsunuz ve ilk tıklayan kişi o 10 saniye içerisinde ölmemiş ise relic bu sefer onun tarafına geçer. Relici savunan taraf yani o relicin asıl sahip ülke oyuncusu aldıysa genelde en yakın merkeze gider. Bu genelde regenshein'dır. Yani sizin oyuna ilk başladığınız yer. Ama ben bir kere Cirrugor'a kaçmak zorunda kalmıştım daha yakın olduğu için.

    Üç küçük taşı kırdıktan sonra relic taşından sadece bir adet relic alabilirsiniz. Aldıktan sonra küçük relic taşların canları tekrar dolu olur, relic taşı kapanır ve öldürdüğünüz temple guardlar ise spawn olur yani dirilir. İkinci relici almak için tekrar üç küçük taşı kırmanız gerekir. Sadece Kynari Temple'dan relicleri tek bir seferde birden fazla relic alabiliyorsunuz fakat bunu yapmak için Amarkand, Tabazra ve Algon'da bulunan relic taşlarının hepsini açmanız gerekmektedir. Bu taşlar da açıldıktan sonra 2 saat içerisinde tekrar kapanır. Yani o 2 saat içerisinde 3 relic taşını da açmalısınız. Böylece Kynari Temple'a gidip 3 küçük taşı kırıp relic taşını aldıktan sonra birden fazla relic alabilirsiniz.

    DİKKAT! Bir kişi üstünde birden fazla relic taşıyamaz. Kynari Temple'da da bir kişi relici aldıktan sonra ikinci bir kişi diğer relici almalı.
    Relic Defense ise tam tersi bir durum. Eğer size bir saldırı varsa ister Temple'a gidip saldırıları engellemeye çalışırsınız isterseniz bölge girişinde (Amarkand Girişi, Tabazra girişi gibi. Oyunda oyuncular Amarkand Choke, Tabazra Choke diye belirtirse anlarsınız nerede olduklarını) beklersiniz. Düşman ülke relicini aldıysa dahi onu öldürüp relici düşürmeye çalışırsınız. Oyunda herkesin yaptığı taktik bölge girişlerinde toplaşıp düşmanın gelmesini beklemektir. Geldiklerinde saldırı başlar ve relic düşürülmeye çalışılır. Eğer ki onlar relic taşı bölgesine gelmeden yetişebilecek durumdaysanız herkes bu sefer Temple bölgesinde bekleyip relic taşının açılması engellenir.




    c) Guild
    Guildlar sayesinde size yardımcı olacak insanlar bulabilirsiniz. Ama üst seviyede bir karakterseniz sizden düşük seviyede olan kişilerin yardım çağrılarından bıkabilirsiniz. Çünkü durmak bilmiyorlar :D Bunun yanı sıra mağaraya girerken bulmanız gereken adamı kendi guildınız içerisinden de bulabilirsiniz.

    Guild kurmak için 6 kişilik bir parti bulup guild administrator'den oluşturmanız gerekmektedir. Ondan sonra da gördüğünüz kişilere guild daveti atabilirsiniz. Ama nezaket açısından önceden guild'e gelmek isteyip istemediğini sormakta yarar var.

    Guildlar 128 kişiden oluşuyor. Ama 128 kişi olması için guild levelının 5 olması gerekiyor. Guild levelı arttıkça guild kapasitesi de artıyor. Guild levelını artırmak için ise Guild Administrator'den "Guild Quest" alıp yapmanız gerekiyor.

    Her guild'ın 3 adet kardeş guild'ı olabilir. Yani dörtlü bir guild grubunu oluşturursunuz. Bu gruptan bir guild lider guild olur ve yukarıda "Castle Siege" bölümünde bahsettiğim gibi o lider guild'ın lideri lord olur, diğer 3 guild'ın lideri ise lord yardımcısı olur.

    Eğer ki hükümetten olan bir guild'a girerseniz hükümet buffı adını verdiğim özel buffa sahip olursunuz. Lordların %100 hp, %50'de diğer ülke oyuncularına karşı atak-savunma veren buffa sahiptir. O lordun guildından olan oyuncular ise %20 hp, %15 diğer ülke oyuncularına karşı atak-savunma veren buffa sahiptir. Lord yardımcıları ise %40 hp, %20 veya 25 diğer ülke oyuncularına karşı atak-savunma veren buffa sahiptir. Lord yardımcılarının guildından olan kişiler ise %12 hp, %10 diğer ülke oyuncularına karşı atak-savunma veren buffa sahiptir.




    ç) Ülke Buffları ve Onur Puanı
    Ülke Buffları %10 daha fazla xp kazanmanızı sağlayan xp buffları, %10 daha güçlü saldırmanızı sağlayan atak buffları, savunmayı sağlayan savunma buffları, hpnizi, mpnizi artıran bufflar, yürüme hızınızı, skill attack gücünü artıran bir çok bufflardan oluşuyor. Hepsinin yararı vardır ama oyunda en çok istenen bufflar xp, hp, physical, magic attack, skill attack ve cooldown (skillerinizin ve bufflarınızın dolma süresini kısaltan buff) bufflarıdır.

    Onur puanı daha güçlü hp, mp potion alabilir ve daha iyi silah, giysi, yüzük, kolye gibi şeyler almanıza yarar. Onur puanınızı ama hp, mp potionlar için değil de giysi ve silah için biriktirmenizi tavsiye ederim. Çünkü bir hayli fazla onur puanı istiyor ve toplaması zor. Oyuna yeni başlayanların onur puanlarını level 55 onur seti için biriktirmelerini tavsiye ediyorum, diğer şeyleri almasınlar. Ayrıca level 55 onur giysi ve silahları onur puanı ile beraber onur madalyası da istiyor. Onur madalyası kazanmak için ise Battlefield yapmalısınız.




    d) NPC'ler
    Her oyunda olduğu gibi bu oyunda da sık sık kullandığınız NPC'ler mevcut. Bunlardan en çok kullanacağınız, Merchant, Blacksmith, For Making, Alchemist, Enchanter, Auciton House ve Scout Master/Fighter Master/Mage Master isimli NPC'lerden bahsedeceğim. Aslında bu NPC'lerin kendi adları var ama böyle kullanmak istedim. Bu NPC'leri Regenshein'da bulabilirsiniz. Bazıları başka yerlerde de olabiliyor.

    NOT : Auction House, Merchant ve Blacksmith hariç kullandığım diğer isimler Aika Global'dan alınmadır. Aika Online açılmadığı için Global'a baktım ve farklı olabilir her ikisindeki ismler.

    d1) Merchant
    Dual Gunner veya Riffleman karakterine sahipseniz kurşunlarınızı bunlardan alıyorsunuz. Bunun yanı sıra potion alabilir, silahlarınızı ve giysilerinizi tamir edip durabilitylerini fulleyebilirsiniz.

    NOT : Silahlarınızın durabilitysi kullandıkça azalır ve 0 olduğunda etkisiz hale gelir. Öldüğünüzde durabilityde epey bir düşüş olur. Tamir masrafı çok olmasa da yüksektir. Oyunda ölünce XP kaybetmiyorsunuz ama durability epey etkileniyor bu işten.

    d2) Blacksmith
    Silah, giysi tamiri yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra silah ve giysilerin levelını düşürebilirsiniz. Örneğin, level 16 silahı aldınız ama level 15 olduğunuz için o silahı kullanamıyorsunuz. Blacksmith'ten "Level Down" seçeneğini kullanarak o silahın levelını belli bir para karşılığı düşürüp level 15 yapabilir ve kullanabilirsiniz. Ama levelını düşürdükçe zorlamaya başlar. En fazla 4 level geriye düştüğünü gördüm ki kendim de 3 level düşürebildim. 1 veya 2 level düşmekte pek sıkıntı çekmezsiniz.

    İstediğiniz silah veya giysinin görünümüne sahip olabilirsiniz. Tabi o giysi ve silah sizin karakterinize ait silah ve giysiyse. Yani siz level 40 giysisini kullanıyorsanız bilelevel 32-24 veya level 48 giysisi görünümünde olabilir. Bunu da moblardan düşürebileceğiniz veya dükkanlardan alabileceğiniz "Athlon" adı verilen taş ile yapabilirsiniz.
    NOT : Belirtmekte yarar var, oyunda her karakterin kendisine ait bir silah ve giysi takımı var.

    Son olarak Blacksmith'den ayrıca "For Making" bölümünde bahsettiğim item yapımında kullanmanız gereken bazı bir takım materyalleri satın alabilirsiniz (ki bu materyalleri moblardan düşüremezsiniz. Sadece dükkanlardan satın alabilirsiniz ama pek satılan şeyler değildir)

    d3) For Making
    Silah, giysi, materyal yapımında kullanılan bölümdür. Bunları yapabilmeniz için yapmak istediğiniz şeyin istediği levelda veya daha üstünde olmanız, istediği miktarda paraya sahip olmanız (Az bir şey istiyor korkmayın) ve de istediği materyallere sahip olmanız gerekiyor. İstediği materyalleri ya moblardan düşürerek, ya Blacksmith'den satın alarak ya da yine For Making'den o materyalleri yaparak elde edebilirsiniz. Neden For Making? Çünkü bazı materyaller ne Blacksmith'de satılıyor, ne de moblardan düşüyor. Çok zor düşenlerde var. Bunlarla uğraşmamak için o materyalleri de "For Making" ile oluşturmak en rahatı.

    d4) Alchemist
    Silah ve giysilere + basmak için kullanılan NPC'dir. Pellurite ve Rubicine adı verilen taşlara sahip olmak gereklidir. Pellurite ile silahlara, Rubicine ile giysilere + basıyorsunuz. Tabi bu pellurite ve rubicineler pellurite f, pellurite e, pellurite d, pellurite c, pellurite b şeklinde sınıflandırılmış. Silah veya giysinizin sınıfına uygun pellurite veya rubicine kullanmak durumundasınız.

    Giysi ve silahların levelı yükseldikçe + basmak zorlaşıyor. Mesela level 50 giysilerimin hepsini cash shop item kullanmadan +5 yapabildim. Ama bi kere de aynı giysiyi +4'den +5 yapmaya çalışırken kırdım. Biraz şans işi ama en azından Level 50'ye kadar olan giysileri +4 rahat yapabilirsiniz. 40 altı giysi ve silahları +6 bile yapabilirsiniz ama dediğim gibi şans işi. Ayrıca kırılmayıp + özelliği de düşebilir. Mesela +4'den +5 yapmaya çalışırken başarısız olursa +3 olabilir kırılmak yerine.

    + basma sistemi slot machine adı verilen kumar oyunundan oluşturulmuş. Eğer 3 adet resim tutarsa yaptığınız + basma işlemi başarılı olur. 2 resim tutarsa +sı düşer. Bütün resimler farklı olursa kırıılır. Başarısız olma işlemi sadece level düşürme ve + basmada olan bir şey. Diğer işlemler her zaman başarılı olur.

    Silahınızın kırılmasını istemiyorsanız pellurite extract veya enriched pellurite exract almalısınız. Tabi bu extract taşların da f, e, d, c, b şeklinde sınıfları var ve o taşları kullanmalısınız. Enriched Pellurite Extract taşları hem silahınızın kırılmasını hem de +sının düşmesini engeller. Pellurite Extract taşları ise sadece kırılmayı engeller ama +sı düşebilir. Aynı şeyler giysiler için gerekli olan Enriched Rubicine Extract ve Rubicine Extract taşları için de geçerli. Bu taşlar tabi ki cash shop item. Gerçek parayla alınan şeyler. Ama Auction House'dan pahalıya da alabilirsiniz. Ayrıca arada eventler düzenlenir. Düşman ülke oyuncularını öldürüp "Medal of War" kazanırsınız. Bu madalyayı açtığınız vakit pellurite extract veya rubicine extract çıkartabilirsiniz. Tabi düşük bir ihtimal ama çok da zor değil.. 5-6 tane düşürdüğümü biliyorum en azından..

    d5) Enchanter
    Silah ve giysilerinize ek özellik katarsınız. Her giysi ve silahın 3 slotu mevcuttur. Pure Auralar, Raw Auralar gibi taşlar kullanıp üç slotu da rastgele doldurabilirsiniz. Yani oyun kendisine göre silah veya giysiye ek özellik katıyor. Kimi zaman çok işe yarayan kimi zaman işe yaramaz özellikler çıkabilir.

    Ayrıca başarısız olma ihtimali bu işlemde de mevcuttur. Ama şu şekilde. Slot Machine'de kaç tane resim tutarsa o kadar slotunuza ek özellik sağlar. Mesela 3 resimde aynı olursa 3 slot, 2 resimde 2, hiçbir resim tutmazsa tek slota ek özellik eklenir. Fakat ikinci bir auralar daha kullanıp geri kalan 1 veya 2 slotu da doldurabilirsiniz. Yani en fazla bir giysi veya silah için 3 auralar kullanmak durumunda kalabilirsiniz.

    Size tavsiyem auralar taşlarını ek özellik eklemek için kullanmayın. Ek özellik ekleyen ayrı taşlar mevcut. Ayrıdan kasıt sadece tek özelliğe sahip taşlar. Bunları da auction house'dan satın alabilirsiniz. Görevlerde bu taşları veriyor ama level 44-48 arası aldığın görevlerden bir tanesi crit rate +3 (kritik vurma şansınızı 3 daha artıran taş) ve move speed + 3 (adından da anlaşılacağı üzere koşma hızını 3 artıran taş) taşları dışında iyi bir taş verene rastlamadım. Karakterinize uygun taşları auction house'dan almanız karakterinizin gelişiminde katkı sağlayacaktır. Mesela bütün karakterlerde Move Speed + 3 taşı mutlaka olmalı. Dual Gunnerlar mutlaka silahlarına ve yüzük/kolye/bileklik gibi eşyalarına Crit Rate + 3 taşı takmalı. Bazı taşlar ya silaha takılabiliyor ya da giysiye. Bunu da zaten taşın adının hemen altında Part : Weapon, Part : Armor, Part : Accessory şeklinde belirtiyor.

    NOT : Bu taşları kullanırken tek seferlik kullandığınızı unutmayın. Daha iyi bir silah alırsanız tekrardan yeni bir taş almak durumundasınız. Ayrıca bu özellikleri cash shop item kullanarak silebilirsiniz ama özellikleri tekrardan taş olarak geri alamazsınız. Sadece silinir.

    d6) Auction House
    Açılan dükkanların yanı sıra oyunu açık bırakıp gitmek istemiyorsanız Auction House'u kullanın. 4, 12 veya 24 saatliğine eşyanızı satışa koyabilirsiniz. Satışa koyduğunuzda yanlış hatırlamıyorsam %5lik bir deposito ödersiniz. Eğer satış gerçekleşmemizşe bu parayı geri alırsınız. Eğer satış gerçekleşirse bu parayı alamaz ve aynı zamanda lordun belirlemiş olduğu vergi de satıştan düşer. Fakat sanırım bu olay büyük miktarlı yani 1 milyon veya daha fazla miktara satışa çıkardığınız eşyalar için geçerli. Onu tam olarak çözemedim.

    Satış rahatlığıyla beraber doğal olarak alış rahatlığı da devreye giriyor. Dükkan dükkan gezmek yerine Auction House üzerinden gerekli filtreyi kullanıp istediğiniz eşyanın satışı olup olmadığını görebilirsiniz.

    d7) Scout Master/Fighter Master/Mage Master
    Skillerinizi artırabileceğiniz NPC'lerdir. Scout Master Dual Gunner ile Riffleman, Mage Master Warlock ile Cleric, Fighter Master ise Warrior ile Paladin içindir. Ayrıca skillerinizi belli bir oyun içi para karşılığı resetleyebilir tekrardan oluşturabilirsiniz.




    e) Pranlar
    Fire, Water ve Air Pranlar vardır. Fire Pran atağı, Water pran savunmayı, Air pran mp'yi etkiler. Water Pran bence çok kötüdür. Fire Pran almanızı tavsiye ederim. Sadece cleric veya warlock iseniz mutlaka Air pran alın. Geri kalan herkes bence Fire Pran almalı.




    f) Mountlar
    Level 40 olunca Cirrugor'dan mount görevi alıp yaparsanız mount'a sahip oluyorsunuz. Ayrıca 2 milyon oyun içi para verip görev yapmadan da sahip olabilirsiniz. Mounta bir tane mount taşı takabilirsiniz aynı silah ve giysilere taktığınız ek özellik gibi. Tabi bu mount taşları daha kuvvetli özellikler veriyor orası ayrı. Gelen saldırılar yüzünden çok kolay bir şekilde bineğinizden de düşebilirsiniz ve bu sizi fazlasıyla sinirlendirebilir. Bir ara neredeyse mount'ı çöpe atıyordum. Gerçek para verip premium mount alırsanız size çok güçlü özellikler verir normal mount gibi tek mount taşı deil 3 adet mount taşı takabilir ve mount'dan daha zor düşersiniz.

    soulfly1'e teşekkürler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quirah -- 12 Şubat 2011; 2:46:29 >







  • Güzelmiş belki başlarım. Sniper class'ı ilgimi çekti
  • MMOSite den birkaç resim...

     AIKA Online(Rehber Eklendi) (EU IP BAN KALKIYOR!)

     AIKA Online(Rehber Eklendi) (EU IP BAN KALKIYOR!)

     AIKA Online(Rehber Eklendi) (EU IP BAN KALKIYOR!)

     AIKA Online(Rehber Eklendi) (EU IP BAN KALKIYOR!)

     AIKA Online(Rehber Eklendi) (EU IP BAN KALKIYOR!)

     AIKA Online(Rehber Eklendi) (EU IP BAN KALKIYOR!)

     AIKA Online(Rehber Eklendi) (EU IP BAN KALKIYOR!)

     AIKA Online(Rehber Eklendi) (EU IP BAN KALKIYOR!)

     AIKA Online(Rehber Eklendi) (EU IP BAN KALKIYOR!)


    Özelliklehttps://store.donanimhaber.com/87/17/39/871739de161a5c4d9ef4a25980984075.jpg bu resimde dikkatimi çekti skill bar ArchLorddaki gibi sanki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Quirah -- 3 Haziran 2009; 23:13:27 >




  • Sabırsızlıkla bekliyoruz..
  • Pvp ve savaşlar oldukça akıcı görünüyor. Kesin denenir. Bu yaz uyku yok anlaşılan. Rappelz biyandan RoM bi yandan AIKA bi yandan.
  • Oyun güzelmiş çiksin bakalim oyundaki karakter detaylari ve skiller güzel olmuş inş çabuk çikarda oynariz.
  • pembeli olan tatlıymış çabuk çıkar inş.
  • bakalm xD
  • Güzele benziyor.Ama denemek lazım.
  • Oyun Granado Espada temelli yada benzeri bu yüzden ses ve grafiklerin süper olacağına şüphe yok ayrıca diğer oyunda 3 char ı birden yönetmekten sıkılanlar için tek char a düşmesi de çok iyi olmuş fakat Granado da olan bir özellik bundada var oyunda yaşınız ilerledikçe yani leveliniz yükseldikçe belli kademelerde eski charınızı bırakıp yeni sınıf caharlardan birini seçip kasmaya başlamanız gerekiyor ben bu özelliği sevmiyorum ama sevenlerde çıkabilr tabii genel olarak Granado yu az çok oynayanlar bunu da rahat rahat oynarlar ...
  • oyunun kore versiyonunu indirmeye başladım hayırlısıyla. 375 MB diyince ağzım açık kaldı valla. sanırım patchde bindircekler herşeyi
  • Oyun çıksın bende gece gündüz sabahlarım bunda
  • wasd mı acaba?
    bene klavye+maus çünkü adam skilleri falan vururken bi basılı tutuluyo gibi geldi bana.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Katıksız Manyak! -- 12 Haziran 2009; 20:48:14 >
  • oynarsam priest olurum
  • off

    birisi bendeki KSSN listesindeki üyelikleri sömürmüş ya. Hepsi üye oyuna :(

    başka KSSN de bilmiyorum
  • Bende alamadım üyelik yaa.
  • Oyun Aralık 2009 da çıkıyormuş bekleyenlere duyurulur. Malesef okul yüzünden oynayamayacağım. (belki...) :(
  • Oyunun sitesi süper olmuş.

    Oyunun resmi forumu açılmış. Malesef aralıkta bilgisayar başında olamayacağım. :(
  • http://mmo-tr.com/incelemeler/36-incelemeler/103-aika-online.html
    Daha ayrıntılı rehbere buradan ulaşabilirsiniz.
  • oyun guzelde hep gec cıkıyorlar
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.