Şimdi Ara

Ağ Konfigürasyonu ve Seçenekler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
1
Cevap
0
Favori
603
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Ben bir inşaat firmasında çalışıyorum. İnternet erişimi kablosuz bir şekilde sunuluyor, herhangi bir güvenlik ekipmanı kullanılmıyor. Zamanında bu işten anlayan birileri kurmuş, kullanılıyor. Geçenlerde sunucu kurmak kararı almış yöneticiler. Bunun içinde teklif almışlar. Teklif aşağıdaki gibi:

Dell T110 2 (Roma rakamıyla :))) E3-1220 1x4GB 2x500GB HDD Server - 1249
    1 MS Windows Server 2008 STD R2 64BIT + 5 CAL TR DVD OEM P73-051120 - 783
    2 NSA-221 Depolama Ünitesi, 4TB Kapasite - 249
    3 SAMSUNG 1TB 32MB SATA2 7200RPM - 232 (2 adet)
    4 FORTINET 50B FIREWALL - 847
    5 MS WINDOWS 7 PROFESSIONAL GGK TR DVD - 185
    6 Kurulum - Entegrasyon - 300

Fiyatlar $ olarak ve KDV dahil değil. KDV'yi toplam fiyat üzerinden hesaplamış aklınca. Kurulumdan da ekstra 350$ daha alacak yani.

Ben en azından kurulumu kendim yaparım diye yola çıktım. Daha önce MS Server kurmuşluğum var. Daha sonra bu listedeki alınacakları da anlamlandıramadığımı fark ettim. Öncelikle, açık kaynak kodlu, ücretsiz bir ateş duvarı olan pfSense kullanmaya karar verdim. Eski bir bilgisayara bile kursam donanım gereklilikleri uyuşuyor. Bunun dışında en çok merak ettiğim mesele bu kurulan sunucunun amacını kavrayamıyorum. Web ve e-mail hizmetini dışarıdan alıyoruz ve bence almaya devam etmeliyiz. Yani yazılımına, donanımına 2000$ vermeden, sadece 1 veya daha fazla NSA ile bu işi kotaramaz mıyız? Hem sanırım bu NSA'ların email sunucu olabilme gibi özellikleri de mevcutmuş. Belki ileride biraz kullanınca bu yola da gidebiliriz ayrı bir tane daha alıp.

Yani çok hızlı veri akışlarına, anında veri edinmeye ihtiyaç duyacağımız bir durum yok gibi. Amaç, kullanıcıların belli özelliklerini kontrol edebilmek, kısıtlayabilmek ve toplam veriyi ulaşılabilir bir yerde tutmak, mümkünse muhasebe verisini önceliklendirebilmek.

Bunun dışında ben 2 tane Samsung hard disk nereye kullanılacak cidden anlamış değilim. Dell'e mi takılacak, yoksa NSA'ya mı? Belki fena halde cahilim ama bana gereksizmiş gibi geldi. Üstüne üstlük bir de işletim sistemi dvd'si var. Bizimkilerin talep etmediğine eminim. Nereye kurmak üzere istemiş olabilirler. İstemiş olsalar teklifte sunucu sistemi ve işletim sistemi alımı gibi belirtmezler miydi?

Peki be ne yapmak istiyorum.
    1 Kullanıcıları ihtiyaç ve yetkisine göre sınıflandırmak, yönetmek istiyorum. Buna göre,
    1. (Üst Yönetim) grup içerisinde (konum olarak yakın) 3 kişiden ikisinin 2 sinin herhangi bir erişim kısıtının olmaması, 1 kişinin kısıtlanması
    2. (Yönetim) grup içerisinde (yine konum olarak yakın) 5 kişiden yine 1 kişinin kısıtlanması
    3. (Proje) grup içerisinde 15 kişinin kısıtlanması
    4. (Muhasebe) grup içerisinde 5 kişinin verisinin güvenli olması ve kısıtlanmasını
    istiyorum.
    Bir de verinin merkezi bir yerde toplanabilmesini ve paylaşılabilmesini istiyorum. Flash bellek kullanılmasın artıık.

Aklımdakiler şöyle,
    Modemin arkasına pfSense ateş duvarı koyarım. Oradan router aracılığıyla kablo üzerinden,
    1. grubu kablosuz erişime bağlarım (1 kişi kısıtlanmasa da olur, ya da ip kısıtlama özelliği varsa kullanırım)
    2. grubu kablosuz erişime bağlarım (1 kişi kısıtlanmasa da olur, ya da ip kısıtlama özelliği varsa kullanırım)
    3. grubu kablolu erişime bağlarım. İstemediğim uygulama ve web adreslerini kısıtlarım
    4. grubu kablolu erişime bağlarım. İstemediğim uygulama ve web adreslerini kısıtlarım
    İki adet NAS alır, birini projeye, birini muhasebeye bağlarım. Projeye herkes erişir, muhasebeye proje dışındakiler erişir.

Bu konuda, özellikle sunucu sistemi kurmaktansa NAS kullanmak konusunda fikrinize ihtiyacım var. Zamanım da kısıtlı. Yani neden sadece NAS'ı kullanamayalım? Aynı anda erişmek isterlerse bir kişinin işinin bitmesini mi beklemek gerekecek. Buradaki kısıt nedir? Genel olarak düşünceleriniz önerileriniz nedir?

Her şeyin ötesinde aslında bu fiyatlandırma ve konfigürasyon amacına uygun ve fiyatlandırması iyi ama ben mi pintilik ediyorum. Profesyonel yardımdan kısayım derken ileride sıkıntı yaşar mıyım? Bana en fazla 1000 TL ile bu işi hayli hayli yapabilirmişim gibi geliyor. Lütfen yardım edin.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Wifi ve bağlantı tercihi
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.