Arkada$lar adım adım bana WinXp'nin yanına Linux kurmayı biri anlatabilir mi?Bu konuyu ara$tırdım ama karı$ık geldi yine i$leyi$ olarak biliyorum,ama dün gece denedim mesela olmadı:
Partion Magic'le ilk ba$ta 10GB lık bir parça ayırıyorum ve bu parçayı Ext 3 dosya sistemine göre deği$tiriyorum.
Sonra Linux kurarken hedef olarak o 10 GB yeri gösteriyorum ve buraya kuruyorum Linux'u...
Temel olarak bildiklerim bu kadar ama $u sorunlarla kar$ıla$ıyorum:
-Boot esnasında 2 i$letim sistemi birlikte gözükmüyor hep Linux gözüküyor...Windows'a hiçbir$ekilde ula$amıyorum...Normalde hangi i$letim sistemi ile PC yi açmak istediğim ekran gelmesi gerekir sanırım ama göremiyorum bir türlü...
Bunun sebebi de ne olabilir sizce?
evet aynen adım adım windows xp yanına linux ve lutfen lutfen ilk kez başlıycam hangisini kurayım hangi versiyon?
aynen :D
hehehhe hadi yaw yardım edin !!!
gençler, onlarca kez anlatıldı bu forumda.ama basitçe; öncelikle can acıtabilecek donanımlar hakkında bilgi toplanır(monitorun yatay/dikey aralıkları,modem,ekran kartı,sata hdd gibi.)abartmanıza gerek yok büyük ihtimalle güncel bir dağıtımla sorun yaşamazsınız ancak olasılıklara karşı iyi olur. hdd bölümlendirilecekse; 1-p.magic gibi bir program ile linux için en az 2 bölüm yaratılır(ilki kök dizin için formatı önemli değil sonrasında kurulumda kafanıza göre değiştirebilirsiniz,diğeri ise swap alanı için) 2-win bölümlerine denetlemeyi müteakip birleştirme yapılır,ardından linux kurulumu sırasında bu bölüm parçalara ayrılabilir. mevcut donanım pcye bağlı ve açık olarak kuruluma başlanılır (bu da gerekli değil ama bluetooth,yazıcı gibi bazı donanım için zaman zaman uğraşmaktan kurtuluyorsunuz) sonrasında pc cdden boot edilir ve kurulum destekliyorsa cdler hatalara karşı denetlettirilir. kurulacak bölüm seçilir,swap alan varsa gösterilir yoksa yaratılır kurulumu mümkün mertebe en az paketle yapmaya çalışın,her ne kadar cdleri denetlettiysenizde güven olmaz yarı yolda takılır cd-romun kafaya birşey. root şifrenizi iyi seçin ve UNUTMAYIN,root kullanıcısının yanına en az bir kullanıcı yaratın. Ön yükleyici seçiminizi yapın(grub/lilo vb) bu seçimden sonra size yüklenebilir sistemleri gösterir bir pencere çıkarır her dağıtım, kontrol etmeden geçmeyin. bu kadar
sağol ba$ka bir sorum daha olacak:::
$imdi ben ayırmadan direk 40GB lık hdd nin hepsine Linux Fedora Core 4 kurdum...
$imdi XP'yi tekrar kurmak istiyorum ve yanına tekrar Fedora Core 4 kuracam...ama $öyle bir sorun var boot esnasında bootable XP cdsi takmama rağmen "Setup is inspecting your hardware configration" diyor ve sonra ekran gidiyor bidaha gelmiyor...2 ayrı WİnXP cdsi ile denedim sonuç alamadım...Acaba yapmam gereken ba$ka bir$ey mi var?Hdd'de komple Linux yüklü olduğu için ve dosya sistemi buna göre ayarlandığı için mi acaba böyle bir sorunla kar$ıla$ıyorum?
sorun linux ile alakalı olduğunu zannetmiyorum,hiç karşılaşmadım bende de 40 gb seagate var ve 100 civarındadır diye tahmin ediyorum yediği format (çoğunlukla linux debiandan önceki dağıtım çılgınlığından kalma),donanımsal bir problem var gibi duruyor.sallama olacak biraz ancak pcnin çalışması için gerekli olmayan donanımları çıkarıp bir dene?
yaw çözdüm ben o sorunu linux un bazı versiyonları bu i$e izin vermiyor yane bug gibi bir$ey oluyor...netten bootable linux indirdim ve partln ile linux ext 3 leri ntfs ye çevirdim dolayısıyla windows gördü hdd yi...xp yi kurdum birazdan da yanına fedora core kurmaya çalı$cam bakalım ne olacak
arkada$lar uzun uğra$lar sonucu WinXp yi ve Fedora Core 4 ü yanyana sorunsuz bir $ekilde kurmayı ba$ardım...$u an pcmde ikiside mevcut ve istediğim zaman istediğim i$letim sistemini çalı$tırabiliyorum...