Elimde eski bir Airties wireless router var (5440), bir de dual band Asus var, VDSL. Bu Asus üzerinden eve interneti dağıtıyorum. Ama müteahhit artık ne kadar cimri idiyse, koridorlara fiş girişi koymamış. Dolayısıyla router ancak odalarda olabiliyor. Ev tren gibi düşünün, ince uzun. Arada da banyo ve tuvalet var, kalın duvarlı. Hangi baştaki odaya koyarsam diğer uçtaki odalardan çekmiyor wi-fi. Tam ortada salon var, ben de oraya yerleştirdim Asus'u. Ancak arka uçtaki odada yine bağlantı sıkıntısı yaşadım. Bu kez de bir tane range extender aldım. Amacım bunu Asus'un wi-fi alanına koyup, arka odaya da wi-fi ağını genişletmekti. Ama dediğim gibi, kodumunun müteahhiti koridorlara fiş koymadığı için, range extender'ı koyabildiğim tek yer banyo oldu. Fayansların içine hapsettim, çünkü diğer odalardaki fişlerde:
- ya range extender tam çekiyor ama uç odaya wi-fi gitmiyor, yani manasız - ya da uç odalara wi-fi götürüyor ama bu sefer de Asus'a uzak kalıyor, yani internet yok.
Banyo, tam Asus'un wi-fi çekim sınırında. Yani bir metre öteye çekebilsem tam süper olacaktı, veya koridora çıkabilsem. Ama yok. Duvarı delme, kablo dolandırma vs ihtimal dışı. Mecbur odalardan uğraşıyorum.
Şimdi, gelelim soruma. Elimdeki eski Airties 5440 baktım bir köşede duruyor, bugün bunu Access Point yaptım, cat6 ile Asus'a bağladım. Ama yine salonda kaldı. Yani şöyle garip bir durum oldu, Asus duvarda asılı, 5440 da bunun bir buçuk metre aşağı çaprazında sehpada.
Mantığım basitti aslında, 5440'ı biraz daha kenara getirerek (çaprazdan) banyoya yaklaştırmak, böylece oradan da çekim almak.
Şimdi, bunun kar/zarar mantığı nedir? Yani demek istediğim, 5440'ın kapasitesi sınırlı, dolayısıyla ağımın hızını etkiliyor ona bağlanırsam evet. Ama öte yandan, 2 tane anteni var, bunlar ekstra bir çekim katar mı? Olabildiğince dip odalara doğru yönelttim salonda.