Şimdi Ara

AC Tesbit Devresinde Yardım

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
144
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Youtube'da falan görmüşsünüzdür transistörlü kablo kopuğu tesbitinde kullanılan basit devre var. Ben bu devreden çizdim. Ama başka bir amaçla kullanmak istiyorum. Mesela röle süreceğim.

Aşağıdaki devrelere bakıp bana bilgi verebilir misiniz? Devrelerde FAZ kesilirse rölenin çekmeye devam etmesi gerekli. Bu nedenle üstteki devrede faz ve nötrü anten gibi bir yol ile kaskat transistör setinin beyz ucuna yaklaştırdım. Ama sadece nötr ile de çekmeye devam etmesi gerekiyor. Birinci ve ikinci devrelere bakıp yorum yapabilir misiniz?

AC Tesbit Devresinde Yardım

Devrenin sadece elektrikler tam kesikken yani hem faz hem nötr kesikken röleyi sürmeyi bırakmasını istiyorum.
  • Arkadaşlar internetim kısıtlı bitmek üzere. Biterse ayın 22'sine kadar buraya giremeyeceğim lütfen bana yardım eder misiniz? Elindeki imkanlarla devreyi kurabilecek yok mu? Simülasyon olmaz simülasyonlar doğru çalışmıyor. BC547 lerle yapıp ya da bilginiz varsa buraya yazar mısınız şu an cidden çok gerekli.

Bu devrenin beyz ucunu NÖTR'e yaklaştırısam röleyi çeker mi ya da LED yakar mı?
  • Merhaba arkadaşım 90no, tavsiyem yine faz kontrollü devre yap fakat çıkışına led ile baktığın yere tek tr li değil / not kapısı koy ledi buna bağla. Böylece elk varken led sönük kesintide yanacaktir.

Sorunu tam anladıysam önerim budur, ha dersen elk kesintisi alarmı ihbarına dair çözümler istiyorum elimden geleni yaparım.

off 22 sine kadar yok musun :(?
  • quote:

Orijinalden alıntı: mavi-kaplan

Merhaba arkadaşım 90no, tavsiyem yine faz kontrollü devre yap fakat çıkışına led ile baktığın yere tek tr li değil / not kapısı koy ledi buna bağla. Böylece elk varken led sönük kesintide yanacaktir.

Sorunu tam anladıysam önerim budur, ha dersen elk kesintisi alarmı ihbarına dair çözümler istiyorum elimden geleni yaparım.

off 22 sine kadar yok musun :(?
    Son internetimi kullanıyorum bugün bitmese bile yarın hadi ben yanılayım öbür gün bitecek. Nasıl oldu anlamadım ayın 22sinde 10GB geli, öyle ahım şahım birşey kullanmadım ama dün baktığımda 1,50kusur GB şimdi ise 1,40GBlerde. O yüzden internet varken yanıt almalıyım.

Merak ettiğim şey şu: bildiğimiz youtube'da falan yaygın gördüğümüz kablo tesbit devresi var ya? faza değdirmeden kabloya yaklaştırınca LED yakıyo ya da buzzer, röle ne bağlarsan çalıştırıyo, hah, yüksüz iken nötre yaklaştırırsam da yanar mı?

Yani pirizin Nötrüne bir prob takıp kabloyla uzat. Bu kablonun ucuna yukardaki devrenin beyzini yaklaştırırsam LED yanar mı yanmaz mı? başka bir sitede yanmaz, çünkü nötr hattı yıldız trafoda sıfırlanıp toprağa bağlanmıştır deniyor. Bunu zaten biliyorum da, neticede yıldızın tam ortası SIFIR VOLT diye bir tabir kullandılar. Bana yanlış geliyor, o sıfır noktası grafikte -220V'yi temsil ederken ki bu da bir değerdir nasıl sıfır oluyor?

Yapmak istediğim şey, Elektrik varken duvardaki priz anahtarından yakılıp söndürülen bir lamba. Lamba anahtarı genellikle fazı kesiyor. Fazı kestiğimde lamba sönsün tamam. Ama nötr de kesilirse ki bu da tedaş trafodan herşeyi kesti demektir, hah o zaman lamba yine yansın. Yani AC var mı yok mu faz olmadan nötrden şebeke gürültüsünü tesbit etmeye çalışıyorum.
  • Bugün YouTube da şarjlı LED ampul videosu özledim.Sanirim tarif ettiğin durum birebir aynı çalışma.ampul avize de takiliyken sigortalar kapandığında yani binaya gelen faz kesildiğinde devreye giriyor ve aydınlatma sağlıyor.ancak Anahtar açık konumda olmali.Sigortalar kapandığında anahtarda kapandığında ise devre disi kalıyor.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Cevap verenler doğru demiş açıklamış. Nötr de eğer ki dairedeki bağlantıda gevşeklik yoksa devredeki led yanmaz. Fazdaki hareketi devre dedektör büyütüp görsel hale getiriyor.
  • Konuyla ilgili değil ama,

Hatspot açarak bilgisayara internet bağladığında. Arkaplanda olası windows güncelleştirmeleri interneti kullanır. Bunu önlemek için Görev Yöneticisini açtıktan sonra, Hizmetler bölümünden Windows Uptage'yi bulup manuel olarak devre dışı bırakmalı, bilgisayarında yüklü Steam gibi sürekli veri aktaran programları geçici olarak kaldırmalısın. İnternette dolaşırken uygulamaların internet kullanımını Görev Yöneticisi aracılığıyla takip edebilirsin. Youtube'u da 144p kullanırsan 22GB 1 aydan bile uzun süre idare edilebilecek bir rakam.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    DC motor hız ve kontrol devresi
    12 yıl önce açıldı
    220v ile ldr li devre yardım
    17 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Merhaba Hate Fate,
    Teşekkür ederim. Şu anda linux'lu bilgisayar kullanıyorum ve tüm güncelleştirmeler kapalı. telefondaki hava durumu appletini dahi kapattım ki benden habersiz hiçbirşey veri çekemesin. Ya ben daha çok internet var diye hesapsız gittim ya da vodafon hile yapıyor bilemiyorum.

Yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim olayı anladım. Alternatifi varmış onun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı

Merhaba Hate Fate,
    Teşekkür ederim. Şu anda linux'lu bilgisayar kullanıyorum ve tüm güncelleştirmeler kapalı. telefondaki hava durumu appletini dahi kapattım ki benden habersiz hiçbirşey veri çekemesin. Ya ben daha çok internet var diye hesapsız gittim ya da vodafon hile yapıyor bilemiyorum.

Yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim olayı anladım. Alternatifi varmış onun.
    NEdir neye karar verdin, biz de bilelim
  • quote:

NEdir neye karar verdin, biz de bilelim

Alıntıları Göster
    Yeaaa hoca olay basitmiş yeaaa

Fazı kontrol ettiriyorsun bir duyarlı devre ile. Ceryanlar kesilirse devre bakıyor ki ortada faz maz yok, bir noktadan kendini tamamlayıp aydınlatma devresine yol veriyor pilden. Şu anda bir prototip üzerinde çalışıyorum. Bitirdim ama emin değilim. Yakında paylaşırım. Yakında dediğim internetim bugün yarın biter dedim hala bitmediVodafon kendilerini takip ettiğimi duydu galiba.
  • Yemedik ama neyse ... yetmez bu kırıntılar bari link verseydin neyi gördün nerden feyz aldın :D.
  • quote:

Yemedik ama neyse ... yetmez bu kırıntılar bari link verseydin neyi gördün nerden feyz aldın :D.
    Yok yicek bişey yok. Bu tip uygulamalarda iki yöntem var. Birincisi benim yukarıda bahsettiğim faz kontrol devresi. Yukarda arkadaş bir video izledim demişti o tip tasarruflu ampuller hat gürültüsünü hissediyor sen anahtarı duvardan açsan (OFF) bile içindeki pilli devre LEDleri yakmıyor yani ışıldak modu OFF. Elektrikler komple kesilirse hat gürültüsü ortadan kalktığı için ana aydınlatma devresi yani trafosuz adaptörle yanan seri LEDler sönüyor fakat bu defa hat gürültüsüne göre on off yapan ışıldak devresi çalışıyor.

İkinci yöntemde de duyun uçlarının kısadevre olup olmamasına göre çalışıyor. Bir FET ya da MOSFET gibi birşeyle devre kurup gate ucunu duya bağlıyorsun. Elektrikler kesildiğinde mahalle trafosunun bobinindeki V sıfır oluyor fakat bobin duy uçlarını yol uzun dahi olsa kısadevre ediyor. Buradan tetik alan FET, pil üzerinden gelen akımı ayrı bir LED devresine yönlendiriyor.

Benim yaptığım devre ikincisi. Çizdim, PCB'sini de yaptım. Ama deneme şansım yok. İşin açıkçası benim gönlüm birinciden yanaydı ama nötrden tetik alamazsa işim yaş. Çünkü ev tesisatlarında anahtarı faza bağlarlar faz kesilirse de ışıldak devresi elektrik olsun olmasın devreye girer. O yüzden hem fazı hem nötrü dinleyen bir kablo dedektörü devresinden yola çıkmam gerekiyordu, olmadı o da.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.