Şimdi Ara

ablam % 80 engelli sıfır araba alırmıyız

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
39
Cevap
0
Favori
51.908
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • selam arkadaşlar evimiz ilçededir ablam % 80 engelli bu yüzden eve araba aldık ama araba şu an 10 bin tl değerinde çok eski km si 190 bine geldi tamire para yetiştirmek zor
    bir komşu demişki sıfır araba alıp 10 bin 20 bin indirimden faydalanıp vergiden muaf olursunuz demiş bugün

bende size sorayım dedim burda bilgililer var

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baris195 -- 9 Ekim 2012; 20:46:46 >

• az sonra daşlarlar burayı
  • %90 ve üstü engeli oranı şart diye biliyorum.
  • Www.engelliyiz.biz forumlarına danışmanı tavsiye ederim. Orada bu konu ile ilgili birinci ağızdan bilgi alabilirsiniz.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tekrar rapor çıkartıp oranı yüzde 90a cektirirseniz faydalanabilirsiniz.1.6cc kadar yaralanabiliyorsunuz. Binek araçlarlarda yüzde 40 olan ötvyi ödemiyosunuz. İşte 100binlik bir 1.6 aracı 60 bine alabiliyosunuz her sene vergi filanda ödemiyosunuz. Biz ticari aldık (vw caddy) Bunlarda ötv yüzde 10 olduğu için 4bin gibi bi indirim oldu. Ama dediğim gibi bineklerde yaklaşık yarı fiyata düşüyor. Bir hususda var aracı sadece engelli kişinin 1. dereceden akrabaları kullanabilir ve 5 sene içerisinde satamassınız 5 sene sonra satma hakkınız doğuyor. Kolay gelsin, Geçmiş olsun.

Edit : Geçen gün plakamın düşmesi sonucu plaka cıkarttırmaya gittim kanun değişmiş artık plakada engelli işaretide olmuyor. Normal plakayla geziorum şuan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cyber__Warrior -- 9 Ekim 2012; 21:07:51 >
  • Türkiye'deki saçmalığın dibine vurmuş uygulamalardan biri de bu uygulama malesef. Kişinin aracı kullanırken ne derece zorlanacağına, trafikte oluşturabileceği tehlikelere bakılmadan sadece bir kağıdın üzerindeki % ye göre hak veriliyor veya verilmiyor.
  • % 80 engelli yararlanamazmı
    yada başka nelerden faydalanır ötv olurmu ama ablamın üstüne araba olması için kalkıp gitmesi lazımsa o zor ihtimal

% 90 olması için sadece ağzı çalışıcak nefes alcak yani bitkisel hayatta olması lazım el kol çalışmıcak o zaman nediye araba veriyorlar ne saçma sistem

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baris195 -- 9 Ekim 2012; 21:20:11 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • %90 olmalı

quote:

Engelliler için Otomobil
    Sakatlık derecesi %90 veya daha fazla olan malul ve engelliler için T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan sirküler aşağıdaki gibidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cihanair -- 9 Ekim 2012; 21:20:33 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Giannizzero

Türkiye'deki saçmalığın dibine vurmuş uygulamalardan biri de bu uygulama malesef. Kişinin aracı kullanırken ne derece zorlanacağına, trafikte oluşturabileceği tehlikelere bakılmadan sadece bir kağıdın üzerindeki % ye göre hak veriliyor veya verilmiyor.

yazdıklarınızla İlgisi yok...

%90 kendi kullanamıyor, yakınları kullanmaküzere, bir yerde özürlü vatandaşın hayatını kolaylaştırabilmek adına muafiyet veriliyor.

Diğer durumlarda ise tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporu alınarak kişinin özrüne göre özel tertibatlı araç kullanmak üzere bu tip bir araç ile ehliyet aldırılıp arkasından indirimli araç satılıyor....

Özürlü yakınları üzerinden araç alıp sistemi sömürenler haricinde gayet düzgün işleyen bir yapı var.

Bir örnek:
    %8 raporlu bir tanıdığım, özrü sağ ayağında olduğu için gaz pedalı tertibat yardımıyla sol tarafa alınmış otomatik bir aracı kullanıyor.

• %90 gibi bir şart olmaması gerekli. yakın bi arkadaşım sağ ayağında bi sorun olduğu için geçen sene sıfır km punto evo aldı yaklaşık 22000 civarı bi paraya. ve eminim o arkadaşın raporda yazan oran %90 değil..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fox913

quote:

Türkiye'deki saçmalığın dibine vurmuş uygulamalardan biri de bu uygulama malesef. Kişinin aracı kullanırken ne derece zorlanacağına, trafikte oluşturabileceği tehlikelere bakılmadan sadece bir kağıdın üzerindeki % ye göre hak veriliyor veya verilmiyor.

yazdıklarınızla İlgisi yok...

%90 kendi kullanamıyor, yakınları kullanmaküzere, bir yerde özürlü vatandaşın hayatını kolaylaştırabilmek adına muafiyet veriliyor.

Diğer durumlarda ise tam teşekküllü bir hastaneden heyet raporu alınarak kişinin özrüne göre özel tertibatlı araç kullanmak üzere bu tip bir araç ile ehliyet aldırılıp arkasından indirimli araç satılıyor....

Özürlü yakınları üzerinden araç alıp sistemi sömürenler haricinde gayet düzgün işleyen bir yapı var.

Bir örnek:
    %8 raporlu bir tanıdığım, özrü sağ ayağında olduğu için gaz pedalı tertibat yardımıyla sol tarafa alınmış otomatik bir aracı kullanıyor.

Benim her iki bacağımda %33 fonksiyon kaybı bulunmakta ancak şimdiye kadar kimse bana "evet, şöyle şöyle yaparsan bu haktan yararlanabilirsin" demedi.

• %80 özürlü derken hangi nedenle özürlü olduğu hakkında bilgi vermemişsiniz. En iyisi Size Vergi avantajından yararlanabilmek gerekli durumları sayayım, Siz bunlardan uyanı seçiniz :

Vergi avantajından yararlanabilmek için şu beş durumdan birine sahip olmak gerek:

1- Sol alt ekstremiteden sakat olmak ve buna karşılık "Otomatik vitesli araçları kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli raporu/ehliyeti bulunmak

2- Sağ alt ekstremiteden veya her iki alt ekstremiteden sakat olmak ve buna karşılık "Özel donanımlı araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli raporu/ehliyeti bulunmak

3- Sağ üst ekstremiteden sakat olmak ve buna karşılık "Vites kolu yükseltilmiş özel donanıma sahip araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli raporu/ehliyeti bulunmak

4- Boy kısalığı nedeniyle pedallara uzanamadığı için pedalları yükseltecek özel donanıma ihtiyaç duymak ve buna karşılık "Pedalları yükseltecek özel donanıma sahip araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli raporu/ehliyeti bulunmak

5- Her ne sebeple olursa olsun % 90 ve üzeri raporu bulunmak ve hiç bir şekilde sürücü belgesi alamayacak olmak. (% 90 ve üzeri raporu olan kişi adına yurt içinden alınan aracı herkes kullanabilir. Bu konuda "3. derece yakınlar" vb. hiç bir kısıtlama kalmadı. Yurt dışından alınan araçlar için ise 3. derece yakın sınırı devam ediyor)

Daha önce bu siteyi çeşitli kerelerde kaynak olarak vermiştim. Ayrıntılı bilgi için;

http://www.engelliler.biz/forum/ozel-donanimli-otomobiller-motorlu-araclar-h-sinifi-ehliyet/

Geçmiş olsun, acil şifalar diliyorum.

Kolay gelsin...

• quote:

bir de %90 engel şartmış gerçekten nasıl bir cümle kursam bilemedim ya sabır diyelim susalım gerçekten dediğiniz gibi saçmalığın daniskası
  • bence sistem gayet makul. ha yuzde 90 degilde 70 filan olsaydi daha cok kisi yararlanirdi iyi olurdu fakat durum bu yapcak birsey yok.
  • Yanlış bilmiyorsam engelli kişi aracı kendisi kullanacaksa % şartı çok önemli olmuyor. Önemli olan alacağı heyet raporunda özel tertibatlı araç kullanabilir gibi bir ibare bulunması.
    Eğer kişinin engel durumu %90 üzerinde ise aracı kişinin yakınları kullanıyor. Burda da gene heyet raporu olarak geçen rapor gerekiyor. Bu raporun bir yerinde ÖTV'den muaf araç alabilir gibi bir ibare bulunuyordu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: baris195

% 80 engelli yararlanamazmı
    yada başka nelerden faydalanır ötv olurmu ama ablamın üstüne araba olması için kalkıp gitmesi lazımsa o zor ihtimal

% 90 olması için sadece ağzı çalışıcak nefes alcak yani bitkisel hayatta olması lazım el kol çalışmıcak o zaman nediye araba veriyorlar ne saçma sistem

Kusura bakmayın ama saçmalık şuanda yaptığınız gibi bazen sizin bazen bizim yeterince bilmeden araştırmadan görüş bildirmemizden geçiyor size bir örnek vereyim : "Diyaliz hastaları % 90 engellidirler ve bitkisel hayatta falanda değildirler aldıkları araçları kendileri kullanamaz, yakınları kullanabilir, engelli işaretli plaka zorunlulukları yoktur,diğer tüm şartlar onlar içinde geçerlidir." %90 altındaki engelliler araç alamaz diye bir durum yok, onlarda alabilir ama H sınıfı ehliyet ve özel tertibatla ancak kendileri kullanabilirler, kişi özel tertibatla dahi araç kullanamayacak durumda ise zaten özür durumu % 90 ve üzeri olmalıdır.

• quote:

Orijinalden alıntı: baris195

% 80 engelli yararlanamazmı

kendi kullansın diye değil zaten ailesinin seçtiği 3 kişi yanılmıyorsam onlar kullanıp o engellenin ulaşımını ve ihtiyaçlarını karşılaması için böyle bir kolaylık sağlanmış yani mantık bu..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Cyber__Warrior

Tekrar rapor çıkartıp oranı yüzde 90a cektirirseniz faydalanabilirsiniz.1.6cc kadar yaralanabiliyorsunuz. Binek araçlarlarda yüzde 40 olan ötvyi ödemiyosunuz. İşte 100binlik bir 1.6 aracı 60 bine alabiliyosunuz her sene vergi filanda ödemiyosunuz. Biz ticari aldık (vw caddy) Bunlarda ötv yüzde 10 olduğu için 4bin gibi bi indirim oldu. Ama dediğim gibi bineklerde yaklaşık yarı fiyata düşüyor. Bir hususda var aracı sadece engelli kişinin 1. dereceden akrabaları kullanabilir ve 5 sene içerisinde satamassınız 5 sene sonra satma hakkınız doğuyor. Kolay gelsin, Geçmiş olsun.

Edit : Geçen gün plakamın düşmesi sonucu plaka cıkarttırmaya gittim kanun değişmiş artık plakada engelli işaretide olmuyor. Normal plakayla geziorum şuan.

Ben 2. dereceden akrabası da kullanabilir diye biliyorum.

Bizim bir akraba %97 özürlü olan kayınbiraderi üzerinden araba aldı. ÖTV ödemedi. MTV'lerden de muaf. Kayınbirader olmadan arabayı kullanabiliyor. Şehirlerarası gidip geliyor.

Enişte 2. dereceden akraba oluyor yanılmıyorsam. Öyle mi?

• quote:

Orijinalden alıntı: topaz42

quote:

Tekrar rapor çıkartıp oranı yüzde 90a cektirirseniz faydalanabilirsiniz.1.6cc kadar yaralanabiliyorsunuz. Binek araçlarlarda yüzde 40 olan ötvyi ödemiyosunuz. İşte 100binlik bir 1.6 aracı 60 bine alabiliyosunuz her sene vergi filanda ödemiyosunuz. Biz ticari aldık (vw caddy) Bunlarda ötv yüzde 10 olduğu için 4bin gibi bi indirim oldu. Ama dediğim gibi bineklerde yaklaşık yarı fiyata düşüyor. Bir hususda var aracı sadece engelli kişinin 1. dereceden akrabaları kullanabilir ve 5 sene içerisinde satamassınız 5 sene sonra satma hakkınız doğuyor. Kolay gelsin, Geçmiş olsun.

Bizim bir akraba %97 özürlü olan kayınbiraderi üzerinden araba aldı. ÖTV ödemedi. MTV'lerden de muaf. Kayınbirader olmadan arabayı kullanabiliyor. Şehirlerarası gidip geliyor.

Bu yazdığınız eskidendi. Eskiden 3 ncu derece yakınlar kullanabilirdi. Son değişiklikle %90 ve üstü engelinin yurt içinden aldığı aracı hiç bir şekilde kendi kullanamaz, ancak istediği kişiye kullandirabilir.

Diğer dört durumda zaten engelli kendisi H sınıfı ehliyetle kullanabilir. Başkasına kullandıramaz.

Yukarıda bunları ayrıntılı yazmıştım.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: topaz42

quote:

Doğrudur hocam. Bende az önce araştırdım ben yanlış biliyorum sanırım 3. dereceye kadar kullanabiliyormuş. Zaten ülkemizde buna pek dikkat edilceğini sanmıyorum ama neyse. Annemin üzerine araç bizde babamla kullanıyoruz soyisimler tuttuğu için sanırım kimsede sormadı senin neyin oluyor diye.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.