Şimdi Ara

Abdullah Gül Üniversitesi'ndeki araştırmacı, çok daha verimli organik küresel güneş pili geliştirdi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
195
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj

  • Kayseri'de Abdullah Gül Üniversitesi'nde araştırmacı olan Profesör Dooyoung Hah, benzersiz yarım küre şekline sahip yeni bir tür organik güneş pili geliştirdi.



    Geleneksel silikon bazlı güneş pilleri onlarca yıldır süren gelişmeler ve iyileştirmeler sayesinde yıllardır hizmet veriyor. Ancak farklı tipte güneş pilleri üzerinde de çalışmalar sürdürülüyor. Onlardan biri de, organik fotovoltaik (OPV) hücreler.



    OPV hücreler, plastik ve boyalar gibi günlük karbon bazlı malzemelerden yapılıyor. Potansiyel olarak daha düşük üretim maliyetine sahip bu hücreler hafif ve esnek yapılarıyla gelecekte çok çeşitli alanlarda kendine yer edinebilir. 



    Çalışmada, Profesör Hah, bir yarım küre kabuğa sahip güneş pili ile ışığın etkileşimini anlamak için üç boyutlu sonlu elemanlar analizi (FEA) adı verilen bir hesaplama tekniğini kullandı. Bu teknik, yapıları daha küçük, yönetilebilir parçalara bölüyor ve ardından çeşitli koşullar altında tüm yapının davranışını simüle ederek analiz ediyor.



    Ayrıca Bkz.Kağıttan daha ince bükülebilir güneş pilleri üretildi



    Küresel yapısı sayesinde farklı açılardan ışığı alabiliyor



    Çapraz elektrik (TE) polarize ışık altında FEA analizine tabi tutulduğunda yarım küre şeklindeki hücre, ışık emiliminde %66 oranında artış gösterdi ve Profesör Hah'ın teorisini doğruladı. Daha küçük de olsa benzer bir artış, çapraz manyetik (TM) polarize ışığa maruz bırakıldığında gözlemlendi ve %36 oranında artış gerçekleşti. Organik güneş pillerinin verimliliğindeki bu radikal artış, gelecekte güneş enerjisinde devrim yaratma potansiyeli taşıyor.




    Emilimdeki artışın ötesinde, yarım küre şeklindeki kabuk yapısı, TE ve TM polarizasyonları için sırasıyla 81 ve 82 derecelik açıyla çok geniş kapsama alanına ulaşarak giyilebilir elektronikler gibi uygulamalarda potansiyel kullanım alanı yaratıyor.



    Profesör Hah geliştirdikleri hücrelerle ilgili, "Işık emilimini arttırması ve her yönden ışığı alabilmesiyle, yarım küre şeklindeki kabuk katmanlar, biyomedikal cihazlar gibi organik güneş pillerinin çeşitli uygulama alanlarının yanı sıra enerji üreten pencereler ve seralar, nesnelerin interneti gibi uygulamalarda kendine yer bulma potansiyeli taşıyor" sözlerini sarfetti.



    Çalışma, Journal of Photonics for Energy dergisinde yayınlandı.



     




    Kaynak:https://interestingengineering.com/innovation/hemispherical-shaped-organic-solar-cell
    Kaynak:https://www.spiedigitallibrary.org/journals/journal-of-photonics-for-energy/volume-14/issue-01/018501/Hemispherical-shell-shaped-organic-photovoltaic-cells-for-absorption-enhancement-and/10.1117/1.JPE.14.018501.full







  • İlk paragrafta beynim yandı.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güneş pili değil güneş hücresi, veya güneş paneli !
    'küresel güneş pili' değil 'yarı küresel dokulu güneş paneli'
    Hocam bu panelin enerji verimliliği kaç? Işık emilimi falan anlaşılmıyor. 100 Wh enerjinin ne kadarını elektrik enerjisine çevirebildin? ya da ısı?Exerjiye hiç girmeyeyim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yimmasabi -- 19 Şubat 2024; 18:17:16 >
  • Haberde verimlilik oranı yok.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • yimmasabi kullanıcısına yanıt
    güneş pili tabiri yanlış değil. hücre de pil de kullanılabilir ve literatürde var. küresel tabiri başlığı uzatmamak adına tercih edildi. enerji verimliliği kaynakta verilmemiş. orjinal çalışmada da yok baktım.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.