Şimdi Ara

AB ülkelerine var, Türkiye'ye yok: 'Unutulma hakkı'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
398
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • İnternet siteleri ve sosyal medya arşivlerinde yer alan, özellikle de çocuklara şantaj ve baskı yapmak amacıyla kullanılan fotoğraf, video, yazı veya içeriklerin sebep olduğu mağduriyetlerin giderilmesi için Avrupa Birliği Adalet Divanı'nınca alınan "unutulma hakkı" kararı, AB üyesi ülkelerde geçerliyken, arama motoru Google'ın merkezinin bulunmadığı Türkiye'de ise henüz uygulanmıyor.

    GOOGLE TÜRKİYE’NİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLIYOR

    Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan "e-koruma.net" kurucusu Avukat Kadir Kurtuluş, Avrupa Birliği (AB) Adalet Divanı'nda, "Gonzales kararı" diye bir karar çıktığı ve bunun "unutulma hakkı" olduğunu belirterek, şunları söyledi:

    "Yani kişiler 'unutulma hakkı' kapsamında, haklarında çıkmış haberleri başvuru ile kaldırabiliyorlar. Fakat Google bunu AB ülkelerine uygularken Türkiye'ye uygulamıyor. Kaldı ki bizim Yargıtay'ımızın bununla ilgili içtihatları da olmasına rağmen uygulamıyor. Fakat bu bir özgürlüğün kısıtlanmasıdır. Adnan Oktar soruşturması örneğinde yaşadığımız gibi. Pişman olan eski bir üyesi, geçmişe ait videosu nedeniyle mağduriyet yaşıyor ve bunu kaldıramıyor. Veya bir doktorla ilgili de zamanında yalan bir haber yapılmış önemsiz bir sitede ve o kişi bunu kaldırmak istiyor. O kadar farklı talepler geliyor ki. İnsanların ekran görüntüleri, videoları alınıyor, bu videolarla insanlara şantajlar yapılabiliyor.”

    "GOOGLE VE YOUTUBE'NİN TÜRKİYE'DE DE 'UNUTULMA HAKKI'NI KABUL ETMESİ GEREKİR

    UNUTULMA HAKKI

    İspanyol avukat Mario Costeja Gonzalez, 1998 yılında vergi borcuna bağlı olarak hakkında çıkan mülkünün zorla satılması konulu haberin, Google arama sonuçlarından kaldırılması için şirkete başvurdu. Fakat bu talep sonuçsuz kaldı. İşin peşini bırakmayan avukat, davayı Avrupa Adalet Divanı’na taşıdı. Avrupa Birliği’nin yüksek yargı organı, 2014 yılı Mayıs ayında verdiği kararla, internet ortamında, “İlgisiz, geçersiz ya da aramaların işlenme amacını aştığı” gerekçesiyle kişisel verilere yönelik linklerin, bireylerin talebi halinde kaldırılabileceğine hükmetti. ‘Unutulma hakkı’ olarak isimlendirilen bu kararın hemen ertesi gününde Google, Avrupa’nın dört bir yanından 12.000’in üzerinde başvuru aldı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Vommel -- 26 Ağustos 2018; 6:13:0 >







  • Up faydalı konu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.