Şimdi Ara

A7N8X'de asenkron çalışan ramler, ilginç (updated)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
719
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Son birkaç haftadır kafayı yemek üzereydim. Canavar gibi asus boardum ve aslanlar gibi 333mhz kingston ramlerim varken (2x512) garip bir olayla karşılaştım. Sistemde anlamsız bir şekilde stabilite sorunları vardı. NFS oynarken desktopa çıkıyordu, diablo 2 oynarken ses bozuluyordu, word falan göçüyordu ve sistem kafasına göre resetleniyordu (yarım saat - 1 saat içinde). Önce onboard ses kartından kıllandım, 5.1 veya 6.1 surround yapasım da gelmişti, gittim Audigy 2 platinum ex ve inspire 6600 aldım. Fakat bi farklılık olmadı. Ne yapsam ne etsem diye araştırmalar yaparken memtest'i buldum ve denedim. Sonuç tam bir skandal!

5. testte sistemimin feci bir şekilde çuvalladığını gördüm. Bana bozuk mal satmışsınız hüleeaanğğnn diye bağırarak pcgolda geri götürdüm makinayi. Ramleri yenilerile değiştirip tekrar test yaptım yine aynı sonucu aldım. Bazı sitelerde markalı ramim vardı sistemin sçıyodu, gittim markasız aldım aslanlar gibi çalışıyor laflarını da baz alarak düşündüm ki kingstonlar benim boardla uyumsuz (ki ne alaka yani ama hani olur ya..). OEM verin dedim, onlarla denedim o da olmadı, başka bi OEM marka denedim onda da verim alamadım. Lakin bu arada 166da çalışmıyo diye 133e getirmiştim frekansı ve bütün markalar sorunsuz çalışıyordu.

Burdan ne sonuç çıkardım? Tabii ki boarda bok attım hemen. 75. kez pcgolda götürdüm makinayı sabah akşam test edin bunu dedim, 1 hafta sonra gittim sonuçları görmeye. Demezler mi abi bişey bulamadık diye. Nası ulan dedim açtım makinayı bir de baktım ki adamlar 133de test yapmışlar onca zaman. Fesüphaaanaalllaaaaah dedim, 166ya getirdim ve birkaç gün daha bıraktım adamlarda.

Tekrar gittim ama sonuç yine aynıydı. Elimizde ne varsa test ettik, oyun oynadık, stress yaptık ama hiç bir problem bulamadık demezler mi. Herhalde voltajdan falandır diye düşünürken memtesti orda deniyim dedim.

Denedim ve o da nesi?? Yine hata gösteriyor memtest. Asabım bozuldu, verin ulan makinamı geri dedim, sinirle eve döndüm.

Akabinde biosla elleşirken du bahalım bi de sistemi agresifte çalıştırayım bakalım dağılacak mı dedim, açtım memtesti ve dumur oldum. Memory bandwidth 166da çalıştırdığımdan bile daha fazla olmuş ve hiç hata yok! Oh be dedim huzur buldum o anda.

Özet olarak asenkron çalışan ramlerde sizin farkında olmadığınız hatalar çıkabilir bu da stabilitenizi elinize verebilir. Ya da benim boardda hakkaten kıllık olabilir. Rev 1.06, bios 1004.

Ulan bu anafikri biz zaten biliyoduk / Bu kadar hikaye anlatmadan söylesen ne kaybederdin ***** diyenlere selam ediyorum, saygılar sunuyorum.

Masalcı nineniz iyi geceler diler.

Edit: Söylediklerim yalanmış meğer, alttaki posta bakın :(

• bu yaziyi bi incele istersen.
    http://www.pclabs.gen.tr/hw/article.asp?id=279
  • kingston ramlerle uyumsuzluk yapıyor çoğu zaman asus A7N8x. Gerçi bios update ile çözüldü diyolar. Bende de kingston var 433 hyperx bende bir sorun yok.
  • @mk2kill: Okudum yazıları, bendeki "sorunla" alakalı değil orada anlatılanlar. APU ile cızırtı falan gibi bişeyle karşılaşmadım.

@orkinoss: Sorun kingston ram değil, 3 ayrı marka denedim hepsinde aynı sonucu aldım. Boarddaki 3 ayrı slota da taktım falan filan hiçbiri bir fayda sağlamadı. Senkron çalışınca daha fazla performans veriyor zaten. Dolayısıyla şikayet edeceğim pek bişey yok :)
    Ama sinir bozdu tabii onca hafta.
  • Öööfffffff!!

Az önce memtesti denedim 166fsb ile ve alet yine aynı hataları gösterdi! Çıldırıcam sonunda :(
    Nedendir niye olur birileri bir fikir versin yoksa sıyırıcam balatayı... [pssd]
    [wand]
  • Baktım ama bu anlattığım şeylerle ilgili bişey bulamadım. Forumun altını üstüne getirip aramak lazım. Hayır kıllanıyorum acaba boardda mı bişey var, cpuda mı yoksa başka bi yerde mi? Ya da herkeste olan bişey mi?

Esasen 166 ve üstü hızlarda fsb kullananlar alıp deneseler memtesti, anlarız o zaman nedir ne değildir. Belki de herkeste olan bi olaydır bu?

http://www.memtest86.com/ merak eden bir denesin.
    Abi demiş ki: "There have been numerous reports of errors in only tests 5 and 8 on Athlon systems. Often the memory works in a different system or the vendor insists that it is good. In these cases the memory is not necessarily bad but is not able to operate reliably at Athlon speeds. Sometimes more conservative memory timings on the motherboard will correct these errors. In other cases the only option is to replace the memory with better quality, higher speed memory. Don't buy cheap memory and expect it to work with an Athlon! On occasion test 5/8 errors will occur even with name brand memory and a quality motherboard. These errors are legitimate and should be corrected. "

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • power supply nedir ??
  • T-10'la birlikte gelen ElanVital, 300W sanırım. Normal şartlarda haydi haydi yetmesi gerekir?

Yabancı forumlarda 300W yetmez gibi yorumlar gördüm gerçi ama her kafadan bir ses çıkıyor malum.

Sonuçta bozuk olan (veya gerektiği kadar iyi çalışmayan veya uyumsuz olan) bişeyler var. Ram olmadığı kesin, 3 farklı marka denedim. Bütün kombinasyonları da denedim (tek tek, dual ddr, 3 slotta teker teker vs). Memory slotlarda da bozukluk yok.

Sorun nerede olabilir kafayı yiycem. PSU olur, boardda bişey olabilir, cpuda olabilir vs vs.
    Asabım bozuldu.
  • fsb kac iken ram hizi kac oluyor mesela
  • Bende ilginç bişi söyliyim. Bende bunda 2-3 hafta önce ddr 466 almıştım. oda senkronize olarak 466 da çalışmıyordu. hatta senkronize olarak hiçbir frekansta çalışmıyordu.
  • sorunun büyük ihtimalle uyumsuzluk. aklıma bişi daha geliyor aslında. Kasan topraklı prizemi bağlı. topraklı prize bağlı bile olsa güvenme. çoğu yerde topraklı priz toprağa ulaşmıyor. Kasada kaçak varsa ondan kaynaklanabilir.
  • @Jincx: fsp 133 ve ramler 133ken sorun yok. fsb 133 iken ramler 166 olursa patlıyo, fsb 166 ve ramler de 166 olunca yine patlıyo.

@orkinoss: Kasa topraklı prize bağlı, evde gerçek toprak var. Hani evde bi sorun olsa diycem teknik serviste çuvallamazdı (gerçi oranın durumu nedir allah bilir).
    Ortada bir sorun var ve sorunu izole edemiyorum, kafayı yemem yakındır.

Haftaya altını üstüne getircem makinanın.
  • aklıma şu geldi. ramlerin voltaj kaldırmıyor olabilir mi? Asus min. 2.6 V veriyor. Oysa çoğu ram (JADEC in destekledikleri) 2.5 ile çalışıyor. aklıma en son bu geldi. şimdi bende merak ettim. hadi bakalım hayırlısı. sabaha kadar düşünürüz herhalde.
  • Hmm voltajdan oluyor olsa herkesin başına bu olayın gelmesi gerekmez miydi?

Abuk subuk şeyler adamın şevkini kırıyor resmen, kaç haftadır bu olayla uğraşıyorum.
  • çoğu insan hep senkronize çalıştırıyor. belki senkronize değilken oluyordur.
  • Ram timingleri?
  • ayni anakart(1.06) ayni bios(1004) bi deneyeyim bakalim ne olacak..
    bu arada sanada kolay gelsin Ryss.. insallah bi an once bulursun problemin cozumunu..
  • PoL sen sorunca aklıma geldi, çeşitli timinler deniyim dedim. Sonuçlar iç açıcı değil:
    Bütün timinlerde fsb ve ramler 166mhz
    6-2-2-2.5
    6-2-2-3
    7-2-2-3
    7-3-3-2.5 (default ayar bu)
    7-3-3-3
    6-3-3-3
    7-4-4-3
    8-4-4-3

Bunların hepsinde çuvallıyor makina memtestte. Hatasız çalıştığı timing ise fsb 133 ram 133, 6-2-2-2
    2x512 333mhz DDR kullanıyorum, elixir marka (kingston ve vega da denemiştim, bişey farketmediydi).

Şimdi makinayı başka bir prize takıp tekrar deniycem.
  • [:(!] [pssd] Toprak sisteminden kıllanarak bağımsız ve alakasız bir prize bağladım, sonuç değişmedi.
    mk2kill anakartta sol üstteki vidanın kısa devre yapabileceğini söyledi, onu söktüm denedim yine bişey olmadı.

Deliresim geliyor.

Yarın teknik servise gidip aletin altını üstüne getiricem.
    Bu arada teknik servis elemanlarının hiçbişeyden anlamıyor olmaları çok sinir bir durum. memtesti gösteriyorsun "onu bilmem abi, bak bizim bençmarklarda sorun çıkarmıyyor" veya "o kadar hata olur, arada resetlensin nolcak" gibisinden yorumları da insanı çileden çıkarıyor. [lamer]

Ağlamak istiyorum sayın seyirciler [bwlng]
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.