Şimdi Ara

98 ve 95 oktan yakıt arasındaki fark

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
3.711
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle böyle orumun varlığından haberdar olduğum için çok mutluyum... Aracımla ilgili merak ettiğim herşeyi öğrenebiliyorum... Buda keyif veriyor...

Geaçtiğimiz fün benzincide 98 oktan yakıt aldım. Benzini koyduktan sonra adam 98 ile 95 arasındak fiyat farkndan haberdarmısın dedi...

Hayır dedim... Fiyatı söylediğinde şok oldum...

2001 model clio var. Otoatik vites. Zaten çok yaktığından şikayetçiyken, parayı sokağamı atıyorum acaba diye düşündüm...

Araca 95 koydum. Bugün ilk sefer...

Sizce bu fark neden kaynaklanıyor ve siz yerimde olsanız hangi benzini koyardınız...

• en basit şekliyle bu iki benzin arasındaki fark yanma hızlarıyla ilgilidir. 95 oktan daha düşük sıkıştırma oranlı araçlar içindir 98 oktan benzini koyunca yeterli ateşleme olamdığından reklamlardaki gibi performans artışı da olmaz.
  • walla ben hep 95 alıyorum bp'den.Pompacı da zaten ikisi arasında fiyattan başka bir fark yok, ikisi de aynı benzin neredeyse demişti...
  • 1- 98 Oktanlı benzinin 95 Oktanlı benzine göre en büyük avantajı, daha yüksek Oktan Sayısına sahip olması nedeniyle motorun çalışması sırasında oluşabilecek vuruntuya karşı direncini arttırmaktadır. Bu da 98 Oktan Benzin kullanan bir aracın daha sessiz çalışmasını sağlar.Titreşimsiz çalışan bir motorun performansı da paralel olarak artmakta ve en yüksek verim elde edilmektedir. Bu sayede motor ekipmanlarının ömrünü uzatmaktadır.

2- 98 Oktanlı benzin,sahip olduğu yüksek oktan sayesinde, yakıtın birkaç noktada kendi kendine tutuşmasını önleyip düzensiz basınç dalgalanmalarının önüne geçer. Bu nedenle yanma, en yüksek verimde gerçekleşir. Böylece motordan maksimum güç ve ivmelenme elde edilmesini sağlayarak motor üreticisinin belirttiği değerlere ulaşmasını sağlar.

3- 98 Oktan benzin, motordaki yanmanın en verimli şekilde gerçekleşmesini sağladığı için, egzoz gaz sıcaklıklarının da düşmesine neden olur. Bu da katalitik konvertör ömürlerinin uzamasını sağlar. Bu sayede egzoz emisyonlarında da ciddi bir iyileşme sağlanmaktadır.

4- Yuksek oktana göre tasarlanmış (98 oktan gibi) ve vuruntu sensörü içeren araçlarda, yüksek oktan, hava-yakıt karışımının yanma verimini arttırdığı için hem güç artışı sağlar hem de egzos emisyonlarının insan ve çevre sağlığı açısından daha uygun olmasını (NOX'leri azaltır) sağlar. Turbocharged ve vuruntu sensörü olan araçlarda yüksek oktanlı (98 oktan) yakıtın %6'lara varan güç kazancı yarattığı tespit edilmiştir.Vuruntu yapan araçlarda ise hava/yakıt karışımının yanmaya başlangıç zamanını (ignition time), gecikmeyi önleyerek ve optimize ederek vuruntuyu ortadan kaldırır. Benzinde oktanın yükseltilmesi, otomobil üreticilerinin yüksek sıkıştırma(hava/yakıt karışımını) oranı ile daha yüksek performanslı motor dizayn edebilmelerine ve dolayısıyla daha fazla güç kazanılmasına,yakıt ekonomisi sağlanmasına ve egsoz emisyonlarının iyileştirilmesine yardımcı olmaktadır.

___ALINTIDIR___

• Özetlersek,

Aracınızın motoru 98 Oktan'a göre tasarlanmamışsa 98 oktan benzin koymak güç ve para kaybından başka bir şey sağlamaz.
  • Arkadaşlar discovery channelda fifth gear programında bununla ilgili bir araştırma yapmışlardı clio HB, golf gti ve subaru impreza arasında.
    sırasıyla araçlara 95 ve 98 oktan benzin koydular, araçları lastiklerini çıkararak özel bir alete bağlayarak güçlerini ölçtüler.98 oktan yakıtı koymadan da bütün 95 oktanlık yakıtı boşalttılar.
    Clio 95 oktanda 81 bg 98 oktanda 81 bg güç üretti.
    Golf gti'ın değerlerini hatırlamıyorum. Ama 10-12 bg kadar bir artış yaptığını hatırlıyorum.
    Subaru impreza 95 oktanda 240 bg 98 oktanda 256 bg güç üretti.
    Daha sonra subaruyu bir de 100 oktanla denediler ve 260 bg üretti.

Yani düşük motor hacminde güç olarak bir artısı yok ama yüksek hacimli ve zaten performanslı araçlarda fazladan güç sağlıyor.
    Ama 98 oktan yakıt daha stabil bir yapıya sahip olduğu için sıkıştırma sırasında kendiliğinden tutuşmuyor ve daha homojen bir yanma sağlayarak daha verimli bir motor sağlıyor benim bildiğim kadarıyla. Bunun motor ömrüne ve sağlığına katkıda bulunacağı muhakkak ama her benzin alışınızda fazladan bedel ödemeye değer mi bu da size kalmış.
    Bildiklerim bu kadar konu hakkında.
    Saygılarımla.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Doc -- 17 Eylül 2007; 1:37:09 >

• peki 98 mi 95 mi motorda daha fazla kurum yapar.......... yoksa alakası yok mu?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • pompacı dallamasına yakışan bir cevap
    hayatında v6 ya mı binmiş ne işe yaradıgını nerden anlasın
    quote:

Orjinalden alıntı: metaner

walla ben hep 95 alıyorum bp'den.Pompacı da zaten ikisi arasında fiyattan başka bir fark yok, ikisi de aynı benzin neredeyse demişti...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akxx357 -- 17 Eylül 2007; 9:06:18 >
  • Şu anda 98 oktan değil de 97 oktan bulunuyor galiba.
  • 98 oktan cok pahalı 95 ile 97 arasındaki fark 3 krş kadar.
    yani bir depoda 1.50 ytl fark ediyor.
    ben 97 kullanıyorum..
  • PROBLEMSİZ, TEMİZ (KURUM BAĞLAMAMIŞ), ÜRETİCİ TARAFINDAN MİN 95 OKTANLI BENZİN KULANILMASI TAVSİYE EDİLEN BİR MOTOR İÇİN, 98 OKTAN KULLANMAK GEREKSİZDİR...
  • 1200 cc albea kiralamışdım. Kiralayan kişi özellikle 98 Oktan kullanmamı söyledi sebep olarakda motor zaten güçsüz bide 95 oktan koyarsanız iyice çekişden düşer demişdi! Bilmiyorum ne denli doğru...
  • bu konu daha önce açılmıştı lütfen arama yapın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.