Şimdi Ara

90 derece bir noktayı döndürme vs döndürme ile alakalı sorum/nasıl yapılır/yöntem (yararlı konu)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
6
Favori
4.343
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • döndürme ile alakalı sorum/yöntem (yararlı konu)

hayrına upladım. bir hayır duası etseniz yeterlidir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi waleur5 -- 13 Haziran 2015; 11:05:26 >

• Birde şu katlama sorularıda sıkıntı ondada pratik yol bilen anlatırsa memnun kalırım

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bu geometri sorularını silgiyle falan yapsak kopya sayılır mı
  • kitapçığı 90 derece döndürerek yapiyorum ben

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • (x,y) 90 derece pozitif yönde dönerse (-y,x) olur.
  • Bu konudan bende epey musdaribim. Ozellikle mesela ucgen verim bunu ceviriyor bilmem kac derece falan sonra A kosesine gelen yeni apsis ve ordinat degerlerini istiyor. Bir turlu kavrayamadim yahu lanet olsun!

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben 8. Sınıf öğrencilerime ezberlemeleri için böyle anlatıyorum.

90 derece bir noktayı döndürme vs döndürme ile alakalı sorum/nasıl yapılır/yöntem (yararlı konu)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi slmsoyle -- 13 Mart 2014; 11:23:23 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: slmsoyle

Ben 8. Sınıf öğrencilerime ezberlemeleri için böyle anlatıyorum.

• diğer leri nasıl 180 270 vb saat yönü yersi olursa falan?
  • karmaşık sayılarda hatırlarsınız mesela pozitif yönde 90 derece döndürülüyorsa bir karmaşık sayı cis90 ile çarpılır,180 ise cis180, açı neyse cis i ile çarpılır,negatif yönde döndürecekseniz mesela negatif yönde 90derece için de cis270 ile çarparsınız ,koordinat düzlemindeki tüm sayıları da karmaşık sayı şeklinde yazabilirsiniz.

olay sadece şu:

mesela apsisi+ 3,ordinatı+ 4 olan bir noktanız olsun,bunu 3+4i şeklinde yazabilirsiniz,daha sonra hangi açıya göre döndüreceksek yukarıda anlattığım şekilde çarparsınız.
    çıkan sonuçta i li kısım ordinatı verir diğer kısım apsisi verir.

bu da böyle bir yöntem işte
  • waleur5 kullanıcısına yanıt
    http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=88277772
    burada fotosu vardı hem koordinatların nasıl değiştiği hem de ispatı ile.işine yarar umarım
  • quote:

Orijinalden alıntı: itrysohard

karmaşık sayılarda hatırlarsınız mesela pozitif yönde 90 derece döndürülüyorsa bir karmaşık sayı cis90 ile çarpılır,180 ise cis180, açı neyse cis i ile çarpılır,negatif yönde döndürecekseniz mesela negatif yönde 90derece için de cis270 ile çarparsınız ,koordinat düzlemindeki tüm sayıları da karmaşık sayı şeklinde yazabilirsiniz.

olay sadece şu:

mesela apsisi+ 3,ordinatı+ 4 olan bir noktanız olsun,bunu 3+4i şeklinde yazabilirsiniz,daha sonra hangi açıya göre döndüreceksek yukarıda anlattığım şekilde çarparsınız.

Hocam bir ornek cozermisn

• moncall M kullanıcısına yanıt
    A(3,4) gibi bir nokta verilsin x,y düzleminde,bu noktanın pozitif yönde(saatin tersi) 90 derece döndürülmesiyle oluşaşan nokta nedir? diye bi soru olsun

A(3,4)noktasını,karmaşık sayı olarak yazarsan reel kısım bu noktanın apsisi yani 3,imajiner kısım ise ordinatı yani 4i olur yani 3+4i şeklinde yazarsın.

bu karmaşık sayıyı +yönde 90 derece döndüreceksen cis90 ile çarparsın

yani (3+4i).cis90=(3+4i).(cos90+isin90)=(3+4i).i=-4+3i ,şimdi bu yeni elde edilen karmaşık sayının reel kısmı senden istenen noktanın apsisi yani -4,sanal kısmı ise senden istenen noktanın ordinatı yani +3,sonuç olarak yeni nokta (-4,3) olur,sağlamasını diğer arkadaşların başka yöntemleriyle de yapabilirsin.

dikkat edeceğin en önemli şey
    noktayı pozitif yönde mi yoksa negatif yönde mi döndüreceğin,eğer + yönde döndüreceksen bu saat yönünün tersi demektir ve verilen cis değeriyle çarparsın,ama eğer negatif yön derlerse o zaman verilen açıyı 360tan çıkararak çarpacaksın,yani negatif yönde 90 derece=cis(-90)=cis(360-90)=cis270 olur,onunla çarparsın.

takıldığın bir kısım varsa sorabilirsin tekrar.

• (x, y) = x+yi olarak yazacaksınız. 90° döndürecekseniz (x+yi).(cos90+sin90i) yapacaksınız. Yani (x+yi).(i), buradan xi-y gelir. i li olan her zaman ordinattır. Yani xi-y=(-y,x)

• quote:

A(3,4) gibi bir nokta verilsin x,y düzleminde,bu noktanın pozitif yönde(saatin tersi) 90 derece döndürülmesiyle oluşaşan nokta nedir? diye bi soru olsun

A(3,4)noktasını,karmaşık sayı olarak yazarsan reel kısım bu noktanın apsisi yani 3,imajiner kısım ise ordinatı yani 4i olur yani 3+4i şeklinde yazarsın.

bu karmaşık sayıyı +yönde 90 derece döndüreceksen cis90 ile çarparsın

yani (3+4i).cis90=(3+4i).(cos90+isin90)=(3+4i).i=-4+3i ,şimdi bu yeni elde edilen karmaşık sayının reel kısmı senden istenen noktanın apsisi yani -4,sanal kısmı ise senden istenen noktanın ordinatı yani +3,sonuç olarak yeni nokta (-4,3) olur,sağlamasını diğer arkadaşların başka yöntemleriyle de yapabilirsin.

dikkat edeceğin en önemli şey
    noktayı pozitif yönde mi yoksa negatif yönde mi döndüreceğin,eğer + yönde döndüreceksen bu saat yönünün tersi demektir ve verilen cis değeriyle çarparsın,ama eğer negatif yön derlerse o zaman verilen açıyı 360tan çıkararak çarpacaksın,yani negatif yönde 90 derece=cis(-90)=cis(360-90)=cis270 olur,onunla çarparsın.

takıldığın bir kısım varsa sorabilirsin tekrar.

aklıma hiç gelmemişti.eyvallah kardeş.

• itrysohard kullanıcısına yanıt
    saoulun hocam analdım
  • katkılarınız için teşekkürler inceliceğim yöntemlerinizi
  • quote:

karmaşık sayılarda hatırlarsınız mesela pozitif yönde 90 derece döndürülüyorsa bir karmaşık sayı cis90 ile çarpılır,180 ise cis180, açı neyse cis i ile çarpılır,negatif yönde döndürecekseniz mesela negatif yönde 90derece için de cis270 ile çarparsınız ,koordinat düzlemindeki tüm sayıları da karmaşık sayı şeklinde yazabilirsiniz.

olay sadece şu:

Bende hep bu yöntemi kullanıyorum ayrıca

diyelim ki (x,y) noktasına göre 90 derece döndürülüyor tarzında bir şey sordu o zaman orijini x,y'ye göre öteleyin ve istenilen tüm noktalarıda öteleyip yine bu şekilde çözün.

• Ara açıları karmaşık sayılardan diğerlerini hayal ediyorum

• Direk formülü vardı bunun ezberlerim diyorsan ki zaten hemen akılda kalıyor.Pozitif yönde derse (xcosalfa-ysinalfa,xsinalfa+ycosalfa)
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.