Everest Ultimate Edition v3.0 ile sistem kararlılık testi yaptım... FPU mandel başladığında işlemci 63-64 dereceye çıkıyor...
Bugün 12 cm lik Arctic-Cooling Fan AF12025 fan aldım, kasanın arkasındaki 9 cmlik fanı çıkarıp bunu taktım ve sistem kararlılık testini yeniden başlattım... FPU mandel başladığında işlemci 66 dereceye çıkıyor...
Yani, 9cm lik fan 12 cm lik fandan daha iyi soğutuyor...
Bu testler sırasında anakart 47 derece (pc probe II bu sıcaklıkta uyarı veriyor... pc probe II ye göre en yüksek 45 olmalı)
Arkada yeni taktığım 12 lik varken kasanın ön kısmına HDD nin altına 9 cm liği koyunca (takınca değil ! çünkü önde fan takacak yer yok ) anakart 40 dereceye kadar indi... (Baya şaşırdım, demekki öne fan koymak baya etkili oluyor...) Ama işlemci için bunun bir faydası olmadı işlemci bu halde (arkada 12lik, önde 9 luk varken) 66 derecedeydi... (test sırasında işleminin en fazla zorlandığı zaman yani FPU mandel çalışırken)... Arkada tek başına 9 luk varken işlemci 63-64 lerde
Ben nasıl soğutcam bu kasayı ... Ufff
Bu neden böyle oluyor arkadaşlar... 20 milyon verdim boşuna 12lik fan için... Bi çözüm bulun şu sıcaklık derdime...
yan kapağı kestirip 12'lik oraya tak.işlemcinin karşısına.ya da işlemci ekran kartı arasına gelecek şekilde.
İşlemcinin karşısında delikli bir yer var, oraya tek vidayla sağlamca tutturdum 9luğu ama pek faydası olmadı...
Şu anda 12 liği HDD nin altına koydum duruyor, anakart test sırasında 46-47 nin altına asla inmezken şimdi 38 derece ve test 12 dakikadır devam ediyor...
Ama maalesef işlemci 69 u bile buluyor bazen... Mesela şu anda 69...
Son düşüncem.. Birkaç ay bu şekilde idare edip, anakartımdaki pasif soğutucuların ve diyotların engel olmadığı iyi bir soğutucu alıp cpu yu bu şekilde soğutmak... Elimdeki 12 lik fanı HDD nin altındaki boşluğa japon yapıştırıcısı, don lastiği, makrome ipliği, inşaat teli gibi şeylerle sağlamca tutturup, hem işlemcim, hem anakartım çok ısınmadan devam etmek... Forumda kimse ısıdan dolayı problem yaşamıyor sanırım... Mesela ilerde biri sorsa şimdiki tecrübelerimi söylerim... Eminim tecrübeleriniz olsaydı sizde söylerdiniz... Herkese kolay gelsin...