Şimdi Ara

7800x3d ısınma sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
370
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese merhaba. Yeni bir sistem topladım işlemcim 7800x3d, soğutucu Lian Li Galahad II LCD 360

Sorunum şu; Boştayken 55-60 derecede çalışıyor. Chrome, Steam gibi programları açınca 65'leri görüyor. İlginç olan ise Youtube'da video izlerken fareyi hareket ettirdiğimde 73 dereceleri görüyor fare sabitken geri 60'lara düşüyor.

Soğutucuyu tekrar söküp dikkatlice yerleştirdim. BIOS üzerinden tavsiye edilen bütün PBO ayarlarını denedim. Voltaj düşürdüm vs. bazı ayarlarda mavi ekran verdi pc reset attı sorunum düzelmedi.

Yeni topladığım için sistemi şu an sadece The First Descendant oyununda deneme fırsatım oldu. Oyunda 73-80 arası sıcaklık aldım. Sorun nereden kaynaklanıyor olabilir nasıl çözebilirim ?

• Hocam aslında inanılmaz bir sorununuz yok üst seviye bir işlemci ısınır ama youtube olayını çözemedim acaba arkada çalışan başka bir şeyler mi var.
    Temiz bir format ve driverlar güncellensin bu bir

Kasa hava akışı fanların yönü temiz hava girişi sıcak hava tahliyesi iyileştirilsin bu iki

Ortalama veya üstü bir termal macun kullanılsın artic mx4 gayet yeterli mümkün olduğunca ince ama blok basınca cpuya direkt değmeyecek incelikte uygulansın her yiğidin termal macun sürmesi farklıdır.
    Ben ince bir x yapıp boşluklara 4 nokta değdiriyorum elim alışık tam oluyor 1 2 deneyin ögrenirsiniz ne az olacak ne taşacak.

Hava akışı için pcnin nereden konumlandığını fanların yönünü fln görmem lazım.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • rayli82 kullanıcısına yanıt

Evet ısı olarak boşta 55 60 derece normalmiş sanırım bu işlemci için ama youtube'daki olay bir terslik var diye düşündürdü.

Hava akışında sorun olduğunu sanmıyorum. Kasa Phanteks nv7, 4 fan ön yan taraftan ve 3 alt fan intake, 2 arka ve cpu soğutucunun 3 üst fan egzos görevi görüyor.

Forumlara baktığımda Türkçe içerik olarak 1 kişi gördüm youtube'da benimle aynı sıkıntıyı yaşayan ama ona da kimse cevap vermemiş.

• Merhaba. Anakartiniz nedir. Hangi bios surumundesiniz ? Msi ana kartlarda son bioslarda 10-15 derecelik bir artış oldu sonra düzelttiler. Biosunuz eskiyse güncellemek faydalı olabilir.

Bu sorun belki de amd'nin sağladığı güncellemeler ile alakalı da olabilir. Eğer öyleyse asus veya başka ana kartlarda da sıcaklık artmış olabilir. Mesajla ben suan b650 tomahawk wifi de beta biostayim. Önceden boşta 45 derece olan işlemci 55 derece. Sorunun bios ile alakalı olduğunu biliyorum. Güncelleme yapınca düzelecek.

Fareyi hareket ettirdiginizde sıcaklık artması normal bir durum. Ben 7600x kullanıyorum. Özellikle 4000hz bir fareniz varsa hizli fare hareketlerinde yüzde 10-12 işlemci kullanimina falan çıkabiliyor. Haliyle bu da 5-10 derece fark yapabilir.

optimumyoutube
    Fixing Ryzen 7000 - PBO2 Tune (insanity)
    https://www.youtube.com/watch?v=FaOYYHNGlLs&feature=youtu.be
    bu videodaki ayarlara bakabilirsiniz. Biraz düşürür belki sıcaklıkları. Özellikle yüksek yüzdeli işlemci kullanımında ise yarayacaktır. Oyundaki işlemci sıcaklığı gayet iyi.
    Benim tahminim sorun bios ile alakalı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Voltajı düşürmeye gerek yok. Pbo açıp curve optimize yapmak zaten ayni şeyi yapıyor. Her işlemci için belirli çalışma voltajı var. Fazla düşürmeye kalkarsanız sonuç mavi ekran olur.

• Abdülkerim Satuk Buğra kullanıcısına yanıt

Anakartım MSI B650 Carbon Wifi son sürümünü ilk sistemi açarken güncellemiştim. Düzgün yüklenmeme gibi bir durum oluyor mu BIOS'ta bilmiyorum(elektrik kesintisi falan yaşanmadı bios güncellenirken). Tekrar güncellemem gerekir mi ?

Fare hareketine gelince şöyle bir şey oluyor; Youtube'da eğer videonun üzerine getirirsem fareyi sıcaklık 73 dereceye kadar çıkıyor, videonun üzerinden çektiğimde direkt sıcaklık 60'lara düşüyor, tekrar videonun üzerine götürdüğümde yeniden yükseliyor. Yabancı forumlarda sorunu yaşayan bir çok kişi gördüm hepsi de AMD işlemci kullanıcısı ama çözümünü bulamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi democock -- 4 Eylül 2024; 8:13:42 >
  • democock D kullanıcısına yanıt

Evet ayni durum bende de var. Daha önce videolara bakarken fan hızının arttığını fark ettim. Videonun üzerine gelince videoyu oynatmaya başladığı icin fan hizi artiyormus. Sıcaklığın 70 olmasını umursamadigim icin fan ayarını biraz düzeltim. 7000serisi işlemciler hızlı bir şekilde 70 derecelere çıkma potansiyeline sahip. Ornegin benim işlemci. Çalışma mekanizması boyle olduğu icin takilmadim. Yoksa 11400 den bir 10 derece daha sıcak çalışıyordur.

Düzgün yuklenmeme yoktur sizde. Biosun sürümü nedir. Bu işlemci sıcaklık yükselmesi son sürümlerde oldu. Ben 1j2 betayi kullanıyorum. Sıcaklık 10 derece fazla. 27 haziran biosuymus benimki. En güncel stabil sürümü kullanabilirsiniz. Onda düzelmiş olabilir.

Sizin anakartta da 1e2 betanın benzer sorunu vardır. 1e sürümü ile düzeltmiş olabilirler.

Videonun üzerine getirince işlemci kullanımı yüzde kaç oluyor

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Rx 580 ısınma ve fan sorunu
    5 yıl önce açıldı
    DELL ISINMA PROBLEMİ
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Abdülkerim Satuk Buğra kullanıcısına yanıt

7D74v1F1(Beta version) şuan ki en son sürümü bu. 30 Ağustos'ta gelmiş güncelleme.

İşlemci kullanımı youtube açık iken %13, videonun üzerine fareyi götürdüğümde %21-23 arası oluyor.

İlk defa AMD işlemci kullanıyorum, sizde de aynı durum varsa sanırım normal olan bir şey bu youtube olayı. İlginç gerçekten.

• Sorun 7800x3d de değil de Lian Li Galahad II LCD 360 in ayarlarında olabilir. Bios ekranlarında fan devrini hangi sıcaklıkta hangi pompa devrine çıktığını kontrol etmek lazım. Bende 7800x3d kullanıyorum Arctic Liquid Freezer II - 360 A-RGB mevcut. İlk başlarda pompa ayarı yapamadığım için sıcaklıklar 60+ da devreye giriyordu yüksek devir bu yüzden masaüstünde bile buna yakın derecelerde kullanıyordum. Bir dönem de bununla mı uğraşacağım diye temp limit koydum (80 derece ) yani 80 dereceye kadar ne halin varsa gör o sıcaklığa gelince kendini kıs mantığı.

Geçtiğimiz aylarda başka bir sorun başladı Windows 11 de görev yöneticisi açınca yada dosya gezgininde gezerken sistem sapıtmaya başladı.1-2 dakikalık kitlenme yaşıyor ve düzeliyor bir daha ki açılışa kadar sorun olmuyordu.HDD den şüphelendiğimden yeni windows kurdum çözüm olmadı.Bios ayarlarını kontrol ederken sıcaklık limitim aklıma geldi o sırada da bios güncelledim. Son bios ile sıcaklıklarda ciddi düşüş oldu mesela bende curve ayarı yapılı değil bellekler 32 gb cl 36 6000 expo açık diğer her şey kendi düz hali.Her işlemcinin karakteri var yani benim ki ne zaman bellekleri kurcalasam psikolojik sorunlar yaşıyor. Bir her şeyi standart hale alıp pompa devrini kurcalayıp kontrol eder misin sorunu öyle arayalım.

• Alkımm kullanıcısına yanıt

Şu an tüm fanlar default ayarda. Yönlendirirseniz onu da deneyeyim bir

7800x3d ısınma sorunu

7800x3d ısınma sorunu

• democock D kullanıcısına yanıt

Fan /pump menüsü görüyorum ora dan en düşük ısıda pompa ve fan devrini en yükseğe alıp tekrar bir dener misin . Standart olarak 1600 max 3200 olarak çalışıyor yazıyor eğer duruma etkisi olursa profil oluştururuz.

• Tüm fanları ve pump'ı maks hıza aldım bir değişiklik olmadı malesef.

• İşlemci bloğunda koruyucu plastik filan varsa çıkarmışsınızdır sanırım. :)

• gkhnAy G kullanıcısına yanıt

her işlemci sıcaklık konusunda sorsan bir türlü sormasan diğer bir sorudur ama bazen hakikaten sorun bu çıkıyor.

• Jake Lockley kullanıcısına yanıt

Daha önce de bazı konularda bahsi geçmişti. Evet, hepimiz yeri geliyor en çömez hataları yapıyoruz. Hatta geçtiğimiz ay JayZTwoCents bu konuda kendi yaptıklarını anlatan video yapmıştı. 7800x3d ısınma sorunu 

• gkhnAy G kullanıcısına yanıt

evet herkesin başına gelebiliyor basit hatalar. soğutucu altındaki bant değilse bile çok basit bir hata olabilir. kuzene kurduğum 7900x3d'nin bütün parçaları geldi bugün kurabilirim bakalım boşta kaç dereceymiş? su soğutma değil benim aldığım bu: slim diyor da slim değil pure rock 2. dist'inden geldi bilişimport. 210w arctic 34 duo alacaktım benim 5600x sistemde kullandığım ama be quiet daha sessiz olur dedim ama tabi 120w TDP alet ısınacak biraz bakalım ses nasıl olacak?

7800x3d ısınma sorunu
    7800x3d ısınma sorunuamazon
    Be Quiet! Pure Rock Slim Kule Tipi Intel/Amd CPU Soğutucu / Fanı
    https://www.amazon.com.tr/dp/B087VL2Z21

bir de bunu aldım kalın ağır bir şey alüminyum. yanındaki macun zaten bu kadar yani iyi fiyatı.

7800x3d ısınma sorunu
    7800x3d ısınma sorunuamazon
    Thermalright ASF-Siyah AM5 CPU Tutucu, Düzeltici Bükülme Önleyici Sabitleme Çerçevesi, AM5 Tam Fit Sabit İşaretsiz Montaj, AM5 Bükülme Önleyici Kontak Çerçevesi, CPU Soğutucu Standardı
    https://www.amazon.com.tr/dp/B0BMM693NQ

• sistemi topladım sıcaklık değerleri iyi.

https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/159498367

• Acaba isletim sisteminde arkada gereksiz yuk bindiren bir sey mi acik?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.