Şimdi Ara

74ls00 deneme board kurulu resimli YARDIM ..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
721
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 74LS00 NAND Kapısının deneyini yapmaya çalışıyorum .. öyleki bu kadar basit bir şey 8-9 saatimi aldı .. aldı ama hala verim alamadım ..
    iki tane buton var .. butonların birer uçları power diğer uçları entegrenin 1. ve 2. uçlarına giriyor ..
    3. uç nand kapısnın çıkışı .. bu bacağada led taktım ki sonucu görebileyim ..,
    sıkıntı nerede çözemedim ..
    vcc ye bağlı kaynaktan 5,3 V geliyor ..bunuda belirteyim istedim ..

• butonlar buton değil anahtar olması lazım öncelikle, 2 konumlu 3 uclu.
    orta uc entegrenin girişine, bir kenarı +5 volta anahtarın diğer kenarı
    0 volt (şase) ye gitmesi gerek. lojik devrelerde sıfır ve bir vardır, lojik
    1 veriyorsan tam tersi durumda lojik sıfır'ı vermen gerek, şart.
    yada pull down direnci vardır, butonların +'ya gitmeyen uclarından
    (entegreye giden tarafından) sıfır'a (şaseye) 1K'lık pull-down dirençleri at.
    kolay gelsin.
  • led i yanlış taktığımı farkettim doğru takılmış halinin fotoğrafı ;

ve datasheet ..http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/125045/ETC1/74LS00.html

• quote:

Orijinalden alıntı: voltajı

led i yanlış taktığımı farkettim doğru takılmış halinin fotoğrafı ;

ve datasheet ..http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/125045/ETC1/74LS00.html

sen yukarıda yazdığımı okudun mu öncelikle?

• ahmet/elektro A kullanıcısına yanıt
    okudum 40 saniye sonra mesaj atmışım kendi mesajımı düzenlerken senin gönderdiğini görmemişim k.bakma ..
    şuan elimde anahtar yok bu yüzden 2 uçlu butonlar ile 2. söylediğini yapabilir miyim .. iki butonunda entegre ile toprak arasına 1k lık direnç atayım yanlış anlamamışımdır umarim ..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HFK003 -- 16 Şubat 2014; 11:12:16 >
  • quote:

okudum 40 saniye sonra mesaj atmışım kendi mesajımı düzenlerken senin gönderdiğini görmemişim k.bakma ..
    şuan elimde anahtar yok bu yüzden 2 uçlu butonlar ile 2. söylediğini yapabilir miyim .. iki butonunda entegre ile toprak arasına 10k lık direnç atayım yanlış anlamamışımdır umarim ..

evet, 7400'ın girişlerinden şase'ye birer adet pull-down direnci atman lazım. ki, bu dirençler buton yukarıdan + almıyorken
    entegrenin girişini sürekli aşağıda (down=lojik sıfır) tutar. ismi de bu yüzden pulldown dirençleridir. google'da araştırabilirsin..
    aklında bulunsun, her zaman böyle yapabilirsin. 5 volt besleme için 1K'lık dirençler senin işini görür.. hey gidi lise yıllarım :)
    tekrar teşekkür ederim yardımınız için :) dediğinizi yaptım nand kapısında buton basılı değilken yanması gerekiyordu ilk sorarken yanmıyordu şuan yandı ledimiz :) sağdaki butona basınca led sönüyor problem yok ama , sağdaki butona basınca led sönmüyor ... sağdaki butonda entegrenin 2. girişinde yani sorun nedir şimdide burada kaldım :D

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

tekrar teşekkür ederim yardımınız için :) dediğinizi yaptım nand kapısında buton basılı değilken yanması gerekiyordu ilk sorarken yanmıyordu şuan yandı ledimiz :) sağdaki butona basınca led sönüyor problem yok ama , sağdaki butona basınca led sönmüyor ... sağdaki butonda entegrenin 2. girişinde yani sorun nedir şimdide burada kaldım :D

nand doğruluk tablosu:

A B Q
    0 0 1
    0 1 1
    1 0 1
    1 1 0

böyleyse doğru çalışıyordur..

açıklaması: A, B, girişler Q ise çıkıştır.
    AND işlemini çarpma gibi düşünebilirsin, o halde sadece 1 x 1 = 1 diğer
    bütün durumlarda 0 olacaktır. NAND ise çıkışı NOT (değil) tersini alır..
    yani özetle NAND'de sadece 1 x 1 = 0 diğer bütün durumlarda çıkış 1 olacak.

• quote:

sağdaki butonda terslik görüyorum sanki ben :) aynı soldaki gibi yaparsan, ve tact switch (buton)'u da doğru şekilde bread borda sokarsan çalışacaktır.
    benim gördüğüm, sağdaki buton sarı kablo ile sürekli şaseye birleştirilmiş bu yüzden buton işlevini yapmıyor sanki. bread bordun delikleri aşağı doğru
    düzlemsel kısadevredir biliyorsundur :) ayrıca tact switchin 4 ucundan ikisi içten birleşik ve diğer ikisi içten birleşiktir ona da dikkat etmelisin..

evet söyledikleriniz yaptım ve hallettim :) bu ülkenin sizin gibi insanlara çok ihtiyacı var , paylaşmasını yardım etmesini seven birisi olduğunuz için sizi ayrıca acizane tebrik etmek istiyorum sizi örnek alacağıma emin olabilirsiniz teşekkür ederim :)
  • quote:

evet söyledikleriniz yaptım ve hallettim :) bu ülkenin sizin gibi insanlara çok ihtiyacı var , paylaşmasını yardım etmesini seven birisi olduğunuz için sizi ayrıca acizane tebrik etmek istiyorum sizi örnek alacağıma emin olabilirsiniz teşekkür ederim :)

başarıya ulaştığına sevindim. :) ben sadece elimden geleni yapıyorum çok fazla övmene gerek yoktu.. :( neyse kolay gelsin, her zaman yardımcı olurum bilgim dahilinde. lise'de en sevdiğim ders dijital elektronikti. :D
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.