merhabalar yakın zamanda kurmayı düşündügüm ev sineması için reciever a karar vericem ancak asıl sorum burda hangi marka model degilde şuan front olarak almayı netleştirdigim wherfedale 9.5 için yani 6 ohm luk bu ürün için en dogru besleyecek anfi olarak örn rx-v 661 önerdiler önceki gün prokare den veya tam hatırımda degil top pop eketronik te olabilir, yamaha nın sitesinde baktıgımda bu anfi için 7* 90 watt denmiş .ama rx-v 361 içinde 5*100 watt yazılmış neden 661 öneriliyor bu mantıgı çözemedim malesef. rx-v 661 çıkış olarak neden üstün olabiliyor ve wharf 9.5 modelini 361 besleyemez diyorlar.
daha önce bi süre rx-v 357 kullanmıştım ilk çıktıgında ancak bu anfilerin arkasında kaç ohm hoparlörü nereye takacagımızı işaret eden yada ayıran bi bölüm oldugunu görmedim biliyorum, 6 ohm luk hoparlörleri bagladııgmda 5*100 watt lık (8 ohm da)daha düşük empedans lı hoparlörler için anfinin gücü artmaz mı ve wharfedale 9.5 i daha rahat beslemezmi ? 361 veya işte daha alt serileri .mesela yine 357 yerine 657 olabiliyor besleyici anlamadıgım konu fark nerde, rx-v 659 içinde 100/110 watt ancak 7 kanal 659 besleyebiliyor gibi.
361 ile 661 in fiyatları naasıl peki ?
Benim anlamadığım nedir bu amfinin kolonları besleyememe olayı.Evde düğün falan mı yapılacak.Tabi bu işin şakası.Bence 361 yeter de artar bile.
361 ile 661 in fiyatları arasında 2 kat fark var 361 500 ytl 661 ise ort 1000 ytl civarında elbette ki araalrında biçok farklılıklar mevcut, 5+1 /7+1 hdmi yok digerinde var yine bazı ses efektleri farkı var saymaya kalkarsak daha 5/10 fark çıkacaktır, burda benim anlamadııgm fark çıkış gücüyle alakalı fiyatlar yükseldikçe kagıt üzerindeki kanal başı çıkış gücü de artmış olmalı 2 kat farka yol açacak kadar hemde oysa böyle bi fark yok kanal sayısında fark var yani toplam çıkış gücünde çıkıyor ortaya bu yeterli degil bence etken olması için bakış açısına göre degişir.
benim ögrenmek istedigim bu yazılan çıkış güçleri yani ort 90 watt veya 100 watt şayet baglanan hoparlörler 6 ohm ise bu çıkış güçleri 6 ohm da daha fazla olur ve böylece wharfedale 9.5 örneginde coşturmaya yetmesi lazım gelmez mi ?
maystor sende biliyorsun ki kullanılan hoparlöre göre uygun anfi veya anfiye uygun hoparlör seçimi çok önemli. genelde tavsiye edilen ise ort 100 wattlık hoparlör ler varsa sistemimizde en az 100 watt kanal başı verebilen anfidir 100watt + olursa daha iyi tabi anfiyi son kademeye getirmemek kaydıyla. 100 watt rms çıkış gücü olan bi kolon a kanal başı 50 wattlık bi anfi ile sürersek hoparlör lerin uykudan uyanma sıkıntısı olabilir derler.
bu arada ben onkyo nun 505 veya 576 modelini temin etmeye çalışıcam yazın sanırım. 2, el bulabilirsem fiyatları açıısndan daha kolay olabilir.
soru: sistemimin tamamında kullanacagım ohm degerleri aynı olmak zorundamı ?
wharfedale front jbl center ile başlamak üzereyim. biri 6 ohm digeri ise 8 ohm ?
bak sana kısa bir derleme yapıyim ,öğrendiklerimden ve bildiklerimden .
artık hdmı bağlantı standart hale geldi,yada geliyor . avr ne kadar güçlü olursa o kadar iyidir ,fiyat artar ama içindeki teknoloji, kullanılan malzeme de bir o kadar kaliteli olur , bende yakın zamanda sistemi upgrade yapıyorum .hatta başladım bile . ama bana üstatların tavsiyeleri frontlarla centeri aynı seriden ,yada aynı yapıdan ,aynı tonlara hassasiyete sahip olan lardan seçmem gerektiği yönünde idi . wharfadale front alırsan center de aynı serıden olsun . yada en azından wharfadale olsun .(başka markalarda farklı olabilir bu yazdığım ) her zaman ileriye yönelik düşün . anlık keyiflerle yada ihtiyaçlar la karar alma . 6 ohm 8 ohm farkını test etmedim ama aynı omajda almak faydalıdır kesinlikle .
ama sen home cınema yazmışsın . müzik pek yok işin içinde sanırım . şöyle düşün sinemada da . bol efektli mi severim ? yoksa natural ,parlatılmamış ,kaydın orijinalinimi dinlemek ister im ? kırılma noktalarından biri budur bence . çok ta önemlidir .yol tamamen ayrılır çünkü ,flat lık ve efekt kavramında.
reciever olarak daha önce giriş seviyesi rx-v 357 yamaha ve yanında tannoy mx1 mxc ler vardı.o zamana göre tatminkar dı.şimdi önlerde front olarak wharf 9.5 e benzer ürünler ve uygun amfi düşünüyorum izleyecegim film ler için natural sesler arıyorum.
maystor sende biliyorsun ki kullanılan hoparlöre göre uygun anfi veya anfiye uygun hoparlör seçimi çok önemli. genelde tavsiye edilen ise ort 100 wattlık hoparlör ler varsa sistemimizde en az 100 watt kanal başı verebilen anfidir 100watt + olursa daha iyi tabi anfiyi son kademeye getirmemek kaydıyla. 100 watt rms çıkış gücü olan bi kolon a kanal başı 50 wattlık bi anfi ile sürersek hoparlör lerin uykudan uyanma sıkıntısı olabilir derler.
bu arada ben onkyo nun 505 veya 576 modelini temin etmeye çalışıcam yazın sanırım. 2, el bulabilirsem fiyatları açıısndan daha kolay olabilir.
soru: sistemimin tamamında kullanacagım ohm degerleri aynı olmak zorundamı ?
wharfedale front jbl center ile başlamak üzereyim. biri 6 ohm digeri ise 8 ohm ?
100watlık kolonları 50 watlık amfi ile sürme konusunda haklı değilsin.Canlı örneğini kendim kullanıyorum. Dream77 nin frontlarını LM3886 ile kendim yaptığım gainclone 2x60wat amfi ile kullanıyorum ve uykudan uyanma(ne demekse) gibi bir sorun yok ortada.Burada önemli olan birazda kolonların hassasiyeti,yani kaç desibellik.qx900 un frontları 89db mesela,dream77 ise 92db.yani amfinin aynı ses ayarında dreamler daha yüksek müzik gücü veriyo.
100/50 watt oranından bahsederken gerçek degeri 100 watt olan bi ürünü örnek vermek istedim çıkabilecegi son kademesi ni degil elbette, sizin sisteminizdeki ürünleri ve teknik degerlerini bilmiyorum tabi, uykudan uyanma terimide forumda okudugum güçlü anfi ile sürülmeyen örn wharf9.6 gibi bi ürünün basslarının hareketlenmedigi veya olması gereken degerde olmadıgı na benzer bi örnek işte.benim asıl meselem kagıt üzerinde yazılan reciver lerin nasıl satın alınacagı neye göre yani.trafo gücünün iyi olması yeterli mi yani .anfilerin arkasında hoparlör girilen terminal lerde 8 /6/4 ohm gibi işaretler yok sanıırm anfi otomatik bi belirliyor kaç ohm hoparlör takıldıgını .ve ayrıca anfi ye 6 ohm empedanslı hoparlör seti baglamak anfinin çıkış gücünü daha fazla sömürme imkanı saglamazmı? asıl burda bunu ögrenmek istiyorum şayet bu bu paralellikte ise
rx-350 modelindeki bi yamaha ya 6ohm luk wharf seti bagşarsak yani 9 serisinden 6 ohm da anfi nin beslemesi daha rahat olması gerekir 8 ohm a göre.yada 8 ohm hoparlör setlerine göre. ?
8 ohmluk bir amfiye 6 veya 4 ohmluk hoparlor bağlarsan sesi fazla açtığında amfi kalitesine bağlı olaraktan ya sigortalaraı attırırsın veya amfiyi yakarsın. Çoğu amfide empedans seçimi vardır zaten,mesela bendeki sonyde 4 veya 8 ohm seçeneği var.6 ohm seçeneği olan amfi varmı bilmiyorum. Yani 4 ohm çıkışı olan amfiye hepsini bağlarsın-4,6,8 farketmez sadece ohmaj yükseldikçe çıkış gücün düşer.Ama 8 ohmluk amfiye daha düşük omajlı hoparlor bağlarsan sakatlık olabilir.
Gunumuzde uretilen amplilerin cogu 4-8 ohm aralıgında calısabilir sekilde dizayn ediliyorlar. Boyle bir ampliye 4-6-8 ohmluk speakerlar takılıp kullanılabilir. Yuksek ohm kapasiteli hoparlor taktıgınızda ampliden cekeceginiz cıkıs gucu duser, ama daha temiz bir ses alırsınız. Amplide dusuk amper cekildiginden daha rahat calısır fazla ısınma olmaz distorsiyon duser. Amplilerin teknik speclerine baktıgınızda dusuk ohmda daha guclu enerji urettigi fakat ses kalitesinin dustugu gorulur. Onemli olan amplilerde onerilen min empedansın altına dusmemektir. Diger konu watt. Rx-v 361 icin 5 x100 watt yazılmıs olabilir, fakat bu kendilerince bir olcum teknigi ile alınmıs ticari bir degerdir. Gercek gucu bunun cok daha altındadır. Onemli olan amplinin 20 Hz ile 20 Khz aralıgında dusuk THD ile surekli calısabilecegi guctur. Ama uyanıklar 1 kHz gibi bir sinyalle %10 thd ve dusuk omajla olcum yaparlar birazda suslerler watt lar ucar gider. Rx-v 361 in trafo besleme gucu 240 watt tır. Bir ampli cekecegi gucten daha fazla cıkıs guc uretemez. Ustelik bu besleme gucu sadece ampli kanalları icin degildir. Cıkıs katlarının yanında radyo, dijital cevirici katlar, giris ve surucu katları , display vs vs gibi devreleride besler. Bu toleransta eklenir. Birde bir ampli ornegin 50 watt cıkıs uretiyorsa 50 watt trafo konulmaz, daha yuksek bir deger konulması gerekirki peak seviyelerde besleme basa cıkabilsin. Bu toleransıda eklediginizde az cok toplam gucu tahmin edebilirsiniz. Yazılanlara bakmayın gercek dısı abartılmıs rakamlardır. Gercek 2x100 watt bir apartman dairesi icin cok fazladır. Cogu kullanıcı uzerindeki cihazların etiketlere bakarak yuksek guclerde ses aldıgını sanır fakat gercek oyle degildir malesef. Son olarakta hic bir amplifikator son seste calıstırılmamalıdır. Max guc amplifikator icin zor sartları gundeme getirir, hoparlor ve kendisi icin tehlikeli olmaya baslar. Girisine uygulanmıs uygun genlikteki sinyalli amplinin sesi 6 seviyesinde cok netken son seslerde aynı performansı gosteremez. Bu dip notun yanında ayrıca gereginden fazla guclu hoparlor kullanmak kısık seslerdeki performansı dusurur. İdeali hoparlorde 1.5 katı fazlası densede aslıda birebir dengeli guc kullanmak en guzelidir. Bu sekilde her ses seviyesinde ideal performansı alırsınız. Mesela gercek 50 watt 4 ohmluk cıkısa, yine gercek 50 watt 4 ohm hoparlor kullanmak en guzelidir.
merhaba ;
kendi teknik bilgilerime dayanarak söylemek isterim ki ; bu tür ohm olayları ile başa çıkmak ve hangi amfiye hangi hoparlör ayrımı yapmak çok zor iştir tabiki neye ne sürdüğün önemli ama 10 bin liralık sistem alırsın buna kulak zevkin uymadıktan sonra kesinlikle hiçbir işe yaramayacaktır ... gerçek budur ama başka bir gerçekte 4 ohm luk bir amfiye 8 ohm luk bir hoparlör sürülmeyeceğidir !!! eğer sürerseniz ve de sesi zorlarsanız ve amfide ''auto shutdown'' yoksa amfiye zarar verebilirsiniz ...
amfi seçimine gelince kullandığınız tv,lcd veya plazmanızda HDMİ yoksa amfiyi düşük modellerden alabilirsiniz ... dediğiniz gibi 361 yeter ama ben şahsen şu ana kadar milyar değerinde amfiler kullandım ve dediğim gibi ona uygun milyar değerinde hoparlör kullanmayınca kesinlikle işe yaramıyor ... sony db-900 qs master kullanıyorum ve benim gibi bir adam nasıl oluyorda memnun kalıyor anlamıyorum ... sizinde dinlemenizi tavsiye ederim hoparlör olarakta pioneer 93db lik 8ohm luk 100watt lık 20 şer kg bir çift kolon sürüyorum max seste bana mısın demiyor ...
sonuç şu : kulağınızın zevkine hitap eden ve bizzat dinleyip aldığınız ürünleri tercih edin çünkü her amfinin sertlik ve yumuşaklık vuruşu farklıdır herkese iyi forumlar
quote:
Bu dip notun yanında ayrıca gereginden fazla guclu hoparlor kullanmak kısık seslerdeki performansı dusurur. İdeali hoparlorde 1.5 katı fazlası densede aslıda birebir dengeli guc kullanmak en guzelidir. Bu sekilde her ses seviyesinde ideal performansı alırsınız. Mesela gercek 50 watt 4 ohmluk cıkısa, yine gercek 50 watt 4 ohm hoparlor kullanmak en guzelidir.
@ikarahal ; guzel bir aciklama yapmissin ancak merak ettigim bir durum var sormak istedim. Simdi piyasada satilan amfilere baktigimizda, profesyonel ve lambali amfilerin ozellikle sizin dediginiz gibi daha ciddi bir guc degeri hesaplamasi ile 2x10 ; 2x20 gibi gercek guclerini belirttiklerine cogu zaman sahit oldum. Ancak ben nedense hic 20 watt giris gucunde bir hoparlor piyasada goremedim. Peki bu 2x20 watt'lik lambali veya solid state amfi kullanan arkadaslar yine yuksek fiyat ve kaliteye sahip B&W, kef, pioneer vs markali hoparlorleri iyi besleyemiyorlar mi ozaman?
Yanlisim olduysa simdiden ozur dilerim, konuya cok hakim degilim bilgilenmek istiyorum.
quote:
Orjinalden alıntı: satox
quote:
Bu dip notun yanında ayrıca gereginden fazla guclu hoparlor kullanmak kısık seslerdeki performansı dusurur. İdeali hoparlorde 1.5 katı fazlası densede aslıda birebir dengeli guc kullanmak en guzelidir. Bu sekilde her ses seviyesinde ideal performansı alırsınız. Mesela gercek 50 watt 4 ohmluk cıkısa, yine gercek 50 watt 4 ohm hoparlor kullanmak en guzelidir.
@ikarahal ; guzel bir aciklama yapmissin ancak merak ettigim bir durum var sormak istedim. Simdi piyasada satilan amfilere baktigimizda, profesyonel ve lambali amfilerin ozellikle sizin dediginiz gibi daha ciddi bir guc degeri hesaplamasi ile 2x10 ; 2x20 gibi gercek guclerini belirttiklerine cogu zaman sahit oldum. Ancak ben nedense hic 20 watt giris gucunde bir hoparlor piyasada goremedim. Peki bu 2x20 watt'lik lambali veya solid state amfi kullanan arkadaslar yine yuksek fiyat ve kaliteye sahip B&W, kef, pioneer vs markali hoparlorleri iyi besleyemiyorlar mi ozaman?
Yanlisim olduysa simdiden ozur dilerim, konuya cok hakim degilim bilgilenmek istiyorum.
İlk nesil lambalı yada a class calısan dusuk guclu ampli kullananlar daha cok SPL degeri yuksek speaker tercih ederler. Cunku sınırlı olan watt ları heba etmek istemezler. Ampliniz dusuk gucte ise hoparlor bookself tipi ve hassasiyeti yuksek olmalı. Gunumuz uretimli lambalı yada transistorlu stereo ampliler zaten yeterince gucluler boyle bir sorunları yok.
Bir hoparlor ampliye gore gereginden fazla guclu ise kısık seste diyaframı yeterli duzeyde hareket ettiremezsiniz ve bas duymak icin yuksek ses acma ihtiyacı duyarsınız. Buda ampliyi gereksiz yere surekli yuksek seviyede calısmaya zorlayıp asırı ısınma, distorsiyon gibi olumsuzluklar yasatır. Denge cok onemli.
Baska bir ornek vereyim. Gunumuzdeki otomobillerde standart ses ekipmanlarında birbirine uygun urunler kullanılır. Oto teyp cıkıslarında TDA kullanılır ve kopruleme ile ortalama 15-20 watt max guc verebilirler. Orjinal hoparlorlerde bu gucu karsılayacak kadar gucte olurlar ve kısık seste bile gayet tatminkar ses alırsınız. Ama siz komponent daha kaliteli hoparlor takımı alıp taktıgınızda ses performansı duser. Cunku aldıgınız hoparlorler gereginden fazla gucludur ve siz onları besleyemezsiniz. Volume seviyesini ne kadar acsanızda ses cansız cıkar. Eski sesi arar olursunuz. Ama bir guc amplisi taktıgınızda denge saglanır ve yeni hoparlorler cosar. Artık aracın eski sistemi tarih olur gozunuzde.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme